Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Не дури ни Гоце Делчев.
Пошто он не успеал да го постигне тоа што го замислил.
И колку год да се грешни...
на овие има да им се крстиш што денес имаш Р.Македонија.

Гоце Делчев го утепаа.Нормално дека нема да успее до крај да го постигне она што го замислил.

Но,тој животот го даде,и се бореше за слободна Македонија,тоа е повеќе од јасно.

Гоце Делчев го утепаа.Нормално дека нема да успее до крај да го постигне она што го замислил.

Но,тој животот го даде,и се бореше за слободна Македонија,тоа е повеќе од јасно.
Никој и никогаш и не помислил да го оспори.
:toe:

1.Р.Србија дозволува прослава на нејзина територија и дури не прави проблеми со специјалните дозволи кои што би требале да се извадат и издадат за такви пригоди.
Тие што не дозволуваат се брадатите којоти од СПЦ,а мора да ти признаам дека никогаш не сум им ги сфатил и разбрал `рилеишншипите` на таквите лопови во црно.
Според мене... празник ќе биде за земјата кога сите они ќе завршат под земја.
(Мустафа Кемал-ќе ги извадам оџите од удобствата во џамиите зад кои што се скриле и ќе ги натерам да излезат на улица и да заработуваат како мажи :wink:)
2.Во текот на самиот АСНОМ,пред и после него се истиснати дејците од бугарското крило на комунистите на Македонија,предводени од Шарло,и се заменети со такви кои што на дело за прв пат успеаја да створат држава Македонија.
А тоа ти се свиѓало на тебе или не...(што е многу лично прашање кое што не треба да се замешува со историски факти) семакедонските комунисти предводени од Колишевски,Крсте Црвенковски,Глигоров и oстанати.

.

Р. Србија = СПЦ

Грција = ГПЦ

итн.

Ајде да ја разгледаме теоријава..кој кого истиснал...

ЗОШТО.. оние кои се залагале за автономија во рамките на Бугарија да бидат најголеми предавници, а оние што се залагале за автономија во рамките на Југославија,... се изоставени???

Каде е идејата за слободна и НЕЗАВИСНА Македонија?

Или приврзаниците на Србо-комунистите се ОК-дечки, тоа што во корен ја сосекле инспирацијата за Македонија..слободна, независна, Македонска.. , нема нели никакво значење!

Нема разлика помеѓу приврзаниците на Србската или Бугарската “комунистичка“ политика.

А делува небаре овие првите.. верните Српски кучиња (џукели) ..да се најголемите Македонци, кои ја прокоцкаа Македонија..само за да бидат НАГРАДЕНИ..од Белград со некоја функција.

Исти - ...

Затоа уште помизерно делува илузијата дека НИЕ им должиме нешто на Србите,а покрај нив Македонците освен понижување, комплекси на пониска вредност и вечни слуги, друго и не добиле.

Ама..што знам ја... сега ќе срипа ДЕЛИЈА да каже дека Македонија била територија на која СРБИЈА има право...

И пак ќе потенцирам..дека некоја разлика меѓу Србските а Бугарските кучиња.. НЕМА.
И двете струи беа погубни за идеалите на народот, Македонскиот.

Погрешно е да се изедначуваат “дејците“ на Србското комунистичко крило.. со МАКЕДОНСКОТО, а истото да не важи за оние од другата страна.:toe:

Brat-ot...tocno e deka na R.Makedonija i e dozvoleno da postoi na srpskiot del od podeleniot plen na balkanskite vojni i proteruvanjeto na Turskata imperija.....ama kakva vrska ima toa so srbite i tvojata patoloska omraza bas kon niv????? Tie i den denesen ne mozat da go podnesat zagubenoto, taka da...????
Kako bi se cuvstvuvale grcite ili bugarite vo nivnata pozicija???
A togasnite slucuvanja i "odlukata" Makedonija da bide FEDERALNA DRZAVA vo ramkite na FNRJ ...i site igranki potoa..., se epten slicni na denesnive...zosto tvoj Gwujo...ne go nadmine Kolisevski i ne ja proglasi NEZAVISNATA DRZAVA MAKEDONIJA??????
Sto se palamudi naokolu so nekakvi posrednici, olesnuvaci, pridrzuvaci i ostanata sitna boranija...sto sade pisma pisuva.......:)

Brat-ot...tocno e deka na R.Makedonija i e dozvoleno da postoi na srpskiot del od podeleniot plen na balkanskite vojni i proteruvanjeto na Turskata imperija.....ama kakva vrska ima toa so srbite i tvojata patoloska omraza bas kon niv????? Tie i den denesen ne mozat da go podnesat zagubenoto, taka da...????
A togasnite slucuvanja i "odlukata" Makedonija da bide FEDERALNA DRZAVA vo ramkite na FNRJ ...i site igranki potoa..., se epten slicni na denesnive...zosto tvoj Gwujo...ne go nadmine Kolisevski i ne ja proglasi NEZAVISNATA DRZAVA MAKEDONIJA??????
Sto se palamudi naokolu so nekakvi posrednici, olesnuvaci, pridrzuvaci i ostanata sitna boranija...sto sade pisma pisuva.......:)
golema greshka e koga velish omraza kon srbite:nenene:.omraza kon srbite nema ili e minorna .ima samo omraza kon makedonci(meshani brakovi)ili makedonci koj sto vo srbite gledaa kako nebesen narod/cestopati ponizeni od srbite .istoto vazi i za bugarashite i grkomanite.

Ја пренасочуваш поентата...или колку да се избегне порамнување на вината и кај едните и кај другите.

Во што..пустиот ти ја пронајде мојата “патолошка омраза“ и тоа “баш кон нив“??
Провери што се' сум пишувал..па обележиме, ако најдеш за право.

Тоа што не се сложувам дека Србите се нашите “ослободители“ и дека ни ја ДАРИЛЕ “Независноста“?

Што треба да правам... да игнорирам, да се правам наудрен дека биле ПРОТИВ самостојна НЕЗАВИСНА Македонија уште од 1945?
И во тоа успеале..токму преку нивните поклоници ..комунистички..или какви и да се.

Или... српското влијание... кое без исклучок не ставало во подредена улога, како некоја стока..а не народ, премногу очевидно успеала да го вметне комплексот на пониска вредност и воодушевување од “Србија“.

Груевски... аха сега најдобро кон него да пренасочиме дискусијата, очигледно не треба премногу отворено да се чепкаат “српските“ заблуди..

Одма прогласи ме за бугараш... оти не гледам друг начин некој да одговори разумно на дилемите погоре..

Zevsus напиша:
А бе добро...:tapp:
вие надминувате 120 IQ или слабо?
Тоа што е битно е кој што направил.
Тоа се почитува и историјата мора да го верификува.
И ФАКТ е дека македонските комунисти успеваат во едно матно време на крајот на 1945-та да издејствуваат создавање на македонска држава.Прв пат после 10 века.
И тоа мора да биде испочитувано и ценето.
Биле комунисти...дрн-дрн...
краделе ... дрн-дрн...
затварале ... дрн-дрн... ..УБИВАЛЕ..дрн дрн..
НЕБИТНО кога се мери со чинот на прогласување на МАКЕДОНСКА држава.

:tapp:

Или..мојава интелигенција ..надминува...150 ..хехе..

Премногу ќе ја раширам темава... да опфатиме кој се настрадал..и платил со ЖИВОТ, бидејќи се водел од идејата за самостојна Македонија, а не во рамките на Југославија или Бугарија.

И пак... Србите ништо не ни дариле.. најмалце пак од НИВНА иницијатива произлегла Македонската држава на местото на Вардарска бановина!

А бе добро...:tapp:
вие надминувате 120 IQ или слабо?
Сте биле на некој состанок од кој што сте требале да ја извлечете,подвлечете поентата од се друго што ви се сервира во текот на времето предвидено за состанок?
Сте ја извлекле поентата или не?
Тоа е тоа што ме интересира.

А доколку не можете сами,ајде да ви нацртам ко на првачиња:
-Апсолутно е небитен вашиот став (како и мојот) гледано од денешна гледна точка за настаните од пред 50-60 или 100 год.
Тоа си е само ваш став и ништо повеќе од тоа.
Коментари од типот можело вака или онака-се за заполнување и губење време.
Тоа што е битно е кој што направил.
Тоа се почитува и историјата мора да го верификува.
И ФАКТ е дека македонските комунисти успеваат во едно матно време на крајот на 1945-та да издејствуваат создавање на македонска држава.Прв пат после 10 века.
И тоа мора да биде испочитувано и ценето.
Биле комунисти...дрн-дрн...
краделе ... дрн-дрн...
затварале ... дрн-дрн...
НЕБИТНО кога се мери со чинот на прогласување на МАКЕДОНСКА држава.Тоа ти е исто како на покер да мериш десетка со кец и да викаш-ама чичко,чичко...моето е поголемо,моето е поголемо...
повеќе бројки има.
:toe:

ЗОШТО.. оние кои се залагале за автономија во рамките на Бугарија да бидат најголеми предавници, а оние што се залагале за автономија во рамките на Југославија,... се изоставени???
Фактот говори дека и оној кој од Србија е деклариран како „најголемиот бугараш“ се залагал за формирање на национална држава Македонија(под мотото Македонија на Македонците), обединета, која би влегла во рамките на Југословенска федерација...

Српски лингури...газот незнаат кај им е...ама битно им е прљав исто како што им е прљав и на бугарите и на грците...

Иронијата е во тоа што таа држава во 1944 ја создаваат ВМРО - Обединета, кои го поставиле на чело, енергичниот Методија Андонов Ченто!

А не предавниците кои ти ги величаш! Тие ја убиле идејата што ја имале создавачите на модерната Македонска држава, море клетник!

Уште ли не ни е јасно дека Југославија морала да лепи лажни бугарски етикети на Македонски личности и дела, за да не задржи цврсто споени со Србија и остали? Тоа е толку за очекување во тогашните рамки.
Ама ја нема веќе Југославија. Сега е време да се направи длабока ревалуцаија на што е всушност Македонско. И да се избега од намерното плашење со бугарски чудовишта кои не постојат.

Зошто како попарени да бегаме од химнава?
Зошто, ако била составен дел од Македонските идеолози и борци, како што говорат некои факти, да ја оставаме на бугарите?
Или и неа, поради некои застарени лаги, ќе си ја осакатиме, како што, во '45. си го осакативме јазикот?
Како што си ја осакатуваме целата историја?
Конечно, како што си ја расцепкавме земјата.
Се тоа, само за да не се створи асоцијација со бугарско.
Ебати паранојата и црно-белото, ограничено поимање.
Тито е мртов. Нема Голи Оток. Сега може да почнеме да си збориме за нашето гласно. А, не самите да се замолчуваме.

Фактот говори дека и оној кој од Србија е деклариран како „најголемиот бугараш“ се залагал за формирање на национална држава Македонија(под мотото Македонија на Македонците), обединета, која би влегла во рамките на Југословенска федерација...

Српски лингури...газот незнаат кај им е...ама битно им е прљав исто како што им е прљав и на бугарите и на грците...
Ти имаш за одговарање...и тоа од прееска:
Е сега ти на мене да ми објасниш...
зошто по N-ти пат македонската историја (ненамерно, my ass) ја филуваш со бугарски преливи?
-Што имаат македонците заедничко со Черноземски?
-Како и со генералите од бугарската армија кои што се македонци по крв и месо?(Златарев,Протоѓеров,Ќурчиев,Дрнгов)
Како и со Александров и Михајлов кои што чети и чети ајдуци имаат пуштено да палат,силуваат и ограбуваат во Вардарска Македонија (тогаш бановина) и ради таа намена и биле `измислени` од бугарскиот двор?
Тие сакале да има независна Македонија?
:nenene:
Историските извори...
укажуваат на нешто сосема друго.

Историските извори...

Кои историски извори бе...Наведи(само гледај да не бидат српски, тие не се важат)

Наведи ми еден неутрален(странски) извор што сведочи за тоа што ти го тврдиш, а јас ќе ти наведам 100 што го поткрепуваат моето тврдење!

golema greshka e koga velish omraza kon srbite:nenene:.omraza kon srbite nema ili e minorna .ima samo omraza kon makedonci(meshani brakovi)ili makedonci koj sto vo srbite gledaa kako nebesen narod/cestopati ponizeni od srbite .istoto vazi i za bugarashite i grkomanite.

Toa veke vleguva vo nekoi drugi sferi.......toa e veke nesto vrezano vo genetskiot kod......zosto nikogas MAKEDONECOT ne zar'zal...da ne moze da se drzi..:) zosto postojano e MAKEDONCE , zosto sekogas: em odrabotuva, em govna jade...em na kraj PLAKJA??? :)
Koj go znae odgovorot na ovie paradoxi ....car e :)

Уште..повеќе се вкопуваме.. во дупката кои сами си ја копаме, во право беше Липранди погоре.

Иронијата е во тоа што таа држава во 1944 ја создаваат ВМРО - Обединета, кои го поставиле на чело, енергичниот Методија Андонов Ченто!

А не предавниците кои ти ги величаш! Тие ја убиле идејата што ја имале создавачите на модерната Македонска држава, море клетник!
Ој...
ој...
:tapp:
Знаеш каква асоцијација имам и би ти ја врзал една сега?
Си гледал кум?
И кога внук му го прашува...кој ни направи зулум,зошто стана така...
внук му (ти у случајов) вика:
-Џои Заза беше.Он е крив за се.Сега ќе го убијам.
И кумот... (за тоа е кум) вика:
-Џои Заза е уличар.Он не може ни да смисли,а камоли да изведе ваква акција.Немој да го дирал некој...треба да разбереме кој ги влече конците...а преку него ни е најлесно
И ти ко оној...внук му на кумот...секогаш имаш `правилен` извод во главата.
И ист темперамент.
Мисли...колку пати треба да ти кажам...
Мисли. :nesvest: Смоле еден.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom