За што тоа конкретно ме мислеше за попаметен ?
Дека во темата за Израел не ги поддржував палестинците ? Тоа не значи дека ги поддржував евреите и обратно .
Или сега дека одма направив нзс дека секој што е преселен у САД од било каде на светов одма по автоматизам станува про Израел ?
Ставрно не знам каде сум те разочарал што си ме сметал за попаметен а сум потфрлил.
Можеби оние што се преселиле ја гледаат ситуацијата од поинаква перспектива. Сум имал пријатели и муслимани и eвреи. Повеќето eвреи што ги познавам се либерално ориентирани и критични кон Израел.
Единствено ме интересираат Македонија и САД, за другите држави немам посебен интерес. Македонија на долг рок може да има повеќе корист од поддршката на Израел, него палестинциве. Освен тоа, таквата позиција може да придонесе и за посилна безбедносна и воена соработка со Израел.
Премногу белосветска политика се води во мала Македонија. Ние не сме светски играч, едвај сме и регионален, па затоа треба да бидеме фокусирани на пријателства што ни носат каква било реална моќ и влијание во регионот. Во моментов би рекол дека најдобрата опција за Македонија е оската Унгарија–САД–Израел.
Исламот нема држава, за муслиманите религијата е општествено уредување нели гледате како функционираат и во Македонија, кога станува збор за исламот тоа е прво после е нација држава раса сите се обединети за исламот. Така да и да падне тој исламистички режим во Иран нема многу да се промени зашто муслиманите пак ќе бидат најголема група и ќе раководат со државата, ние во Македонија едно село од 100 мусли неможе да дерадикализираме полиција не влага без оклопни возила не пак Иран да очекуваме од денес за утре да се промени тоа. Плус до сега од сите интервенции во тие држави ситуацијата станала полоша, Либија Сирија Ирак ....настрана бонусот нов бран мигранти им Европа, затоа мислам дека дестабилизација на Иран иницирана од надвор нема да донесе ништо позитивно
Ете Асад не чинеше диктатор бил Сирија пред 2012 беше стопати подобра посекуларна каква таква држава од денес ако може тоа терористичко дувло да се нарече веќе држава со алкаеда на власт поставени токму од оние кои сега наводно ќе рушат исламистички режим во Иран.
За нас реално и не игра некоја улога, Иран нема ни грам влијание тука.
Инаку, после 50 години исламистичка теократија да имаш толку голем дел од популацијата што е против исламизмот, е доказ дека ова не им е природна состојба. Што ќе дојде ќе видиме.
Малку оф топик ќе одам тука само да кажам дека ова е тоталната спортивност од Турција. Ти 100 години после Ататурк, секуларизам, образование, модерност да сакаш да се вратиш на времето на кое живеела прабаба ти само докажува дека тоа не им било природната состојба. Ататурк го направил тоа што е исправно (од гледиште на секој со 2 грама мозок) за една држава, но на сила и затоа поставено е војската да го одржува секуларизмот како да се знаело дека ќе има неколку обиди за државен удар. Ердогановото владеење само го извади на виделина единствениот логичен заклучок: Турците цело време сакале да бидат шиптaри ама им било наметнатно да бидат модерни.
Иначе за тие што сакаат поредовни апдејти препорака е Atheist Republic каналот.
The Islamic Republic has entered its final death spiral, and the timeline for collapse is accelerating by the hour. We are witnessing the end of the 1979 nig...
www.youtube.com
Оваа Голди не ја знам која е од скоро ја приметив, ама Армин го следам неколку години, каналот му е посветен на тема религија со главен фокус ислам. Поради случувањата во Иран овие 2 недели исклучиво е посветен на таа тематика. Иранец е и атеист, прилично интелигентен и иако е анти ислам и анти моменталниот режим се труди да биде објективен. Не можам да кажам дека се согласувам со сите негови ставови, но од се до сега можам да кажам дека е доследен и конзистентен.
Turska ovaj put neće samo posmatrati kako Izrael i SAD "rasturaju" Iran iznutra.
Zahvaljujući obavještajnim podacima u realnom vremenu koje je dostavila Nacionalna obavještajna organizacija Turske (MIT), osujećen je pokušaj infiltracije PJAK-a (iranski ogranak kurdske PKK) na teritoriju Irana.
Tokom noći, velika grupa militanata PJAK-a pokušala je preći iz Iraka u Iran. Prema dostupnim informacijama, grupa je djelovala uz vanjsku podršku, uključujući pomoć izraelskih i američkih obavještajnih službi.
MIT je pomoću terenskih resursa i tehničkih kapaciteta pratio prekogranično kretanje grupe, identificirao njihovu rutu i koordinate te je informacije odmah proslijedio iranskim sigurnosnim vlastima uz oznaku „hitno“.
Postupajući po tim obavještajnim podacima, Islamska revolucionarna garda Irana opkolila je grupu u ruralnim područjima provincija Ilam i Kermanšah, presjekla im rute za bijeg i neutralizirala militante u brzoj operaciji.
Zvaničnici navode da je tokom operacije ubijeno više pripadnika PJAK-a. Ova akcija predstavljena je kao demonstracija koordinacije između Turske i Irana te kao poruka odlučnosti prema militantnim grupama koje, uz vanjsku podršku, pokušavaju destabilizirati regiju.
Američke specijalne snage "Delta force" su nakon Venecuele prebačene u Irak, na granicu sa Iranom. Postoji mogućnost da su zajedno sa Kurdima i oni nastradali.
Можеби оние што се преселиле ја гледаат ситуацијата од поинаква перспектива. Сум имал пријатели и муслимани и eвреи. Повеќето eвреи што ги познавам се либерално ориентирани и критични кон Израел.
Единствено ме интересираат Македонија и САД, за другите држави немам посебен интерес. Македонија на долг рок може да има повеќе корист од поддршката на Израел, него палестинциве. Освен тоа, таквата позиција може да придонесе и за посилна безбедносна и воена соработка со Израел.
Премногу белосветска политика се води во мала Македонија. Ние не сме светски играч, едвај сме и регионален, па затоа треба да бидеме фокусирани на пријателства што ни носат каква било реална моќ и влијание во регионот. Во моментов би рекол дека најдобрата опција за Македонија е оската Унгарија–САД–Израел.
Во ред . Твое мислење со коешто делимично се согласувам и не се согласувам поради некои историски факти но се обидувамд а ти го сменам.
Уште не ми одговори со што толку сум те разочарал затоа што сметам дека можеби е некое недоразбирање или нешто извадено од контекст.
Можеби е и некоја промена на став кај мене на која што не сум свесен у моментов.
Малку оф топик ќе одам тука само да кажам дека ова е тоталната спортивност од Турција. Ти 100 години после Ататурк, секуларизам, образование, модерност да сакаш да се вратиш на времето на кое живеела прабаба ти само докажува дека тоа не им било природната состојба. Ататурк го направил тоа што е исправно (од гледиште на секој со 2 грама мозок) за една држава, но на сила и затоа поставено е војската да го одржува секуларизмот како да се знаело дека ќе има неколку обиди за државен удар. Ердогановото владеење само го извади на виделина единствениот логичен заклучок: Турците цело време сакале да бидат шиптaри ама им било наметнатно да бидат модерни.
Иначе за тие што сакаат поредовни апдејти препорака е Atheist Republic каналот.
The Islamic Republic has entered its final death spiral, and the timeline for collapse is accelerating by the hour. We are witnessing the end of the 1979 nig...
www.youtube.com
Оваа Голди не ја знам која е од скоро ја приметив, ама Армин го следам неколку години, каналот му е посветен на тема религија со главен фокус ислам. Поради случувањата во Иран овие 2 недели исклучиво е посветен на таа тематика. Иранец е и атеист, прилично интелигентен и иако е анти ислам и анти моменталниот режим се труди да биде објективен. Не можам да кажам дека се согласувам со сите негови ставови, но од се до сега можам да кажам дека е доследен и конзистентен.
Горе доле е точно, без западно мешање и државните удари, ова сега им е природната состојба - исламизам и пантурцизам. Кај Иранците истото западно мешање придонесло до ова сеа, исламистички режим кој и по 50 години не може да ги убеди луѓето дека тоа е тоа.
Само ти и Јуже ака @Justae Verum што сте активни на политичкиве теми сте со живеалиште во САД и за чудо (или логички сплет на околностите ) длабоко сте навредени
Dude, не живеам во САД, а со @Justae Verum не се согласувам барем со половина од неговите гледишта и ставови.
Ванлок никако да сфати зошто не ми се дискутира со него. Ми поставува три прашања. Уредно му одговарам на сите три прашања. Очекувано, тој не се согласува со моите гледишта, што е нормално. Ми враќа одговор на сите три прашања, и кога завршува со тоа, не може да се воздржи а да не го напише последниот параграф, во кој добронамерно ми укажува колку не разбирам. И ако ја продолжиме дискусијата, тој и понатаму добронамерно ќе ми укажува дека сум игнорантен, дека не се разбирам, дека треба да се вратам на темите за фудбал, и така натаму.
Кој сега не сака да разговара со неистомисленици, јас или тој? Се што Ванлок треба да направи, е многу просто: остави се од коментари за тоа колку другите не разбираат, и уживај во дикусијата. Бездруго, ако навистина разбираш повеќе, другите членови тоа ќе го увидат низ дискусијата, без ти да го потенцираш тоа на секоја страна.
Инаку живееме во комплициран свет и нормално е да имаме различни гледишта. Секој што инсистира на „има само една вистина“ е длабоко во офсајд. Некои луѓе имаат проблем со моите ставови затоа што не можат да ме сместат во ни еден од рововите во кои се закопани и се борат меѓусебно. Кампот што не сака евреи на пример, и кој се залага за правата на опресираниот народ во Палестина, има когнитивна дисонанца кога се работи за правата на опресираниот народ во Иран. Затоа што не им одговара да падне од власт една апсолутно ужасна диктатура која го финансира хезболах и го помага хамас, кои се непријатели на нивните непријатели. Тоа е еден ментален ров, тие се во него и нема излегување од тоа. И затоа сега ќе читаме како протестантите во Иран биле 1%, дека била обоена револуција и според тоа би било убаво ако ги испоубијат сите.
Само некој што не се закопал во рововите е во состојба да го каже очигледното: Да, обоените револуции во принцип се лоша работа. Дали се полоши од исламска диктатура? Hell, no! Еве еден ментален експеримент: замисли го цел свет како денешен Иран. Од нација со славна историја, до хиџаби и морална полиција. Тие луѓе едноставно не сакаат да живеат така повеќе. Доста им е. Да не им беше доста, немаше да излегуваат во таква бројка голораки. Не одат против пендреци туку против куршуми. Затоа што тоа што го живеат не се издржува повеќе. Мислиш дека 5 века османлиско не научило нешто...
Така да, мојот став за Иран е изграден одaмна: Иран треба да биде ослободен од теократската диктатура и треба да им се помогне на секаков начин да го остварат тоа. Имам право на ваков став, нели?
Јас како што гледаш имам 0 мислења напишано во врска со Иран, пратам површински што се случува и толку, доволно ми е за да не дебатирам и навлагам во дискусии. Темава ја читам пошо е актуелно случување во светот, исто како онаа за Венецуела, претходно за Палестина итн итн. Не го бранам ИО ама стварно не сфаќам што лошо напиша, пиша човекот дека е против режимот во Иран, дека треба да се ослободи населението од стегите и реперкусиите кои ги јаде од моменталната власт, дека ако има силно надворено влијание он е против тоа, и ти доаѓаш и му викаш гледам дека не се разбираш многу од политика и почињаш да мелеш едно исто како во секоја тема, Америка, западот, Евреите и после кога ќе те дигнат на клоци квичиш како зајак.
Убаво ти пиша ИО дека Иран не е исто што е и Ирак, дека сценарио како таму не е можно првенствено зашо Иран е стара држава преку 2000 години, голем дел од населението се шиити (ваљда не ги смешав зашо нон стоп ги утињам ) додека во Ирак ситуацијата беше друга.
Небитно ај, ама озбилно пар ликчиња сте стварно напорни низ темиве, ова најдобронамерно ти го кажувам. Јасно е кој е вашиот став, мислам дека нема потреба да се труби истото во секоја тема. И еве ај кога ме цитираше одговори го тоа што го прашав СКА, дали мислиш дека и ти не лапаш пропаганда преку бебовците и сличните медиуми што ги следиш, само од другата страна?
Стефан како што објасни еден лик а ти го лајкуваше постот. Така функционирала геополитиката. Супер нели. Епа таа геополитика не функционира на емоции и добри намери како што имаме повеќе тука на форумов. Не верувам дека има луѓе кои посакуваат смрт на други. Можеби и има но јас не верувам. Освен некои тешки пациенти, пример еден лик ме советуваше да сум се пазел некој дрон во Москва да не ме закачел. Е тоа се пациенти. А Ванлок или било кој друг кои ги спомена не паднале на тоа ниво, не се така злобни. Ела со Клинтон води дискусии кај што реди се по список. Е тоа е пациент.
Нејсе повеќето тука не гледаат проблем Иран да бил секуларен, всушност цел регион беше секуларен ама на Јенките тоа не им одговараша. Патем нив и на Израел. Проблемот е како под веќе добро познато сценарио. Тие се играчите и тие притискат за колку веќе 30 години да се држи цел Б.Исток под нога и да биде газен.
И тие што го држат под окупација ака воена надмоќ ги боли уво дали биле муџи на власт или клингтонци.
И истото тоа сценарио на радикализирање на глобалната публика се изведува веќе некој период. Иран ова. Иран она. Па добро де толку моќен е овој Иран дома да неможе да среди економија ама да им пенетрира на сред Израел и да им обезглавува бебиња, патем така беа тврдењава низ темиве. За да после Ванлок бил тој што лапал пропаганда од лорд Бебо кој е патем канал воден од луѓе од Америка и Канада.
Што да ви кажам. Колин Пауел со фејковача говор и лажирање на доказите сведочеше пред цело ООН околу постоечко оружје за масовно уништување го правдаше плачкањето на Ирак. Не па Иран. Пред неколку месеци беше нуклеарките им ги гаѓале. Сега дека употребувале преголема сила врз демоннстрантиве кои помалку и од 1% се.
Резултатот од тие војни дури и во Европа се почуствуваа. Моежби за почеток да ги остават на мира па нека се пукаат во тоа пустине таму за почеток? Можеби имаат право да бираат како сакаат да живеат?
Нај ефективен начин за справување на ете радикалниот ислам демонстрираше Кина. Ама па и тие не чинеа за западните демократии.
Е сега малце од Израел аспект да погледнеме некои работи човек и ќе оправда доста политики кои спроведуваат. Дали социјалитички републики или исламски држави. Веројатно Израел знае дека доколку би биле свртени улогите истото и нив би им го правеле.
Моја проценка е дека многу мала е подршката за некаква револуција внатрешно. Дури и да ги удрат воено сега ќе им зајакнат базата.
Еве викаш како за момент да не сме ги обвинувале Јенките? Па пичка му матер. Туркаат цела војна во среде Европа. Киднапираат претседатели. Пукаат санкции/тарифи на кому стигнат. Меѓународно право/ООН ваљда Рузвелет или кој беше не било вака предвидено.
Бомбрдираат кого ститнат. Ти се силат дека ќе ти го анексираат Гренланд со филмот Кина или Русија ќе го лапнеле.
Па добро бе кого тогаш да критикуваме, Кина?
И не, не ги мразам Американците, сите сме растени со делумно нивна култура и образование. Поради таа култура човек може да осознае дека многу пиздарии имаат правено. Ма немој да ме јебеш во Виетнам кога бев на одмор, бев запрепастен што сеуште со деформитети се раѓаат поради последица на користењето агент Оранж.
Што само после Иран?. Ќе нема кого да вапоризираат после. Или можеби на Пакистан ќе му се сснат. Чудно ете уште држава која не е секуларна али буквално за кого кур го боли светот дали се бањале со свежа вода или со тоа фекалиите. Дали имале права жените или дека тоа што се женат на буквално 12 годишни. Па не сме слушнале ЈуесЕј да се загрижат сериозно за човечките судбини во таа земја. Можеби поради тоа што имаат нјукс.
Чисто само колку да доловам на тоа како медиумите ја контролираат цела ситуација.
Точно, не смее да се дозволи, затоа треба иранскиот народ да си створи своја автохтона политика. Ама ајде брате, кажи ми ја таа формула, каде што во Иран ќе падни власта на Хомнеи која толку време му врши тортура на народот свој, а тоа да не му одговара на Израел и САД? Јас мислам дека тоа едно со друго е врзано.
И сите знајме дека во Иран ќе му е тешко, и дека нема да се средат работите веднаш и во случај да го турнат ајатолахот. Нема одма да му дојди вода, нема одма да падни Риалот, но барем ќе имаат некоја основа за да си изградат сопствена држава за почит, бидејќи Иранците се држава со богата историја на култура и наука, не се племиња од планина.
@Vartolu околу 2022 а може и предходно беше исто така фудбалски падобранец на темата. Дечкото не знаеше кај тера и си немаше појма од ништо што збориме и што дебатираме. Почна да се расправа со сите, се пцуеше со Кано. Еднаш и јас го подбрав со тролање и сарказам на што се наљути и почна да ме пцуе. Му реков дирекно дека ја не сум Кано и не планирам на 10000 теми на форумов да се бркаме и да се пцуеме и да закажуваме ферки. Ни Украина ни Русија не се мои а ни негови и дека ако сака ќе му објаснам све вака детски и сликовито чекор по чекор. А да се распараваме и да трошиме енергија беспотребно немам намера. Си направивме дебата, се смиривме и еве сега сме си побратими и горд сум на него во каква геополитички спремна особа го изградив . Некад знае да потфрли од неискуство но сепак е многу повеќе поткован него што беше. Единствена мана од тогаш му останаа тие одвратните аватари со актери од турски серии. Сега мислам дека дури и од инает и за тролање ги боцка другиве што се на прорускава страна чисто за да ги држи у форма.
Поздрав до тебе брате Вартоломеј.
Брате Ска, во ред е човек да има различно мислење и различни ставови, во ред е исто и да промени став доколку би постоело нешто што би му го променило мислењето, но треба да се остави слободен простор за тоа. Проруските членови си ги имаат замислено темиве како Фан Клуб Путин, па секој што пишува нешто различно му се собираат како чопор и се почнува со квалификации, ако не ги поддржуваш Русите автоматски си прозападен итн.
Ако некој не пишува по темиве за Свет и геополитика од форумџиите, не значи дека не прочитал ништо и е само така дојден. Ама кога почнав да пишувам особено за Либија и Сирија каде бев проГадафи и проАсад, беше се океј. Но кога почнав да искажувам ставови дека Русија е агресор во Украина (независно дали била испровоцирана или не, по дефиниција Русија е агресор во Украина), тогаш следеше се што следеше. Пример ете и ИоСоно истото што го мислам за Ванчо го пиша и тој, тие ситни провокации, ете кај него му делува за да почне да го игнорира, а кај мене предизвикува друг ефект, а тоа зависи од карактерот.Тоа не значи дека јас го мразам него, напротив, но не се сложувам со него...Ама форумов е за дебата, а не за твитерана и цел ден спамирање твитови, и лајкување од страна на истомислениците, и така во круг. Го губи смисолот на форум. Океј е да постираш твит за да покрениш дебата и да прочиташ различни мислења околу тоа и да си оформиш став ако прочиташ нешто ново, да пробаш на културен начин да му го објасниш (а не наметниш) својот став некому, и да му оставиш слободен простор да го прифати или не, без да го вреѓаш....
И ние сме лапале пропаганда како Стефан... Гледај не е муабетот кој „лапа пропаганда“. Едноставно е, кажи го аргументот па сеедно од каде си го собрал. Потоа јас ќе кажам мој аргумент. Па ќе ги споредиме и ќе видиме што се факти а што не се. И можеби (ако двајцата сме фер) ќе дојдеме до некој заеднички заклучок. Или нема, па други ќе имаат прилика да прочитаат и да судат за себе... Тоа Стефан, тоа се вика дискусија. Дискутирање.
Проблемот е што ти твојот аргумент го земаш за светиња, а мојот/нашите ги игнорираш, а често не нарекуваш глупави, незналици, не ја гледаме големата слика и слично. Токму тука е проблемот, инаку за дискусија таман работа не ми смета никогаш да ја видам и другата страна, а верувам и на ИО и останатите. Очигледно тебе ти смета зашо не се поклопува со твоите гледишта.
Ти сакаш да дискутираш ама соговорникот да ти вика ДА ДА ДА ТАКА Е БРАВО ВО ПРАВО СИ, а така не се дискустира, јебига.
Ние не сме тие што треба да дозволиме САД да не бидат криви за нешто. Како тоа ние дозволуваме или недозволуваме некоја земја да е крива или да не е крива за нешто ? Ние само на вас неупатените или недоволно упатените ви прикажуваме за што се тоа е крива САД а вие самите ќе си донесете заклучок.
Сакам да кажам меѓу редови дека ако се расипе 65-ка Инџиковска дека не е крива Америка за тоа, капираш? Ти пишав погоре дека знаеме за злоделата на Америка низ светот и кај нас секако, ама брат стварно напорно е да се чита цело време се едно исто (не зборам за дешавањата во Иран него општо). Тоа што не коментирам на сите теми не значи дека не читам, нели?
Сакаш некој ден заедно да ја читаме темата за Палестина од почеток кога се десија дешавките со Израел да видиш колку бламови изедовте сите заедно што ја браневте другата страна? Знаеш Ванлок колку лажни твитови и видеа изеде? Со Вартолу 500 пати го уловивме како лапа пропагандни видеа, ама нормално се беше џабе. Па муабетите за фолс флег, леле мајко, ама сеа знам што ќе кажеш, дека сум глуп, не ја гледам големата слика, произраел итн итн, а стварно немам ни време ни нерви пак да го мелам истото, само сакав чисто да доловам. А, и најтрагично е што на мене и некои ни се ставаа етикети на произраел и проамерика луѓе, а врска нема, и едните и другите нејќам пред очи да ги видам.
Нема везе знам дека ништо нема да сменат овие постови од аспект на коментарите низ политичкиве теми така да терајте си.
И не ми одговори, дали мислиш дека и ти не лапаш пропаганда ама од спротивната страна (контра Америка, прорусија)?
Лоша замисла имаат за револуциите тука на форумов. Генерално кога народ ќе излезе на улица во огромен број тоа се случува бидејќи имало плодна почва за тоа, сиромаштија, економски или политички кризи и слично. Посебно за авторитарни режими каде trade off-от е огромен со оглед на тоа што ако излезеш да протестираш голема е шансата да те стрелаат или да завршиш во зандани.
Така да за огромен број на тие што протестираат животот им е толку мизерен што направиле пресметка дека повеќе вреди да се излезе на улица место да се гние дома иако ризиците се огромни.
Невозможно е ЦИА да мобилизира толку голема маса на народ.
Во случајот за Иран, протестите се дефинитивно grassroots, НО тоа не значи дека не се инфилтрирани и искористувани од ЦИАшки структури. И тука многу лесно се приметуваат такви инфилтрирања, на пример тоа што по масовните медиуми на Запад се тера агендата дека се бара враќање на Шахот, монархизмот и слично. Тие про-монархистички протестанти се дел од тоа. Со оглед на тоа што последниот Шах беше инсталиран од ЦИА и МИ6 и беше можеби побрутален од сегашниов режим, неговите политики направија плодна почва за револуцијата во 1979. Така да лудо е да се верува дека голем дел од Иранците го бараат назад Шахот.
Чисто од прагматична гледна точка за нас (а и за секој со здрав разум) секој исход од ова што значи паѓање на Исламистите од власт, па макар и на нивно место дошле цареви или атеистички диктатори како тој малиот од С.Кореја, е плус се додека исходот е секуларна власт.
Остајте ги што тресат бачињата, глупакот Ванлок, и овој од руска амбасада. Првите две групи се со ментален хендикеп, последната има агенда. Така да ако бираме страна наше е да сме за пад на Исламистите, од тоа што може да се види исходот најверојатно би бил секуларен иако тоа не значи дека исходот ќе биде подобар за Иранците од моменталниот.
Па тука е и апсурдот.Секој народ кој ќе се побуни против некој апсолутистички режим, одма режимот го прогласува за америчко или еврејско масло.Значи народот треба да молчи и трпи терор во име на борбата против еврејското и америчкото зло. Веќе видена пропаганда на секој диктатор.Истото го трубеа и во поранешна Југославија додека директорите ги цицаа и раскрчмуваа државните фирми.Истото го тврдеа Чаушеску и Енвер додека живееја ко најголеми аристократи во историјата на грбот на својот напатен народ.Не сваќаат бачевци дека САД и Израел само го користат незадоволството на народот.А најголема кривица за тоа незадоволство го има диктаторот.
Така да, мојот став за Иран е изграден одaмна: Иран треба да биде ослободен од теократската диктатура и треба да им се помогне на секаков начин да го остварат тоа. Имам право на ваков став, нели?
Ниеднаш не успеа да ги разграничиш желбите со реалноста. Не одговори како во моментов во Иран е можно „теократската диктатура“ да падне, без на луѓето да им биде милион пати полошо.
Инаку живееме во комплициран свет и нормално е да имаме различни гледишта. Секој што инсистира на „има само една вистина“ е длабоко во офсајд. Некои луѓе имаат проблем со моите ставови затоа што не можат да ме сместат во ни еден од рововите во кои се закопани и се борат меѓусебно. Кампот што не сака евреи на пример, и кој се залага за правата на опресираниот народ во Палестина, има когнитивна дисонанца кога се работи за правата на опресираниот народ во Иран. Затоа што не им одговара да падне од власт една апсолутно ужасна диктатура која го финансира хезболах и го помага хамас, кои се непријатели на нивните непријатели. Тоа е еден ментален ров, тие се во него и нема излегување од тоа. И затоа сега ќе читаме како протестантите во Иран биле 1%, дека била обоена револуција и според тоа би било убаво ако ги испоубијат сите.
Јас конкретно инсистирам само на неигнорирање на реалноста. Многумина (и ти со нив) ја игнорирате реалноста. Бомбардирани сте со пропаганда додека истовремено не ја пратите редовно ситуацијата, или барем така изгледа преку две работи: нивото на познавањето на реалноста во регионот, и нивото на учеството во оваа и други вакви дискусии.
Дали ова моево е реално гледање? Откаде „знаам“ дека протестантите на улица не се ни 0.1%?
Па побогу ги гледате ли снимките од независните медиуми? Неколку илјади луѓе во држава од 90+ милиони? Тоа се „масовни“ протести? И какви се тие „протести“ каде 0.1% палат по цели градови и напаѓаат полиција со пламенофрлачи и оружје? Исклучиво навечер „протестираат“, сте се прашале зошто? И како заклучивте дека протестите се масовни? Врз основа на кои снимки?
Ова ми е мене главната замерка. Игнорирањето на фактите и реалноста. Немам замерки за „различни гледиште“, имам замерки за дискусија во која се игнорира реалнота состојба.
Само некој што не се закопал во рововите е во состојба да го каже очигледното: Да, обоените револуции во принцип се лоша работа. Дали се полоши од исламска диктатура? Hell, no! Еве еден ментален експеримент: замисли го цел свет како денешен Иран. Од нација со славна историја, до хиџаби и морална полиција. Тие луѓе едноставно не сакаат да живеат така повеќе. Доста им е. Да не им беше доста, немаше да излегуваат во таква бројка голораки. Не одат против пендреци туку против куршуми. Затоа што тоа што го живеат не се издржува повеќе. Мислиш дека 5 века османлиско не научило нешто...
Повторно игнорирање на реалноста. Откаде им е оружје во во безбедносно стегната држава како Иран? Па јасно е дека тие со оружје во најголем дел се странски платеници и уфрлени елементи. Ете вчера дури и една Турција им помогнале на Иран преку дојава за упад на поголем курдски одред. Не е чудно пошто најголем проблем за Турците е потенцијалот за создавање на курдска држава...
Поентата овде ми е дали ти сето ова го следиш во ваков обем да ги знаеш ваквите моменти? Ваљда ќе се согласиме дека не, затоа што очигледно е дека геополитика не ти е особена област на занимање. Епа ако е така, а така е, тогаш дали е претерување заклучокот дека можеби нешто повеќе знаат тие кои повеќе ги следат ваквите случувања? И дека не треба да им се игнорираат аргументите?
Ванлок никако да сфати зошто не ми се дискутира со него. Ми поставува три прашања. Уредно му одговарам на сите три прашања. Очекувано, тој не се согласува со моите гледишта, што е нормално. Ми враќа одговор на сите три прашања, и кога завршува со тоа, не може да се воздржи а да не го напише последниот параграф, во кој добронамерно ми укажува колку не разбирам. И ако ја продолжиме дискусијата, тој и понатаму добронамерно ќе ми укажува дека сум игнорантен, дека не се разбирам, дека треба да се вратам на темите за фудбал, и така натаму.
Кој сега не сака да разговара со неистомисленици, јас или тој? Се што Ванлок треба да направи, е многу просто: остави се од коментари за тоа колку другите не разбираат, и уживај во дикусијата. Бездруго, ако навистина разбираш повеќе, другите членови тоа ќе го увидат низ дискусијата, без ти да го потенцираш тоа на секоја страна.
Секое солидно излагање завршува со заклучок. Тој заклучок навистина некогаш може да биде субјективен ама ако е добро аргументиран тогаш пологично е да се лутиш на аргументите отколку на (авторот на) самиот заклучок.
Но заклучокот овде не е претходната реченица. Заклучокот ми е дека игнорирањето аргументи е најлошиот потег кој може да се направи во една дискусија. Така се останува на „тврд“ став дека „диктаторство“ и теократија биле полоши од хорорите кои неизбежно ќе ги заменат. Така се игнорираат веќе постоечките примери со реалноста на таквите „демократизирани“ држави, се игнорира реалноста во Либија, реалноста во Сирија, реалноста во Ирак, реалноста во Украина. Итн, итн.
Се игнорира дека ова е војна против Иран, не само специјална војна со државен/воен удар туку и жешка војна со директни напади. Иран веќе беше и воено нападнат од САД и Израел а сега се спремаат за нов напад, само чекаат погоден момент (уфрлените „протестанти“ со пламенофрлачи и пешадиско оружје да направат повеќе штета). Се игнорира и кои се интересите на САД и Израел како режисери и организатори... Сето тоа се игнорира, и се декларираат некои кумбаја желби за мир и благосостојба во атеистички Иран.
Сето ова се игнорира и наместо тоа се дискутираат дискутатнтите. Или во најдобар случај од целиот овој пост ќе се извади една реченица и само таа ќе се коментира (извадено од контекст, додека се игнорира суштината на постот). И кој овде може да ми објасни ELI5 како е тоа добра дискусија?
Автоматски споено мислење:
Во меѓувреме ситуацијата во Иран е следнава: Преку ден редовно се одржуваат контрапротести. Кои реално се масовни... Посебно последниве пар денови. Но тоа секогаш е со ризик дека ќе избега од контрола заради бројот на загинати цивили и безбедносни сили.
Работите се движат кон цивилна војна, посебно лошо ќе биде ако ваквите тргнат кон курдскиот дел и уште неколку западни погранични региони каде се жариштата на инфилтрацијата и оружените борби палењата во градови.
За жал тоа и е едната од целите на западните. Цивилна војна и слабеење на државата.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.