Game of Thrones

• Креатор на темата Креатор на темата RiseAgainst
  • Време на започнување Време на започнување
Добра продукција... за серија. Ама сепак се на се кога ќе се спореди со грандиозноста на универзумот на Песната за Мразот и Оганот... ова е бедна екранизација.

Чичко Мартин се полакоми за пари во страв дека како на Толкин, ако чека достојна продукција, делото ќе му го екранизираат постхумно. Валидна причина, ама сепак... :sneaky:

Од каде да почнам...
Првата епизода не беше така лоша ама како одеше понатаму се гледаше на колку работи кинеле за да заштедат. На пример хордата на Дотраките се состои од 20тина бедно облечени статисти а според книгите треба да се неколку десетци илјади... Ни неколку масовни CGI сцени не можеле да си дозволат?

Кастингот е ужасен.
Едард Старк, односно Шон Бин е можеби единствениот избор што е прва лига за улогата.
Кјетлин Старк, тешко промашување. Кој дел, од описот на привлечната и сочна црвенокоса госпоѓа во средни години од книгите, продуцентите го нашле во старицата Мишел Ферлеј... не ми е јасно.
michelle-fairley.jpg

Синовите на Еддард: премногу феминизирани, слаби некарактерни глумци, посебно тој што го глуми Роб...
И така натаму, има накај 17тина главни карактери од кои во книгите повеќето добиваат свое место како главни протагонисти низ чии очи се раскажува дејствието.
Со неколку исклучоци повеќето улоги се тешко промашување и бирани се чисто од економски а не веродостоен аспект.

Кореографијата на масовните битки и поединечните борби се смешни, почнувајќи од ведостојноста на оклопите /оружјата па преку самите борби. Премногу ефтино.

Вакво литературно ремек дело заслужува многу подобро од ова, барем нешто на ниво на Стопанот на прстените. И само да споредам, ако Питер Џексон само донекаде го искасапи Лорд оф д рингс, екранизацијата на Гејм оф троунс тотално го упропастува литературното дело.
Да, некој како мене што со задоволство ги прочитал книгите неколку пати, може да се опушти и да ја изгледа и серијата.

Ама за Вас што не сте ги прочитале книгите имам една порака:

Прочитајте ги прво книгите.
Не дозволувајте серијата да ви го расипе доживувањето на книгите!

Да, некој како мене што со задоволство ги прочитал книгите неколку пати, може да се опушти и да ја изгледа и серијата.

Ама за Вас што не сте ги прочитале книгите имам една порака:

Прочитајте ги прво книгите.
Не дозволувајте серијата да ви го расипе доживувањето на книгите!
Тоа е исклучително лош совет. Сериите функционираат на база на изненадувања, твистови, заплети итн... Не е ни чудо што ти не можеш да уживаш во истата, бидејќи се ти е познато. Ние имавме веќе неколку wtf моменти кои не извадија од кожа.

Од друга страна, во убавиот пишан збор секогаш може да се ужива.

Понатаму, Господарот на прстените, блокбастер со огромен буџет, не може да се спореди со ТВ-екранизација.
Се согласувам со тебе за дел од кастингот, чест проблем на сериите е тоа.

Понатаму би те замолил бидејќи ги имаш прочитано книгите, да бидеш внимателен со спојлери. Од тие причини ја држевме темава затворена неколку месеци.

Тоа е исклучително лош совет. Сериите функционираат на база на изненадувања, твистови, заплети итн... Не е ни чудо што ти не можеш да уживаш во истата, бидејќи се ти е познато.

Не ме разбра, не се работи за недостаток од изненадување кога го формирав моето гледиште за оваа ТВ екранизација. Мене ми смета гигантскиот диспаритет меѓу квалитетот на литературното дело и екранизацијата на серијата.

За разлика од многу други серии/филмови овде основата за сценариото е едно грандиозно литературно дело, па продукцијата на серијата дури и ако е добра во споредба со стандардите што ги наметнуваат другите серии/филмови... сепак е бедна во однос на книгите.

Јас едноставно им препорачувам на луѓето прво да ги прочитаат книгите, па дури потоа да ја гледаат серијата.
На вас кои веќе сте ја гледале првата сезона и ви се допадна, можам само да ви кажам дека ако во серијата видовте неколку WTF моменти... во книгите тие моменти се стотина пати понагласени. Едноставно филмскиот медиум не може верно да ги пренесе мислите и емоциите на авторот, кои во книгите се така мајсторски пренесени.
И јас да ги немав читано книгите за серијава ќе речев wow, одлично... па сега вие замислете колку многу ми се допаѓаат книгите за да кажам дека адаптацијата за ТВ е бедна.

Серијалот книги Песна за Мразот и Оганот, чијшто прв дел е Играта за престолот, е прекрасно дело. Не уништувајте си го доживувањето со гледање на серијата без прво да ги прочитате книгите.

Ако парите се проблем, сетете се дека секогаш има и други извори на книги од кои не најмалку заливот на пиратите или превозот на Бане. Авторите заслужуваат нивните дела да се купуваат ама ништо не смее да ја спречи желбата за читање.

Парите не се проблем, пари немаме. Крадеме и филмови, и музика и книги и што уште не, ни дава чувство дека сме направиле нешто паметно :)

Се те разбирам, но сепак ова е подфорум на кој дискутираме за серии а не за книги, иако компарацијата е неизбежна. Од друга страна, лани го гледав The Lovely Bones (2009), филм за кој половина од критиките велат дека „ја уништил книгата“ а другата половина вели дека „ја надминува книгата“... па сега ти види... :)

Едит: го тргнав линкот од горниот пост зошто не ни се дозволени, насловот доволно упатува.

Пак овие со книгиве... :P

Значи тешко е целосно да ја пресликаш книгата на екран. Затоа и дејството у серијава оди убрзано, но не премногу за да незнаеш што се дешава...

Првата епизода не беше така лоша ама како одеше понатаму се гледаше на колку работи кинеле за да заштедат. На пример хордата на Дотраките се состои од 20тина бедно облечени статисти а според книгите треба да се неколку десетци илјади... Ни неколку масовни CGI сцени не можеле да си дозволат?

Кореографијата на масовните битки и поединечните борби се смешни, почнувајќи од ведостојноста на оклопите /оружјата па преку самите борби. Премногу ефтино.

За тоа да, ефектите се прилично слаби, но тешко е (особено у серија) да имаш висок „квалитет“ на глума и ефекти, дури и за продукција како HBO. Особена ваква „епска“ серија. Мора да се стави акцент на едно нешто. Ете сеа најавија повеќе CGI со змејовите у втора сезона, што лично ме плаши, да не ја заебат со глумата...

Актерите мене ми се океј, подоцна кога ќе ги читам книгите може нема да ми бидат, али сега се.

Впрочем, кога серијава на нам ни е перфектна вака, со ваков „лош“ избор на актери, како што велиш ти... незнам каква би била ако имала „подобри“ актери... :)

Многу сте биле пребирливи бе вие.. Не геледате зимава колку е ладна, а има уште доста до 2ра сезона.. И пролета ќе ни биде студена..

Јас за Кејтлин морам да се согласам. Очекував некоја многу подобра актерка, бев благо разочарана. Ама се навлекуваш и на серијата, па лека полека избледуваат разликите.
И нормално е, кога ја пишувал книгата не бил ограничен со буџет, што му паднало на памет тоа напишал, имал неограничени можности за искористување на фантазијата, за разлика од серијава.
А и што и да направат во серијата ако гледаме реално, не би го постигнало потенцијалот на книгата, од горе споменатите причини.:)

Season 2 behind the scenes

Како што разбрав, продуцентиве се плашеле дека ако има премногу карактери, поголема би била веројатноста да се “изгубат“ гледачите. Ваљда ради тоа решиле да намалат на карактери во споредба со книгите.

На пример оваа би била супер за Кејтлин...

280p7w3.jpg

Дефинитивно би одговарала, можеби би требало да биде малку постара... (погледнува кон деколтето)... ма одлична би била! (y)

Дефинитивно би одговарала, можеби би требало да биде малку постара... (погледнува кон деколтето)... ма одлична би била! (y)
И те како би била ама неа веќе ја има во едно тв шоу мед мен :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom