ЈСП - случки, прашања, дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување
Ова се деси во 23ка, значи не е ЈСП случка ама ме изнасмеа :) Имаше така гужва во автобусот и шоферов се врти накај еден дечко што стоеше напред ама им блокираше пат на други, и му се раздра: Дечки ајде бе мрдни назад, што стоиш тука, не делиме чоколади!! :)) Реакција? Мрдна дечкото и тука таму по некое смеење падна :) Јаки се шофериве :)
Смешка е,ама можело и друго да испадне.

Ова се деси во 23ка, значи не е ЈСП случка ама ме изнасмеа :) Имаше така гужва во автобусот и шоферов се врти накај еден дечко што стоеше напред ама им блокираше пат на други, и му се раздра: Дечки ајде бе мрдни назад, што стоиш тука, не делиме чоколади!! :)) Реакција? Мрдна дечкото и тука таму по некое смеење падна :) Јаки се шофериве :)
Убаво му рекол, што мрзам вакви кретеништа, го нлокираат цел автобус.
Кажав и пред некоја страна колку ме нервира ова и случајот кога некој стои кај средната врата иако има празни други места и го блокира патот на тие што се симнуваат.
Како ме накурчи една гица денес, ми идеше да и акнам една тракторка во кичма триста метра да летне од вратата. Кај 2/3 од вратата ги зафаќаше, на едно 6-7 станици ради нејзе се губеше време од што неможеа да се симнат луѓето. Ни лево ни десно да мрдне, застанала како вратар да е.

И ме нервираат дечиштава а и постарите што не сваќаат дека 24-ка не застанува пред сити мол како другите автобуси. Леелеле која паника ја дигаат, денес како рикнаа тоа дечиштата мислиш следна станица е Аушвиц. Како се дереа, отвори мајсторе те молам (сред семафорите), а од позади девојчиња стискаат на тоа копчињата ќе ги откорнеа и само кога видоа дека врти лево сите во хор ИИИИИИИИИИИИИИИИИ КАЈ НЕ НОСИ ОВОЈ БЕ. Во на мајка ви пичката ви ебам тоа мороните :mad: А уствари од наредната станица до сити мол нема ни 100 метра :facepalm:Кога се симнаа, леле сега како ќе стигнеме...
Со такси maybe? Ти ебам клошараната.

И главното го заборавив, пошто е поспецифична случка што не е нормална во другите линии. Негде во моја близина живеат едни цигани што работат во комунално. И така со тоа смрдливите униформи, и со едни огромни црни ќеси (со ѓурбиште претпоставувам???) влагаат во автобус. Којзнае колку бактерии пренесуваат, како за инает кога ќе седнат, само со ќесите пола автобус фаќаат :facepalm:

Арно му рекол, и мене ужасно ме нервира кога ќе се изнакрцаат напред, не можеш да поминеш ни картичка да искуцаш, а натаму празно!

Си се возам у петокот у 5ка и влага контрола и една пензионерка од позади вика „ја пензионер сум ама си вадам слободна“ и ја покажува слободната. Е сеа не ја видов маркицата дали и е од пред 10 години или стварно е за овој месец, ама ако е стварно за овој месец браво, изглеа она е единствена (ама ипак мислам дека маркицата е од пред 10 години зошто и слободната беше цела испокината :D)

Си се возам у петокот у 5ка и влага контрола и една пензионерка од позади вика „ја пензионер сум ама си вадам слободна“ и ја покажува слободната. Е сеа не ја видов маркицата дали и е од пред 10 години или стварно е за овој месец, ама ако е стварно за овој месец браво, изглеа она е единствена (ама ипак мислам дека маркицата е од пред 10 години зошто и слободната беше цела испокината :D)

Не мора да е само пензионерка, и требаат и години.
И татко ми наскоро ќе е пензионер, ама со бенефициран стаж, па к*р мој бесплатни автобуси за него ;)

Не мора да е само пензионерка, и требаат и години.
И татко ми наскоро ќе е пензионер, ама со бенефициран стаж, па к*р мој бесплатни автобуси за него ;)
Се вадат пензионериве на изгледот :) а не верувам и дека од контрола се замараат со тоа колку години имаат, пуста математика :))

Не треба кондуктери да вработат, туку треба да наместат секаде автомати за да можиш карта да си купиш. Па и да воведат целодневни карти, неделни, тродневни... Ама на кого да му кажиш, сето е заглавено и се дави во сопствениот кретенизам.
--- надополнето: 18 декември 2012 во 02:19 ---

Има вистина и во едното и во другото. Не се сите пензионери некултурни, ама сум приметил дека грото од пензионерите се во голема мера вулгарни и без никакви обзири. Ама друга работа што ја имам приметено е, тинејџериве во Скопје се страшно невоспитани. Некни во 5-ка се возев, во петок, и полн беше автобусот ц’цка. Имаше од сите генерации... и пензионери полно и ученици и студенти, средовечни луѓе... И во сета таа гужва слушам два-тројца тинејџери како намерно разговараат погласно меѓу себе, со цел да ги слушнат пензионериве... и коментираат, во смисла, види ги старциве се возикаат, вакви се, такви се, онакви се, геријатрија брааат...
Ми идеше да срипам во гужвата и за партал да ги фатам, да ги акнам од патос. Не дека мене не ми сметаа пензионерите со еден куп торби настегани во автобусот, половината од нив неискапани со недели... ама културата не ми дозволува да бидам непристоен. А ова истово го имам сретнато кај СИТЕ, буквално кај СИТЕ до еден тинејџери што се возат за на училиште во тие денови. Намерно ги провоцираат пензионерите. Не ми е јасно што лајна од родители имаат дома...

Епа сега ќе ти дадам одговор затоа што и јас сум дел од тие средношколци. Живеам во Ченто, а учам во Гуц во Карпош 2, значи 5 дена во неделата патувам од еден до друг крај на Скопје. Секој ден излагам во 12 саат за да стигнам во школо во 2. Кога е гратис превозот на пензионерите секогаш каснам, и не по моја кривица, неможам да излезам од дома во 9 само зашто на некој фосил дома му е досадно да седи. Се возам со 65ка (а често гледам да се качам во приватна 45ка само за да не правам гужва пошто вратите не се ни затвараат во 65ка) а после морам со гратска 2ка, која е една од најполните автобуски линии. Се качувам на прва станица, и за да стигнам до Карпош ми требаат 15 минути кога превозот не им е бесплатен, а 45 минути во вторник и петок. И капак на се, многу пати ми се има случено да неможам да излезам од автобус и да треба да чекам 2,3 станици после моето школо за да се симнам. Дали мислиш дека во оваа држава поголем приоритет се пензионерите, кој за 5 до 10 години ќе умрат, или ние средношколците (на кои ни е редовно средното, значи ако не одиме нашите треба да платат големи казни) и ние кои ќе останеме во државава пробувајќи да просперираме за подобар живот? Стварно мислиш дека пензионерите се поприоритетни од студентите на кои превозот НЕ им е бесплатен, а тие запишале факултет и поради една група на луѓе каснат, не стигаат на време, не се во можност да одат на факултет? Па јас ако не се школувам, они може да сањаат дека ќе имаат високи пензии затоа што како што ни тргнала државава гледам дека нема многу далеку да стигнеме. И јас добивам неоправдани изостаноци, губам од настава и се нервирам поради некои на кои животот им е досаден и незнаат што да прават? Па и јас имам баба, и таа никогаш, ама никогаш не се качила во автобус за да се прошета до Тафталиџе пошто имало таму нов парк и нови клупи. И јас пробувам да се воздржам додека се возам, ама некогаш не се издржува и мора да се каже, па по цена и на углед и на култура, затоа што ние македонците на се си ќутиме и си се жалиме едни меѓу други, а никој ништо не прави за да ги реши проблемите.

Епа сега ќе ти дадам одговор затоа што и јас сум дел од тие средношколци. Живеам во Ченто, а учам во Гуц во Карпош 2, значи 5 дена во неделата патувам од еден до друг крај на Скопје. Секој ден излагам во 12 саат за да стигнам во школо во 2. Кога е гратис превозот на пензионерите секогаш каснам, и не по моја кривица, неможам да излезам од дома во 9 само зашто на некој фосил дома му е досадно да седи. Се возам со 65ка (а често гледам да се качам во приватна 45ка само за да не правам гужва пошто вратите не се ни затвараат во 65ка) а после морам со гратска 2ка, која е една од најполните автобуски линии. Се качувам на прва станица, и за да стигнам до Карпош ми требаат 15 минути кога превозот не им е бесплатен, а 45 минути во вторник и петок. И капак на се, многу пати ми се има случено да неможам да излезам од автобус и да треба да чекам 2,3 станици после моето школо за да се симнам. Дали мислиш дека во оваа држава поголем приоритет се пензионерите, кој за 5 до 10 години ќе умрат, или ние средношколците (на кои ни е редовно средното, значи ако не одиме нашите треба да платат големи казни) и ние кои ќе останеме во државава пробувајќи да просперираме за подобар живот? Стварно мислиш дека пензионерите се поприоритетни од студентите на кои превозот НЕ им е бесплатен, а тие запишале факултет и поради една група на луѓе каснат, не стигаат на време, не се во можност да одат на факултет? Па јас ако не се школувам, они може да сањаат дека ќе имаат високи пензии затоа што како што ни тргнала државава гледам дека нема многу далеку да стигнеме. И јас добивам неоправдани изостаноци, губам од настава и се нервирам поради некои на кои животот им е досаден и незнаат што да прават? Па и јас имам баба, и таа никогаш, ама никогаш не се качила во автобус за да се прошета до Тафталиџе пошто имало таму нов парк и нови клупи. И јас пробувам да се воздржам додека се возам, ама некогаш не се издржува и мора да се каже, па по цена и на углед и на култура, затоа што ние македонците на се си ќутиме и си се жалиме едни меѓу други, а никој ништо не прави за да ги реши проблемите.
Ало, дете... ко ќе читаш потруди се и да разбериш од напишаното нешто.
Грешно си ме сфатил дека ги напаѓам средношколците, ги бранам пензионерите... не завземам јас страни, кажувам тоа што го гледам во автобусите што се случува.
А тоа што ти касниш секој ден на училиште поради нив не ти е изговор за твојата невоспитаност. Сите го оправдувате вашето сељачко однесување со тоа што пензионерите биле вакви-такви... И мене ми пречат пензионерите, ама не ги провоцирам и не се однесувам невоспитано према нив.

Ало, дете... ко ќе читаш потруди се и да разбериш од напишаното нешто.
Грешно си ме сфатил дека ги напаѓам средношколците, ги бранам пензионерите... не завземам јас страни, кажувам тоа што го гледам во автобусите што се случува.
А тоа што ти касниш секој ден на училиште поради нив не ти е изговор за твојата невоспитаност. Сите го оправдувате вашето сељачко однесување со тоа што пензионерите биле вакви-такви... И мене ми пречат пензионерите, ама не ги провоцирам и не се однесувам невоспитано према нив.

Нормално дека нема да се однесуваш така кон нив,бидејќи се повозрасни и треба да се има почит.Има и коректни пензионери што не се намрштени кога ќе видат средношколци во автобус (а мораат да одат во школо за да не плаќаат 1000 евра секоја година,ако мислите дека сите средношколци се багабонти и ништо не учат),а тие што се возат заради муабет или заради нешто што нив не им треба да идат во скроз друг крај на скопје,па згора на тоа се иживуваат врз останатите патници,е тоа не. :)
Но,како тие со мене,така и јас со нив... :) Кога некои им смета мојот ранец (што не сакам да го носам на мене во тие гужви) ,зашто мене да не ми сметаат (а навистина ми сметаат) опојните мириси од секаков вид зеленчук или друг производ (што ужасно смрди).Кој фактор се они (освен што се пензионери),дека ако има слободно место до моето,јас да станам па и згора на тоа да си го присвои и тоа слободното до него? Им даваш прст они цела рака ти ја зимаат :D

Леее во петокот стариве од гурање да се симнат у сити мол го бутнаа на земја апаратчето за карти куцање. Го одглавија еј, успеаа!

Реков јас, кучиња од ланец пуштени.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom