Изгреј зора на свободата

• Креатор на темата Креатор на темата KomitaMKD
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Денес многу се испревртуваат работите кога ќе се каже дека некој е ликвидиран од комунистите, затоа што бил за ЦЕЛА Македонија...!!!???
Тоа испаѓа како демек, Пиринска и Егејска биле веќе во рацете на Македонците, па фали уште Вардарска и Македонија да биде цела...! Не бе... не е тоа вистината...!!! Пиринска и Егејска веќе биле во други држави со цврсто утврдени граници и кога Македонецот конечно добива шанса да од еден дел направи своја држава, тогаш некој ќе се јавел со некоја фикс идеа за цела Македонија...!!! Велам фикс идеа, затоа што е БЕСМИСЛЕНО некој да се прави херој во веќе слободна Македонија (Вардатскиот дел)... Борци требало да има во НЕОСЛОБОДЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА МАКЕДОНИЈА, А НЕ ОВДЕ... Овој дел веќе бил слободен и тие борци за цела Македонија требале да се префрлат во другите делови...

Сето ова ме наведува само на една мисла, а тоа е дека оние т.н. борци за цела Македонија, се всушност противници на Македонија да влезе во склоп на СФРЈ... НЕ ГИ МАЧЕЛО ТОА ШТО ПИРИН И ЕГЕЈ СЕ НЕОСЛОБОДЕНИ, ТУКУ ГИ МАЧЕЛО ТОА ШТО СЛОБОДНИОТ ВАРДАРСКИ ДЕЛ ЌЕ БИДЕ ВО СФРЈ... Што ви кажува тоа вам...?????

ЦЕЦО мори колку глупости тропаш и самата не си свесна.:baeh:

ti 100% ne si Makedonec.

Makedoncite ne baraat golema Makedonija, tuku samo CELA ETNICKA MAKEDONIJA, no ti kako si bez makedonski nacionalni cuvsta i srboman, a so toa i grcki prijatel, ne mozes da go svatis.

A kade beshe spomenata 'golema' Makedonija?
Preprochitaj, mozebi ke uspeesh da dojdesh do nekoj pokonstruktiven odgovor.:toe:

A kade beshe spomenata 'golema' Makedonija?
Preprochitaj, mozebi ke uspeesh da dojdesh do nekoj pokonstruktiven odgovor.:toe:

Еј те молам не се обидувај да ги браниш антимакедонските ставови на србендата....ОК?

Песната како песна е тотално непозната за 80% од македонците со сигурност - што е причина плус огромен дел од нив од старт да ја прогласат за туѓа.

До 1989, Ченто беше непознат за 90% од македонците. Граѓанската војна во Грција, егзодусот од Егејска Македонија - за тоа нешто немаше ниту збор во учебниците по историја ниту било каде во јавноста. Васил Чакаларов беше непознат. Масакрот цо Загоричани беше забранета историска тема.

Сепак, тоа не значеше дека по “откритието“ на овие со декрет избришани периоди од македонската историја ќе им бидат на луѓето туѓи. Напротив, беа прифатени на најприроден можен начин.

Списокот на “неоткриени“ поглавја од македонската историја не е исцрпен. - или мислиш дека може да се стави граница на тоа што смее, а што не смее да биде “откриено“ - и покрај тоа што, како што велиш, живееме во информатичко време?
Ајде да гледаме од денешен аспект. Точно е дека мора да ја цениме и почитуваме историјата, ама не сметам дека тоа треба да го правиме преку нивото кое самите нас не претвора во нови вардарци, Пиринци и Егејци грабнати на три фронта да се борат меѓу себе. Еднаш не распарчиле, не смееме да дозволиме повторно да се случи тоа.
Мислиш дека “Изгреј зоро“ е основ на нова делба? Можео е да биде така, но само под еден услов: самите да го посакаме тоа. Сосема подеднакво можна е и другата варијанта: со прифаќањето на овој дел од македонската историја како наш, да започнеме да градиме мост за надминување на делбите поставени во 1913.

Ако ја прифатиме, априори отфрлајќи секакви двојби за потеклото, него како фактичка химна на АСНОМ - Бугарашите ќе се задоволни,
АСНОМ го оквалификуваш како бугарашки?

а македонците во глобала ќе се збунети и ќе треба долго време да се објаснува и појаснува зошто нешто што наликува на негација на Македонизмот,
Се случува меѓу исселениците во прекуокеанските земји, меѓу луѓето од село кои и таму живеат во селски заедници, да не можат да прифатат човек од друг крај на Македонија, и се движат во својот затворен селски круг - битолчани, тетовчани, мариовци итн. Да не зборуваме за некој од Петрич или Неврокоп - на клоци ќе биде избркан и етикетиран како бугарин.

Ти како образован човек од една друга генерација имаш задача да го шириш видикот, а не да го стеснуваш. Јазикот на “изгреј зоро“ е исто толку македонски колку што е македонски и кумановскиот, струмичкиот, леринскиот или беровскиот дијалект.

Мислиш дека “Изгреј зоро“ е основ на нова делба? Можео е да биде така, но само под еден услов: самите да го посакаме тоа. Сосема подеднакво можна е и другата варијанта: со прифаќањето на овој дел од македонската историја како наш, да започнеме да градиме мост за надминување на делбите поставени во 1913.

Apsolutno. Shteta samo, shto temata e postavena kako zelba za promena na segashnata 'komunistichka' ''Denes nad Makedonija se ragja", namesto kako pochit kon ushte edna od pesnite so koja nekoi Makedoncite, ginele za sloboda na Makedonija. Shodno na toa, mozebi bi bilo i po pametno da bide premestena vo 'istorija' odkolku vo 'politika'.:toe:

Taка е Павел, со тоа што кога коментирам "за себе", бар се трудам да замислам како би изреагирал по истата тема на моето место дедо ми, некој копиљ од 15 години кој гледа вести на пауза од турнир во Ејџ оф емпајарс, баба Петкана од Владимирово која сади компир од 5 сабајле, Ристе Спутник - самостоен кајсиста (кајче такси возач) и да не го должам, доволно е долг и вака...

Подобро да се изразам, наместо "од денешен аспект" нека стои - "денеска".
Како нација сме премногу опседнати со политика, и нема теорија да за скоро време најдеме заеднички јазик/став меѓу себе по однос на овие прашања (не се залажувам дека некој факт може било кога да е прифатен или отфрлен со 95% согласност, ами мислам на научно соголување на историските податоци кои ги знаеме или мислиме дека ги знаеме.

Една држава не смее да се срами од никој дел од историјата, ако ја земеме Германија на пример - која е и ден денес етикетирана како нацистичка земја, но е свесна дека тоа е дел од нејзината историја, и точка.

Затоа, нека се извадат од плакарот алиштата за перење, и прво дај да ги видиме неиспрани. Ако некаде треба да се подзабрише, нека се подзабрише внимателно (чунким, во плакар има и болви и влага и сенешто). Ако е нешто за носење, нека се носи, ако не - нека стои во магацин.

Но не на начин и по цена на дополнителни делби.

Мислам дека ме сфати и за Бугарашите што мислам по однос на АСНОМ. Ако не, еве ќе дополнам: Во време кога јас неможам да верувам во водачите на мојата држава каква национална емоција носат - јебем ли га, лоши примери од блиско минато - како да верувам дека некој ќе шири видици и граници на толеранција до одредена црвена линија која мора да постои?

Никола Карев е тргнат од химната, затоа што неговиот брат во текот и при завршувањето на НОБ во Македонија имал несогласувања со комунистичкото раководство за борбата само во Вардарска Македонија и војување на Сремски фронт.Кон крајот на војната мистериозно исчезнува, најверојатно како резултат на неговите ставови за самостојна и цела Македонија во нејзините природни граници.

Инаку во првичниот текст на Владо Малески таа строфа оди вака:

Гоце Делчев, Питу Гули
Карев, Груев, Сандански.....

Ne ischeznuva : "Георги Карев, стар комита и брат на Никола Карев, по 1945 година е осуден на 5 години робија како "соработник на окупаторот", а неколку дена пред издржувањето на казната е убиен во "Идризово"".

Aha... znaci... sepak imalo MAZI :)

Проблемот е само во тоа што бугарите од село Лисиче мислат дека србите удриле...
:toe:
и они уздржале на ударот.
Па сега викаат...еј...многу сме силни...еј...
ела да им дадеме малку по глава,да видат они.:kesa:

Што е далеку од вистината,затоа што освен тие бугарите (кои што се екстремно малцинство,не поголемо од 1%) во Македонија живеат и мнозинство македонци кои што традиционално добро живеат и се разбираат со србите.
Па затоа овие (србите) како што гледате...
не удрија на брат.
И и ден денеска одмараат... и пијат една ракија.
И затоа дури и бугарите (од Македонија) не знаат како изгледа како е кога србите удираат.
Заради мнозинството кое што не заслужува таков `расплет` на ситуацијата.
И за да не дојде до некоја `дркам појмове` ситуација,би било поштено и машки тие бугарите јавно да си кажат веќе еднаш за што се заложуваат.Нема смисла да се кријат зад мнозинството македонци и да `прогуруваат` едно по едно некое барање...де Тодор Александров,де Изгреј зора на свободата,де царот наш и мајка Бьлгарија...нема више.Доста е.

п.с.
Пред неколку години... вујко ми ме праша:
-Точно ли е дека тоа бугарите од Драчево и Лисиче `дркаат курац` дур НАТО бомбардира по Србија?
-Ма нема шанси... што ти е...Опрај се.
Ама не било така.

Затоа нареден пат кога ќе дојде...
наместо од Арачиново чиј што коти ги знае на памет цело Беране....
ќе треба Лисиче да гo најдеме.
http://uk.youtube.com/watch?v=e1imgWTfDec
Па рок ми бејбе...хехехе...

И за да биде информацијата потполна...
(а и за тоа бугарите да може полесно да ме најдат,нема смисла да си играме мижитатара,големи сме :) )
ќе ви дадам хот линк од тоа што ми е фамилија,дур некој овде цело време си замислува и прижељкува да биде од таа екипа,ама факат...
е нешто друго. :kesa:
Овој на сликава:

Ми е прадедо.
И се викал Стефан Мишев.
И е последниот сајбија од Мишеви,позната велешка фамилија.
Брат му е убиен на лице место,без многу-многу објаснувања,додека прадедо ми е осуден на 3 год. затвор во Идризово заради соработка со бугарскиот окупатор.
`Нормално`... го фатила струја додека менувал сјалица во Идризово неколку дена пред да му истече казната.
Кој и зошто ги натужил на комунистите така лошо...
при услови во кои што како што гледам сите бугари се на број и влакно од главата не им фали...
може да претпоставувам само.
Одземен им е целиот имот,прабаба ми Марија која што беше жива додека јас бев момче кажуваше дека шумкарите и во саксиите од цвеќињата превртувале за да најдат некоја пара.
Нејсе... преживеале.
Дедо ми,маж на ќерка му на Стефан е србин.
И сега некој бугарин од Лисиче пак ги буцка работите и пак сака за главата да ми работи.
Е нема да може овој пат...
овој пат јас прв коти ќе барам.

Овој на сликава:...
Ми е прадедо.
И се викал Стефан Мишев.
И е последниот сајбија од Мишеви,позната велешка фамилија.
Брат му е убиен на лице место,без многу-многу објаснувања,додека прадедо ми е осуден на 3 год. затвор во Идризово заради соработка со бугарскиот окупатор.
`Нормално`... го фатила струја додека менувал сјалица во Идризово неколку дена пред да му истече казната.
...
Одземен им е целиот имот,прабаба ми Марија која што беше жива додека јас бев момче кажуваше дека шумкарите и во саксиите од цвеќињата превртувале за да најдат некоја пара.
Нејсе... преживеале.
Дедо ми,маж на ќерка му на Стефан е србин.

е, добре, и какво идва това да каже? Аз както го виждам - Вашијат мал'к, но трагичен обзор рисува добре картината (сликата) на това как се е градјало југо-македонското с'знание (свест). Всеки човек е продукт на епохата си.

е, добре, и какво идва това да каже? Аз както го виждам - Вашијат мал'к, но трагичен обзор рисува добре картината (сликата) на това как се е градјало југо-македонското с'знание (свест). Всеки човек е продукт на епохата си.

po ova gledam deka so bugarive sme jug i sever...nisto ne te razbrav be

ЈАС сум од струмица па не го разбирам , а север југ е малку /.......

Дај да пиеме...
и стига сте се месили там кьдето нјамате работа.
http://uk.youtube.com/watch?v=DHnspN6MyiU
Не ви трјабва такава агентура в Македонија!!!
Каквато de facto подьржате...
и правите јадове на обикновените хора.

Зевсус нема потреба да им се лижеш на татарите, пишувајќи на бугарски.Разбираат они убаво македонски и сам си свесен за тоа.

А за јадењево говна за Лисиче бугари, леле имај ја таа несреќа да те нанесе патот натаму и кажи му на некое машко чедо од 7 до 77 дека се бугари Лисичаните, хехе лесна ќе ти биде земјата...Впрочем и ти си свесен за тоа и дека Лисиче е еден од најпатриотските делови на Македонија, ама сепак од пуста желба некого да заебеш на форумов, се брукаш себеси!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom