Иран

• Креатор на темата Креатор на темата Таксист
  • Време на започнување Време на започнување
Не туку сигурно го исклучиле поради вашите тези дека терористи евреи навлегле во Иран кои протестираат и палат џамии во 100+ градови.Самите не се слушате колку глупо звучите и кои ментални гимнастики ги правите.
Не си толку спор... Не навлегуваат Евреи во Иран. Зошто побогу, кога за шака шекели може да праќаат мусли од околните пропаднати држави да ја работат нивната прљава работа. Курдите првенствено, ама и другите.
Автоматски споено мислење:

Еј и тоа баш сега кога Израел и САД се спремаат да нападнат... Чиста случајност!

Последно уредено:
500 години под турско, ама евреите ни биле криви.

Ова го имам повторено десет пати. Не ме интересираат критики за нив, ме интересира фактот дека сите проблеми се гледаат исклучиво од таа перспектива. Има војна во светот, евреите криви, некаде се крева бунт, евреите криви, колата не ми пали насабајле, евреите криви.

Прегледај го приврзокот 466576

Уште и срце стави за сликава. Јас сум при крај со книгата што е спомната во постот и никаде го нема ова во неа. Дополнително, авторот по потекло е Англичанец, не Евреин. Па сега, што правиме?

Сликата во овој случај е чиста пропагандистичка лага. Наместо проверка, овие пропагандистички глупости се шират механички, најчесто преку слики што муслиманите ги користат против eвреите.
Ставив срце затоа што типот е свесен за тоа што се случува. Ти не си свесен целосно. Коренот на проблемот не го гледаш.
Преку ноќ на тие црнци и арапи не им се сони да тргнат у Европа. Преку ноќ на Европа не и се сони да отворат граници и да глумат љубезни и засекирани.
Ако ти се читаат книги читај го Калерги , основачот на ЕУ какви плоанови има за нас европјаните.
И како трето ќе ти наведам, дали 2015 кога поминваа мигрантите низ Балканов беше тука или у САД ?
Ако беше тука ќе знаеше дека секој мигрант имаше банкарска картичка со 5000 евра. Доказ за ова ти се гевгеличани богданчани и валандовчани кои што ги гледале мигрантве како ваделе по 500 евра на банкомат за да купат точак или да платат див превоз до Србија.
Од каде мигрант у партали со еден ранец ќе има 500 евра на картица ?

Ама ако верувајте си у америчките причи дека евреите добро ви мислат и ве чуваат. За џабе цел свет вас американците не ве смета за најглупи кога 20 години ве предупредувавме дека 11 септември е внатрешна фолс флег операција .

Еве и Аца Лукас пробале да го убијат.. :(
Мислам дека светов никогаш не бил поблиску до WW3
Госпожата што тврдеше дека Елон Маск е од Реп. Српска госпоѓата Јованка Јолиќ пронајдена е мртва на 4ти јануар.
Одма првиот сомнеж паѓа на евреите. Еве и доказ.
23.jpg

И кога сликовито како на деца од градинка ќе ви објасниме и нацртаме кои се паралелите а и не само паралелите туку и дирекните конекции на нив со секоја актуелна случка во светов (како сегашна, така и историски) одма реагирате со анти семити и игнорирање
Јас се извинувам што се мешам, ама може да ми објасниш кои сте тоа вие цртачите овде низ темиве? Ти, Ванлок, Лорд Бебо, Рон и уште неколку? И кој тоа ви дава право да цртате и да не дозволувате друг да има свое мислење? Конкретно ве читам за дебатава со ИО, мислиш ли дека ИО не е свесен што све има правено Америка низ светов? Мислиш ли дека ти треба да му кажеш на постар, поискусен и поначитан човек што се случува во Иран?

Луѓе, дај бе олабавете се малце, ве пратам некое време низ политичкиве теми, тотална узурпација имате направено, терате монолози и верглате едно исто цело време, па не знам побогу како не ви здосади? Аман, сфаќаме и знаеме сите дека Америка е злото, ама дозволете некогаш да не е крива за нешто, дозволете некој друг да каже мислење различно од вашето без да добие етикета на немач на поима од геополитика. И дали си се запрашал дека можеби вие не лапате тешка пропаганда само од спротивната страна??

Преку тасе више, проливи.

Ставив срце затоа што типот е свесен за тоа што се случува. Ти не си свесен целосно. Коренот на проблемот не го гледаш.
Преку ноќ на тие црнци и арапи не им се сони да тргнат у Европа. Преку ноќ на Европа не и се сони да отворат граници и да глумат љубезни и засекирани.
Ако ти се читаат книги читај го Калерги , основачот на ЕУ какви плоанови има за нас европјаните.
И како трето ќе ти наведам, дали 2015 кога поминваа мигрантите низ Балканов беше тука или у САД ?
Ако беше тука ќе знаеше дека секој мигрант имаше банкарска картичка со 5000 евра. Доказ за ова ти се гевгеличани богданчани и валандовчани кои што ги гледале мигрантве како ваделе по 500 евра на банкомат за да купат точак или да платат див превоз до Србија.
Од каде мигрант у партали со еден ранец ќе има 500 евра на картица ?

Ама ако верувајте си у америчките причи дека евреите добро ви мислат и ве чуваат. За џабе цел свет вас американците не ве смета за најглупи кога 20 години ве предупредувавме дека 11 септември е внатрешна фолс флег операција .
Те мислев за попаметен.

Ако беше твојата страна во право немаше да споделуваат фалсификувани тврдења. Ја губиш дебатата автоматски со подржување на лажни факти.

И кој тоа ви дава право да цртате и да не дозволувате друг да има свое мислење? Конкретно ве читам за дебатава со ИО, мислиш ли дека ИО не е свесен што све има правено Америка низ светов? Мислиш ли дека ти треба да му кажеш на постар, поискусен и поначитан човек што се случува во Иран?
...
Увек си бил спор ама сега више идеш накај... Ало бе, па никој не ти брани да имаш мислење. Хаха, тебе и не ти е проблемот што имаш мислење. Тебе проблемот ти е што имаш мислење КОЕ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ОДБРАНИШ ВО ДЕБАТА. :D

И дај не го претставувај колегата @Io Sono Interista како авторитет (пази авторитет за Иран). Никој овде не може да се наметне како некој „авторитет“, демек као професор некој, доктор. Овде сме анонимни и можеме да дискутираме, ама не како авторитети туку со аргументи и со факти. За жал (сечија) во случајов вам двајца ова последново скроз ви фали.

Погоре поставив јасна теза (и јас и други). Некој успеавте аргументирано да ја побиете таа теза? Не? Па нормално дека не а посебно не ти, идеш и пишуваш глупости за авторитети и за проливи. Да не искочи Иран во насловите како жешка тема нема да ти текне да ја отвориш дискусијава. Стварно не разбирам што се мешаш на ваков начин во вакви теми за кои ај што појма немаш, ама не се ни обидуваш да научиш.

Кога еднаш ќе разбереш дека не се дискутира така. Темава не е за мене и за другите дискутанти. Значи не, не е дискусијава за да ме коментираш мене, или IO, или Ска, ХХ, итн. Тоа не е дискусија, тоа е офтопик (и понешто ад хоминем, небитно)... Ене ти ја мојата теза поназад - конкретно за случувањава во Иран. Јасно ја повторив неколку пати и стојам зад кажаното. Сакаш да дискутираш? ОК, дискутирај го тоа и не замарај луѓе на лична основа. Аман.

Дојдоја времиња кога ако се побуни некој народ против режим одма се смета за Америчко масло.А шо да прави еден народ ако живее во сиромаштија?Да чути и да трпи?
Лоша замисла имаат за револуциите тука на форумов. Генерално кога народ ќе излезе на улица во огромен број тоа се случува бидејќи имало плодна почва за тоа, сиромаштија, економски или политички кризи и слично. Посебно за авторитарни режими каде trade off-от е огромен со оглед на тоа што ако излезеш да протестираш голема е шансата да те стрелаат или да завршиш во зандани.

Така да за огромен број на тие што протестираат животот им е толку мизерен што направиле пресметка дека повеќе вреди да се излезе на улица место да се гние дома иако ризиците се огромни.
Невозможно е ЦИА да мобилизира толку голема маса на народ.

Во случајот за Иран, протестите се дефинитивно grassroots, НО тоа не значи дека не се инфилтрирани и искористувани од ЦИАшки структури. И тука многу лесно се приметуваат такви инфилтрирања, на пример тоа што по масовните медиуми на Запад се тера агендата дека се бара враќање на Шахот, монархизмот и слично. Тие про-монархистички протестанти се дел од тоа. Со оглед на тоа што последниот Шах беше инсталиран од ЦИА и МИ6 и беше можеби побрутален од сегашниов режим, неговите политики направија плодна почва за револуцијата во 1979. Така да лудо е да се верува дека голем дел од Иранците го бараат назад Шахот.

Чисто од прагматична гледна точка за нас (а и за секој со здрав разум) секој исход од ова што значи паѓање на Исламистите од власт, па макар и на нивно место дошле цареви или атеистички диктатори како тој малиот од С.Кореја, е плус се додека исходот е секуларна власт.

Остајте ги што тресат бачињата, глупакот Ванлок, и овој од руска амбасада. Првите две групи се со ментален хендикеп, последната има агенда. Така да ако бираме страна наше е да сме за пад на Исламистите, од тоа што може да се види исходот најверојатно би бил секуларен иако тоа не значи дека исходот ќе биде подобар за Иранците од моменталниот.

Увек си бил спор ама сега више идеш накај... Ало бе, па никој не ти брани да имаш мислење. Хаха, тебе и не ти е проблемот што имаш мислење. Тебе проблемот ти е што имаш мислење КОЕ НЕ МОЖЕШ ДА ГО ОДБРАНИШ ВО ДЕБАТА. :D

И дај не го претставувај колегата @Io Sono Interista како авторитет (пази авторитет за Иран). Никој овде не може да се наметне како некој „авторитет“, демек као професор некој, доктор. Овде сме анонимни и можеме да дискутираме, ама не како авторитети туку со аргументи и со факти. За жал (сечија) во случајов вам двајца ова последново скроз ви фали.

Погоре поставив јасна теза (и јас и други). Некој успеавте аргументирано да ја побиете таа теза? Не? Па нормално дека не а посебно не ти, идеш и пишуваш глупости за авторитети и за проливи. Да не искочи Иран во насловите како жешка тема нема да ти текне да ја отвориш дискусијава. Стварно не разбирам што се мешаш на ваков начин во вакви теми за кои ај што појма немаш, ама не се ни обидуваш да научиш.

Кога еднаш ќе разбереш дека не се дискутира така. Темава не е за мене и за другите дискутанти. Значи не, не е дискусијава за да ме коментираш мене, или IO, или Ска, ХХ, итн. Тоа не е дискусија, тоа е офтопик (и понешто ад хоминем, небитно)... Ене ти ја мојата теза поназад - конкретно за случувањава во Иран. Јасно ја повторив неколку пати и стојам зад кажаното. Сакаш да дискутираш? ОК, дискутирај го тоа и не замарај луѓе на лична основа. Аман.
Јас како што гледаш имам 0 мислења напишано во врска со Иран, пратам површински што се случува и толку, доволно ми е за да не дебатирам и навлагам во дискусии. Темава ја читам пошо е актуелно случување во светот, исто како онаа за Венецуела, претходно за Палестина итн итн. Не го бранам ИО ама стварно не сфаќам што лошо напиша, пиша човекот дека е против режимот во Иран, дека треба да се ослободи населението од стегите и реперкусиите кои ги јаде од моменталната власт, дека ако има силно надворено влијание он е против тоа, и ти доаѓаш и му викаш гледам дека не се разбираш многу од политика и почињаш да мелеш едно исто како во секоја тема, Америка, западот, Евреите и после кога ќе те дигнат на клоци квичиш како зајак.

Убаво ти пиша ИО дека Иран не е исто што е и Ирак, дека сценарио како таму не е можно првенствено зашо Иран е стара држава преку 2000 години, голем дел од населението се шиити (ваљда не ги смешав зашо нон стоп ги утињам :D ) додека во Ирак ситуацијата беше друга.

Небитно ај, ама озбилно пар ликчиња сте стварно напорни низ темиве, ова најдобронамерно ти го кажувам. Јасно е кој е вашиот став, мислам дека нема потреба да се труби истото во секоја тема. И еве ај кога ме цитираше одговори го тоа што го прашав СКА, дали мислиш дека и ти не лапаш пропаганда преку бебовците и сличните медиуми што ги следиш, само од другата страна?

За нас реално и не игра некоја улога, Иран нема ни грам влијание тука.

Инаку, после 50 години исламистичка теократија да имаш толку голем дел од популацијата што е против исламизмот, е доказ дека ова не им е природна состојба. Што ќе дојде ќе видиме.

Лоша замисла имаат за револуциите тука на форумов. Генерално кога народ ќе излезе на улица во огромен број тоа се случува бидејќи имало плодна почва за тоа, сиромаштија, економски или политички кризи и слично. Посебно за авторитарни режими каде trade off-от е огромен со оглед на тоа што ако излезеш да протестираш голема е шансата да те стрелаат или да завршиш во зандани.

Така да за огромен број на тие што протестираат животот им е толку мизерен што направиле пресметка дека повеќе вреди да се излезе на улица место да се гние дома иако ризиците се огромни.
Невозможно е ЦИА да мобилизира толку голема маса на народ.

Во случајот за Иран, протестите се дефинитивно grassroots, НО тоа не значи дека не се инфилтрирани и искористувани од ЦИАшки структури. И тука многу лесно се приметуваат такви инфилтрирања, на пример тоа што по масовните медиуми на Запад се тера агендата дека се бара враќање на Шахот, монархизмот и слично. Тие про-монархистички протестанти се дел од тоа. Со оглед на тоа што последниот Шах беше инсталиран од ЦИА и МИ6 и беше можеби побрутален од сегашниов режим, неговите политики направија плодна почва за револуцијата во 1979. Така да лудо е да се верува дека голем дел од Иранците го бараат назад Шахот.

Чисто од прагматична гледна точка за нас (а и за секој со здрав разум) секој исход од ова што значи паѓање на Исламистите од власт, па макар и на нивно место дошле цареви или атеистички диктатори како тој малиот од С.Кореја, е плус се додека исходот е секуларна власт.
Остајте ги што тресат бачињата, глупакот Ванлок, и овој од руска амбасада. Првите две групи се со ментален хендикеп, последната има агенда. Така да ако бираме страна наше е да сме за пад на Исламистите, од тоа што може да се види исходот најверојатно би бил секуларен иако тоа не значи дека исходот ќе биде подобар за Иранците од моменталниот.
Ајде ти си паметниот, ПА КАЖИ ЕДНА ДРЖАВА КАДЕ НЕМА ДА НАЈДЕШ НЕЗАДОВОЛНИ. Некои „масовни“ 0.1% од вкупното население.

Ете ти ги твоите САД, таму нема незадоволни? Нема плодна почва за срања?

Заeби тие филмови со „толку биле незадоволни па наеднаш им текнало и отишле да гинат“. Тоа за такви како тебе пали. Ете онаа лудачата во Минесота преквчера, и она беше толку незадоволна од условите за живот во САД па отиде да гине против полиција? Да брани напатени Сомалијци. Таков платен активист не одговора на описот „незадоволен“? Пошто и во Иран тие уфрлените елементи плус петтоколонашите, и тие се такви слични - платеници. Па кој бе друг ќе иде со пламенофрлачи и пешадијско оружје да гине против иранската армија? Секако нема нормален човек и нема обичните демонстранти што протестираат економија.

Кој бил глуп? Јас? Па ти си бе дефакто најглупиот дискутант на форумов, пардон најнеспособниот. Еднаш не сум те видел да се обидеш дискутираш без да се посереш од јадење гомна за некој дискутант. Серко. :)

Ајде ти си паметниот, ПА КАЖИ ЕДНА ДРЖАВА КАДЕ НЕМА ДА НАЈДЕШ НЕЗАДОВОЛНИ. Некои „масовни“ 0.1% од вкупното население.

Ете ти ги твоите САД, таму нема незадоволни? Нема плодна почва за срања?

Заeби тие филмови со „толку биле незадоволни па наеднаш им текнало и отишле да гинат“. Тоа за такви како тебе пали. Ете онаа лудачата во Минесота преквчера, и она беше толку незадоволна од условите за живот во САД па отиде да гине против полиција? Да брани напатени Сомалијци. Таков платен активист не одговора на описот „незадоволен“? Пошто и во Иран тие уфрлените елементи плус петтоколонашите, и тие се такви слични - платеници. Па кој бе друг ќе иде со пламенофрлачи и пешадијско оружје да гине против иранската армија? Секако нема нормален човек и нема обичните демонстранти што протестираат економија.

Кој бил глуп? Јас? Па ти си бе дефакто најглупиот дискутант на форумов, пардон најнеспособниот. Еднаш не сум те видел да се обидеш дискутираш без да се посереш од јадење гомна за некој дискутант. Серко. :)
Ване од каде знаеш ти во Иран што се случува моментално?
Кој е твој извор на информации?
Имаш човек некој од таму со веродостојни информации или само од интернет?

Ване од каде знаеш ти во Иран што се случува моментално?
Кој е твој извор на информации?
Имаш човек некој од таму со веродостојни информации или само од интернет?
Човекот и за во Македонија се информира од сумљиви твитер канали, не па негде таму у пм.

Јас како што гледаш имам 0 мислења напишано во врска со Иран, пратам површински што се случува и толку, доволно ми е за да не дебатирам и навлагам во дискусии. Темава ја читам пошо е актуелно случување во светот
Па така бе другар. Ова дотука е нормално дискутирање. Но она поназад не беше нормално дискутирање.

Не го бранам ИО ама стварно не сфаќам што лошо напиша, пиша човекот дека е против режимот во Иран, дека треба да се ослободи населението од стегите и реперкусиите кои ги јаде од моменталната власт, дека ако има силно надворено влијание он е против тоа, и ти доаѓаш и му викаш гледам дека не се разбираш многу од политика и почињаш да мелеш едно исто како во секоја тема, Америка, западот, Евреите и после кога ќе те дигнат на клоци квичиш како зајак.
Ај таман те пофалив ти фати за клоцање и квичење. :)
Објаснив повеќе пати за Иран, мојата теза е поназад да не повторувам. Директно му се обратив на IO, он тактички реши да не ми одговори (и он најдобро си знае зошто не). И тоа е тоа. Немам друго што да кажам за твоево толкување.

Небитно ај, ама озбилно пар ликчиња сте стварно напорни низ темиве, ова најдобронамерно ти го кажувам. Јасно е кој е вашиот став, мислам дека нема потреба да се труби истото во секоја тема. И еве ај кога ме цитираше одговори го тоа што го прашав СКА, дали мислиш дека и ти не лапаш пропаганда преку бебовците и сличните медиуми што ги следиш, само од другата страна?
Ама не ме разбра прееска, а?
Абе НЕ СМЕ НИЕ ДИСКУТАНТИТЕ ТЕМА НА ДИСКУСИЈАТА. Тема на дискусијата е Иран. Аман.

Замисли сме биле неколкумина досадни, сме кажувале ставови онтопик. И тоа било досадно. Дојде Стефан и ни соопшти! :LOL:
И ние сме лапале пропаганда како Стефан... Гледај не е муабетот кој „лапа пропаганда“. Едноставно е, кажи го аргументот па сеедно од каде си го собрал. Потоа јас ќе кажам мој аргумент. Па ќе ги споредиме и ќе видиме што се факти а што не се. И можеби (ако двајцата сме фер) ќе дојдеме до некој заеднички заклучок. Или нема, па други ќе имаат прилика да прочитаат и да судат за себе... Тоа Стефан, тоа се вика дискусија. Дискутирање. :)

Јас се извинувам што се мешам, ама може да ми објасниш кои сте тоа вие цртачите овде низ темиве? Ти, Ванлок, Лорд Бебо, Рон и уште неколку? И кој тоа ви дава право да цртате и да не дозволувате друг да има свое мислење? Конкретно ве читам за дебатава со ИО, мислиш ли дека ИО не е свесен што све има правено Америка низ светов? Мислиш ли дека ти треба да му кажеш на постар, поискусен и поначитан човек што се случува во Иран?

Луѓе, дај бе олабавете се малце, ве пратам некое време низ политичкиве теми, тотална узурпација имате направено, терате монолози и верглате едно исто цело време, па не знам побогу како не ви здосади? Аман, сфаќаме и знаеме сите дека Америка е злото, ама дозволете некогаш да не е крива за нешто, дозволете некој друг да каже мислење различно од вашето без да добие етикета на немач на поима од геополитика. И дали си се запрашал дека можеби вие не лапате тешка пропаганда само од спротивната страна??

Ако не ме читаш постојано на политички теми (а се гледа дека не ме читаш) само на темата Украина од 2014 до сега (12 години по ред) сменив став едно 4 пати се во зависност од околностите и новата реалност што доаѓаше. Прво ми беа симпатични и логиќни украинците. Кога почна да излегува на виделина вистината за се одма сменив став за власта. Кога Русија почна шиперски политики да дели за анексирање територии со руско малцинство во туѓа држава пак сменив страна. Кога ја видов ситуацијата на терен дека е сосема различна и дека уствари украинците под закрила на НАТО си " ослободуваат" територии од "терористи" со геноцидирање руски цивили пак сменив страна. На 12 години спамање на вас сеуште ви е научна фантастика дека украинците со НАТО за 8 години имаат убиено 10 000 цивили и "терористи" во источна Украина и дека тоа не никакво враќање на окупирана територија туку геноцид како што правеа Хрватите во Олуја и Бљесак . А башка и улогата на Украина да изиграва еу и америчка курва беше претерана за да изгубат секаква симпатија и сожалување кај мене. Од тогаш 2022 Русија почна дирекна војна каде што до сега украинската страна си ги покажа вистинските намери.
И ова што ти го опишав е само 10 % од реалната слика на терен. Ако почнам да ти пишувам и историски и геополитички контекст на се ова ќе испишам 10 страни на темава офтопик.
Е затоа кога ви викаме дека сте падобранци сфатете што сакаме да кажеме и дека не е тоа од инает и омраза,

Еве ти пример :
@Vartolu околу 2022 а може и предходно беше исто така фудбалски падобранец на темата. Дечкото не знаеше кај тера и си немаше појма од ништо што збориме и што дебатираме. Почна да се расправа со сите, се пцуеше со Кано. Еднаш и јас го подбрав со тролање и сарказам на што се наљути и почна да ме пцуе. Му реков дирекно дека ја не сум Кано и не планирам на 10000 теми на форумов да се бркаме и да се пцуеме и да закажуваме ферки. Ни Украина ни Русија не се мои а ни негови и дека ако сака ќе му објаснам све вака детски и сликовито чекор по чекор. А да се распараваме и да трошиме енергија беспотребно немам намера. Си направивме дебата, се смиривме и еве сега сме си побратими и горд сум на него во каква геополитички спремна особа го изградив . Некад знае да потфрли од неискуство но сепак е многу повеќе поткован него што беше. Единствена мана од тогаш му останаа тие одвратните аватари со актери од турски серии. Сега мислам дека дури и од инает и за тролање ги боцка другиве што се на прорускава страна чисто за да ги држи у форма.
Поздрав до тебе брате Вартоломеј.

А тебе Цобе заради ова, за вака да не се бламираш ти реков у темата за Израел или Сирија да земеш за почеток повеќе да читаш за да го сфатиш контекстот на дешавките на политичкиот проблем наемсто да се контрираш со сите и да изгледаш како Бијонс у темите за фудбал.

А за проливи ќе ти кажам само дека ако немаш желба и енергија за дебата туку за пцуење ќе го постигнеш истиот ефект како побратимов со Кано и само ќе се пцуеш со членовите наместо да научиш нешто ново.
А за се тоа треба оpen mind и мнооогу критичко размислување и спремност на разбивање делулу митови што ти се всадиле низ времето.

Аман, сфаќаме и знаеме сите дека Америка е злото, ама дозволете некогаш да не е крива за нешто,
БТВ што сакаш со ова да кажеш ? :pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

Ние не сме тие што треба да дозволиме САД да не бидат криви за нешто. Како тоа ние дозволуваме или недозволуваме некоја земја да е крива или да не е крива за нешто ? Ние само на вас неупатените или недоволно упатените ви прикажуваме за што се тоа е крива САД а вие самите ќе си донесете заклучок.

Те мислев за попаметен.

Ако беше твојата страна во право немаше да споделуваат фалсификувани тврдења. Ја губиш дебатата автоматски со подржување на лажни факти.
За што тоа конкретно ме мислеше за попаметен ?
Дека во темата за Израел не ги поддржував палестинците ? Тоа не значи дека ги поддржував евреите и обратно .
Или сега дека одма направив нзс дека секој што е преселен у САД од било каде на светов одма по автоматизам станува про Израел ?
Ставрно не знам каде сум те разочарал што си ме сметал за попаметен а сум потфрлил.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom