Не ме разбра, не се работи за недостаток од изненадување кога го формирав моето гледиште за оваа ТВ екранизација. Мене ми смета гигантскиот диспаритет меѓу квалитетот на литературното дело и екранизацијата на серијата.
За разлика од многу други серии/филмови овде основата за сценариото е едно грандиозно литературно дело, па продукцијата на серијата дури и ако е добра во споредба со стандардите што ги наметнуваат другите серии/филмови... сепак е бедна во однос на книгите.
Јас едноставно им препорачувам на луѓето прво да ги прочитаат книгите, па дури потоа да ја гледаат серијата.
На вас кои веќе сте ја гледале првата сезона и ви се допадна, можам само да ви кажам дека ако во серијата видовте неколку WTF моменти... во книгите тие моменти се стотина пати понагласени. Едноставно филмскиот медиум не може верно да ги пренесе мислите и емоциите на авторот, кои во книгите се така мајсторски пренесени.
И јас да ги немав читано книгите за серијава ќе речев wow, одлично... па сега вие замислете колку многу ми се допаѓаат книгите за да кажам дека адаптацијата за ТВ е бедна.
Серијалот книги Песна за Мразот и Оганот, чијшто прв дел е Играта за престолот, е прекрасно дело. Не уништувајте си го доживувањето со гледање на серијата без прво да ги прочитате книгите.
Ако парите се проблем, сетете се дека секогаш има и други извори на книги од кои не најмалку
заливот на пиратите или
превозот на Бане. Авторите заслужуваат нивните дела да се купуваат ама ништо не смее да ја спречи желбата за читање.