Eddard Stark
Lord Snow
- Член од
- 25 ноември 2009
- Мислења
- 1.220
- Поени од реакции
- 2.540
Ништо од тоа не е заслуга на Cercei, барем не целосна. Tywin е мозокот, Cercei прави тоа што и кажува татко и.Како не. Го скина Џон Арин, го скина и Роберт и придонесе за смртта на Нед Старк. Значи две Раце (хах, ама смешно звучи вака) и Кралот на Седумте кралства, односно најмоќните фигури во Вестерос, се мртви поради неа. Помеѓу другото. Разликата помеѓу неа и Бриен, на пример, е што моќта на Серсеј се состои од манипулации и заткулисни игри, а не физичка сила. Моментално, нејзината фамилија е главна во Вестерос, син и` е крал, брат и` е Master of Finances, а татко и` Hand, и голема заслуга за ваквата ситуација и` се препишува на неа. Не за џабе ја кажа легендарната изрека 'Power is power'.
А за Jon Arryn, никаде во серијата немаше потврда кој го убил. As far as the tv show goes, не се знае кој го има убиено. Така да не може да се земе како факт, туку само како една теорија за можниот убиец на Jon Arryn.
Cercei дефинитивно не е силен женски лик. Една од најголемите хипокрити во серијава, а покрај тоа многу е несигурна и постапува на најглупавиот можен начин и при најмал притисок. Невротична, себична, со погрешна илузија за своите способности, myopic, as in shortsighted, not able to see the big picture (истово важи и за Daenerys, само во друг пост ќе пишам за неа кога ќе имам време). Постојано се жали за тоа што е жена во едно такво патријахално општество, но да би ја имала шансата да одлучува не би променила ништо околу тоа, освен својот пол. And that's where the hypocrisy comes to light. Не се бори против системот, туку сака да биде на врвот на системот. И тоа е во ред нели, не е тоа предмет на дискусија. Поентата ми е дека Cercei не е ни за тоа способна, реди неуспех по неуспех. Мислам, мајка му е на Joffrey, што друго да се приложи како доказ.
All in all, преку нејзината приказна се откриваат многу работи за статусот кој го имаат жените во општеството на Westeros, т.е. статусот на жената во едно феудално општество.
Кога сме кај Lannisters, видеово детално прикажува дел од нивната историја (со акцент на Tywin). Секако, free of book spoilers.
P.S. Во случај да не бев доволно јасен со постов, I love Cercei <3.
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
She just tries so hard. Ама треба на некои работи да се гледа објективно.