Java

Член од
6 јуни 2009
Мислења
3.094
Поени од реакции
445
Нешто на македонски за динамичко прогамирање да не има некој. Имам на англиски ама ако има некој на македонски е добродојдено.
Ќе му бидам мноооооооооооооооооооогу благодарен .
Овде имаш две пдф книжулиња од по десетина страни.
Е сега кодовите таму се во псеудо и во паскал, а не во јава, ама тоа е ситиница.

Зајче

Бело, и тоа!
Член од
13 септември 2008
Мислења
3.439
Поени од реакции
3.945
Код:
try {
            lblTekst.setFont(new Font(cmbIme.getSelectedItem().toString(), Font.PLAIN, Integer.parseInt(cmbGolemina.getSelectedItem().toString())));
        }catch(NumberFormatException ex){
            System.out.println("NFE");
        }catch(Exception e){
            System.out.println("E");
        }
Ај некој нека помогне каков Exception фрла ова, зошто не е NFE ,бидејќи влага во вториот Catch блок :(

Член од
16 јули 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
Здраво дечки.
Изработувам страна во HTML,PHP,MYSQL,JAVA и сега сум до страната за регистрација, потребно ми е да може да се регистрираат само корисници постари од 18 години.
Пребарував нешто најдив нешто од мене пробував и стигнав до тука. Имам направено сето HTML ако на некој му е потребно ке го постирам и тоа.

var minutes = 1000*60;
var hours = minutes*60;
var days = hours*24;
var years = days*365;
var d = new Date();
var t = d.getTime();
var y = t/years; /* above var's calculate time converted to years since 01JAN1970 */
var xyear = parseInt(document.forms[0].byear.value); /*pulls the value of byear*/
var yyear = xyear-1970; /*subtracts byear from 1970.*/
var zyear = y-yyear;

/* example math if the user is 30:
1978-1970=8; as of 16Jun08 coverted years since 1970 is 38;
38-8=30
example math is user is 12:
1996-1970=26;
38-26=12
example math is user is 58:
1950-1970=-20
38-(-20)=58 */

if (zyear > 18)
{
alert("You must have 18 to register on this site!");
return false;
}

Некој некоја идеја каде би можела да е грешката?

Фала ви поздрав.

SkyDriver

Would like my bananna ?
Член од
31 јули 2008
Мислења
2.140
Поени од реакции
221
Чекај сега по ред, Java и JavaScript се сосем два различни програмски јазици (можеби знаеш, ама сепак да спомнам за секој случај), друга ствар, ваква валидација прави на сервер, не на прелистувач (JavaScript се извршува на прелситувач и оваа вакидација нема да помине доколку корисникот исклучи JavaScript на прелистувачот). Значи земи со PHP вака нешто ќе му дојде:

PHP:
<?php
function is_adult( $day, $month, $year ) {
$b = strtotime($month . " " . $day . ", " . $year);
$m = strtotime("+18 years", $b);
return (time() < $m) ? false : true;
}
// zabeleshka, kaj mesecite treba da gi pishesh iminjata na mesecite
?>
Значи горната функција како влезни параметри треба да ги прими денот, месецот (името на месецот) и годината на раѓање на корисникот, доколку корисникот е +18 ќе врати true, во спротивно ќе врати false. :)

Член од
16 јули 2008
Мислења
20
Поени од реакции
0
Да да се извинувам грешка ЈavaScript е тоа :(. Значи предходно сета валидација на регистрацијата ја работам со JavaScript за идентични лозинким, за дали е празно полето итн.

Falcao

rossonero per sempre
Член од
28 мај 2008
Мислења
1.986
Поени од реакции
561
Може малку помош за прашањава ..кој што знае нека пише, ќе му бидам благодарен :)

1. Koja od slednite naredbi e tocna:
a) Int[] niza = new int[5] {1,2,8,6,7}
b) Int[] niza = new int[ ] {1,2,8,6,7}
c) Int[5] niza = new int [ ] {1,2,8,6,7}
d) Niedno od navedenite

2. При справување со исклучоци наредбите во делот finally се извршуваат :
a) Kога ќе се појави исклучок
b) Кога нема да се појави исклучок
c) Секогаш
d) Никогаш

3. Кои од следните методи го нема во класа File ?
a) Length()
b) Read()
c) getAbsolutePath()
d) isFile()

4. Напишете наредба која што вредноста на променливата double presek ќе му ја додели на променливата String broj.

5. Напишете наредба кој што ќе креира листа од класата Student

6. Напишете наредба кој ќе креира мапа од класата Avtomobil со клуч int.

7. Напишете наредба која што на листа со име komjuteriLista ќе го земе првиот објект и ќе му го додели на објект со име novKompjuter.

8. Напишете наредба којa од множеството Set<String>mnozestvoOdMaskiiminja ќе ги печати сите вредности.

10. Напишете наредба која што ќе креира низа со 5 елементи од класата Student.

11. Напишете наредба која што ќе креира множество од класата автомобил.

12. Напишете наредба која што на листа со име komjuteriLista ќе му додаде нов објект со име novKompjuter.

13. Напишете наредба која што од мапата Map<int,Student>student ќе го земе студентот со индекс 254 и ќе се додели на објект Student

--- надополнето ---

rosoneri напиша:
Може малку помош за прашањава ..кој што знае нека пише, ќе му бидам благодарен :)

1. Koja od slednite naredbi e tocna:
a) Int[] niza = new int[5] {1,2,8,6,7}
b) Int[] niza = new int[ ] {1,2,8,6,7}
c) Int[5] niza = new int [ ] {1,2,8,6,7}
d) Niedno od navedenite

2. При справување со исклучоци наредбите во делот finally се извршуваат :

a) Kога ќе се појави исклучок
b) Кога нема да се појави исклучок
c) Секогаш
d) Никогаш

3. Кои од следните методи го нема во класа File ?

a) Length()
b) Read()
c) getAbsolutePath()
d) isFile()

4. Напишете наредба која што вредноста на променливата double presek ќе му ја додели на променливата String broj.

5. Напишете наредба кој што ќе креира листа од класата Student

6. Напишете наредба кој ќе креира мапа од класата Avtomobil со клуч int.

7. Напишете наредба која што на листа со име komjuteriLista ќе го земе првиот објект и ќе му го додели на објект со име novKompjuter.

8. Напишете наредба којa од множеството Set<String>mnozestvoOdMaskiiminja ќе ги печати сите вредности.

10. Напишете наредба која што ќе креира низа со 5 елементи од класата Student.

11. Напишете наредба која што ќе креира множество од класата автомобил.

12. Напишете наредба која што на листа со име komjuteriLista ќе му додаде нов објект со име novKompjuter.

13. Напишете наредба која што од мапата Map<int,Student>student ќе го земе студентот со индекс 254 и ќе се додели на објект Student
Целосно болдираните веќе ги одговорив.. :)

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Здраво. потребна ми е мала помош. Потребен ми е веб проект во Јава кој ќе содржи веб апликација и mysql база. Не е многу важна функционалноста, важно е само да поседува повеќе класи.

Член од
26 февруари 2008
Мислења
305
Поени од реакции
61
I need HELP.Ако има некој расположен нека помага.

Со помош на структура n-арно дрво да се имплементира структура на компјутерска мрежа. Во дрвото како корен стои јазол модем, кој се поврзува со неограничен број на рутери. Понатаму во структурата секој рутер може да се поврзи со друг јазол рутер или со јазол компјутер. Секој рутер и компјутер има поле IP адреса, така што доделувањето на адресите е последователно.

Пример: Модем е поврзан со 2 рутери. Рутерите се со адреси 10.0.0.0 и 10.0.1.0. На првиот рутер има поврзано компјутер1 со адреса 10.0.0.1 и компјутер2 со адреса 10.0.0.2. На вториот рутер има поврзано компјутер со адреса 10.0.1.1.

Дополнување:
При додавањето на нов рутер, рачно се внесува која е адресата на новиот рутер (од облик 10.0.X.0) и која е адресата на неговиот родител. Доколку не постои рутер со адресата на родителот тогаш да се фрли исклучок дека не постои таков рутер. Додавањето на компјутери на одреден рутер си останува според принципот: само се наведува адреса на рутер и со тоа компјутерот си добива последователна адреса според дотогашните приклучени компјутери ( од облик 10.0.X.X).

Да се имплементира пребарување според тоа дали постои компјутер за дадена адреса. Методот прима 1 IP адреси и низ дрвото се пребарува дали постои компјутер со таква адреса.

Член од
28 мај 2008
Мислења
3.966
Поени од реакции
4.073
I need HELP.Ако има некој расположен нека помага.

Со помош на структура n-арно дрво да се имплементира структура на компјутерска мрежа. Во дрвото како корен стои јазол модем, кој се поврзува со неограничен број на рутери. Понатаму во структурата секој рутер може да се поврзи со друг јазол рутер или со јазол компјутер. Секој рутер и компјутер има поле IP адреса, така што доделувањето на адресите е последователно.

Пример: Модем е поврзан со 2 рутери. Рутерите се со адреси 10.0.0.0 и 10.0.1.0. На првиот рутер има поврзано компјутер1 со адреса 10.0.0.1 и компјутер2 со адреса 10.0.0.2. На вториот рутер има поврзано компјутер со адреса 10.0.1.1.

Дополнување:
При додавањето на нов рутер, рачно се внесува која е адресата на новиот рутер (од облик 10.0.X.0) и која е адресата на неговиот родител. Доколку не постои рутер со адресата на родителот тогаш да се фрли исклучок дека не постои таков рутер. Додавањето на компјутери на одреден рутер си останува според принципот: само се наведува адреса на рутер и со тоа компјутерот си добива последователна адреса според дотогашните приклучени компјутери ( од облик 10.0.X.X).

Да се имплементира пребарување според тоа дали постои компјутер за дадена адреса. Методот прима 1 IP адреси и низ дрвото се пребарува дали постои компјутер со таква адреса.
Задачата е од структури на податоци, не е од Java, работата е што ти треба да ја имплементираш во Java

Член од
26 февруари 2008
Мислења
305
Поени од реакции
61
Задачата е од структури на податоци, не е од Java, работата е што ти треба да ја имплементираш во Java
Епа добро де за тоа и ја ставив тука.Има негде тема Структури на податоци да ја ставам пак таму ако не.

Jax Rebel

Navajo Rider
Член од
6 јули 2008
Мислења
5.267
Поени од реакции
2.268
Туторијали или книги за работа со Јава на македонски има некој во електронска форма, да ми даде линк или да ми прати некако?

Член од
8 октомври 2007
Мислења
4.680
Поени од реакции
8.511
Туторијали или книги за работа со Јава на македонски има некој во електронска форма, да ми даде линк или да ми прати некако?
http://www.tutoriali.com.mk/java

пробај и java.com.mk...едно време работеше, сега баш и не сака, ама може ќе проработи пак.

Член од
11 јули 2008
Мислења
40
Поени од реакции
4
Baram mentor po java programiranje, se spremam za ispit ima li kandidati? ke si platam kolku treba za 5-6 casa da mi objasni nekoi raboti samo... pisete u sanduce!

DarthKaran

Gray Jedi
Член од
4 јули 2008
Мислења
141
Поени од реакции
123
здраво на сите
почнав пред некој ден со јава, напишав неколку прости аплети(цртање линии, квадрати, кругови) ама не ми ги отвора на chrome и firefox туку само на ИЕ. а и таму на секое ме прашува дали да дозволи стартување. имате некое чаре, пошто знам дека немам проблеми со browser-ите ги отвораат сите страници без проблем

Kajgana Shop

На врв Bottom