Game of Thrones

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Како не. Го скина Џон Арин, го скина и Роберт и придонесе за смртта на Нед Старк. Значи две Раце (хах, ама смешно звучи вака) и Кралот на Седумте кралства, односно најмоќните фигури во Вестерос, се мртви поради неа. Помеѓу другото. Разликата помеѓу неа и Бриен, на пример, е што моќта на Серсеј се состои од манипулации и заткулисни игри, а не физичка сила. Моментално, нејзината фамилија е главна во Вестерос, син и` е крал, брат и` е Master of Finances, а татко и` Hand, и голема заслуга за ваквата ситуација и` се препишува на неа. Не за џабе ја кажа легендарната изрека 'Power is power'.
Ништо од тоа не е заслуга на Cercei, барем не целосна. Tywin е мозокот, Cercei прави тоа што и кажува татко и.
А за Jon Arryn, никаде во серијата немаше потврда кој го убил. As far as the tv show goes, не се знае кој го има убиено. Така да не може да се земе како факт, туку само како една теорија за можниот убиец на Jon Arryn.

Cercei дефинитивно не е силен женски лик. Една од најголемите хипокрити во серијава, а покрај тоа многу е несигурна и постапува на најглупавиот можен начин и при најмал притисок. Невротична, себична, со погрешна илузија за своите способности, myopic, as in shortsighted, not able to see the big picture (истово важи и за Daenerys, само во друг пост ќе пишам за неа кога ќе имам време). Постојано се жали за тоа што е жена во едно такво патријахално општество, но да би ја имала шансата да одлучува не би променила ништо околу тоа, освен својот пол. And that's where the hypocrisy comes to light. Не се бори против системот, туку сака да биде на врвот на системот. И тоа е во ред нели, не е тоа предмет на дискусија. Поентата ми е дека Cercei не е ни за тоа способна, реди неуспех по неуспех. Мислам, мајка му е на Joffrey, што друго да се приложи како доказ.
All in all, преку нејзината приказна се откриваат многу работи за статусот кој го имаат жените во општеството на Westeros, т.е. статусот на жената во едно феудално општество.

Кога сме кај Lannisters, видеово детално прикажува дел од нивната историја (со акцент на Tywin). Секако, free of book spoilers.

P.S. Во случај да не бев доволно јасен со постов, I love Cercei <3. :D
She just tries so hard. Ама треба на некои работи да се гледа објективно.

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.971
Луѓе дајте некоја асална мапа од Вестерос, не можам да најдам ништо по нетов.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Објективно, млатење празна слама ти е постот.
She raised Joffrey Io, be realistic.
Али океј, тоа е тоа. Празна (објективна :D ) слама is the best I can do. Таква слика за Cercei имам, не е силен женски лик. Засега, за мене тоа се Arya, Ygritte, Yara, Brienne, Margarey, Olenna....ги има многу, но Cercei не е во нив. И Daenerys for sure, ама во друг пост би опишал каква перцепција имам за неа. Дефинитивно не ми е една од поомилените ликови. Среќа Emilia што ја глуми.

Io Sono Interista

The original, one and only IoSono.
Член од
21 декември 2007
Мислења
28.651
Поени од реакции
59.625
А бе добро, еве да ти доловам што прочитав кога го прочитав постот:

„Тирион Ланистер е еден од најслабите ликови во серијава. Прво, мал е а им се к**** на сите. Или барем додека брат му беше тука, сега е необично тивок. Има daddy issues и во основа е плачко. Тотално е безначаен во битката за тронот а уште помалку во војните кои ќе следат, а за кои никој не го есапи. Го сакаме зошто знае да одлепи саркастичен коментар и да му мавне шамар на Џофри. Иначе е преценет.

Во друга прилика ќе пишам за Џон Сноу, that useless bastard...“

Член од
15 август 2009
Мислења
2.023
Поени од реакции
4.874
She raised Joffrey Io, be realistic.
Али океј, тоа е тоа. Празна (објективна :D ) слама is the best I can do. Таква слика за Cercei имам, не е силен женски лик. Засега, за мене тоа се Arya, Ygritte, Yara, Brienne, Margarey, Olenna....ги има многу, но Cercei не е во нив. И Daenerys for sure, ама во друг пост би опишал каква перцепција имам за неа. Дефинитивно не ми е една од поомилените ликови. Среќа Emilia што ја глуми.
Што е со англискиов?

Член од
23 април 2013
Мислења
45
Поени од реакции
73
Баш Game of Thrones има јаки женски ликови кои можат да се носат рамо до рамо со машките. Дајанерис (не знам стварно што ви е со хејтот), Серсеј, Арија, Бриен, Марџери, Олена, Игрид, Оша, Рос, Јара и сигурно други кои во иднина ќе се појават.
МА дај , Серсеј колку и да ми беше јака на почеток , се уплаши и се пикна под шлемот на татичко кој дојде да ги среди работите , Кејтлин му ги заеба политиките на сина си со ослободувањето на Џејми , тоа ќерка и си го нарече таткото со погрдни имиња ради оној со малото куре (читај: Џофри), Марџери ми е онака каде што ветрот ќе ја однесе , си гледа све да и е супер по било каква цена , пр. упикување кај овие плавиве, единствено ја поштовам оваа курветинкава на Тирион , незнам има нешто симпатично кај неа :)

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
А бе добро, еве да ти доловам што прочитав кога го прочитав постот:

„Тирион Ланистер е еден од најслабите ликови во серијава. Прво, мал е а им се к**** на сите. Или барем додека брат му беше тука, сега е необично тивок. Има daddy issues и во основа е плачко. Тотално е безначаен во битката за тронот а уште помалку во војните кои ќе следат, а за кои никој не го есапи. Го сакаме зошто знае да одлепи саркастичен коментар и да му мавне шамар на Џофри. Иначе е преценет.

Во друга прилика ќе пишам за Џон Сноу, that useless bastard...“
Ама не е воопшто преценет нели, успеа да го одбрани King's Landing (барем додека да дојде татко му), успеа да се спаси од смрт користејќи ја својата интелигенција (знаеше што точно да им вети на планинските кланови, а не само парите на татко му), за времето кога беше hand of the king, успеа да придобие многу луѓе во градот на негова страна. Tyrion точно знае што прави, Cercei не. Cercei е импулсивна, лесно се провоцира. Токму тие работи ги искористува и Tyrion за полесно да ги оствари своите цели. Пример?! Начинот на кој што ја убеди да ја испратат Myrcella во Dorne. Tyrion би постигнал многу и без името (всушност ова е дискутабилно со оглед на неговата висина, општеството на Westeros не е баш наклонето кон таквите како него), Cercei ништо. Очајно се труди да биде како татко и, но тоа најчесто и се одбива од глава. И премногу ги преценува своите способности, а тоа ќе биде и причината за нејзиниот пад на крај (според мене).
И Tyrion има многу мани, како Shae, ама е далеку подобар играч од сестра му.

Еве ти кажи зошто сметаш дека Cercei е силен женски лик.

The bit about Jon Snow, да не се вреѓаме.... :)

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Не ни реков целосна заслуга, туку голема.

Околу тоа кој го уби Џон Арин, нормално дека ќе си правам теории as far as the tv show goes, сигурно нема да читам as far as the fifth book goes. Барем јас така разбрав од првата сцена помеѓу Серсеи и Џејми кога си муабетеа за тоа што Арин го знаел.

Исто и јас ја сакам Серсеи и се согласувам дека жената се труди, иако не се согласувам дека е преценет лик. Ако некој сметам дека е преценет, тоа е Станис. Oh no I didn't. :)
Луѓе дајте некоја асална мапа од Вестерос, не можам да најдам ништо по нетов.
Тука имаш интерактивна мапа на Вестерос сосе Есос.
http://viewers-guide.hbo.com/season3/#!/map/

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
VLJ Sure thing, I meant no disrespect. Секогаш ти се одлични теориите (од аспект на тоа колку детали забележуваш низ серијава).
Само сакав да посочам дека официјално не беше потврдено дека Cercei го има убиено, или допринесено за неговото убиство, па да не и го додаваме тоа како заслуга.

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752
Го напаѓаат девојчето дека многу се занесувала и дека имала преголеми т.е. нереални амбиции. Пази да не. :)

Како не. Го скина Џон Арин, го скина и Роберт и придонесе за смртта на Нед Старк. Значи две Раце (хах, ама смешно звучи вака) и Кралот на Седумте кралства, односно најмоќните фигури во Вестерос, се мртви поради неа. Помеѓу другото. Разликата помеѓу неа и Бриен, на пример, е што моќта на Серсеј се состои од манипулации и заткулисни игри, а не физичка сила. Моментално, нејзината фамилија е главна во Вестерос, син и` е крал, брат и` е Master of Finances, а татко и` Hand, и голема заслуга за ваквата ситуација и` се препишува на неа. Не за џабе ја кажа легендарната изрека 'Power is power'.
ali se gleda deka e bespomosna i nemoze da go kontrolira sin i ko kral...i trca kaj tatko i...najgolemata greska ja napravi so go stavi sin i ko kral tolku izbrzano i sea go jade

Kajgana Shop

На врв Bottom