Дарја да не ми ја чепка никој, јасно?!
Дури се свежи спомените една рекапитулација од минатава недела.
-Мртви уши, изиграна од студентите од трета година на ФДУ. Интересен текст, главната хероина одлично осмислена и напишана, играта на студентите исто така одлична, Долорес стандард одлична, исто и плавиот буцко ме бендиса.
-Последната ноќ од Битолски театар. Тешка претстава, тмурна, но добро изглумена, реквизитите и сценографијата иако минимални, беа добри и on spot.
-Животот е магичен круг, студенти од прва година при ЕСРА. Цело време се трудев да ја разберам поентата на претставата во целост и не успеав. Покасно дознав дека всушност самите студенти го напишале текстот(кој патем е составен од многу неповрзани приказни, монолози и песни).Децата изглумија страшно добро што навистина ме изненади, (имајќи го во предвид факултетот на кој студираат, имав ниски очекувања) но очигледно Мето и Магдалена одлично ги подготвиле. Ми се издвоија минимум 3-4 деца кои дефинитивно ќе станат врвни актери.
-Централ Парк - Запад, од театар 007. Приказна на Вуди Ален, прељуби, растурени бракови, ниски страсти....имаше доволен број на смешни моменти, сите актери беа добри, сценографијата топ.
-Парламентарки од Охридски театар. Текстот случајно го прочитав пред неколку месеци и ми се допадна, но Охриѓаниве одлучиле да направат сосема нова претстава, сместена во денешно време во Македонија и во неа да си играат мајтап со целата политичка ситуација, нешто налик на Хихирику. Добра замисла, добро изглумена, ама некако неисполнет ја напуштив салата, иако одредени сцени ме насмеаа до солзи. Не ми беше тоа-тоа, очекував да го гледам оригиналниот текст. Shout-out за пародијата на Јелена Жугиќ и типот што ја глумеше.
.
Пред фестивалов ги изгледав Обѕрни се го гнев и Хамлет од Горно Дупени, двете од Прилепскиот театар. И двете ме восхитија и како текст и како сценска претстава, мајсторски напишани, одличен кастинг, совршено изиграни.
П.С. Ако одите во театар, најпрво читнете нешто за претставата и текстот, видете дали се соодветни за вашата возраст или возраста на вашите придружници(девојче од околу 8-9 години ја следеше Парламентарки, кој има превулгарен текст и вибратори на сцена),
удрете еден туш и малку дезодоранс пред да излезете од дома, исклучете ги мобилните, а не да се правите дека не го слушате соопштението пред почетокот и не коментирајте си за себеси или со друштвото доколку претставата не е комедија што предизвикува бурно смеење во цела сала. Фала многу.