ЈСП - случки, прашања, дискусии

• Креатор на темата Креатор на темата демнач
  • Време на започнување Време на започнување
Повеќето од денешниве пензионери своите "пензиички" ги заработиле чесно рмбајќи 50 години како робови, обидувајќи се при тоа на никој да не му згрешат на сите да им угодат и да обезбедат подобра иднина за младите. Ова што ти им го препиша за заслуга нема врска со нив. Ти зборуваш за луѓе кои се во власта, оние кои донесуваат одлуки или за елитата таквите нит се возеле нит ќе се возат во автобуси.
Се читате ли што пишувате ?!? Најголем дел од денешните пензионери работеле во златните времиња на Југославија, каде што "клателе врата и зимале плата". Едноставно си го прчеле тогаш и сега. Иделе по два пати годишно на море во Јадран. Тие што р'мбаат и се експлотирани се денешните работници за бедна плата. Тие за разлика од пензионерите кои шетале по Јадранот и отаде , работниците денес излегуваат единствено до банка кредитот и сметките да си ги платат. А животот дополнително им го загорчуваат пензионерите кои се понашаат ко мајмуни во автобусите (нека им е чест на годините што ги имаат). Денешните работници ако успеат да исчекаат пензија, на коњ се, границата за пензионирање нон стоп им ја качуваат, а тек пензионерски бенефиции да фатат е мисловна именка.

Пензиички ?! Ти знаеш дека пензионерите се категорија на граѓани кои имаат најредовни и сигурни примања во државава. Еден пензионер зима месечна пензија колку две конфекциски шнајдерки во источна македонија. Океј, не се бунам за пензиите работеле - заслужиле. Ама не се трескајте од земја дека пензиите им се мизерија и не им стигаат за едно чоколадо на внуците да им купат. Греота е кога денес има работници на црно што работат по 12 саати за дупло помала плата од просечната пензија. Во времето на денешните пензионери такво нешто ни на тв неможеле да видат.

Работници што се експлотирани до коска, кои не по своја воља мораат да патуваат секојдневно со бус пензионерите им се иживуваат да им стануваат и место да им прават затоа што на нив газот им сакал да прошета на -10 на снег и жени по стари години да бркаат.

Како се одредува тоа, кој што има или нема да прави дома, и кој кого е*е процентуално, вака коа ги глеаш у аутобус?
Лесно е. Гледаш исто друштво кога одиш на работа, кога се враќаш од работа, секој вторник, петок и сабота. Истите луѓе. Истите муабет. Шахови, табли, весници, а и дремка.
Се гледа пензионер кој има работа во автобус, и пензионер кој нема ни што да прави освен да замара луѓе.
Веќе ги спомнав накинџурените, ама и дедовциве поарни не биле. Више аман, се едни исти ги гледам на автобуска, а 5 пати во ден поминувам таму. Се возат од сабајле до вечер, колку да не дремат дома.
И јас имам баба, и тоа многу болна баба, па не го прави тоа. И по аптеки, и по лекари мора да оди, па не малтретира луѓе.
--- надополнето: 17 декември 2012 во 18:03 ---
Абе пензионеро-сакачи, кој ве плаќа за да глумите лудило ?
Темава од случки се претвори во попување на овие пензионеро-сакачи дека пензионерите требале бесплатно да се возат по автобусиве...
Еве еден предлог од мене, нека нема повеќе филозофирање и да се вратиме на основите на темава.

Абе не е дека не треба. Не се поприоритетни од студенти, ама ајде, зошто па да не.
Ама кога некому ќе дадеш прст, а тој ќе ти ја откорне раката до рамо...

NikolaMKD91 браво за излагањето и реално доловување на целата ситуација. Само надоврзување, тазе пензионер му пресметале плата од 24K, сигурно и он едвај ќе стиска за чоколадо или нешто слично за внуците па ќе мора да се користи вторник, петок и сабота за атерирање низ градов.
Ако толку многу се подавате за пензионерите барем волонтирајте да се избањаат ден/два пред да влезат во автобус или да тргнат на ексурзија низ Скопјево со градските автобуси ако ништо друго па во ред е долна облека да сменат.
Настрана што двокатните не се практични и поретки се автобуските линии од што треба да бидат посебно во шпицовите на пладне и наутро, проблем е безобразлукот на големиот дел од "студентите" кој се возат и прават дополнителна гужва.

Имам многу примери како се организираат со грицки, мицки сокчиња и слично да не им се слоши додека патуваат па се возат од последна до последна 3-4 пати по ред а се не помалце од 3-4ца.
Недај боже да видат слободно место во автобус, тек тогаш ни Супермен ни Флеш не ги стига а ако си меѓу нив и столчето моли се да не те поткачи. Во таква ситуација возејќи се со мајка ми во автобус да не се фатеше за мене ќе паднеше и можеше да се повреди зашто некоја бабетина со бастун и марама на главата, две торби во раката и подгрбавена го биде столчето и летна да го заземе.
На 100m од автобуска застанува на другар жена му со кола да го собере со 4 уклучени и оп ете ги сите се затрчаа како да ќе им избега автобусот, еден ме бутка и се расправа зашто ме бутнал како не сум требало тука да стојам.

Некој претходно спомна дека градскиот превоз не е рентабилен, и тоа како е после донесувањето на новиве автобуси. На дневно ниво има обрт на пари од над 100К. На сите ни е јасно дека им се даде бесплатен превоз за да се купат гласови и тоа е тоа.
Очекувано е како постари, помудри и иживеани да не го прават она што го прават во вторник петок и сабота.

Се читате ли што пишувате ?!? Најголем дел од денешните пензионери работеле во златните времиња на Југославија, каде што "клателе врата и зимале плата". Едноставно си го прчеле тогаш и сега. Иделе по два пати годишно на море во Јадран. Тие што р'мбаат и се експлотирани се денешните работници за бедна плата. Тие за разлика од пензионерите кои шетале по Јадранот и отаде , работниците денес излегуваат единствено до банка кредитот и сметките да си ги платат. А животот дополнително им го загорчуваат пензионерите кои се понашаат ко мајмуни во автобусите (нека им е чест на годините што ги имаат). Денешните работници ако успеат да исчекаат пензија, на коњ се, границата за пензионирање нон стоп им ја качуваат, а тек пензионерски бенефиции да фатат е мисловна именка.

Пензиички ?! Ти знаеш дека пензионерите се категорија на граѓани кои имаат најредовни и сигурни примања во државава. Еден пензионер зима месечна пензија колку две конфекциски шнајдерки во источна македонија. Океј, не се бунам за пензиите работеле - заслужиле. Ама не се трескајте од земја дека пензиите им се мизерија и не им стигаат за едно чоколадо на внуците да им купат. Греота е кога денес има работници на црно што работат по 12 саати за дупло помала плата од просечната пензија. Во времето на денешните пензионери такво нешто ни на тв неможеле да видат.

Работници што се експлотирани до коска, кои не по своја воља мораат да патуваат секојдневно со бус пензионерите им се иживуваат да им стануваат и место да им прават затоа што на нив газот им сакал да прошета на -10 на снег и жени по стари години да бркаат.
Според тебе пензиите се незаслужени (не работеле они за нив туку шетале по јадран пошо нели во бивша југославија не се работело туку само денес се работи) и високи?
Пензиите се повисоки од платите?
Бркаат жени пензионерите на стари години (незнам каде веројанто во автобус)?
А да ги оставите бе вие пензионерите на раат да се возат во автобус?
Ако сте толку способни купете си кола и возете се кога ќе ви прдне?
Ако немате пари одете со точак или пешки и така градов ни е се на се 7-8 километри тоа со точак е 20 минути.
Автобусите се за пензионери!

Лесно е. Гледаш исто друштво кога одиш на работа, кога се враќаш од работа, секој вторник, петок и сабота. Истите луѓе. Истите муабет. Шахови, табли, весници, а и дремка.
Се гледа пензионер кој има работа во автобус, и пензионер кој нема ни што да прави освен да замара луѓе.
Веќе ги спомнав накинџурените, ама и дедовциве поарни не биле. Више аман, се едни исти ги гледам на автобуска, а 5 пати во ден поминувам таму. Се возат од сабајле до вечер, колку да не дремат дома.
И јас имам баба, и тоа многу болна баба, па не го прави тоа. И по аптеки, и по лекари мора да оди, па не малтретира луѓе.
--- надополнето: 17 декември 2012 во 18:03 ---

Абе не е дека не треба. Не се поприоритетни од студенти, ама ајде, зошто па да не.
Ама кога некому ќе дадеш прст, а тој ќе ти ја откорне раката до рамо...

Абе Пумо, секогаш се тоа нечии туѓи баби и дедовци. Пошто нашите си се фини и културни и не замараат никого. Пошто си се наши. Али, остај тоа, се работи за стари луѓе кои што се, претпоставувам, многу осамени. Бараат друштво, бараат внимание и тоа најчесто преку агресија. Тоа што се возикаат ко шо викаш по цел ден ваму-таму, за мене значи дека немаат некој у близина што би го интересирало каде му се мајката и таткото-или, помислувам дека помладите од семејството, можеби ги праќаат на ваква целодневна градска турнеја за да не ги гледаат дома, кој знае? Како мислам, се потрагично ми изгледа...Но, за да не испадне дека сум многу фина, ќе ти кажам дека голема нервоза ме обзема ако случајно ме нагази некоја ваква појава, али гризам уста, јазик, цупкам у место, се мрштам и глеам да не зборам нишо, пошо ако одговорам, сигурно ќе ми биде срам од себе некое време.
Пошо имам лоша навика да си ќутам и посматрам, оноа што го гледам од помладите у односот со постарите, многу ме загрижува. И овој страшен однос, станува уште пострашен, сега кога пензионерите ги добија оние бесплатни возења. Точно е дека таков ни е општиот ментален склоп, што коа ќе ни падне до рака нешто бесплатно, му ја вадиме маста и не оставаме трошка да остане за некој друг-ама оваа навика ни е заедничка и на стари и на млади. Кај постариве можда е малку повеќе нагласена, пошо изглеа дека со годините попуштаат некои обзири и граници, но, то ти е. На страна што у оние новине катни аутобуси, тројца да останат да стојат на долна платформа, веќе е гужва. Скопје има проблем со јавниот превоз, не со луѓето. И, на крајот, сепак се согласувам дека градот прво требаше да си го реши овој проблем, а потоа да дели бесплатни целодневни возења...еј, вака ко шо тргнало има шанса да завојуваат две возрасни групи, тешко нас...:)

Според тебе пензиите се незаслужени (не работеле они за нив туку шетале по јадран пошо нели во бивша југославија не се работело туку само денес се работи) и високи?
Ако немате пари одете со точак или пешки и така градов ни е се на се 7-8 километри тоа со точак е 20 минути.
:facepalm::facepalm::facepalm: клик клик

Точно другар одлично размислуваш, нормално дека автобусите се само за пензионерите нив им се најпотребни. Навистина незнам какви идиоти од луѓе се студентите , средношколците и работниците што секојдневно користат јавен транспорт и им го загорчуваат животот на старите лица, па замисли уште и слободните места им ги зафаќаат на пензионерите!! Еве на пример јас имам 3 коли во гаража и цела такси компанија (плус точак), ама вторник и петок за инат се возам во градски автобус само за да им правам гужви и нервоза на пензионерите и да кочам сообраќај од клинички центар до амбуланта бит пазар.

Автобусите биле за пензионери, оди бе лечи се.
Авобусите не се за шетање дечко, туку за превоз за оние кои не сме толку финансиски моќни да возиме коли (поради огромната цена на бензинот воглавно), исто како и за превоз на малолетните кои го вртат цело Скопје за до школо.
Нормално дека се и за пензионери, и за секој од нас, али дефинитивно не се нивни сопствен превоз па да прават што сакаат.
Ебате државата во која што на старите мислат највеќе. Они си го изживеале животот, живееле и во поубаво време, се изнашетале колку што ние ни 15-тина нема да поминеме.

Автобусите биле за пензионери, оди бе лечи се.
Авобусите не се за шетање дечко, туку за превоз за оние кои не сме толку финансиски моќни да возиме коли (поради огромната цена на бензинот воглавно), исто како и за превоз на малолетните кои го вртат цело Скопје за до школо.
Нормално дека се и за пензионери, и за секој од нас, али дефинитивно не се нивни сопствен превоз па да прават што сакаат.
Ебате државата во која што на старите мислат највеќе. Они си го изживеале животот, живееле и во поубаво време, се изнашетале колку што ние ни 15-тина нема да поминеме.

:pos:

Цццц, мама и тато треба да ти обрнат повеќе внимание (и на другар ти погоре, Николче), док е време, а времето брзо си врви, така да има опасност еден ден да станеш мноооогу неваспитано старчиште...

Цццц, мама и тато треба да ти обрнат повеќе внимание (и на другар ти погоре, Николче), док е време, а времето брзо си врви, така да има опасност еден ден да станеш мноооогу неваспитано старчиште...
Секако дека треба да ни обрнат внимание, ние сме деца испуштени од руки, бидејќи во автобус отстапуваме место само на културни луѓе, а не на мајмуни.

Нема потреба да ми обрнуваат внимание, јас секогаш станувам кога гледам дека на некој му е повеќе од потребно да седне, без разлика колку годни има. Додуша ретко седам, мерак ми е да стојам потпрен.
Али ги сваќам вашите мислења,никогаш не сте се возеле, па да сватите.
Вие ги замислувате како најмилите суштества, што влегле во автобус и со милозвучн глас ги молат злобните млади луѓе кои биле на предавања или на работа цел ден, за да им отстапат место. А реалноста е не ти даваат ни да излезеш од средна или задна врата, се улетуваат и газат се пред себе, седат на едно место, а околните три места се за нивните торби и цело време трубат ДЕНЕШНАВА МЛАДИНА....

А реалноста е не ти даваат ни да излезеш од средна или задна врата, се улетуваат и газат се пред себе, седат на едно место, а околните три места се за нивните торби и цело време трубат ДЕНЕШНАВА МЛАДИНА....
Нема што повеќе да се коментира.

Абе Пумо, секогаш се тоа нечии туѓи баби и дедовци. Пошто нашите си се фини и културни и не замараат никого. Пошто си се наши. Али, остај тоа, се работи за стари луѓе кои што се, претпоставувам, многу осамени. Бараат друштво, бараат внимание и тоа најчесто преку агресија. Тоа што се возикаат ко шо викаш по цел ден ваму-таму, за мене значи дека немаат некој у близина што би го интересирало каде му се мајката и таткото-или, помислувам дека помладите од семејството, можеби ги праќаат на ваква целодневна градска турнеја за да не ги гледаат дома, кој знае? Како мислам, се потрагично ми изгледа...Но, за да не испадне дека сум многу фина, ќе ти кажам дека голема нервоза ме обзема ако случајно ме нагази некоја ваква појава, али гризам уста, јазик, цупкам у место, се мрштам и глеам да не зборам нишо, пошо ако одговорам, сигурно ќе ми биде срам од себе некое време.
Пошо имам лоша навика да си ќутам и посматрам, оноа што го гледам од помладите у односот со постарите, многу ме загрижува. И овој страшен однос, станува уште пострашен, сега кога пензионерите ги добија оние бесплатни возења. Точно е дека таков ни е општиот ментален склоп, што коа ќе ни падне до рака нешто бесплатно, му ја вадиме маста и не оставаме трошка да остане за некој друг-ама оваа навика ни е заедничка и на стари и на млади. Кај постариве можда е малку повеќе нагласена, пошо изглеа дека со годините попуштаат некои обзири и граници, но, то ти е. На страна што у оние новине катни аутобуси, тројца да останат да стојат на долна платформа, веќе е гужва. Скопје има проблем со јавниот превоз, не со луѓето. И, на крајот, сепак се согласувам дека градот прво требаше да си го реши овој проблем, а потоа да дели бесплатни целодневни возења...еј, вака ко шо тргнало има шанса да завојуваат две возрасни групи, тешко нас...:)

Па не би рекла. Другата ми баба, лесна и земја, ич не беше фина. Веројатно ќе замараше да беше жива, и секако, ако нешто на светов ја убедеше да се качи воопшто во автобус.

Тоа што некој бара внимание, не може да биде натоварено на грбот на недолжни луѓе. Ако им треба дружење - ете се најдоа во автобус, може немаат пари на кафе да седнат, ама секако можат (бесплатно нели) едни кај други на гости да си одат. Сигурно имаат по едно турско да сварат, или ај еден чај нека биде.

И јас ќутам Лејди, веќе го кажав тоа, не само зашто ќе ми биде срам од сама себе, бидејќи во огромна мера им помагам на истава група граѓани, туку и затоа што немам ни време, а ни нерви да се расправам со некој кој има 70 години. Таков е каков е, ако за 70 години не станал човек, не можам јас да го направам. И да, мислам ,,човек,, затоа што каков лик си ако немаш трошка жал за средношколец, студент, бремена жена? Тоа што е некој млад не значи по дифолт и дека е здрав, прав, способен. Јас ти гарантирам дека бабиве мои на моја возраст биле далеку поздрави и посмирени него што сум јас. И далеку помалку грижи имале.

Скопје има проблем и со превозот, и со некултурата на луѓето. Такви сме си. Не само стари, и млади, и средовечни. Некултура на Кванташки може да продаваме. Културно е старец, па и средношколец, да ме замоли ,,извини девојче, може да седнам?,,. Нема теорија да одбијам, макар бил и некој моја возраст, и помал од мене, а камо ли старец. Ама кога ќе ми дојдат таквите, што ги гледам цел ден на автобуска и накинџурените, е не станувам. Не сум имала ситуација да ,,ме караат,, од причина што најчесто на последна (кај што се качувам) има место за сите, па фино лепо горе се качувам, не така лесно доаѓаат тие нагоре. Тетки сум слушала да коментираат, веројатно мислеле дека ќе се засрамам и ќе станам, а не гледаат дека до нив стои жена со бебе, бремена жена. Само еднаш имам влезено во да речеме конфликт, ама госпожата се усрами па и не се довозе се симна на следната станица. Седам (а не е дека немаше место, ама кој ќе оди до крај на автобусот) и влегуваат тетки и една моја познаничка, која има едно 3 годишно и едно 1 годишно дете. И се качува со двете деца. Јас станувам за таа да седне, а една ,,изнемоштена,, се затрча и со брзина на светлината седна. Познаничката преќуте, ама јас не можев. И реков дека треба да и биде срам.
Не знам дали и беше, ама стана. На таквите, да умрат на нозе, не им станувам.
Па нека бидам лоша.

Треба да си вработат кондуктери. Во двокатните се создава гужва кај предните скали. Треба да се плати кај шоферот, а да се поништи кај скалите. Просторот е тесен плус луѓе се качуваат и слегуваат.

Треба да си вработат кондуктери. Во двокатните се создава гужва кај предните скали. Треба да се плати кај шоферот, а да се поништи кај скалите. Просторот е тесен плус луѓе се качуваат и слегуваат.
Не треба кондуктери да вработат, туку треба да наместат секаде автомати за да можиш карта да си купиш. Па и да воведат целодневни карти, неделни, тродневни... Ама на кого да му кажиш, сето е заглавено и се дави во сопствениот кретенизам.
--- надополнето: 18 декември 2012 во 02:19 ---
Има вистина и во едното и во другото. Не се сите пензионери некултурни, ама сум приметил дека грото од пензионерите се во голема мера вулгарни и без никакви обзири. Ама друга работа што ја имам приметено е, тинејџериве во Скопје се страшно невоспитани. Некни во 5-ка се возев, во петок, и полн беше автобусот ц’цка. Имаше од сите генерации... и пензионери полно и ученици и студенти, средовечни луѓе... И во сета таа гужва слушам два-тројца тинејџери како намерно разговараат погласно меѓу себе, со цел да ги слушнат пензионериве... и коментираат, во смисла, види ги старциве се возикаат, вакви се, такви се, онакви се, геријатрија брааат...
Ми идеше да срипам во гужвата и за партал да ги фатам, да ги акнам од патос. Не дека мене не ми сметаа пензионерите со еден куп торби настегани во автобусот, половината од нив неискапани со недели... ама културата не ми дозволува да бидам непристоен. А ова истово го имам сретнато кај СИТЕ, буквално кај СИТЕ до еден тинејџери што се возат за на училиште во тие денови. Намерно ги провоцираат пензионерите. Не ми е јасно што лајна од родители имаат дома...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom