Ах каква епизода. Се наежив на некои сцени и дијалози што ги чекам со години да ги слушнам и видам на ТВ!
Една од поомилените сцени во оваа епизода ми беше интимната приказна што Varys му ја раскажува на Tyrion за дента кога станал евнух. Varys е многу интересен лик, права бубашваба. Многу е јака симболиката на целата таа сцена. Jaime, Varys, Joffrey, Theon, The Hound, сите одлични епизодава.
Понатаму одлично се погодени актерите за Olenna Tyrell и Tywin Lannisters, толку добро ги играат што би ги гледал нивните сцени на repeat по цел ден. Бабата на најбогатата фамилија во Westeros а на спротивната страна дедото на една од најмоќните и највлијателните кралски куќи. Два премногу слични ликови кои се карактеризираат со трпеливост, итрина и огромна моќ (не мора да парадираат како Joffrey и да ја покажуваат својата сила). Tywin со поглед убива а пак Olenna со нејзиниот поган јазик!
Крајот иако знаев што точно ќе се случи искрено ме остави без зборови како сето тоа беше изведено. Goose bumps.
И на крај морам да го спомнам мојот омилен лик Dolorous Edd, или еден од омилените ако сакате, серијата има десетици одлични ликови и тешко е да се одбере еден. "Never knew Bannen could smell so good". Неможе да не го сака човек. Ако некој го интересира може на Google да ги најде сите негови цитати, но можеби не се толку смешни како во книгите вака извадени од контекст. Мене ми е ептен фаца.