Game of Thrones

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
првата ја прочитав, комплетно е пресликана во серијата, нема никакви изместувања.
разликата е што во книгата кога се најавува некој лик во описот има и дополнително за него, на пример Кетлин беше јака силна со таква и таква коса, толку и толку висока, и после дополнување дека требало да се земе со Брендон Старк, брат му на Едард, тој што загинал од Аерис.

Во втората уште на стартот(каде што сум) има огромни изместувања. Ако ви текнува дека Маестерот на Станис проба да ја задави со отров Мелисандре, има 2-3 сцени пред тоа, првен кај што се расправа со неа пред Станис, па кога го прави отровот, кога ја толкуваат кометата на небото, кога пробува да и го пикне отровот.
Јас ги имам сите прочитано и во право си.
Во првата сезона не праеа големи измени. Ама тука во втората многу кратат и многу додаваат.

Со Станис имаат скратено многу интересни сцени. А сцената меѓу Mel и Stannis ( where they're doing it :P ) е додане. Во книгите ја нема. Тоа најмногу ми сметаше досега. Станис треба да е еден од најверните луѓе во Вестерос, а НВО го направи за нигде...

Nik20

Неверификуван член од немаштија
Член од
13 јули 2009
Мислења
5.514
Поени од реакции
6.959
Станис сакал да ги забрани курвите и јавните куќи, човекот со жена му спиел само поради должноста како маж, еднаш или два пати годишно, и не уживал во тоа.
Премногу бил сериозен ама бил многу способен и со големи знаења за целото кралство, според книгата, не постоело место кое незнаел каде се наоѓа, колку луѓе брои и кои од нив се способни да носат оружје, така што во секој момент можел да предвиди која војска колку луѓе точно брои.

Ме интересира како во книгава ќе го опишат пораѓајот на Мелисандре, и како смоуки испаѓа.

пичкиииин, пичкиииин, пичкииииин..... ПИЧКИН ДИМ :D

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Јас ги имам сите прочитано и во право си.
Во првата сезона не праеа големи измени. Ама тука во втората многу кратат и многу додаваат.

Со Станис имаат скратено многу интересни сцени. А сцената меѓу Mel и Stannis ( where they're doing it :P ) е додане. Во книгите ја нема. Тоа најмногу ми сметаше досега. Станис треба да е еден од најверните луѓе во Вестерос, а НВО го направи за нигде...
Не е возможно да се преслика од книга на филм се од збор до збор. Земи пример која сакаш книга (пр. LotR, Harry Potter итн) секаде има изоставување на сцени и ликови. За мене лично, во скоро секој случај книгите се поинтересни затоа што имаат доста backstory, ги објаснуваат ликовите и локациите многу подетално. А она најважно од се е што не ти ги сервираат сите детали на сребрена чинија па оставаат некои работи не доречени за да може фантазијата да ти проработи и да си правиш разни теории, баш поради ова не се согласувам дека сцената со Stannis и Mel е измислена, туку е една од оние недокажани работи. Ако се сеќаваш во некои од главите со Davos се спомнува дека Stannis е затворен во кралската соба со Melisandre и дека никој нема пристап внатре, дури ни кралицата. :)

Член од
7 април 2012
Мислења
1.130
Поени од реакции
1.510
А она најважно од се е што не ти ги сервираат сите детали на сребрена чинија па оставаат некои работи не доречени за да може фантазијата да ти проработи и да си правиш разни теории, баш поради ова не се согласувам дека сцената со Stannis и Mel е измислена, туку е една од оние недокажани работи. Ако се сеќаваш во некои од главите со Davos се спомнува дека Stannis е затворен во кралската соба со Melisandre и дека никој нема пристап внатре, дури ни кралицата. :)
Не сум против тоа да си создаваме теории, мхогу од теориите кои се вртат наоколу се интересни и многу од нив би можело да се остварат.

Ама, глуапво ми е како го прикажуваат Stannis, ми изгледа како спротивно од тоа што го напишал GRRM. Тие што ги имаат прочитано книгите лесно заклучуваат дека Stannis и Selyse не се сакаат, ама Stannis сепак останал со неа бидејќи тоа му е должност. И тој ако сакаше можеше да биде како Роберт, на сите страни само копилиња да прави. Поради неговиот карактер, тешко ми е да поверувам дека тој се заклучувал со Melisandre во кралската соба за нешто друго освен планирање на војната.

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.118
Поени од реакции
9.068
Ама, глуапво ми е како го прикажуваат Stannis, ми изгледа како спротивно од тоа што го напишал GRRM. Тие што ги имаат прочитано книгите лесно заклучуваат дека Stannis и Selyse не се сакаат, ама Stannis сепак останал со неа бидејќи тоа му е должност. И тој ако сакаше можеше да биде како Роберт, на сите страни само копилиња да прави. Поради неговиот карактер, тешко ми е да поверувам дека тој се заклучувал со Melisandre во кралската соба за нешто друго освен планирање на војната.
Се согласувам, еве и јас кога читав го протолкував тоа како Melisandre се обидува да го преобрати верувањето на Stannis од The Seven во R'hllor или како што кажа ти да планираат некоја подла офанзива. Целата таа таинственост и мистерија што се случува зад затворени врати отвара и други полиња на размислување. Размислував во правец на тоа дека го изолира од останатите, дури и од своите најблиски ќерка му и жена му, споро претвораќи го во свој пиун (нели Azor Ahai reborned, иако и двајцата не веруваат во тоа но прават представа пред народот за мотивација).

Точно дека Stannis не ја сака Selyse, но исто не е заинтересиран за друга жена, тоа е се должи најмногу на неговата преголема опсесија за војување. Tој е најдобриот battle commander во целиот Westeros. Премногу е окупиран со планирање и организирање како да го врати престолот, кој по линија на наследство е негов, и затоа неможе да се посвети на семејството, a во исто време е премногу праведен да прави копилиња како брат му Robert.

Да не забегуваме многу, поентата ми беше дека GRRM пишува феноменално, и сцените кои се полни со мистерија и се недоизречени во книгите, секој различно може да си ги интерпретира. Па така HBO се решил на тој потег за да внесе повеќе драма, а можеби и да го објасни вагиналниот дим. И мене искрено не ми се допадна сексуалната сцена помеѓу Stannis и Melisandre, но мислам дека не влијае многу на квалитетот на серијата. :)

И книгите и серијата се феноменални!

Down

Aloysius Devadander Abercrombie
Член од
4 мај 2012
Мислења
4.028
Поени од реакции
6.943
Се согласувам, еве и јас кога читав го протолкував тоа како Melisandre се обидува да го преобрати верувањето на Stannis од The Seven во R'hllor или како што кажа ти да планираат некоја подла офанзива. Целата таа таинственост и мистерија што се случува зад затворени врати отвара и други полиња на размислување. Размислував во правец на тоа дека го изолира од останатите, дури и од своите најблиски ќерка му и жена му, споро претвораќи го во свој пиун (нели Azor Ahai reborned, иако и двајцата не веруваат во тоа но прават представа пред народот за мотивација).

Точно дека Stannis не ја сака Selyse, но исто не е заинтересиран за друга жена, тоа е се должи најмногу на неговата преголема опсесија за војување. Tој е најдобриот battle commander во целиот Westeros. Премногу е окупиран со планирање и организирање како да го врати престолот, кој по линија на наследство е негов, и затоа неможе да се посвети на семејството, a во исто време е премногу праведен да прави копилиња како брат му Robert.

Да не забегуваме многу, поентата ми беше дека GRRM пишува феноменално, и сцените кои се полни со мистерија и се недоизречени во книгите, секој различно може да си ги интерпретира. Па така HBO се решил на тој потег за да внесе повеќе драма, а можеби и да го објасни вагиналниот дим. И мене искрено не ми се допадна сексуалната сцена помеѓу Stannis и Melisandre, но мислам дека не влијае многу на квалитетот на серијата. :)

И книгите и серијата се феноменални!
Well i have news for you son. And they are not good.
you're gay
:icon_mrgr:

У книгата не е диркетно кажано али меѓу редови е наведено дека овој си ја плеска вештерката :D, него има други сцени у серијата што не ми се свиѓаат превише забегуваат од книгите али ај нека им биде.

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Да ве потсетам дека има нова епизода, да не заборавите. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Член од
26 август 2009
Мислења
1.880
Поени од реакции
2.258
Некако ми беше глупа епизодава али мора да има и вакви. Следната што иде :cuc:

VLJ

Член од
14 ноември 2011
Мислења
2.277
Поени од реакции
4.314
Супер беше епизодата. Мора да има и вакви епизоди со помалку акција и повеќе дијалог. Плус и требаше во 50 минути да ги продолжат поединечните дејства на Роб, Ариа, Сноу, Калиси, Серсеи и Тирион, Теон и Станис. А вака и психички не подготвуваат за наредната, во која фразата war is coming ќе ја видиме на дело и која е напишана од Џорџ Р. Р. Мартин himself. Само, кој ќе чека шест дена...

naumdb

Кајгана Менаџер!!!
Член од
5 јуни 2007
Мислења
9.010
Поени од реакции
5.666
Супер беше епизодата. Мора да има и вакви епизоди со помалку акција и повеќе дијалог. Плус и требаше во 50 минути да ги продолжат поединечните дејства на Роб, Ариа, Сноу, Калиси, Серсеи и Тирион, Теон и Станис. А вака и психички не подготвуваат за наредната, во која фразата war is coming ќе ја видиме на дело и која е напишана од Џорџ Р. Р. Мартин himself. Само, кој ќе чека шест дена...
Сепак и покрај се, беше најслаба епизода досега...
И оној глупакон Rob, аман бе, на сите ли слаба точка им се жените... Башка, оваа ептен сомнителна ми е :) И баш ме интересира што би направил Tyrion ако дознае дека љубената снимала порничи во младоста :pos:

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Не знам зошто али од ова траилеров ми личи дека Станис нема да го освои градот во следните 2 епизоди.

RocknRolaa

Rafa Para Siempre
Член од
21 февруари 2010
Мислења
6.869
Поени од реакции
9.740
Ги обожавам сцениве со Тирион. Ем убави дијалози, ем смешни.
Теон погрешни деца запалил, ама тоа не го прави помал гад.

Член од
2 април 2006
Мислења
14.363
Поени од реакции
3.069
Еј, не да ја отупеа во оваа епизода...онака максимално.

Како прво сите си дремат на истите места горе доле како што почнаа сезонава (ланистери во главниот град, роб на свое место, станис како полжав, арија со лорд ланистер), дури и да е така во книгата, мислам дека е претеризам.

Роб си прави муабет со мајка му и внуката на Чаплин, Џофри со мајка му и вујко му, Тирион со Серсеи и Варис...ептен го отупеа кога ќе видам, 8 епизоди со продлабочување на приказна и скоро никакво мрдање од место. Во прва сезона имаше повеќе конфликти меѓу ликовиве, кршење на нозе, епик дијалози меѓу Серсеи и Нед, затвор за Тирион...

Овде, поготово со последнава епизода се повеќе ми наликува на оние хрватски серии кои ги гледаа моите, каде што се случува нешто во една епизода и после 10 епизоди зборат за тоа што се случило.
Што дознавме за Џон Сноу денес, пример? Ништо, дека е заробеник што ќе го носат накај Менс. Вау, кој би рекол дека тоа се случува од претходната епизода?

Што дознавме за Џофри? Дека е арогантно копиле кое не мисли разумно.

Што се случи со Роб? Конечно ја легна оваа по 4 епизоди.

Станис што напраи? Раскажа приказна.

Океј е продлабочување на ликовите, ама сега серијава е како старец што се присеќа на добрите времиња. Треба малце размрдување, општо низ цела сезона, а не 8 епизоди тупење со дијалози и 2 епизоди каде што ќе се преврти се наопачки...

Kajgana Shop

На врв Bottom