Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Дневен рапорт: Престанете со роуд-шоуа, не можеме да постигнеме да ги примиме сите инвеститори!

Итно! Итно! Ве молам, некој што е можно побрзо нека го контактира премиерот Груевски и нека му каже веднаш да се враќа во Македонија!
Премиере, ако читате, Ве молам вратете се дома, доста беше ловење инвеститори по Бразили, Аргентини и Мексика… Абе, ако ми верувате, само што заминавте, само што почнавте со ловот на инвеститори, илјадници бизнисмени дотрчаа овде, да ни ги донесат парите, да ни дадат работа, да ни го олеснат животот.
Враќајте се што е можно побрзо бидејќи, еве, веќе не можеме да постигнеме, да ги примиме сите, да им дадеме место во некоја од слободните економски зони, и да започнеме да работиме. Абе сите економски зони од слободни ги прекрстивме во зафатени, море сите граѓани и граѓанки се вработија во новите фабрики, па дури и другарчињава од Пустец ги вработивме, ама инвеститориве никако да престанат да доаѓаат. Абе секој ден, се нови и нови инвеститори… не знам веќе што ќе се прави. Еве, почнавме и по две, по три работи да работиме, само за да ги задоволиме апетитите на инвеститорите, ама не се постигнува, бре! Дури мораше и некои од стариве инвеститори да избркаме, ко Субрата Рој, на пример, за да има место за новиве. Кутар човек, мораше да лаже дека нема пари, само и само, да не се дознае дека во Македонија веќе нема место за нови инвестиции.
Или враќајте се и затворајте ги граничниве премини за да не доаѓаат нови инвеститори, или пренаменете ги тоа „роуд-шоуата“, па наместо да ловите инвеститори, почнете да ловите нови работници, бидејќи овие овде ни се потрошија! Што и да правите, направете го побрзо, бидејќи ова веќе не се издржува!
Јован Постолоски – Јофе

Уште е жив овој бе:? Чудно :eek:

Дали сме свесни колку македонци во светот што се наоѓаат дошле да инвестираат во Македонија и после усвет фанале???Како може да бараме инвеститори од страна а на сопствените Македонци им ги пиеме парите и рекет корупција им маваме::Значи колку има печалбари што избегале со надеж да направат некоја пара и да си дојдат дома да си инвестираат и да работат поштено многу им е мала бројката??Дали сме свесни за ова или само си правиме екскурзија на шупливите глави наши,ЕЕЕЕЕЕ до каде стасаа медиумиве да ни го перат мозокот.

Странски инвестиции 2012 (во милиони евра)

1.Бугарија: 1398
2.Хрватска: 973,3
3.Албанија: 744,8
4.Црна Гора: 453,6
5.Србија: 231,9
6.Косово: 228,7
7.БиХ: 219,8
8.Македонија: 104,8

• Ми се допаѓа
Reactions: fmi

Дај линк или пренеси во изминати десет години компарација на земјиве за странски инвестиции.

Најголем дел пд овие странски инвестиции се во почетна и нецелосна фаза,како што кажав претходно е неопходен временски интервал. Сепак е ФАКТ дека МК бележи чекор напред во поглед на овие инвестиции. И може конкретна бројка да очекуваме кога сите планирани погони понат да работат со полн капацитет, ќе се реализираат сите најавени вработувања како и трендот на инвестиции кои ќе следи по овие.

Дај линк или пренеси во изминати десет години компарација на земјиве за странски инвестиции.

За секоја држава поединечно ги пронајјдов податоците , ќе требаше да поставам 8 линка.

Бугарија
http://www.bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_publication/201212_s_fdi_pub_en.pdf

Хрватска
http://www.business.hr/ulaganja/inozemna-izravna-ulaganja-u-prosloj-godini-973-3-milijuna-eura

Албанија
http://www.top-channel.tv/artikull.php?id=254604

Итн..

МК х
МК х 10 = БГ
Има уште многу леб да јадете...
Ах бе бугар бугаросан, ти треба со ЕУ земјите да се споредуваш, не со нас. А таму по една метла и правец веце чистите, бугари едни.

Ах бе бугар бугаросан, ти треба со ЕУ земјите да се споредуваш, не со нас. А таму по една метла и правец веце чистите, бугари едни.
ха-ха-ха вистината ни е пријатна, нели. Во 90-та година каде бевте, а сега каде сте. Зашто така бре леандра. Па споредувајте се со бившите југо држави, ама сигурно пак сте на опашка...

ха-ха-ха вистината ни е пријатна, нели. Во 90-та година каде бевте, а сега каде сте. Зашто така бре леандра. Па споредувајте се со бившите југо држави, ама сигурно пак сте на опашка...
Вие сте вечно на дното бре бугару, вие сте мизерија и пред 90та и ден денес и вечно ќе бидете мизерија. Мене не ме боли вистината, јас не се палам на плоштад за цена на струја, вие се палите да бог да сите се запалите цела држава и сите бугари на светот. Е до толку сте ми одмилени, вулгарни и гадни, се разбира и бедни.

Па и вие сте на опашка од ЕУ!
А и кога ќе влеземе пак ќе бидете:icon_lol:

Вие сте вечно на дното бре бугару, вие сте мизерија и пред 90та и ден денес и вечно ќе бидете мизерија. Мене не ме боли вистината, јас не се палам на плоштад за цена на струја, вие се палите да бог да сите се запалите цела држава и сите бугари на светот. Е до толку сте ми одмилени, вулгарни и гадни, се разбира и бедни.

Виж кој вее бајрака на мизеријата...
20120114_woc349.png

МК х
МК х 10 = БГ
Има уште многу леб да јадете...

Хахаххаха... Абе ние барем имаме за леб да јадеме вие ни тоа го немате... Економијата ви се држи бидејќи ви работат луѓето во европските држави да не беше ЕУ тешко да ќе опстаневте... Јас разбирам дека кај нас е лоша ситуацијата ама да споредуваш со блгарија немој те молам пошто стварно немаш ни факти ни предности кои ќе можеш да ни ги приложиш ...

Целосно имаш право , во 90тите Македонија беше полно со бугари (печалбари) ... 50% од пазарите беа со бугари , продаваа од бонбони па се до апчиња-лекови.

Од тогаш , јас веќе не гледам Бугари во Македонија... има сега македонци кои сакаат да бидат бугари.

Бугарија има 12% невработеност , Македонија има 31%.

Бугарија има 1,4 милјарди евра СДИ , а ние 0,1

Бугарија гради инфраструктура истовремено во многу делови од државата , ние 6 години немаме изградено ниеден КМ автопат.

Бугарија има 13,5 милиони ноќевања на странски туристи , а ние 0,8 (нашите странски туристи се од соседството , а вашите се од Германија , Русија , В.Британија..)

Јавниот долг на Бугарија е 18% , а нашиот 33%.

Целата наша влада фрла лопати за изградба на хотел, кој ќе биде завршен во 2016та , и ако се оди според предвиденото, ќе имаме нови 100 вработувања.

Во длабоки г*мна сме.

Имаме повише промотори и трошкови , него инвеститори и инвестиции.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom