Ford Focus vs Fiat Bravo

• Креатор на темата Креатор на темата Stefan_g
  • Време на започнување Време на започнување

Што би одбрале вие?

• Ford Focus

Гласови: 43 56,6%
  • Fiat Bravo

Гласови: 33 43,4%

• Вкупно гласачи
    76
Исправка - колку ке стаиш во резервоарот - се ке потроши!

Иначе Фиатот е подобар на дизајн, ама моторот не му е многу добар! Ја сум за фордот ама да ми го дадат фиатот нема да се жалам!

Се согласувам!

Даеву Еванда 2006, 2.0 бензинец, 148 кс, лимузина огромна -низ град троши 10,5-11 литри ама брза вожња. И кај е тука логиката двапати помало возило од моево да троши повеќе???

возилото е помало, ама важна е тежината а не големината...... Со 80 "коњи" a кола од 1300 кг, моторот цело време се мачи при забрзување и гаста е нонстоп претисната па затоа троши многу, додека кај тебе моторот е појак (130 кс а не 148!!!) и не се мачи да ја покрене каросеријата која е малку потешка (1500кг) а има двапати повеке коња. Тука е логиката.

А има и коефициент на воздушен отпор и коефициент на полезно дејство на моторот....
Така да не е баш толку едноставно....:helou:
Потрошувачката зависи од повеќе од 2 фактори....

А има и коефициент на воздушен отпор и коефициент на полезно дејство на моторот....
A најмногу од начинот на возење...

возилото е помало, ама важна е тежината а не големината...... Со 80 "коњи" a кола од 1300 кг, моторот цело време се мачи при забрзување и гаста е нонстоп претисната па затоа троши многу, додека кај тебе моторот е појак (130 кс а не 148!!!) и не се мачи да ја покрене каросеријата која е малку потешка (1500кг) а има двапати повеке коња. Тука е логиката.

Абе колку што знам и кубикажата на моторот има голема улога во потрошувачката. Шевролет Камаро `94 околу 5.7 троши по 20литри ако не и повеќе(не ме држи за збор) и не е многу тешко. Неможеш така да кажеш што е факторот. Улога играат и гумите, аеродинамичноста, ногата на шоферот, (не)квалитетот на бензинот во македонија....

Иначе не сум сигурен дека зборуваме за истата кола! Даеву ЕВАНДА! Околу 6 има во Скопје. Тежината е негде околу 1.8Т, 148кс, 2.0

2008 Фиеста, 1.4 бензинец (ист мотор како и кај Фокус) 80 коња. Низ град троши 7-8, на отворено ако возиш нормално и 5 ќе потроши. Ни милилитар повеќе. Се согласувам со Струмикс, се зависи од начинот на возење

Да, и мене фокусот ми троши 8 кога возам низ град, но кога ке го угаснам и после неколку часа пак ке го запалам борд комп. ми показува поголема потросувачка за 0,2 - 0,3 литри и така секое палење. Бидејќи секој ден возам релации 2-3 км (до работа и дома двапати на ден) колата нон стоп е под саух и нормално е да ми троши 12.

Фокусот дефинитвно. Дизајн Бравото, ама Фокусот е далеку поквалитетен.

тој коефициент во дадената класа е толку сличен помеѓу различните модели што разликата во ефикасност што се добива од еден до друг дизајн е занемарлива.

A најмногу од начинот на возење...

И не е само начинот на возење туку и од квалитетот на горивото.
На пример со ист начин на возење и со ист број на наполнети литри околу 45 супер (95 октани) во македонија можат да се пројдат скоро 100 километри помалку отколку ако се наполни бензин до германија, од лично искуство.

се предомислив!
-сакам фиат браво,со мотор од фокусот!:vozbud:

bravooo
2007_fiat_bravo_14.jpg

Еден мој другар сега брзо купу Фиат Браво.. Жими се Авион е.. Како ентериер, така и екстериер.. Вратите некако нагоре се отвораат.. Закон автомобил.. И јас би одбрал Фиат Браво!!
SNF0403MA_682_463306a.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom