Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

• Креатор на темата Креатор на темата Myers
  • Време на започнување Време на започнување
Sakas da kazes deka ovosjeto koe site go smetaat za prost seker, a ima duplo ponizok glikemicen indeks od orizot,a voedno ponizok i od ovesot, ke go pottikne insulinot mnogu poveke otkolku orizot otkako ke se apsorbira za nekoj 2-3 saati ? Pa koja e logikata tuka.Da bidam poprecizen koga rekov ovosjeto mislev na cresi,slivi,jabolki, praski.
Нема овошјето да го дигне шеќерот многу иако е прост шеќер

Нема овошјето да го дигне шеќерот многу иако е прост шеќер

Togas zosto se generalizira i celosno da se lisuvame od opredeleni prosti sekeri koi moze samo da ni pomognat dodeka gi broime i kaloriite od niv i se vklopuvaat vo dnevnata potreba na jaglehidrati.

Togas zosto se generalizira i celosno da se lisuvame od opredeleni prosti sekeri koi moze samo da ni pomognat dodeka gi broime i kaloriite od niv i se vklopuvaat vo dnevnata potreba na jaglehidrati.

Нема што да се лишуваш, посебно не од овошје. Дури и по некое парче чоколада или чаша сок може да вклучиш во исхраната додека ти се вклопува во макронутритиентите. Разликата што простите шеќери можат да ја направат во изгледот на телото можеби е 1-2% полоши резултати одколку без нив, што посебно за рекреативен бодибилдер нема логика да се оптеретува со се нешето туку напротив треба да ужива во спортов а истовремено исхраната да му е колку толку флексибилна за да може да си дозволи да излезе да изеде парче пица или сладолед. Мојата препорака е да гледаш да ги запазиш потребните макронутриенти кои 70-80% да дојдат од чисти извори на храна, во текот на денот внеси 2 парчиња овошје и 2 парчиња зеленчук, притоа гледај во текот на денот да не се прејадуваш ниту да гладуваш.

Ај, вратете се неколу страни назад, стр. 174 и ќе ја видите мојата рекација за што е и која е целта.
Процентот кој sajSiga го напишал овде, 1-2% е смешна бројка која врска нема со реалноста. Ако сакате вистински резултати во овие спортови тогаш мора да се води грижа се да биде под конец. Дури и како рекреативец кој штотуку запливал во овие води мора да му биде јасно кои се правилата на правилен начин на исхрана и дека не е исто што од ЈХ ќе внесе во текот на денот. Приказните од типот, не му се секирај и јади што ке ти дојде пред рака, може да ги продаваат само искусни вежбачи кои веќе успеале да постигнат форма, солиден процент на мускулно ткиво и лесно можат сето тоа да го исконтролираат и без да нарушат изглед. Овошјето е еедн од видовите на ЈХ кое е потребно да го внесувате котролирано, па дури и да се лишите од негово внсување доколку имате проблем со постигнување на посакуваната дефиниција.

Ај, вратете се неколу страни назад, стр. 174 и ќе ја видите мојата рекација за што е и која е целта.
Процентот кој sajSiga го напишал овде, 1-2% е смешна бројка која врска нема со реалноста. Ако сакате вистински резултати во овие спортови тогаш мора да се води грижа се да биде под конец. Дури и како рекреативец кој штотуку запливал во овие води мора да му биде јасно кои се правилата на правилен начин на исхрана и дека не е исто што од ЈХ ќе внесе во текот на денот. Приказните од типот, не му се секирај и јади што ке ти дојде пред рака, може да ги продаваат само искусни вежбачи кои веќе успеале да постигнат форма, солиден процент на мускулно ткиво и лесно можат сето тоа да го исконтролираат и без да нарушат изглед. Овошјето е еедн од видовите на ЈХ кое е потребно да го внесувате котролирано, па дури и да се лишите од негово внсување доколку имате проблем со постигнување на посакуваната дефиниција.

Обожавам наука ама радо би да вежбам 2 години за одредени резултати и притоа да си дозволувам 20% од исхраната да ми е "dirty" него да вежбам 1 година и да не смеам да пипнам чоколадо, помфрит или пиво. Ко прво психички нема да додржам и нема да сум среќен и задоволен кон вежбањето и нема да го давам максимумот ниту ќе го праам тоа со љубов, и многу полесно ќе излезам од колосек.

Здраво ако може да кажам мое мислење на интересниов разговор што го имате па вака:
Голема грешка во чекори кои ја прават почетници. За да ти објаснам сега каде ти е грешката, треба од почеток да ти кажам се за ЈХ, нешто што е потребно да се научи пред да се делат совети. Според тебе, луѓе може да прават форма и со шампити, тулумби или баклави, само ако се задоволат потребниот број на калории кои сте ги пресметале на дигитрончето...

Gjoroski како прво калорија си е калорија независно од каде доаѓа лугето можат да прават форма и со шампити, тулумби итн, се додека ги задоволат другите потреби како што се минимален број на протеини, минилен број на порции од овошја и зеленчук и масти...ЈХ не се есенцијални тие можат да дојдат од било каков извор и вршат иста функција друго е ако збориме за ниво на заситеност и микронутриентска застапеност..Потполно се согласувам со L1quiD и sajSiGa .

Ко второ ако мислите дека можете да го контролирате инсулинот на дневна база се лажете, инсулинот може да го контролирате едино со не јадење бидејќи инсулинската реакција кај секој организам е различна. Gjoroski исто така дали знаете дека Whey протеинот што го пијат скоро сите и вооглавно протеинот прави поголема инсулинска реакција од белиот леб ???

The ingestion of ~20g of whey protein (containing 16.7g of protein + lacose + minimal amounts of fat) produced a significantly more pronounced in increase in glucose-dependent insolinotropic peptide than the white bread meal.
  1. Salehi A, Gunnerud U, Muhammed SJ, Ostman E, Holst JJ, Björck I, Rorsman P. The insulinogenic effect of whey protein is partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on beta-cells. Nutr Metab (Lond). 2012 May 30;9(1):48.
И уште нешто за крај извинете на долгиот пост, НАФТА Е НАФТА.. Нафтата е заменлива ствар што значи не е индивидуална ствар, танкерите што ја носат нафтата ја истовараат во еден ист силос за нафта би ви препорачал да прочитате Стварно право. Нафта со 90 октани од Ирак и нафта со 90 октани од Русија исто е !! Молекула на глукоза е молекула на глукоза ;)

Океј ама 6 жолчи дневно ми е прилично многу,ај да не е за холестеролот,има некое високо ниво на масти.

се компезира тоа со млеко без масти :D

CAM00097.jpg

незнам дали е у реду да се пие вакво млеко нешто да не се додава у него како го праат 0.1 масти чудно ми е

По колку калории треба да внесувам дневно за да ја симна килажата,иам 90 кг висок сум 1.77 см?
Нема конкретно мерило. Јади колку што си јадеш една седмица без да имаш поголеми флуктуации со тежината. Просечниот внес на калории во текот на таа недела е бројот на калории кои што се потребни за да ја одржуваш таа телесна тежина. Откако ќе ја утврдиш таа бројка оди во калориски дефицит, но зависно од целта тој ќе ти биде различен за оптимално губење на масти/тежина.

Здраво ако може да кажам мое мислење на интересниов разговор што го имате па вака:

Gjoroski како прво калорија си е калорија независно од каде доаѓа лугето можат да прават форма и со шампити, тулумби итн, се додека ги задоволат другите потреби како што се минимален број на протеини, минилен број на порции од овошја и зеленчук и масти...ЈХ не се есенцијални тие можат да дојдат од било каков извор и вршат иста функција друго е ако збориме за ниво на заситеност и микронутриентска застапеност..Потполно се согласувам со L1quiD и sajSiGa .

Ко второ ако мислите дека можете да го контролирате инсулинот на дневна база се лажете, инсулинот може да го контролирате едино со не јадење бидејќи инсулинската реакција кај секој организам е различна. Gjoroski исто така дали знаете дека Whey протеинот што го пијат скоро сите и вооглавно протеинот прави поголема инсулинска реакција од белиот леб ???

The ingestion of ~20g of whey protein (containing 16.7g of protein + lacose + minimal amounts of fat) produced a significantly more pronounced in increase in glucose-dependent insolinotropic peptidethan the white bread meal.
  1. Salehi A, Gunnerud U, Muhammed SJ, Ostman E, Holst JJ, Björck I, Rorsman P. The insulinogenic effect of whey protein is partially mediated by a direct effect of amino acids and GIP on beta-cells. Nutr Metab (Lond). 2012 May 30;9(1):48.
И уште нешто за крај извинете на долгиот пост, НАФТА Е НАФТА.. Нафтата е заменлива ствар што значи не е индивидуална ствар, танкерите што ја носат нафтата ја истовараат во еден ист силос за нафта би ви препорачал да прочитате Стварно право. Нафта со 90 октани од Ирак и нафта со 90 октани од Русија исто е !! Молекула на глукоза е молекула на глукоза ;)

Значи обожувам кога ќе налетам на научници и стручњаци од типот на тебе и сите оние од предходно кои појма немаат, а ме убедуваат во нешто што многу подобро го знам од вас. И теоретски и практично. Е сега, жалосно е што не знаете да читате или да разберете кога се обидувам да ви напишам било што, со цел да научите нешто и на полесен начин да дојдете до посакуваната цел. Мускулесто тело, цврсто и затегнато. Теориите кои ти сега овде ги пишуваш ги слушам и на ТВ, ги читам и во весници од експрти по нутриционизам кои моѓат да ви помогнат во конфекциско слабеење, но далеку од тоа дека ќе ви помогнат да имате мускулесто тело, цврсто и затегнато.
Нема поголема грешка од оваа сега која ти овде се обидуваш да ја промовираш, како откривање на топла вода:
"како прво калорија си е калорија независно од каде доаѓа лугето можат да прават форма и со шампити, тулумби итн, се додека ги задоволат другите потреби како што се минимален број на протеини, минилен број на порции од овошја и зеленчук и масти...ЈХ не се есенцијални тие можат да дојдат од било каков извор и вршат иста функција друго е ако збориме за ниво на заситеност и микронутриентска застапеност."
Следно, незнам колку пати до сега сум рекол, читајте многу поубаво пред да се обидете да треснете глупост, како ова:
"The ingestion of ~20g of whey protein (containing 16.7g of protein + lacose + minimal amounts of fat) produced a significantly more pronounced in increase in glucose-dependent insolinotropic peptide than the white bread meal."
Прочитај ја цела студија, спореди ги количините на внес на намирниците, нивниито состав пред да ми напишеш и поставиш било што.

Каде јас сум рекол дека има разлика од Глукоза и Глукоза???? Како што имаш нафта со различни октани и структура, така имаш и ЈХ со различна структура. Како што секоја нафта се разликува, така и ЈХ се разликуваат. Тоа што мораш да го научиш не се учи од читање на ГУГЛ една статија за дијабетес, него цела наука за функционирање на еден нормален и здрав организам.

И уште еднаш, прочитајте ги сите мои постови, дел по дел. Ако не ги сватите и тогаш, ќе се обидам да ви објаснам многу поубаво и попросто, поопширно, со цел да разберете. И пробајте да се фокусирате дека ова е БОДИБИЛДИНГ, една сосема поинаква средина и наука. Значи, не се работи само за теоретско познавање на тематиката, него и за практична примена на сето тоа кое го тврдам, In vivo и преку спортистите со кои сум постигнал успеси кои во моментов во МК се број еден.
--- надополнето: 18 ноември 2013 во 11:15 ---
Обожавам наука ама радо би да вежбам 2 години за одредени резултати и притоа да си дозволувам 20% од исхраната да ми е "dirty" него да вежбам 1 година и да не смеам да пипнам чоколадо, помфрит или пиво. Ко прво психички нема да додржам и нема да сум среќен и задоволен кон вежбањето и нема да го давам максимумот ниту ќе го праам тоа со љубов, и многу полесно ќе излезам од колосек.

Незнам каде имаш прочитано дека советувам слепо држење до т.н. чиста храна?!
Се работи за правилен пристап и примена на знаењето, но далеку од тоа дека со шампити и тулумби до форма за на сцена...ма ни за на плажа, ако зад себе немаш големо искуство, стаж и подршка на лекови.

Значи тоа што вие го правите во пракса и што ви ''работи'' немора да значи дека е оптимално и дека не може тој резултат да се дојде на полесен и побрз начин, BODYBUILDING-от не е ништо Rocket Science тука е многу едноставен а некој луѓе го комлицираат до немај каде и им отежнуваат на сите вежбачи а е многу едноставен...90% од луѓево на форумов и воопшто вежбачи во МК вежбаат за плажа, таа форма се постигнува многу лесно и без никакви хард кор откажувања од прости шеќери, шампити и незнам што....

Како второ, статијата што ја пратив за инсулинската реакција ја подржувам и можете вие да ја прочитате пред да ја отфрлите туку така. Затоа што не е правена на дијабетичари, и тоа во добар сооднос.
the researchers had their subjects, four men and two women (healthy non-smokers, normal-weight, age 20-30y), consume test meals containing either white bread (3.7g of protein) or whey (16.7g of protein),

И уште еднаш, прочитајте ги сите мои постови, дел по дел. Ако не ги сватите и тогаш, ќе се обидам да ви објаснам многу поубаво и попросто, поопширно, со цел да разберете. И пробајте да се фокусирате дека ова е БОДИБИЛДИНГ, една сосема поинаква средина и наука. Значи, не се работи само за теоретско познавање на тематиката, него и за практична примена на сето тоа кое го тврдам, In vivo и преку спортистите со кои сум постигнал успеси кои во моментов во МК се број еден.

Незнам каде имаш прочитано дека советувам слепо држење до т.н. чиста храна?!
Се работи за правилен пристап и примена на знаењето, но далеку од тоа дека со шампити и тулумби до форма за на сцена...ма ни за на плажа, ако зад себе немаш големо искуство, стаж и подршка на лекови.

Значи тоа што вие го правите во пракса и што ви ''работи'' немора да значи дека е оптимално и дека не може тој резултат да се дојде на полесен и побрз начин, BODYBUILDING-от не е ништо Rocket Science тука е многу едноставен а некој луѓе го комлицираат до немај каде и им отежнуваат на сите вежбачи а е многу едноставен...90% од луѓево на форумов и воопшто вежбачи во МК вежбаат за плажа, таа форма се постигнува многу лесно и без никакви хард кор откажувања од прости шеќери, шампити и незнам што....

Како второ, статијата што ја пратив за инсулинската реакција ја подржувам и можете вие да ја прочитате пред да ја отфрлите туку така. Затоа што не е правена на дијабетичари, и тоа во добар сооднос.
the researchers had their subjects, four men and two women (healthy non-smokers, normal-weight, age 20-30y), consume test meals containing either white bread (3.7g of protein) or whey (16.7g of protein),

стави слика од тебе да видиме колку е оптимално

Ne bi rekol deka Gjoroski ne gi znae pricite sto ti gi kazuvas tuka i studii pozadi nego ima eden kup prvaci i uste tolku se spremaat od negovo licno iskustvo znaenje a kako covek sto e najdolgo vo sportov vo Makedonija znae tocno kako stojat rabotite( malku ako go sledish ke vidish) . Pokratki patishta sto gi spomenuvas isto taka veruvam deka mnogu odamna gi ima provereno i probano pa znae tocno sto "raboti" a sto ne. Bi trebalo da primish sovet ili barem sugestija koa ti kazuva namesto da se konfrontirash so google studii i istrazuvanja koi gi ima od den na den se povekje. I da Bildingot ima cela nauka pozadi sebe zatoa ima mnogu agli koi treba da se pokrijat i detali za da bide uspeshen.
I da so faktot deka spodeluva znaenje za koe bi trebalo da naplakja kako sekade sto se pravi toj sepak go pravi toa na Forum i dava odgovor na sekoj pocetnik i na sekoj koj zaglavuva nekade, bi trebalo da dobie podrshka i zasluzena pocit.

Кога ти би знаел што се е потребно во врвниот натпреварувачки ББ, што се се применува и прави во ББ за да се застане на сцена рамо до рамо со пријавените, ќе дојдеш до заклучок дека и тоа како се работи за научна фантастика. Сега ќе кажеш дека нема допирна точка со рекреативното вежбање и професионалниот спорт. И повторно ќе погрешиш.

Признавам. Конечно некој кој знае повеќе, може повеќе. Мило ми е. Време е да се пензионирам.

што е подобро да земам за да качам маса веј протеини или гејнер или комбинација некаква, нормално ќе ја средам исхраната и дали е возможно со све тоа да качам 15 к за 4 месеци, сакам да скоцкам фит тело од јануари до мај негде али не за плажа туку за баскет :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom