Joomla

• Креатор на темата Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување Време на започнување
Joomla прашање

До сега не сум работел со темплејти, дизајнот(html+css) и кодот секогаш рачно сум ги куцал во Notepad++

Клиентот ми прати joomla template кој го дефинира изгледот на сајтот(само правата страна,css фајловите + кодот)

Прашањето ми е:

Дали треба да ги дизајнирам и останатите страни од сајтот по урнек на почетната(пошто освен почетната темплејтот би требало да содржи и екстра материјали,слики,гифови за споредните страни :toe:) или пак да најдам темплејт кој во rar фајлот ги содржи и внатрешните страни?

Значи прашувам исклучиво за дизајнот пошто кодот сам ќе си го пишувам.

До сега не сум работел со темплејти, дизајнот(html+css) и кодот секогаш рачно сум ги куцал во Notepad++

Клиентот ми прати joomla template кој го дефинира изгледот на сајтот(само правата страна,css фајловите + кодот)

Прашањето ми е:

Дали треба да ги дизајнирам и останатите страни од сајтот по урнек на почетната(пошто освен почетната темплејтот би требало да содржи и екстра материјали,слики,гифови за споредните страни :toe:) или пак да најдам темплејт кој во rar фајлот ги содржи и внатрешните страни?

Па нормално е дека и останатите страни кога се работи за дизајнот треба да ги дизајнираш во согласност со почетната како не би изгледала смешна страната. А мене ако ме слушаш, најдобро би ти било да не го менуваш темплејтот кој ти го дал клиентот туку да го исечеш во некоја апликација, photoshop на пример, па дури и Пеинт ке ти заврши работа овде и согласно да ги пишуваш кодовите кога веќе работиш на тој начин. Ме разбираш ли што сакам да ти кажам?

можда не ве сфатив добро

но ако имаш темплејт , тој ти е за целиот сајт не само за почетната зашто би требало ти да дизајнираш и куцаш код за другите страни

:smir:

Па нормално е дека и останатите страни кога се работи за дизајнот треба да ги дизајнираш во согласност со почетната како не би изгледала смешна страната. А мене ако ме слушаш, најдобро би ти било да не го менуваш темплејтот кој ти го дал клиентот туку да го исечеш во некоја апликација, photoshop на пример, па дури и Пеинт ке ти заврши работа овде и согласно да ги пишуваш кодовите кога веќе работиш на тој начин. Ме разбираш ли што сакам да ти кажам?

Мислев да правам рингишпил :)

Во темплејтов го нема photoshop фајлот кој треба да се кропира, сликите се наоѓаат во посебен фолдер.

Значи за сајтов треба да си го наплатам и дизајнот пошто дефакто јас го правам сајтот од нула по урнек на почетната страна?

Мислев да правам рингишпил :)

Во темплејтов го нема photoshop фајлот кој треба да се кропира, сликите се наоѓаат во посебен фолдер.

Значи за сајтов треба да си го наплатам и дизајнот пошто дефакто јас го правам сајтот од нула по урнек на почетната страна?

Зависи од твојот ценовник на услуги. Јас би наплатил и додаток за оригинален дизајн.

Прашањето ми е:

Вака ако го имаш првијот интерфејс земи копирајго толку пати колку што имаш страни односно колку треба да имаш а тоа ке го видиш и ке се орентираш според батон,копчината пример имаш потреба од пет подстрани зошто имаш пет копчина ја копираш 5 пати и во некој програм ги едитираш пете копирани страни па само ги менуваш работите како што се слики текст и слично па после си ги линкуваш и завршена работа позз:toe:

Еве после недела дена , да кажеш како се договори со клиентот и како се справи со остатокот од страните ....

Можеш џумла темплејтот да го преправиш во пјур HTML, малце корекција во кодот на темплејтот само треба.

Можеш џумла темплејтот да го преправиш во пјур HTML, малце корекција во кодот на темплејтот само треба.

Да работи со соодветни функции за Joomla-та.
Инаку за Wordpress е најлесно да се дизајнира темплејт (зборам за таговите што се користат).

Ајде луѓе мала помош од сите оние кои добро се разбираат во Joomla 1,5
Имам инсталирано Joomla 1.5.1 со Gavick Wolrd News Template, и сето си работи како што треба... Но како добар дневен електронски весник поседувам и facebook.com група и нормално се објавуваат насловите од најновите додадени вести на групата...
Е тука е проблемот...
Кога објавувам вести на facebook (ставам линк) не ми покажува слика од веста ниту насловот ниту ништо... само останува линкот и делува многу неугодно за око... а додека пак ако објавам линк од друга страница небитно Youtube.com и друго се е как оподмачкано...

Ве молам за помош
може на маил и тука на пост...
Ilijaoh[at]yahoo.com
Ви благодарам
www.lihnid.com

Kako da ja menuvam bojava na templejtot(bojata na pozadinata i bojata na menijata)? Rabotam vo Joomla, no mislam deka toa treba da go napravam vo Dreamweaver. Istoto taka, ima tuka edna slika so zaba so mi se pojavue najobozgora na stranava, i do nea ima edna reklama od Joomla-ta. I taa ne znam kako da ja otstranam. Ako nekoj znae kako da gi sredam rabotize, neka pise.

Дали го има некој Јsecure Plugin за јоомла страница да ми го прати или да ми каже кај може да се симне бесплатно, благодарам од напред :)

Како да вметнам банери во готов template за Joomla ?

Како да вметнам банери (реклами, кои се во jpg, gif или swf формат) во готов template за Joomla ? Благодарам

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom