Friends

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Пропагандата, секако, си го прави своето.

И вака, на крај. Ете, ти кажи ми, или било кој друг, што се повеќе посебни шегите на пријателите од другите филмови. Бидејќи пријатели се НАД просекот, мора да има нешто посебно во нивните шеги.

Или се уште поголеми мајмуни од мајмуните во другите серии?
Oh, nooooo... пропагандата, особено претерана пропагадна може да има обратен ефект. Еве пример Трансформерс е ултра исфорсиран, али пак е срање, или Твајлајт...

многу серии „паѓаат“ во своите наредни сезони, Friends успеа да издржи 10 сезони на ниво, заради тоа што се поврза со гледачите... зошто се поврза !? Па дел заради ова...

. Конкретно за у случајот со Friends, ако сакаш лесен хумор, без да тупиш мозок, се смееш на Џои и на Фиби, нивниот хумор може да го разберат и најглупите американци и затоа уствари тие се меѓу најомилените ликови. Одма над на овие двајца е Рејчел која у многу случаи покажа дека не е многу бистра особа, дури на моменти делува патетично. Рос и Моника го претставуваат еврејскиот процент у Америка, такви им се и ликовите, дури колку што знам David Schwimmer(Рос) редовно глуми евреин и по други филмови :) Не дека којзнае колкумина го сакаат тој хумор, дури може и најнепопуларен лик во серијава од сите е Чендлер, ама за мене главен е, едноставно гледам огромна разлика меѓу него и останатите ликови.
преставува различни профили на ликови, од кој секој си засакува еден свој омилен. Шо ти не се глупираш некогаш у друштво така !? Или зборите за високо интелегентни работи само !? :)

Плус, има разлика од откачен (ај наречи го глуп) хумор до идиотски... Во Friends го има првиот, вториот не... тоа е причина плус зошто е подобра.

И пак ќе пишам, КОМЕДИЈА е ffs... a и неможеш да споредиш stand up со ова... Stand up-от е повеќе сараказам на работи што се случуваат во реално време во општеството... ова е серија со свое сценарио...

CrashoverRide

Tutto per la Lazio,persempre nell cuore...
Член од
9 јануари 2008
Мислења
1.293
Поени од реакции
114
Oh, nooooo... пропагандата, особено претерана пропагадна може да има обратен ефект. Еве пример Трансформерс е ултра исфорсиран, али пак е срање, или Твајлајт...

многу серии „паѓаат“ во своите наредни сезони, Friends успеа да издржи 10 сезони на ниво, заради тоа што се поврза со гледачите... зошто се поврза !? Па дел заради ова...

преставува различни профили на ликови, од кој секој си засакува еден свој омилен. Шо ти не се глупираш некогаш у друштво така !? Или зборите за високо интелегентни работи само !? :)

Плус, има разлика од откачен (ај наречи го глуп) хумор до идиотски... Во Friends го има првиот, вториот не... тоа е причина плус зошто е подобра.

И пак ќе пишам, КОМЕДИЈА е ffs... a и неможеш да споредиш stand up со ова... Stand up-от е повеќе сараказам на работи што се случуваат во реално време во општеството... ова е серија со свое сценарио...
Претпоставувам само болдираното беше наменето за мене :)
За љубителите на британски серии би ја препорачал IT Crowd, една од ретките во последно време што вреди нешто.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.684
Поени од реакции
34.187
Meѓу култните британски како Ало Ало и слични, препорачувам Yes, Minister и Yes, Prime Minister.
Kaко се имам смеено на овие..

CrashoverRide, Office е доста солидна серија, иако преценета и според мене.
А ни Curb Your Enthusiasm не е лоша, сепак зависи што бараш од серија.

Friends како sitcom кине! Од кога глупирањата не се смешни? Таков е хуморот, во првична верзија. Уште од Чарли Чаплин. Уште кога се мочавме од смеење и на Мистер Бин како копиљи, на истиот глупав хумор, сопки и единствено преку мимики. Ни Џои не е ништо различно, само е вокализиран и е напраен goofy. Глупото е секогаш смешно, само зависи како ќе е екранизирано. Не значи дека ако серија е сведена на witty comments и референци кои пола нема да знаеш на што се однесуваат е смешна. И јас сум фан на интелигентен хумор, ама сум објективен, Friends e смешна.

zee German

mpkfa
Член од
12 август 2009
Мислења
6.444
Поени од реакции
6.120
^
како Only for fools and horses нема серија...да не навлегувам офтопик али кога сме кај британските комедии и нема равна...

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.684
Поени од реакции
34.187
^
како Only for fools and horses нема серија...да не навлегувам офтопик али кога сме кај британските комедии и нема равна...
Знам. Потенцирав мислам, меѓу култните како oваа, ало ало и слични, ме мрзеше да бројам. :)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.587
Јака работа. Ако „си над“ “хуморот“ од Френдс, тогаш... не си во ред.
Ок, твое мислење. Не го почитувам, ама не можам ни да го сменам.
--- надополнето: Jul 15, 2011 11:29 PM ---

Точно, ама аргументи од типот „абе ти бе будала ли си, го виде ли Чендлер пеер, како така“, нема да помогнат.
Сеа и ти, лош хумор и Чендлер ги стави во иста реченица. Не иде така.
Да ставеше било кој друг може ќе преминев преку тоа, али Чендлер? Не зезај :)
--- надополнето: Jul 16, 2011 5:53 AM ---
Би ти рекол, сите освен Френдс, ама тогаш ќе добијам лавина реплики. Или не?

Кој знае дали има „такви“ серии.
Мене општо ми се свиѓа „Онли фор фулс енд хорсес“.
У моментов, не ми текиња на нешто слично или поарно.
Којзнае на што се должи тоа. Можеби на потешкотиите за да се „пробијат“ кон светлината на денот од ѓубрето како... знаеш.
--- надополнето: Jul 16, 2011 12:02 AM ---

Потешко е да напишеш строфа и бескраен рефрен или да напишеш песна ко Стервеј ту хевн?!
Крај краева, музика е, не е ова роман од Достоевски...

@ вондерфул... класификациите нека бидат какви сакаат

Friends е американско срање кое ја привлекува широката публика на ефтин начин.
Тука се согласувам со тебе, дека ми ја спомна омилената серија(види аватар).

Има едно нешто кај сериите, прво идат британските серии(OFAH, Allo-Allo, Yes Minister(фала wot), и други што ќе ги гледам), па 10тина празни места, па Американските срања(вклучувајќи ја и Friends).
Ми се свиѓа Friends, добра серија, ама од 6 ликови, само 1 да ме воодушеви, другиот да ми е океј ради она How u doin', не може да помине кај мене во екстра серија.
За споредба да ја земеме OFAH, Дедото не беше нешто посебно, али Uncle Albert (К-15 скеч?) + бонус, Дел, Родни и Тригер можеа да те изнасмеат до солзи.

Е сеа, и во ОФАХ немаш реални ситуации, често имаше невозможни ситуации, али тоа е за да се направи поинтересна серијата, на крајот ја зезнаа, требаше да се прекине кога (спојлер не читај) станаа милионери.

Добра е бе Friends, али далеку од некое совршенство, далеку од 10 од 10, солидна 8ца :)
--- надополнето: Jul 16, 2011 6:04 AM ---
Можеби :) Но како за кого. Толкавите цифри на гледаност и опстојувањето и гледањето на овие епизоди кое се уште се одвива помеѓу гледачите сигурно кажува дека ова не е пет-парачка серија со тапа хумор.
И јас ги сакам и Монти Пајтон, Фулс енд Хорсис, Ало Ало, Црна Гуја, но смешна ми е и Friends и уште ги гледам епизодите. Исто како кај филмовите, филмови како Кум, Кога јагнињата ќе стивнат, Шесто сетило, Глупиот и поглупиот ќе бидат класици и сигурно уште наредниве 50 години минимум ќе се зборува за нив. Еве кога сме кај глупиот и поглупиот, не да е глуп хуморот што го прикажуваат, поглуп амин, ама се смееме. Комедија е. Истото важи и за Френдс, а богами, како што поминува времево, се поуверена и поуверена станувам дека Џои е Ајнштајн за некои 30 годишни што ги имам запознаено.
Црна Гуја е Blackadder со Аткинсон претпоставувам? Ја почнав и после 2-3 епизода и направив перманентен делит. Таму имаш „глуп хумор“ кој што би требало да биде смешен, мене воопшто не ми беше.
Таков „глуп хумор“ има и кај глупавиот и поглупавиот, ама таму е смешен.

Сега баш ми текна на една збирка вицови, и започнуваше со една "приказна“ кој што е одговор на целата ваша дискусија(колку што го памтам):
Дошол некој во некоја читална кај што се читале вицеви, и поради тоа што сите веќе ги имале по 100 пати прочитано вицовите и ги знаеле по реден број. И слуша тој како некој ќе каже некој број, и сите се смеат до солзи, и овој ја зема книгата, чита неколку вицови и вика ај да кажам јас еден број, го кажува и никој не му се смее. Човеков целиот зачуден, го прашува тој до него, зашто никој не се смее, и овој му одговорил: Многу е битно како ќе го кажеш вицот!
(а кажувале само една ебана бројка)

Заклучок, како ќе го претставиш глупиот хумор многу зависи, не секој глуп хумор треба да биде смешен, тоа е тоа, затоа можеби глупавиот и поглупавиот ќе биде класика уште 1000000000000 години.

Се напраив ептен паметен што во еден пост ви солам памет, а вие 3 страни наназад дискутирате :D

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
ОК, и јас не сакам „идиотски хумор“ (не знам дали постои таков термин, јас така го викам) ама Friends не е тоа. Далеку е од луѓе кои изиграваат мајмуни за да насмеат некого, напротив, има одлично склопени шеги, одлични реплики (и многу интелегентни, посебно кај Чендлер кога го спомна)... Доволно е да се каже дека поголемиот број луѓе нема да ја сортираат серијава таму кај што ти ја сортираш...
Јас ги сакам Френдс, факт е дека имаат стварно добри и интелигентни шеги и интересни реплики, ама на моменти стварно имаа идиотски хумор.
--- надополнето: Jul 16, 2011 8:04 AM ---
Friends е американско срање кое ја привлекува широката публика на ефтин начин.
Е сега ја претера и ти. Прв човек си кој ја вреѓа Френдс.
--- надополнето: Jul 16, 2011 8:14 AM ---
Нц. Мислам дека никој нема еден омилен, сите имаат по неколку. Мене лично, Чендлер, Фиби и Џои ми се најзакон.
--- надополнето: Jul 16, 2011 8:15 AM ---
И зашто бе никој не ја препорачува It's always sunny in Philadelphia? Пресмешна е.

Eddard Stark

Lord Snow
Член од
25 ноември 2009
Мислења
1.220
Поени од реакции
2.540
Црна Гуја е Blackadder со Аткинсон претпоставувам? Ја почнав и после 2-3 епизода и направив перманентен делит. Таму имаш „глуп хумор“ кој што би требало да биде смешен, мене воопшто не ми беше.
Офтопик заминавме на темава, ама морав....би ти препорачал да си продолжиш со Blackadder, првата сезона не е нешто посебно ама ќе ја проголташ некако, но се после тоа навистина вреди да се погледне. Како огромен фан на британски хумор, ја сметам за една од најдобрите британски серии. Она што се менува во втора сезона е и приклучувањето на Stephen Fry и Hugh Laurie на екипата, two comical geniuses indeed. А и концептот на ликот на Blackadder е целосно сменет, направен е многу поинтелигентен и саркастичен, за разлика од првата сезона каде што е приглуп и смотан. Atkinson е одличен, и иако кај широките маси е најпознат како Бин, според мене ова му е животна улога, најдоброто нешто од него.
Дефинитивно нема да зажалиш ако ја изгледаш серијава ;)

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.327
Поени од реакции
15.587
Офтопик заминавме на темава, ама морав....би ти препорачал да си продолжиш со Blackadder, првата сезона не е нешто посебно ама ќе ја проголташ некако, но се после тоа навистина вреди да се погледне. Како огромен фан на британски хумор, ја сметам за една од најдобрите британски серии. Она што се менува во втора сезона е и приклучувањето на Stephen Fry и Hugh Laurie на екипата, two comical geniuses indeed. А и концептот на ликот на Blackadder е целосно сменет, направен е многу поинтелигентен и саркастичен, за разлика од првата сезона каде што е приглуп и смотан. Atkinson е одличен, и иако кај широките маси е најпознат како Бин, според мене ова му е животна улога, најдоброто нешто од него.
Дефинитивно нема да зажалиш ако ја изгледаш серијава ;)
Можно е, јас првите неколку епизоди ги изгледав и одма ја избришав, може директно да се префрлам на 2 сезона а првата само ревју ќе и прочитам.

S

smexy

Гостин
Серијата или цртежот погоре?
Серијата.Мене можеби желбата да ја гледам ми ја убија во основно,кога таа една наставничка ме тераше со сила да гледам за да ги раскажувам епизодите за домашна.
Изгледав една епизода и бев као...meh.

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.744
Поени од реакции
27.744
Серијата.Мене можеби желбата да ја гледам ми ја убија во основно,кога таа една наставничка ме тераше со сила да гледам за да ги раскажувам епизодите за домашна.
ајјајајјаја лелелелел колку лоша наставничка сте имале цццццццц хахаххахаха
во право си ова големо измачување било...

ееее јосоно мечтаел за ваква домашна :D

Kajgana Shop

На врв Bottom