Vidi edna rabota treba da im e jasna na site koj se odlucuvaat da treniraat nekoi sportovi koi se tradacionalni kako na primer aikido,karate,kung fu,jiu jitsu,itn.samiot zbor kazuva deka tie se tradicionalni sportovi koi se vezbaat vo maticnite zemji od kaj sto poteknuvaat,bidejki ako nekoj saka pravilno da se posveti na toj sport treba da ja praktikuva nivnata kultura,nivniot nacin na ziveenje,nivnata vera i da ne redam uste,so poprosti zborovi dreba da se preobrazi vi eden Japonec,Kinez,koreanec i takanatamu.Toa ti e isto sto i nekoj od druga zemja i so druga kultura,druga vera,soaema drug nacin na ziveenje od nasiot dojde kaj nas i igra nekoe od nasite tradicionalni ora,toj moze za nekoe vreme ke gi nauci dvizenjata no nikogas nema da moze da razbere zosto e toa taka,bidejki toa e nasa tradicija koja so vekovi se prenesuvala,nesto za koe te ucat uste mal.
E zatoa e izmisleno realnoto aikido,zatoa e izmisleno Brazilskoto jiu jitsu i uste mnogu drugi borilacki sportivi vrz koi e izvrseno izmena vo nekoi raboti.
Zatoa na site ljubiteli na borilackite sportovi im preporacuvam da gi izbegavaat tradicionalnite sportovi,bidejki nema da gi naucat vo celost i ednostavno toa za mene a i za sekoj pameten covek e gubenje vreme.
Poison nesakam da me svatis pogresno no veruvaj deka so borilackite sportovi se bavam mnogu godini,ednostavno nemoras da mi veruvas vo ovie raboti samo bidi si ti pameten i analiziraj se(koja vera si,sto jades,sto pies,kako ti pominuva denot i ednostavno sto si po nacionalnost)pa ke vidis dali mozes da naucis eden tradacionalen borilacki sport.
Za mene site takanareceni majstori na tradacionalni borilacki sportovi se samo eden kup prevaranti sto bile nekogas negde(koj znae kade)se vratile so nekoi cinovi(1 dan,2dan itn)koj znae koj prevarant im gi dal i sega ke otvorat klub i ke sobiraat clanarina.
POZDRAV.