ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување
Formiranje sindikat e dobra ideja bidejki opstiot kolektiven dogovor za privatniot sektor vekje dalekusezno vi gi ima uskrateno povekjeto prava od zakonot za rabotni odnosi. Bez sindikat so kolektivniot dogovor ve drzat za jajca i nema mrdanje levo desno po sudovi.

Samo ima eden mal problem. Gazdite na najgolemite IT firmi lobiraat vo vlada preku MASIT i stopanska komora, i nikogas nema da dozvolat formiranje na sindikati.

Po moe mislenje, kako sto sum kazal mnogu pati dosega na temava, e deka najdobriot lek za IT oligarsite vo MK e koga sto povekje inzineri (pogotovo najplatenite) ke izlezat nadvor od pazarot na trud vo MK. Znaci 0 danoci za drzavata, 0 pridonesi za penziski i zdravstven sistem. Neka prodolzi ova nekolku godini pa za brzo vreme preku MASIT sami ke pocnat da molat za rabotnici.

PS: a ako ne mozes da izlezes nadvor od pazarot na trud na MK, ondak vo tebe e problemot kralce, imas skill issue.

Проблемот со синдикатите е што ќе ја направи државата понеповолна за инвестирање. Со самото тоа ја намалуваш шансата за странска компанија да отвори канцеларии тука. А најголем дел од луѓето тука работат за странски компании.
На крај ризикот од проблеми со синдикатот ќе ти влезе во равенката, па после тоа фирмите ќе нудат понеповолни плати, ќе форсираат b2b работа итн.

Проблемот со синдикатите е што ќе ја направи државата понеповолна за инвестирање. Со самото тоа ја намалуваш шансата за странска компанија да отвори канцеларии тука. А најголем дел од луѓето тука работат за странски компании.
На крај ризикот од проблеми со синдикатот ќе ти влезе во равенката, па после тоа фирмите ќе нудат понеповолни плати, ќе форсираат b2b работа итн.
Со придонеситете и сега е заебано да се инвестира таму. Нискa е продуктивноста, а имаш околу 40% давачки над нетото (вработениот го интересира само тоа, никој не гледа дека фирмата за тој човек фрла двојно од таа сума). Плус, вработените ги плаќаш 12 месеци, а реално ги имаш 10 (еден месец се државни празници, кои се најмалку двојно повеќе од оние во западниот свет, плус одмор). Да не почнуваме за другите заебанции со боледувања, породилно и слично, каде што можеш да заглавиш ни таму ни ваму со одредени вработени. И врв на се е нефункционални институции, затуцано и скапо банкарство, скапо осигурување и тн.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom