Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
И уште еднаш, прочитајте ги сите мои постови, дел по дел. Ако не ги сватите и тогаш, ќе се обидам да ви објаснам многу поубаво и попросто, поопширно, со цел да разберете. И пробајте да се фокусирате дека ова е БОДИБИЛДИНГ, една сосема поинаква средина и наука. Значи, не се работи само за теоретско познавање на тематиката, него и за практична примена на сето тоа кое го тврдам, In vivo и преку спортистите со кои сум постигнал успеси кои во моментов во МК се број еден.--- надополнето: 18 ноември 2013 во 11:15 ---.

Gjoroski сета почит према вас, не мислам да го нарушам вашиот углед и достоинство..., ама која акредитација ја имате за јас или другите да ги читаме вашите постови, тоа што долгогодишно се бавите со спортов немора да значи дека сте нутрициониста, физиотерапефт или незнам што..од ова што го читам можам да констатирам само надри-лекарство......

стави слика од тебе да видиме колку е оптимално
- Не е проблем другар.....Ама според тебе Ronnie Coleman има најголемо познавање во спортов.......

Ne bi rekol deka Gjoroski ne gi znae pricite sto ti gi kazuvas tuka i studii pozadi nego ima eden kup prvaci i uste tolku se spremaat od negovo licno iskustvo znaenje a kako covek sto e najdolgo vo sportov vo Makedonija znae tocno kako stojat rabotite( malku ako go sledish ke vidish) . Pokratki patishta sto gi spomenuvas isto taka veruvam deka mnogu odamna gi ima provereno i probano pa znae tocno sto "raboti" a sto ne. Bi trebalo da primish sovet ili barem sugestija koa ti kazuva namesto da se konfrontirash so google studii i istrazuvanja koi gi ima od den na den se povekje. I da Bildingot ima cela nauka pozadi sebe zatoa ima mnogu agli koi treba da se pokrijat i detali za da bide uspeshen.
I da so faktot deka spodeluva znaenje za koe bi trebalo da naplakja kako sekade sto se pravi toj sepak go pravi toa na Forum i dava odgovor na sekoj pocetnik i na sekoj koj zaglavuva nekade, bi trebalo da dobie podrshka i zasluzena pocit.

Ако Gjoroski има акредитација и тогаш дава бесплатни совети тогаш секоја чест према него, ама ако нема зарем би платил ти на некој лик за таков совет? Квази-нутриционистичи ??
Би верувал ли на човек што споредува јаглехидрати со нафта......
Сигурно им дава најдобра нафта на своите натреварувачи штом се број еден...Не мислам никого да навредам, немојте да ме сватите погрешно.

Признавам. Конечно некој кој знае повеќе, може повеќе. Мило ми е. Време е да се пензионирам.
Мило ми е што се согласуваме до негде ;)

Gjoroski сета почит према вас, не мислам да го нарушам вашиот углед и достоинство..., ама која акредитација ја имате за јас или другите да ги читаме вашите постови, тоа што долгогодишно се бавите со спортов немора да значи дека сте нутрициониста, физиотерапефт или незнам што..од ова што го читам можам да констатирам само надри-лекарство......

Гледаш, јас не се кријам зад измислено име, овде сум со цело име и презииме. И за тебе сум човекот кој го измислил сето ова во МК. Имам акредитација и успеси кои стојат зад моето име и презиме. За моите надри-лекарства научници од типот на тие кои ги постираш овде би платиле богаство кога би можеле да ги спроведат во своите научни истражувања. А ти, дијаманте, кристал или слично, тврдам дека појма немаш од основата на овој спорт. Без разлика што си се охрабрил од вечерва и си поставил слика без глава како лик за препознавање. Кога кажувам да читаш што пишувам, не мислам да научиш било што. Него да ме демантираш на факти кои сум ги напишал. Ти демантираш надвор од контекст, мислејки дека еве знам нешто повеќе, а ништо незнаеш.

- Не е проблем другар.....Ама според тебе Ronnie Coleman има најголемо познавање во спортов.......
Колман и сите оние кои биле дел од спортов се со најголемо прознавање. Дали знае и колку успешно сето тоа ќе го пренесе, тоа е сосема друга работа. А ти, ниту имаш искуство, ниту пак основа да тврдиш било што поинаку или спротивно.

Ако Gjoroski има акредитација и тогаш дава бесплатни совети тогаш секоја чест према него, ама ако нема зарем би платил ти на некој лик за таков совет? Квази-нутриционистичи ??
За ова ти одговорив повеќе, што се однесува до мојата акредитација и квази знаење. А, делам совети воопшто не плашејки се дека некој ќе научи повеќе од мене, и не сум од типовите дека после мене ќе имна потоп. Од таа причина во Македонија и теоретски и финансиски сум помогнал на поголем број на македонски бодибилдинг шампиони. ЗНачи еме беспари, ем сум им дал. А вакви бисери како тебе, кои немаат храброст да се престават кои се, сум ги имал секојдневно и како и секое чудо и тие и тебе ќе ве снема за три дена.

Би верувал ли на човек што споредува јаглехидрати со нафта......
Сигурно им дава најдобра нафта на своите натреварувачи штом се број еден...Не мислам никого да навредам, немојте да ме сватите погрешно.
Со ова покажуваш колку си писмен и колку воопшто имаш познавање кога една проста споредба неможеш да ја разбереш. Со толку познавање, никого неможеш ниту да навредиш.

Мило ми е што се согласуваме до негде ;)
Е, поради вакви бисери и стручњаци, постојам.

Гледаш, јас не се кријам зад измислено име, овде сум со цело име и презииме. И за тебе сум човекот кој го измислил сето ова во МК. Имам акредитација и успеси кои стојат зад моето име и презиме. За моите надри-лекарства научници од типот на тие кои ги постираш овде би платиле богаство кога би можеле да ги спроведат во своите научни истражувања. А ти, дијаманте, кристал или слично, тврдам дека појма немаш од основата на овој спорт. Без разлика што си се охрабрил од вечерва и си поставил слика без глава како лик за препознавање. Кога кажувам да читаш што пишувам, не мислам да научиш било што. Него да ме демантираш на факти кои сум ги напишал. Ти демантираш надвор од контекст, мислејки дека еве знам нешто повеќе, а ништо незнаеш.
Не се кријам ни, нема никаква потреба да се кријам нит крадам нит лажам а се надевам и не навредувам некого, Сликата ја поставив само да покажам дека не зборам празно....Формата не е ништо посебна а успеав да ја постигнам со јадење сладолед, сникерс чоколада итн. Нигде ама буквално нигде не пишав дека знам повеќе од вас или било кого, моето образование ниту предмет на интерес немаат никаква врска со медицина или бодибилдинг, ама кога нешто не е точно тоа треба да се исправи, сите правиме грешки. Секој може да отвори и да прочита некое истажување кое исто така е бесплатно.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Секој може да отвори и да побара што го интересира а ако неможе да свати тогаш може да побара помош, а тој помош ке биде повеќе од типот познавање англиски.
Колман и сите оние кои биле дел од спортов се со најголемо прознавање. Дали знае и колку успешно сето тоа ќе го пренесе, тоа е сосема друга работа. А ти, ниту имаш искуство, ниту пак основа да тврдиш било што поинаку или спротивно.
Ако е така зашто тогаш постојат ликови како Chris Aceto, Charles Glass, Hany Rambod.........

А вакви бисери како тебе, кои немаат храброст да се престават кои се, сум ги имал секојдневно и како и секое чудо и тие и тебе ќе ве снема за три дена.
А што треба да започнам револуција, моето знаење си е само за мене, немам никаква акредитација да делам совети а ниту пак да глумам надри-лекар

Со ова покажуваш колку си писмен и колку воопшто имаш познавање кога една проста споредба неможеш да ја разбереш. Со толку познавање, никого неможеш ниту да навредиш..

Верувајте мојот степен на образование е прилично добар, а тоа што вие не можете да разберете во мојот свет тоа го викаат сарказам ;)
Со почит, поздрав.

Не се кријам ни, нема никаква потреба да се кријам нит крадам нит лажам а се надевам и не навредувам некого, Сликата ја поставив само да покажам дека не зборам празно....Формата не е ништо посебна а успеав да ја постигнам со јадење сладолед, сникерс чоколада итн. Нигде ама буквално нигде не пишав дека знам повеќе од вас или било кого, моето образование ниту предмет на интерес немаат никаква врска со медицина или бодибилдинг, ама кога нешто не е точно тоа треба да се исправи, сите правиме грешки. Секој може да отвори и да прочита некое истажување кое исто така е бесплатно.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed
Секој може да отвори и да побара што го интересира а ако неможе да свати тогаш може да побара помош, а тој помош ке биде повеќе од типот познавање англиски.
Се додека не се појавиш во јавност со име, презиме и лик, се криеш.
Лесно е да најдеш статија и да ја прочиташ, но потешко е да ја разбереш како што треба. Конкретно за статијата која ти ја постираше, кога би ме познавал мене и моите тврдења, ќе видеше дека тоа што ти сега си го пронашол и прочитал, јас го говорам 10 години наназад. Дури и овде, само неколку страници поназад, ако имаше основно познавање од темата, ќе ја најдеше поврзаноста. За разлика од тебе, мојата акредитација и моето теоретско и практично познавање се директен дел од тематикава. Јас на дваесет години батка, си легнував со пола векна леб намачкана со еурокрем. И пак имав стомачни. И за тоа многупати сум говорел и сеуште неможам да убедам типови слични на тебе кои суви како стап со 18 години прочитале дека со протеин од сурутка ќе направеле мускули подобро отколку со гејнер кој ќе ги здебелел??? јас знам дека ти ниту знаеш, ниту пак можеш да знаеш повеќе од мене, конкретно. Твојата теза денес беше една од најпријатните хуморески на ФБ.

Ако е така зашто тогаш постојат ликови како Chris Aceto, Charles Glass, Hany Rambod.........
За разлика од тебе, јас луѓево сум ги сретнал во животот, запознал и сум имал можност да дебатирам на одредени теми од областа. Гледаш, изгледа не си знаел дека и тие се дел од натпреварувачкиот бодибилдинг. Но, ниту еден од нив не бил успешен натпреварувач, но е успешен тренер.

А што треба да започнам револуција, моето знаење си е само за мене, немам никаква акредитација да делам совети а ниту пак да глумам надри-лекар
Со штурото непознавање кое го имаш, неможеш ни вода да разбрануваш, не револуции да креваш.

Верувајте мојот степен на образование е прилично добар, а тоа што вие не можете да разберете во мојот свет тоа го викаат сарказам ;)
Со почит, поздрав.
Воопшто не ми е битно твоето образование. Битно е дека појма немаш од тематикава ;) а ти како сакаш тоа наречиго.
--- надополнето: 19 ноември 2013 во 00:15 ---
@DiaMond, за домашна, прочитај ја стдудијата од која штури делчиња постираше овде со цел да ме подучиш и да ми покажеш дека човечки е да се погреши.
Откако ќе ја прочиташ, пробај да одговориш сам на следниве прашања:
- За кој оброк станува збор во испитувањето?
- Кој ЈХ е додаден во оброкот со сутрутката, која количина, а кој ЈХ е во оброкот со лебот?
- Која е разликата помеѓу тие два ЈХ?
- Во каква состојба се наоѓа организмот наутро, хормонална, откако од 21.00 немаме внесено храна во него?

Поздрав кајганџии, отидов да одморам. Иако мислев дека ќе се пензионирам, но очигледно ќе имам уште долги години работа :)

Бобан незнам зашто си го трошиш времето со вакви ликови.... Овој и да стави име и презиме како некој ќе го знае.... сигурно е уште еден како СтефШеф кој премногу ги следни youtube фитнес каналите. Остај тука млaтење празна слама, спремај списанието :)

@Gjoroski Вака бидејќи излезе од контекст разговорот, почнав да ги разгледувам вашите постови, и многу луѓе го кажуваат тоа што го кажувам ама вие никако да сватите, и целосно се противите а никакви аргументи не нудите исто како и вчера на ФБ.....лесно е да отфрлиш нешто. Ке ставам неколку цитати од вас и дел по дел ке ги кажам мое мислење зашто не е така и зашто не зависи видот на ЈХ., имаме разговарано и во живо и вежбано со вас во иста теретана нема потреба од низок речник.

"Еднаш напишав дека за добар изглед најбитно е да се држи инсулунит во права линија во текот на целиот ден. Има само еден до два момента во денот каде ни е потребна висока концентрација на инсулин. А сите прости шеќери предизивкуваат висока концетрација на шеќер во крв, а со тоа и високо лачење на инсулин, со цел да се регулира тој шеќер во крвта. Инсулинот го регулира шеќерот во крвта на тој начин што го чисти и складира (ако има потреба како гликоген) или депонира во масти. Мора да се ослободи од него, во спротивно висока концентрација на глукоза во крв (предизвикана од немање доволно инсулин тоа да се изрегулира) доведува до болест, дијабетес."

Да не бидам како овие другите да препишувам и да се правам паметен еве го линкот ве молам разгледатјте го има повеќе делови за инсулинот ке видите дека за некој работи грешно зборите.

''Не е иста инсулинската рекација со внесување на било која намирница во организмот. А, надворешниот изглед и измените се директно поврзани со внатрешните хормонални промени и оштетувања на мускулните клетки. Во овој спорт, едно знам сигурно, а тоа е: дека попаметно е да се држи нивото на инсулин во една константна права линија во текот на денот. Само во еден оброк (понекогаш и во два, во зависност од начинот на исхрана) потребно и пожелно е да го изиритираме инсулунот на високо ниво."
Нема потреба да се крева инсулинот после тренинг, post-workout anabolic window не постои, Alan Aragon го објаснува тоа.
default to my classic recommendation of about a quarter of a gram of protein per pound of lean mass, ingested within 1-2 hours of both sides of the training bout.
Due to the transient anabolic impact of a protein-rich meal and its potential synergy with the trained state, pre- and post-exercise meals should not be separated by more than approximately 3–4 hours, given a typical resistance training bout lasting 45–90 minutes. If protein is delivered within particularly large mixed-meals (which are inherently more anticatabolic), a case can be made for lengthening the interval to 5–6 hours.
Секој може да јаде во рок од 5-6 саати околу тренингот, нема никакви потреби од изритирање на инсулинот....

Може да се складира масти и кога инсулинот е низок, дека инсулинот го намалува гладот, дека исто така и протеинот го крева инсулинот некогаш и повеќе од ЈХ.
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=319
Dairy-insulin-auc.png

Млекото, Whey-от, и сирењето повеќе го креваат инсулинот од белиот леб....

''Не се сложувам дека 200 гр на Јх се 200 гр. без разлика на видот на ЈХ. Нешто што и ти самиот доаѓаш до заклучок, дека има разлика во изгледот а со тоа и резултатот.
Не се БРОКУЛИ, туку БИСКВИТИ .''

Дали калоријата е само калорија
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/is-a-calorie-a-calorie.html
Once again, my point is that if calories are being strictly controlled, the source doesn’t appear to make a humongous difference in terms of body composition changes. As well, once you get protein intake to proper levels, fooling around with carbohydate and fat ratios (within the context of identical caloric intakes) don’t seem to make a huge amount of difference either. The bottom line still comes down to calories in versus calories out; it’s simply that it may be easier to affect calories in (food intake) or calories out (through activity) with different macronutrient breakdowns.
shuffling of carbs and fats tends to have a minor, approaching negligble effect.

Сите диети работат, важноста на калориите
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/all-diets-work-the-importance-of-calories.html
All of the rules, the food combining, the elimination of carbs, the elimination of fat, don’t eat XXX at all (where XXX is something that contributes a lot of calories to the diet), don’t eat YYY after 6pm (where YYY is something people tend to overeat in the evenings), etc. are all just ways of tricking people into eating less without having to think about it.

Несто на сите да им пишувате да јадат стек, whey, ориз, брокули.....Постои и нешто како флексибилно диета
Most people don’t. They deprive themselves of their favorite foods and end up miserable or, more likely, bingeing on them later. This also usually happens before they’ve gotten as lean as they want to be, which makes them even more depressed.With flexible dieting, you let yourself enjoy your favorite foods, whether it’s cake, brownies, bagels, ice cream, cereal, pizza, pasta, french fries, or steak throughout your diet. You don’t damn up your cravings and let them break through later on when you can’t control them.In most cases, it’s best that your fat loss diet be essentially the same as your regular diet. http://impruvism.com/flexible-dieting-basics/

се обидувам да ви напишам било што, со цел да научите нешто и на полесен начин да дојдете до посакуваната цел. Мускулесто тело, цврсто и затегнато. Теориите кои ти сега овде ги пишуваш ги слушам и на ТВ, ги читам и во весници од експрти по нутриционизам кои моѓат да ви помогнат во конфекциско слабеење, но далеку од тоа дека ќе ви помогнат да имате мускулесто тело, цврсто и затегнато.
Никој не спомна конфекциско слабеење, збориме за бодибилдинг. збориме за топење масти не за конфекциско слабеење. Темата на форумов е исхрана за постигнување атлетско тело, за тоа и збориме. Се надевам ја средив домашната, поздрав

@Gjoroski Вака бидејќи излезе од контекст разговорот, почнав да ги разгледувам вашите постови, и многу луѓе го кажуваат тоа што го кажувам ама вие никако да сватите, и целосно се противите а никакви аргументи не нудите исто како и вчера на ФБ.....лесно е да отфрлиш нешто. Ке ставам неколку цитати од вас и дел по дел ке ги кажам мое мислење зашто не е така и зашто не зависи видот на ЈХ., имаме разговарано и во живо и вежбано со вас во иста теретана нема потреба од низок речник.

Да не бидам како овие другите да препишувам и да се правам паметен еве го линкот ве молам разгледатјте го има повеќе делови за инсулинот ке видите дека за некој работи грешно зборите.

Нема потреба да се крева инсулинот после тренинг, post-workout anabolic window не постои, Alan Aragon го објаснува тоа.
default to my classic recommendation of about a quarter of a gram of protein per pound of lean mass, ingested within 1-2 hours of both sides of the training bout.
Due to the transient anabolic impact of a protein-rich meal and its potential synergy with the trained state, pre- and post-exercise meals should not be separated by more than approximately 3–4 hours, given a typical resistance training bout lasting 45–90 minutes. If protein is delivered within particularly large mixed-meals (which are inherently more anticatabolic), a case can be made for lengthening the interval to 5–6 hours.
Секој може да јаде во рок од 5-6 саати околу тренингот, нема никакви потреби од изритирање на инсулинот....

Може да се складира масти и кога инсулинот е низок, дека инсулинот го намалува гладот, дека исто така и протеинот го крева инсулинот некогаш и повеќе од ЈХ.
http://weightology.net/weightologyweekly/?page_id=319
Dairy-insulin-auc.png

Млекото, Whey-от, и сирењето повеќе го креваат инсулинот од белиот леб....

Дали калоријата е само калорија
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/is-a-calorie-a-calorie.html
Once again, my point is that if calories are being strictly controlled, the source doesn’t appear to make a humongous difference in terms of body composition changes. As well, once you get protein intake to proper levels, fooling around with carbohydate and fat ratios (within the context of identical caloric intakes) don’t seem to make a huge amount of difference either. The bottom line still comes down to calories in versus calories out; it’s simply that it may be easier to affect calories in (food intake) or calories out (through activity) with different macronutrient breakdowns.
shuffling of carbs and fats tends to have a minor, approaching negligble effect.

Сите диети работат, важноста на калориите
http://www.bodyrecomposition.com/fat-loss/all-diets-work-the-importance-of-calories.html
All of the rules, the food combining, the elimination of carbs, the elimination of fat, don’t eat XXX at all (where XXX is something that contributes a lot of calories to the diet), don’t eat YYY after 6pm (where YYY is something people tend to overeat in the evenings), etc. are all just ways of tricking people into eating less without having to think about it.

Несто на сите да им пишувате да јадат стек, whey, ориз, брокули.....Постои и нешто како флексибилно диета
Most people don’t. They deprive themselves of their favorite foods and end up miserable or, more likely, bingeing on them later. This also usually happens before they’ve gotten as lean as they want to be, which makes them even more depressed.With flexible dieting, you let yourself enjoy your favorite foods, whether it’s cake, brownies, bagels, ice cream, cereal, pizza, pasta, french fries, or steak throughout your diet. You don’t damn up your cravings and let them break through later on when you can’t control them.In most cases, it’s best that your fat loss diet be essentially the same as your regular diet. http://impruvism.com/flexible-dieting-basics/

Никој не спомна конфекциско слабеење, збориме за бодибилдинг. збориме за топење масти не за конфекциско слабеење. Темата на форумов е исхрана за постигнување атлетско тело, за тоа и збориме. Се надевам ја средив домашната, поздрав

Ти си, незнам човек дали да те жали или да се смее. Читаш ли ти што поставуваш или не?
Кој протеин од сурутка дава подобра рекација на инсулин од белиот леб и зашто??? Тоа и вчера ти го поставив за домашна, ама ти изгледа си заслепен од фактот дека ќе се обидеш да најдеш памет на гугл и да ми поставиш овде.
Што е тоа што јас треба да сватам овде, што ти се обидуваш пенејки да ми објасниш? Дека јадејки шампити е исто што и јадејки ориз, овез...?! Каде сум рекол јас дека белиот леб подигнува инсулин повеќе од лактозата (жално што ти си се фатил за сурутката, другото не го гледаш)?????
Батка, оди учи не ми го губи времето и не постирај глупости кога не се разбираш од тематикава. Оди фарбај луѓе кои не се разбираат и незнаат што читаат. Моите постови се очигледно многу тешко разбирливи за тебе и твоето познавање. Ти македонски не разбираш што пишувам, ми постираш англиски текстови кои ни самиот не знаеш што кажуваат.

Имате мака со лупење јајца? И јас имав до сега. :icon_lol:

Пред 5 минути го пробав, ептен јако е :vozbud:

ако не се лажам ова се леблебии на нашки? на 100 грама леблебии 9гр протеин па и не е така лошо :)

Ајде да видиме од другата страна малку, непопуларно алтернативно нешто :icon_lol:.

5 Plant-based Athletes That Blow the Protein Myth Out of the Water

Unfortunately, most people are still under the illusion that you need animal protein if you want to be strong and healthy.
Thankfully, despite the obvious opposition the following 5 athletes are on a mission to bust the protein myth wide open and show the world that you can in fact be at the top of your game, while being fueled by plants.
I’m pretty sure that nobody is asking these guys where they get their protein…
1. Patrik Baboumian (aka Germany’s Strongest Man)
PatrikBaboumianakaGermanysStrongestMan.jpg

Proudly sporting his “I Am a Vegan Badass” t-shirt, Patrik Baboumain made history at this year’s Toronto Vegetarian Food Festival when he carried an incredible 550 kilos for over 10 meters, setting a new unofficial world record. As if that wasn’t enough to prove that you don’t need meat to be big and strong, Patrik celebrated his impressive feat by letting out a roar to the tune of “vegan power”.
After going vegetarian in 2006 and vegan 5 years later, Patrik is driven by compassion and the desire to break stereotypes about meat eating tough guys. Mission accomplished Patrik!
2. Scott Jurek
ScottJurek.jpg

Not many athletes have made such an impression on their sport like Scott Jurek, making him a shining example of what is possible with a plant-based diet. Based in Colorado, Scott is a vegan ultramarathon runner with a whole host of amazing achievements under his belt, from becoming the first American winner of the annual 246k Spartathon in Greece to setting the American record for the 24 hour run logging over 165 miles.
Described by Chris McDoughall in his revolutionary book ‘Born to Run’ as “the top ultrarunner in the county, maybe in the world, arguably of all time”, Scott has been a vegan since 1997 and is a passionate advocate of the cause, stressing its importance in endurance, recovery and health.
3. Mac Danzig
MacDanzig.jpg

Competing at the highest level of Mixed Martial Arts, despite wanting to eat a plant-based diet, Mac Danzig believed that he couldn’t be a professional athlete without animal protein. As a result he continued to eat chicken and fish even though it conflicted with his ethics, but everything changed when he started working with a vegan trainer who helped him make the switch.
After going vegan in 2004 he went on a 12 fight winning streak, won the King of the Cage Lightweight Championships in 2005 and defended the title four times, won the Ultimate Fighter 6 competition in 2007 and was awarded Knockout of the Night when he beat Joe Stephenson in 2010.
4. Rich Roll
RichRoll.jpg

After being unable to climb his stairs at the age of 40 due to an excessive lifestyle of alcohol, drugs, poor diet and inactivity, Rich Roll realized his health was at risk and decided to adopt a whole foods plant-based diet and began to train.
His goal was to enter an ultramarathon, but after being unable to secure a place he did manage to gain entry to the Ultraman 2008, three day event and with only 6 months training he finished 11th overall and recorded the 2nd fastest swim. In 2009 he was named one of the “25 Fittest Guys in the World” by Men’s Fitness Magazine. Boasting the tagline ‘Plant Strong!’ Rich is an outspoken supporter of a plant-based lifestyle spreading the message wherever he goes.
5. Brendan Brazier
BrendanBrazier.jpg

Ironman triathelete and endurance runner, Brendan Brazier credits his plant-based diet for helping him recover from a serious road accident in 2003, after which he went on to become the Canadian 50k champion as well as set the record for the Bigfoot Half Ironman course.
Brendan is a big advocate of plant-based nutrition for sport, and proudly talks about the advantages of this lifestyle especially in terms of allowing you to train harder and recover faster.

http://www.vegfriend.com/forum/topi...es-that-blow-the-protein-myth-out-of-the-wate

Да се надоврзам....

Vegan bodibilder pokazao neverovatnu snagu! (VIDEO)

Među sportistima je sve više onih koji se okreću dijeti zasnovanoj samo na biljnim proizvodima i vlaknima, odnosno veganstvu, a jedan od njih je Frank Medrano, koji u video-klipu pokazuje da i vegani imaju neverovatnu snagu, uprkos uvreženom mišljenu koje je suprotno

Frank-Medrano.jpg
Foto: Youtube/Frank Medrano
Bodibilder Frank Medrano jedan je od sportista koji ruše mit o tome da ljudi koji su vegeterijanci ili vegani zbog specifičnog načina ishrane, ne unose u svoje telo dovoljno proteina i da je samim tim njihovo telo manje izdržljivo tj. da imaju manju fizičku snagu, što je za sportiste jedna od najbitnijih stvari.

Medrano se pridružio sve većem broju sportista koji svoje obroke zasnivaju na hrani biljnog porekla. Mnogo naučnih istraživanja poslednjih godina pokazuje da veganska dijeta, umesto mesa, omogućava značajne zdravstvene doprinose ljudskom telu.

Bodibilder i fitnes instruktor je od trenutka kada se okrenuo veganskoj ishrani osetio ogromna poboljšanja u fizičkom i psihičkom smislu, poput mnogo bržeg oporavka tela posle napornog vežbanja, mnogo više energije ima tokom dana, mnogo bolje se oseća, snažniji je i
brži.

http://www.telegraf.rs/sport/889567-vegan-bodibilder-pokazao-neverovatnu-snagu-video

Интересни се примерите со атлети, билдери или спортисти вегани ама колку пари и време му е потребно за да дојде спортист омнивор до просечно ниво камоли на ниво како Медрано. Многу пари, многу вишок време и планирање на разновидност (да се земе се во доволна дневна количина). А тек ако збориме за уште посложен начин вегани атлетичари на сирова храна...И ред други фактори, пред се генетски предиспозиции, воља, психа. Затоа како овој погоре можеби на прсти се бројат.

премногу е тешко во овој спорт да успее веган, премногу е мала палетата на производи кои може да ги конзумира, а содржат добра количина на протеин. Јас имам пријатели кои се вегетаријанци, а од пред 11 месеци еден и веган, човекот изгуби многу килограми откако е префрлен на оваа исхрана бидејќи едноставно тешко може да надохнади доволно калории, но имунитетот му е подобрен премногу и од човек кој беше подлежен на секакви заболувања денес речиси и да нема никаков проблем. Реално како веган може да се тера само некој нормален живот, али бодибилдинг некако не ми личи на паметна идеја.

Вегани како горенаведениот можат да си направат тела чисто за себе, за сила, за издржливост, за здрав живот итн. А за да бидат шампиони или воопшто во конкуренција на некои бодибилдинг натпревари, не.
Запазете дека има разлика помеѓу бодифитнес и бодибилдинг.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom