Формула 1 - сезона 2018

Шампион за 2018 според вас е...

• Sebastian Vettel

• Lewis Hamilton

• Valtteri Bottas

• Fernando Alonso

• Kimi Räikkönen

• Nico Hulkenberg

• Daniel Ricciardo

• Pierre Gasly

• Kevin Magnussen

• Max Verstappen

• Stoffel Vandoorne

• Marcus Ericsson

• Carlos Sainz

• Esteban Ocon

• Sergio Perez

• Charles Leclerc

• Romain Grosjean

• Lance Stroll

• Brendon Hartley

• Sergey Sirotkin

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
A Фетел веќе и го сметаат за апсолутна германска легенда, да не беше Шумахер он ќе беше најголемата легенда на Германците.[DOUBLEPOST=1500470239][/DOUBLEPOST]
Se sekjavam pred nekoja sezona fanovite na ferari sto zborea za fetel, togas petel koj vozi za limenki a sea absolute legend ako ovoi so poslab bolid od mercedes :icon_lol:
Па црнчето ако возеше во Ферари, колку ќе беше ќењат на темава? :) Нема везе, Ферари имаат највеќе фанови убедливо, али малце пошироко треба да се гледаат работиве. Ме чуди до сега Тимо Глок што не се спомна сеуште во дискусијава.

Дали ако Фетел освои титула со послаб болид од Хамилтон, ќе биде absolute legend? Или тоа само за Хамилтон е резервирано?
Тоа најмногу ми пречи, Absolute Legend? Не викам дека е најдобар, но со насловот тоа се кажува. Да не бидам погрешно сфатен, не викам дека Хамилтон е лош возач, за мене од сегашниве никој не е Absolute legend, но медиумите си го прават своето особено Скај за Хамилтон. Ај да имаше трки тркало со тркало често па овој секогаш да победувал во дуел ама од претходниве години трките се одлучуваат на квалификациите или во пит. Во поглед на тркање од новиве би го издвоил Верстапен кој вози до лимит, верувам дека ќе биде шампион од него.

Mислам дека Алонсо е доста појак од 2007. 2010 и 2012 чуда правеше со Ферарито. Штета што сега скапува во мизерен болид. Но, би било интересно да видиме што може да направи сега со компететивен болид против најдобрите. Само што не верувам дека ќе го видиме како тимски колега на Хамилтон или па на Фетел во Ферари.
Има шпекулации дека Хамилтон би можел да се пензионира ако освои титула оваа година па само тогаш може да му се отвори простор на Алонсо во Мерцедес. Но, можно е и Фетел да заврши во Мерцедес па Алонсо да се врати во Ферари. Алонсо нема проблеми со оваа управа на Ферари.

Mclaren 2017 ne e mizeren bolid, sasijata mu e ramna na onie na pojakite ekipi, problem e samo agregatot koj e mnogu nestabilen. I ne znam zosto mclaren ima tolku trpenie so honda koga ne gi biva.

Mclaren 2017 ne e mizeren bolid, sasijata mu e ramna na onie na pojakite ekipi, problem e samo agregatot koj e mnogu nestabilen. I ne znam zosto mclaren ima tolku trpenie so honda koga ne gi biva.
Да, шасијата е сигурно солида. Колку солидна неможе да знаеме поради агрегатот.
Мекларен ги трпат Хонда поради огромната сума на пари што ја добиваат од нив како техничка подршка. Но џабе им е тоа без резултати, им пати брендот.

Но, Мекларен па и немаат некој избор кога станува збор ексклузивен партнер. Може да се вратат кај Мерцедес но Мерцедес имаат нивен тим и се фокусирани на нивниот тим. Не знам дали би дозволиле Мекларен да освои титула ако се во меѓусебна битка. Како и да е, све е подобро од овој дебакл.

Главна вест денес е дека од следната сезона се воведува Хало заштитниот систем. :(

Последно уредено:
Не знам уште колку ќе ја уништуваат Ф1. Но како што се навикнавме на V6 ќе мораме и на ова да се навикнеме. Единствено што не разбирам е дека идеава е отфрлена и од возачите и од тимовите и од фановите. И ФИА иде контра сите овие... :unsure:

Е ај спореди ги побдите на Батон во 2009, и побдите на Хамилтон/Мерцедес во 2014/2015/2016, па види по колку победи во сезоната имаат. Зборот ми беше спореди некогаш какви борби имало и сега. Сега уште од 1 круг се знае кој е победник доколку нема некој механички проблем. Така да тежината да се победи некогаш и сега во Ф1 воопшто не е иста, за жал, и поради тоа спортот изгуби на гледаност.
Се согласувам, но во F1 ова некако во периоди оди. Според мене, најинтересен беше периодот од 2009 до 2013, кога имаше голем пад во тимовите кои со години пред тоа беа на чело, па така деби-тимот на Браун стана шампион во 2009, а подоцна Ред Бул полека почна да се искачува на пиедесталот, што доминираше кон средината на 2013, кога Фетел имаше 9 победи во низа. Во 2012, на пример, на првите 7 трки победија 7 различни возачи од дури 5 различни тима! Но и пред тоа го имавме сличниот овој случај на доминација на 1 или 2 тима, и однапред да се знае кој ќе победи (2000-2008). Пример, 2002 беше врвот на досадните сезони: освен возачите на Ферари, само на 1 трка победи Ралф Шумахер со Вилијамс и на една Култхард со Мекларен. И толку. Дури и бетер од ова што го гледаме годинава и неколкуте наназад. Претходно - 1999 ми беше најинтересна година: 6-мина возачи победија таа година, а на трка или 2 до крај, за титула се бореа тројца возачи од три различни тима: Хакинен со Мекларен, Еди Ирвајн со Ферари и Френцен со Џордан (Шумахер таа година ја испушти пола сезона заради скршената нога, мислам баш на Силверстоун беше).

Се согласувам, но во F1 ова некако во периоди оди. Според мене, најинтересен беше периодот од 2009 до 2013, кога имаше голем пад во тимовите кои со години пред тоа беа на чело, па така деби-тимот на Браун стана шампион во 2009, а подоцна Ред Бул полека почна да се искачува на пиедесталот, што доминираше кон средината на 2013, кога Фетел имаше 9 победи во низа. Во 2012, на пример, на првите 7 трки победија 7 различни возачи од дури 5 различни тима! Но и пред тоа го имавме сличниот овој случај на доминација на 1 или 2 тима, и однапред да се знае кој ќе победи (2000-2008). Пример, 2002 беше врвот на досадните сезони: освен возачите на Ферари, само на 1 трка победи Ралф Шумахер со Вилијамс и на една Култхард со Мекларен. И толку. Дури и бетер од ова што го гледаме годинава и неколкуте наназад. Претходно - 1999 ми беше најинтересна година: 6-мина возачи победија таа година, а на трка или 2 до крај, за титула се бореа тројца возачи од три различни тима: Хакинен со Мекларен, Еди Ирвајн со Ферари и Френцен со Џордан (Шумахер таа година ја испушти пола сезона заради скршената нога, мислам баш на Силверстоун беше).
1999та до последна трка се бореа Хакинен и Ирвајн, финецот мораше да тепа за титулата, друго ништо не му идеше во прилог. А Френцен не беше замешан во борба, со бодови не беа далеку ама не стигнаа до борба за титула Џордан сериозно никад. Мада и 1998ма се решаваше во последната трка, таа година Мекларен имаа поголема доминација и помоќен болид, али Ферари и Шумахер ја направија интересна сезоната за последните 3-4 трки. Хакинен - Шумахер беше солидно ривалство, едно од подобрите во последно време, и 2000та се јадеа многу они двајца.

1999та до последна трка се бореа Хакинен и Ирвајн, финецот мораше да тепа за титулата, друго ништо не му идеше во прилог. А Френцен не беше замешан во борба, со бодови не беа далеку ама не стигнаа до борба за титула Џордан сериозно никад. Мада и 1998ма се решаваше во последната трка, таа година Мекларен имаа поголема доминација и помоќен болид, али Ферари и Шумахер ја направија интересна сезоната за последните 3-4 трки. Хакинен - Шумахер беше солидно ривалство, едно од подобрите во последно време, и 2000та се јадеа многу они двајца.
Јас за Френцен навивав тој период, зашто беше клупски колега со Дејмон Хил, 100% бев сигурен во ова, а еве сега и го проверив: на 3 трки до крај на шампионатот, Ирвајн и Хакинен имале по 60 бода, Френцен 50 (за победа тогаш се освојуваа 10). Следна трка, Хакинен освоил 2 бода (5 место), Ирвајн и Френцен без бодови, значи во генерален било 62-60-50. Претпоследна трка победа за Ирвајн, Хакинен трет, Френцен 6-ти, значи 66-70-51. Тука Френцен ги изгубил шансите за победа, на трка пред крајот. Последна трка се борат Хакинен и Ирвајн, и по обратен редослед од претходната, завршува Хакинен прв, Ирвајн трет, за конечен распоред 76-74-54.

PIRELLI HAS CONCLUDED THE INVESTIGATION INTO SEBASTIAN VETTEL’S DAMAGED P ZERO YELLOW SOFT TYRE AT SILVERSTONE

PIRELLI HAS CONCLUDED THE INVESTIGATION INTO SEBASTIAN VETTEL’S
DAMAGED P ZERO YELLOW SOFT TYRE AT SILVERSTONE

A SLOW PUNCTURE AND CONSEQUENT DRIVING ON A FLAT TYRE
CAUSED THE FINAL ISSUE

KIMI RAIKKONEN’S DAMAGED TYRE NEEDS FURTHER ANALYSIS,
WITH RESULTS EXPECTED IN A FEW DAYS

Milan, July 21, 2017 – Pirelli has concluded the analysis on Sebastian Vettel’s damaged front-left P Zero Yellow soft tyre, which affected him two laps from the finish of the British Grand Prix.

As appeared clear since Sunday afternoon, a full investigation has now confirmed that the original cause of the failure was a slow puncture. The consequent driving back to the pits on an underinflated and then flat tyre led to the final failure.

Kimi Raikkonen’s damaged tyre shows less evidence of what occurred, so further tests and analysis are still ongoing in Pirelli’s laboratories and indoor testing facilities. It will take a few more days to reach a definitive conclusion.

PIRELLI HAS CONCLUDED THE INVESTIGATION INTO SEBASTIAN VETTEL’S DAMAGED P ZERO YELLOW SOFT TYRE AT SILVERSTONE

PIRELLI HAS CONCLUDED THE INVESTIGATION INTO SEBASTIAN VETTEL’S
DAMAGED P ZERO YELLOW SOFT TYRE AT SILVERSTONE

A SLOW PUNCTURE AND CONSEQUENT DRIVING ON A FLAT TYRE
CAUSED THE FINAL ISSUE

KIMI RAIKKONEN’S DAMAGED TYRE NEEDS FURTHER ANALYSIS,
WITH RESULTS EXPECTED IN A FEW DAYS

Milan, July 21, 2017 – Pirelli has concluded the analysis on Sebastian Vettel’s damaged front-left P Zero Yellow soft tyre, which affected him two laps from the finish of the British Grand Prix.

As appeared clear since Sunday afternoon, a full investigation has now confirmed that the original cause of the failure was a slow puncture. The consequent driving back to the pits on an underinflated and then flat tyre led to the final failure.

Kimi Raikkonen’s damaged tyre shows less evidence of what occurred, so further tests and analysis are still ongoing in Pirelli’s laboratories and indoor testing facilities. It will take a few more days to reach a definitive conclusion.
Гледајќи во извештајов малку чудно ми е... Slow puncture на таква телеметрија која ја добиваат во Real Time, а и Ветел и Ферари изјавија дека сосема неочекувано се случило. :unsure:

Жими се ке си се префрлам на DTM да гледам какви дуели има таму меѓу возачите ... такви у Ф1 за сто години нема да видиме како тргнала работава секој плаче на затворање врата у кривина.

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom