Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Имаат поголем БДП од нас по глава на жител.Македонија почна со повисок,а сега и гледа на Бугарија во грб.
Платите од плати кои беа по 5 марки месечно се исти со нашите.
Инвестициите во Македонија се по 200-300 милиони евра,во Бугарија 2-3 милијарди.
2-3 пати помала невработеност,за разлика од нашва која е иста од кога памтам за себе.
Статистиката вика дека се најбедни во ЕУ,статистиката вика дека ние сме победни и од нив,а порано ситуацијата беше обратна.
Моментално треба да гледаме да не не престигнат БиХ (и покрај најголемата војна на европско тло после 45та година е само малку позади нас),Албанија,Молдавија и Косово.Само тие земји во цела Европа реално гледано се позади нас.
Ај ако ни е утеха сигурно нема да не прешишаат само Молдавија и Косово,па веројатно нема да бидеме на самото дно.....

Бугарките што идеа требаа они да плаќаат некој да ги легне,а не обратно :pos:

Неможеш да споредуваш Македонија и бугарија, од едноставна причина што они се во Еу. Можеш Македонија економски да ја споредуваш со Албанија, Србија, Косово, Босна, Хрватска и Црна Гора.
Ете тука грешиш и со инвестиции, и со бдп и со невработеност. А чим во старт грешиш, ни натаму не ти е точно. бугарчињата можеш да ги споредуваш со ЕУ земјите. И за тоа статистика не ти треба, од Марс се гледа споредба.

--- надополнето: 21 април 2013 во 22:34 ---
U germanija,švedska,austrija,Holandija,Italija,Slovenija.... kade uste ne nieden veyron ne sum videl,vo Sofija duri 2 vidov.
:D

Се потпишувам само за инвестициите на Џинсон Мети И Контролс во Скопје, дај боже да дојде ред да бидам дел од нив .
Инаку инвестициите во Штип на Џонсон Контролс со мизерна плата, Крмберг и Шуберт во Битола исто ништо посебно за палти, башка уште и се тепаа за да влезат, Дркселмаер во кавадарциод кои половина веќе се откажале поради мизерната плата непокачена...да им се плукнам. Е сеа белки и овие ќе се опаметат нашите али македонче бре.... мора некој да го стрже , нее тоа навикнато да се бори за нешто

Сега и НБРМ јаде бурек...
Нула е салдото на инвестиции од „роуд шоу“ земјите

Пишува Ида Протугер Вељковиќ
Ниту едно евро не влегло како странска инвестиција од Бразил, Аргентина, Мексико, Азербејџан, Малезија, Сингапур, Индија, Кина, Катар и Јапонија, односно земјите каде власта лани и годинава беше во „роуд шоу“ мисија со аргумент дека се тоа растечки пазари кои би можеле да инвестираат во Македонија. Според податоците на Народната банка (НБРМ), во 2011 г. инвестициите од овие земји се нула, а во 2012 г. влегле инвестиции само од две, скромни 70 илјади евра од Азербејџан и 30 илјади евра од Индија.
Економските експерти велат дека не е штета да се патува и да се презентира Македонија, но не очекуваат сериозни ефекти од ваквите „роуд шоу“ мисии.
Според Сашо Арсов, професор на Економскиот факултет, чија потесна специјалност се токму инвестициите, рано е да се очекуваат ефекти од овие презентации, бидејќи за инвестициска одлука е потребно подолго време, но не е оптимист дека тоа и некогаш ќе се случи.
- Овие земји немаат голем извозен капитал и во нив, освен во Јапонија, нема големи мултинацонални компании кои би решиле да го шират бизнисот во мала земја како Македонија, така што не верувам дека ефектот ќе биде голем – вели Арсов.

Зарем има некој нормален што верува во овие роуд-шоуа?
И врапците знаат дека ова се само скапи екскурзии со државни пари.

Ама еве чекам Лавот да ме демантира со некоја приказна за мали деца.

Знаеш ли како напреднаа и како влегоа во ЕУ? Дали имаа еден ебан услов исполнето? Дали знаеш како денес живеат?
Кој не стигнал бре, каде гледаш дека цепаат напред? Абе тоа тие народ кој единствено може да се самозапали на плоштад оти неможе сметката за струја да си ја плати, никад не мрднаа од две чрвени, никад. Незнам оти ги доживувате како да напреднале? Па тие немаат сол во очи да си фрлат, мизеруваат 50% од населението. Друготе 50% избегаа од бугарија како од чума. Реклами им прават во ЕУ да не им одат, никој не ги сака, сите им се смеат, на посебни листи се во ЕУ држави како да се шугави. Напреднале ха!
--- надополнето: 21 април 2013 во 21:06 ---

Ова иде во потпис:D
Втора година те чекам на мегдан да кажеш кои са тиja услови или просто вака си лупкаш...

Зарем има некој нормален што верува во овие роуд-шоуа?
И врапците знаат дека ова се само скапи екскурзии со државни пари.

Ама еве чекам Лавот да ме демантира со некоја приказна за мали деца.
дека има ефект од инвестициите има. Тоа навистина неможе да се оспорува. Без разлика лав/лавица, не сум ниедно но вистина работите се малку сменет. Земјите кои во деведесетите почнаа со нив веке се во цутот на индустријализацијата пред се. Кај нас веднаш се почуствува ефектот али ние изгледа сакаме драстичност. Тоа не бива така. Поготово во останатите градови каде што невработеноста е стварно огромна , се ослободуваат можеби не многу посакувани работни места но се раздвижува пазарот на работна сила, можност добиваат сите гранки. На нас тоа ни треба , само да бидат барем дупло од овие компании па ке збореме. Ке се зголеми извозот, кој е и најголема локомотива на една економија полека ке се зголемуваат и платите,,не оди се преку ноќ.

Нашата ноќ долго нешто трае...и стварно е ноќ
дека има ефект од инвестициите има. Тоа навистина неможе да се оспорува. Без разлика лав/лавица, не сум ниедно но вистина работите се малку сменет. Земјите кои во деведесетите почнаа со нив веке се во цутот на индустријализацијата пред се. Кај нас веднаш се почуствува ефектот али ние изгледа сакаме драстичност. Тоа не бива така. Поготово во останатите градови каде што невработеноста е стварно огромна , се ослободуваат можеби не многу посакувани работни места но се раздвижува пазарот на работна сила, можност добиваат сите гранки. На нас тоа ни треба , само да бидат барем дупло од овие компании па ке збореме. Ке се зголеми извозот, кој е и најголема локомотива на една економија полека ке се зголемуваат и платите,,не оди се преку ноќ.
кои се ефектите од "инвестициите"? Поголеми плати, подобар стандард, намалено ниво на сиромаштија, намален број "бугари" и миграции низ светот, побогата држава, намалена задолженост...? Каде се другите источноевропски држави, каде сме ние? бев во едно куамновско село, видов колку има ефекти...нула. да не се земјоделските субвенции ќе испоцрка народот за јадење.

кои се ефектите од "инвестициите"? Поголеми плати, подобар стандард, намалено ниво на сиромаштија, намален број "бугари" и миграции низ светот, побогата држава, намалена задолженост...? Каде се другите источноевропски држави, каде сме ние? бев во едно куамновско село, видов колку има ефекти...нула. да не се земјоделските субвенции ќе испоцрка народот за јадење.
А ти што уствари очекуваш? Преку нок да се обогати народот и да се покачат плати. Ефект дека има, има, не е народов за жалење , за земјоделците се субвенциите, за дел се инвестициите и сеуште не толку големи плати, се ослободуваат некои работни места, тоа е најбитното, малку од малку да се почуствува некоа промена , беше претерано монотоно, немаше ама воопшто перспективи за ниту една гранка.Потребен е период од барем десет години со вакво темпо на инвестиции за да се прогнозира и да се прават споредби. Вчера ги отворија слободните индустриски зони а поголем дел не се ни почнати со работа и одма сакаме. Е така кај имаш.Ај да те видам одма направи нешто такво?

Епа требаше у 90-тите ти и твојата генерација да рипнете против криминалот и приватизацијата,да беше успешна приватизацијата денес сигурно ќе имавме подобар живот.Чешка,Словачка,Словенија па и Хрватска имаа многу подобри приватизации,добра стартна позиција по демократизацијата на тие земји и сега се далеку напред.Ние од нула почнавме,како после цунами да градиш нов град.Ни една цигла не полета тогаш према влада и собрание,ниеден политичар не доби закрпена глава,него цела таа генерација жмиевте кога ве бркаа од работа и ги оставивте фабриките на неписмени директори.

А ти што уствари очекуваш? Преку нок да се обогати народот и да се покачат плати. Ефект дека има, има, не е народов за жалење , за земјоделците се субвенциите, за дел се инвестициите и сеуште не толку големи плати, се ослободуваат некои работни места, тоа е најбитното, малку од малку да се почуствува некоа промена , беше претерано монотоно, немаше ама воопшто перспективи за ниту една гранка.Потребен е период од барем десет години со вакво темпо на инвестиции за да се прогнозира и да се прават споредби. Вчера ги отворија слободните индустриски зони а поголем дел не се ни почнати со работа и одма сакаме. Е така кај имаш.Ај да те видам одма направи нешто такво?
Си излегла во некое село да видиш како живеат? Или вон елитната зона на лавот, во северниот дел од Скопје?
Ти велиш ефекти има, кои се ефектите?Индустриските зони се најмалку од пред 10 години. колку време е тоа преку ноќ? Дали имаш податок колку инвестиции по глава на жител има Македонија, коку другите држави од балканот и бившиот источен блок?
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:27 ---
Епа требаше у 90-тите ти и твојата генерација да рипнете против криминалот и приватизацијата,да беше успешна приватизацијата денес сигурно ќе имавме подобар живот.Чешка,Словачка,Словенија па и Хрватска имаа многу подобри приватизации,добра стартна позиција по демократизацијата на тие земји и сега се далеку напред.Ние од нула почнавме,како после цунами да градиш нов град.Ни една цигла не полета тогаш према влада и собрание,ниеден политичар не доби закрпена глава,него цела таа генерација жмиевте кога ве бркаа од работа и ги оставивте фабриките на неписмени директори.
Цитро дај не зезај. Во селата околу твојот град е катастрофа. Фирми и погони до скоро успешни се затвораат, луѓе остануваат без работа, професионалните војници ене ги мерат улици...што ја споменуваш 90та кога тоа е повеќе од 20 години период, кога бившите држави од источниот блок беа уште посиромашни од нас...сметаш дека сега фирмите што се затвораат (прилично големи и едно време добри фирми) се резултат на 90-та?

Си излегла во некое село да видиш како живеат? Или вон елитната зона на лавот, во северниот дел од Скопје?
Ти велиш ефекти има, кои се ефектите?Индустриските зони се најмалку од пред 10 години. колку време е тоа преку ноќ? Дали имаш податок колку инвестиции по глава на жител има Македонија, коку другите држави од балканот и бившиот источен блок?
а бе знам економист сум и јас ама искрно ти кажувам. да не идеше бранко лешинарот да трча по инвестиции? сега се растрча грујо овие неколку години со промовирање. Баш еден партнер од франција ми вели ејјјј вашата земја беше промовирана на CNN и игледаше прилично атрактивно з а инвестиции.

Цитро дај не зезај. Во селата околу твојот град е катастрофа. Фирми и погони до скоро успешни се затвораат, луѓе остануваат без работа, професионалните војници ене ги мерат улици...што ја споменуваш 90та кога тоа е повеќе од 20 години период, кога бившите држави од источниот блок беа уште посиромашни од нас...сметаш дека сега фирмите што се затвораат (прилично големи и едно време добри фирми) се резултат на 90-та?

За кои фирми големи конкретно збориш.

Него да прашам,што бидна со Субрата Рој?Го снема нешто,да не е болен?Ах бре....

а бе знам економист сум и јас ама искрно ти кажувам. сега се растрча грујо овие неколку години со промовирање. Баш еден партнер од франција ми вели ејјјј вашата земја беше промовирана на CNN и игледаше прилично атрактивно з а инвестиции.
добро, права струка. Сигурно не си пробала да најдеш работа како економист само следејќи огласи. Дали знаеш колку економисти се побарани за овие година две и дали знаеш колку кандидати конкурираат за едно работно место економист во фирма?
да не идеше бранко лешинарот да трча по инвестиции?
мене ми е исто дали е бранко или стојан. Стандардот на граѓаните и државата одат надолу. Понискиот ешалон (советници, кабинети, секретари...) е тукуречи ист сиве овие години. Дури бројот е енормно зголемен па ти сега со твојата просечна плата храниш неколкупати повеќе администрација од порано, цела армија антипротестанти.
Мене ме интересираа конкретно ефектите кои ги спомена од оние параметри кои ти ги посочив плус дал знаеш колкава е номиналната, колку реалната плата и дали знаеш зошто се укинаа податоците за потрошувачка корпа (патем секоја нормална држава во Европа ги пресметува). Дали се подобрен условите во школите, болниците и другите државни установи, дали се подобрени условите во селата...Како економист кој вели дека има ефекти, би требало овие податоци да ги имаш за да видиме дали навистина има ефекти.
--- надополнето: 24 април 2013 во 22:38 ---
За кои фирми големи конкретно збориш.
па не би да посочувам имиња. Кого да прашав или не зема плата или е отпуштен...сега последните години. Ретко кој, обично комунали или државни фирми, да каже дека работи. А за платата е посебна приказна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom