Joomla

• Креатор на темата vasildb
  • Време на започнување

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Joomla прашање

До сега не сум работел со темплејти, дизајнот(html+css) и кодот секогаш рачно сум ги куцал во Notepad++

Клиентот ми прати joomla template кој го дефинира изгледот на сајтот(само правата страна,css фајловите + кодот)

Прашањето ми е:

Дали треба да ги дизајнирам и останатите страни од сајтот по урнек на почетната(пошто освен почетната темплејтот би требало да содржи и екстра материјали,слики,гифови за споредните страни :toe:) или пак да најдам темплејт кој во rar фајлот ги содржи и внатрешните страни?

Значи прашувам исклучиво за дизајнот пошто кодот сам ќе си го пишувам.

H

^HITMAN^

Гостин
До сега не сум работел со темплејти, дизајнот(html+css) и кодот секогаш рачно сум ги куцал во Notepad++

Клиентот ми прати joomla template кој го дефинира изгледот на сајтот(само правата страна,css фајловите + кодот)

Прашањето ми е:

Дали треба да ги дизајнирам и останатите страни од сајтот по урнек на почетната(пошто освен почетната темплејтот би требало да содржи и екстра материјали,слики,гифови за споредните страни :toe:) или пак да најдам темплејт кој во rar фајлот ги содржи и внатрешните страни?

Па нормално е дека и останатите страни кога се работи за дизајнот треба да ги дизајнираш во согласност со почетната како не би изгледала смешна страната. А мене ако ме слушаш, најдобро би ти било да не го менуваш темплејтот кој ти го дал клиентот туку да го исечеш во некоја апликација, photoshop на пример, па дури и Пеинт ке ти заврши работа овде и согласно да ги пишуваш кодовите кога веќе работиш на тој начин. Ме разбираш ли што сакам да ти кажам?

Член од
13 декември 2008
Мислења
1.085
Поени од реакции
156
можда не ве сфатив добро

но ако имаш темплејт , тој ти е за целиот сајт не само за почетната зашто би требало ти да дизајнираш и куцаш код за другите страни

:smir:

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Па нормално е дека и останатите страни кога се работи за дизајнот треба да ги дизајнираш во согласност со почетната како не би изгледала смешна страната. А мене ако ме слушаш, најдобро би ти било да не го менуваш темплејтот кој ти го дал клиентот туку да го исечеш во некоја апликација, photoshop на пример, па дури и Пеинт ке ти заврши работа овде и согласно да ги пишуваш кодовите кога веќе работиш на тој начин. Ме разбираш ли што сакам да ти кажам?
Мислев да правам рингишпил :)

Во темплејтов го нема photoshop фајлот кој треба да се кропира, сликите се наоѓаат во посебен фолдер.

Значи за сајтов треба да си го наплатам и дизајнот пошто дефакто јас го правам сајтот од нула по урнек на почетната страна?

H

^HITMAN^

Гостин
Мислев да правам рингишпил :)

Во темплејтов го нема photoshop фајлот кој треба да се кропира, сликите се наоѓаат во посебен фолдер.

Значи за сајтов треба да си го наплатам и дизајнот пошто дефакто јас го правам сајтот од нула по урнек на почетната страна?
Зависи од твојот ценовник на услуги. Јас би наплатил и додаток за оригинален дизајн.

JURAGAANTE

Professional !!!
Член од
4 април 2009
Мислења
411
Поени од реакции
31

Прашањето ми е:

Вака ако го имаш првијот интерфејс земи копирајго толку пати колку што имаш страни односно колку треба да имаш а тоа ке го видиш и ке се орентираш според батон,копчината пример имаш потреба од пет подстрани зошто имаш пет копчина ја копираш 5 пати и во некој програм ги едитираш пете копирани страни па само ги менуваш работите како што се слики текст и слично па после си ги линкуваш и завршена работа позз:toe:

Antagonist

Systematic Victory
Член од
7 април 2007
Мислења
842
Поени од реакции
41
Еве после недела дена , да кажеш како се договори со клиентот и како се справи со остатокот од страните ....

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Можеш џумла темплејтот да го преправиш во пјур HTML, малце корекција во кодот на темплејтот само треба.

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Можеш џумла темплејтот да го преправиш во пјур HTML, малце корекција во кодот на темплејтот само треба.
Да работи со соодветни функции за Joomla-та.
Инаку за Wordpress е најлесно да се дизајнира темплејт (зборам за таговите што се користат).

Член од
16 октомври 2009
Мислења
38
Поени од реакции
9
Ајде луѓе мала помош од сите оние кои добро се разбираат во Joomla 1,5
Имам инсталирано Joomla 1.5.1 со Gavick Wolrd News Template, и сето си работи како што треба... Но како добар дневен електронски весник поседувам и facebook.com група и нормално се објавуваат насловите од најновите додадени вести на групата...
Е тука е проблемот...
Кога објавувам вести на facebook (ставам линк) не ми покажува слика од веста ниту насловот ниту ништо... само останува линкот и делува многу неугодно за око... а додека пак ако објавам линк од друга страница небитно Youtube.com и друго се е как оподмачкано...

Ве молам за помош
може на маил и тука на пост...
Ilijaoh[at]yahoo.com
Ви благодарам
www.lihnid.com

Член од
14 мај 2010
Мислења
113
Поени од реакции
20
Kako da ja menuvam bojava na templejtot(bojata na pozadinata i bojata na menijata)? Rabotam vo Joomla, no mislam deka toa treba da go napravam vo Dreamweaver. Istoto taka, ima tuka edna slika so zaba so mi se pojavue najobozgora na stranava, i do nea ima edna reklama od Joomla-ta. I taa ne znam kako da ja otstranam. Ako nekoj znae kako da gi sredam rabotize, neka pise.

Член од
11 февруари 2010
Мислења
11
Поени од реакции
0
Дали го има некој Јsecure Plugin за јоомла страница да ми го прати или да ми каже кај може да се симне бесплатно, благодарам од напред :)

Член од
14 април 2010
Мислења
75
Поени од реакции
17
Како да вметнам банери во готов template за Joomla ?

Како да вметнам банери (реклами, кои се во jpg, gif или swf формат) во готов template за Joomla ? Благодарам

Kajgana Shop

На врв Bottom