Inception (Можни спојлери!)

• Креатор на темата Креатор на темата paraglajder
  • Време на започнување Време на започнување
Очигледно не ме сфаќаш што сакам да кажам.
Инсепшнот тепа кај народните маси само поради тоа што Нолан е надалеку познат, приказната е едноставна, и има премногу пау-пау, бум-трес.:D

Матрискот за мене е и ќе биде омилен филм, заедно со Фајт Клаб може, но да не навлегуваме во мојава приказна.:D

Ги има најдобрите дијалози кои јас лично ги имам сретнато во филм. Океј, има и други филмови со јаки дијалози, ама во Матрикс се мал милЈон. Зборам за првиот дел.
И Аватар е далеку попознат од Матрикс, ама не го прави подобар. Со комерцијала се прават пари, ама нема ни у од уметност.
Така може, не сум те разбрал добро. Моја грешка :kesa: Бев изненаден малку она 0:3 ми изгледаше како да сум изгубил на спортска :)
Јас имам некој репер према тоа кој филм колку долго ќе остане, или останал популарен (the test of time). И нешто ми вели дека Матриксот ќе го надживее Инсепшн со декади, ако не и столетија.

Иначе ќе ги ставам во темата за споредба ама не веднаш за да го изгледаат Инсепшн повеќе луѓе и да избегнеме спојлери.

Нејќев да го глеам филмов (dream within a dream within a dream WTF!!) ама се натерав и не е лош за тепање време. Ама да се споредува со Матрикс кој светлосни години пред овој е греота, филмов не е ништо посебно има просечна акција, ефектите не беа кузнае што и некако мн брзо се движеше филмов(како сон може и намерно) се на се ја би му дал 7 од 10

Го гледав вчера. Очекував да ми стане омилен филм, ги имаше сите предиспозиции за тоа. Значи вака, не го заслужува четвртото место на имдб. Добар е филмот, али не е четврти најбољи филм на сите времиња. Мене лично Triangle ми е поремек дело од овој. Почетокот и средината се прекрасни, ептен ми се допаднаа. Али третиот сон на планината и крајот на филмот ич.
Ај што сите претпоставувавме дека е во сон, али крајно глуп потег од Нолан е да не каже дали вртимушката ќе продолжи да се врти. Не ми сметаат филови со нејасен крај, напротив, обожавам такви, али у случајов тоа е промашување.
Плус, комбето паѓаше у вода и им даде многу време, што значи дека кога Јусуф возел (не кога паѓал од мост туку кога го бркаа) они требало да се изнаседат во наредните соништа, а тоа ич не беше покажано.
Филмов им е wow на луѓето кои не гледале многу трилери, што знам барем јас така мислам.

Друго, типот од 10 нешта кои ги мразам кај тебе, за да му објасни на Кинезот дека е невозможно да се стават идеи кај некого му вели "Не мисли на слон. На што мислиш?" И овој му одговара"На слон". И баш тоа е всадување на идеја. Не е битно ѓто знаеш кој ти ја всадил, битно ја имаш бре.

И трето, ќе ми објасни ли некој што беше финтата си бесконечните скали? Океј, јасен ми е концептот. јасно ми е што се бесконечни скали. али не ми е јасно како успеа тој од 10 нешта кои ги мразам кај тебе да го победи тој што го бркаше преку нив?

Го гледав вчера. Очекував да ми стане омилен филм, ги имаше сите предиспозиции за тоа. Значи вака, не го заслужува четвртото место на имдб. Добар е филмот, али не е четврти најбољи филм на сите времиња. Мене лично Triangle ми е поремек дело од овој. Почетокот и средината се прекрасни, ептен ми се допаднаа. Али третиот сон на планината и крајот на филмот ич.
Ај што сите претпоставувавме дека е во сон, али крајно глуп потег од Нолан е да не каже дали вртимушката ќе продолжи да се врти. Не ми сметаат филови со нејасен крај, напротив, обожавам такви, али у случајов тоа е промашување.
Плус, комбето паѓаше у вода и им даде многу време, што значи дека кога Јусуф возел (не кога паѓал од мост туку кога го бркаа) они требало да се изнаседат во наредните соништа, а тоа ич не беше покажано.
Филмов им е wow на луѓето кои не гледале многу трилери, што знам барем јас така мислам.

Друго, типот од 10 нешта кои ги мразам кај тебе, за да му објасни на Кинезот дека е невозможно да се стават идеи кај некого му вели "Не мисли на слон. На што мислиш?" И овој му одговара"На слон". И баш тоа е всадување на идеја. Не е битно ѓто знаеш кој ти ја всадил, битно ја имаш бре.

И трето, ќе ми објасни ли некој што беше финтата си бесконечните скали? Океј, јасен ми е концептот. јасно ми е што се бесконечни скали. али не ми е јасно како успеа тој од 10 нешта кои ги мразам кај тебе да го победи тој што го бркаше преку нив?

Како прво греота е да го споредиш филмов со Triangle.

Второто во спојлерот:
Да не беше таа последна сцена, филмов ќе имаше 1 или 1.5 оценка помалу.

За комбето и возењето не знам како не ти е јасно, ко на почетокот се објасна дека будењето од сон во таква фаза е можно само со силен kick под дејство на гравитација. А ако нема таков кик, сонот е слободен се додека сонувачот не открие дека сето то е сон па проекциите се свртат против шпиуните бла бла...
Едина нелогичност беше превртувањето на комбето при возењето на Јусуф и како тогаш не се разбудија.

За всадувањето на идејата. Ако беше успешно всадувањето, Кинезот НЕМА да мислеше на слон. Ти теквит?

Мое видување за финтата со бесконечните скали беше шо Артур, знаејќи ја градбата на сонот и парадоксот на скалите ја намами проекцијата и поради нејзиното незнаење го сврти сонот и скалите во негова корист.

Второто во спојлерот:
Да не беше таа последна сцена, филмов ќе имаше 1 или 1.5 оценка помалу.

Се слагам комплетно.

За комбето и возењето не знам како не ти е јасно, ко на почетокот се објасна дека будењето од сон во таква фаза е можно само со силен kick под дејство на гравитација. А ако нема таков кик, сонот е слободен се додека сонувачот не открие дека сето то е сон па проекциите се свртат против шпиуните бла бла...
Едина нелогичност беше превртувањето на комбето при возењето на Јусуф и како тогаш не се разбудија.

Абре за гравитацијата јасно ми е. Гледај што ме буни. Јусуф го возеше комбето што знам еве пола саат а комбето паѓаше у вода пет секунди give or take. Епа за тие пет секунди дури паѓаше комбето, во вториот сон во хотелот се десија 300 ствари, а Јусуф дур го возеше многу подолго време, ништо не се деси. Не сум јасна, знам.

За всадувањето на идејата. Ако беше успешно всадувањето, Кинезот НЕМА да мислеше на слон. Ти теквит?

Ми теквит.

@ Болигла, Srceee

Вие тоа сериозно дека он сонуваше на крајот? Од каде тој закључок? Дека не падна неговиот тотем? ... т.е. почна да се клацка, ама не падна. Прати подарок за децата преку татко му, татко му го пречекува на аеродромот, шо значи ова е еден доказ дека не сонува. Второ, сите го гледаат на аеродромот, зошто работата им е да го гледаат, бил до скоро на црната листа. Трето, дали е тој милијардерот доволно моќен да го ослободи? Фала богу дека е, та купил цела авио-компанија. Закључок: не сонуваше, а Нолан намерно сакал да направи tricky крај.

Едит:
Одлична забелешка за комбето. Паѓаше 4-5 секунди, а во другите два сона се издесија дешавки кои трае најмалку 10 минути. Во првиот сон Јусуф возеше долго време, значи во вториот сон би требало да се со денови, во третиот, хм, со години.

Aman be luge :) ko za 2001 da pravite muabet :D

Znaci, 5 minuti vo realnosta vo son od 1 stepen (aj taka da go nraecam) se 1 saat :), istite tie 5 minuti od realnosta vo dream within a dream se poveke od 1 saat ne mi teknuva kolku :), e sea PAZETE :P istite tie 5 minuti od realnosta vo dream within a dream within a dream (tretiot son sto site go znaeme) e mnoooogu poveke od 1, go kazaa toa, a koga kombeto paga ovie site se vo toj tret son, i zatoa imat vreme da se pukat so snajperi, i sve toa. Ako ubavo pamtite ovoj deckoto so seljacka frizura toj so bezkonecnite skali ima mnpogu pomalku vreme od ovie sto se vo povisoko nivo na son :)

Ete, sea site si vikate abeeeeeeeeee daaaaa, da znam lesen e odgovorot ama ete ne vi teknal :)

edit: vie za drugo se bunite be :icon_lol:

^ Не сфаќаш!
Во првиот сон комбито паѓа 5 секунди, во вториот типот со глупата фризура има 5 минути (хипотетички кажано), во третиот имаат 10 саати (пак хипотетички), во делот каде се Ариадне и Коб имаат цела вечност. Е сега, за 5 секунди (комбито и мостот) во третиот се случила многу нешта. Ама што правиме со пример ако саат време беа во првиот сон, што се можеле да направат во вториот, или пак во третиот?

На тоа мислеше некој горе што го спомна, да?

@ Болигла, Srceee

Вие тоа сериозно дека он сонуваше на крајот? Од каде тој закључок? Дека не падна неговиот тотем? ... т.е. почна да се клацка, ама не падна. Прати подарок за децата преку татко му, татко му го пречекува на аеродромот, шо значи ова е еден доказ дека не сонува. Второ, сите го гледаат на аеродромот, зошто работата им е да го гледаат, бил до скоро на црната листа. Трето, дали е тој милијардерот доволно моќен да го ослободи? Фала богу дека е, та купил цела авио-компанија. Закључок: не сонуваше, а Нолан намерно сакал да направи tricky крај.

Не, ја не викам дека сонувал или дека е во реалност. Не ме заинтригира толку колку Mr. Unknown на пример за да се замарам дали сонува.

--- надополнето ---

Aman be luge :) ko za 2001 da pravite muabet :D

Znaci, 5 minuti vo realnosta vo son od 1 stepen (aj taka da go nraecam) se 1 saat :), istite tie 5 minuti od realnosta vo dream within a dream se poveke od 1 saat ne mi teknuva kolku :), e sea PAZETE :P istite tie 5 minuti od realnosta vo dream within a dream within a dream (tretiot son sto site go znaeme) e mnoooogu poveke od 1, go kazaa toa, a koga kombeto paga ovie site se vo toj tret son, i zatoa imat vreme da se pukat so snajperi, i sve toa. Ako ubavo pamtite ovoj deckoto so seljacka frizura toj so bezkonecnite skali ima mnpogu pomalku vreme od ovie sto se vo povisoko nivo na son :)

Ete, sea site si vikate abeeeeeeeeee daaaaa, da znam lesen e odgovorot ama ete ne vi teknal :)

edit: vie za drugo se bunite be :icon_lol:

Оф лелееее. Значи знам дека дури паѓаа со комбето 5 секунди во првиот сон, во третиот имаа премногу време. Ама Јусуф дури возеше пројдоа неколку минути нели? Еве 15 да речеме. Нели го бркаа проекциите, ти текиња? Епа тоа значи дека у третиот сон требало овие да се изнаседат. Знам дека сум нејасна. Зборов ми е, Јусуф ако возел 15 минути и паѓал 5 секунди, тие 15 минути во третиот сон треба да се многу многу долго. А не беа.

Pa da be vi pisav pogore tamu koga editirav deka drug muabet vi bil :) znaci koga pisev toa mislev ne ste sfatile edna najprosta rabota :)

E sea, ne pamtam samo dali koga on vozese ovie bea vo tretiot son? Ako da, togas uste edna greska vo eden kup drugi greski i nelogicnosti :)

Де бе сите, 5 минути, 5 секунди... времето е релативно и тоа... туку не знам што толку интересно има, вториот сон, третиот сон, сонувал, не сонувал...
ебате филмот... секој нареден ден му симнувам по 0.1 само од читање по темава...

Леле аманте бе, филм не е филм ако после гледањето нејќеш да дискутираш за него.

Uste da imase sto da se diskutira :icon_lol: deka osven obozavanje na ova kultno delo od nekoi clenovi, i kakanje :) vrz filmot od drugi, nema bas i nekoja si diskusija :)

edit: ne se krivi clenovite, toa e celiot film.

Prazen film, ama super film koj ne zasluzuva da bide na cetvrto mesto na listata za najdobri filmovi na site vreminja... ama pazi samo koja lista, listata na imdb :) enough said

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom