Apokalipto
Tredici
- Член од
- 4 март 2007
- Мислења
- 15.576
- Поени од реакции
- 2.585
Филмот не е тема на коментирање, истиот е само аналогија на која треба да се надоврзете :smir:
филмот си е супер,го гледаф заедно со една другарка и навистина те тера да се запрашаш дали се се случува со причина... дури и некоја најмала промена да напрајш можи да ти го спаси живото(или да ти го земи).. сега јас и другаркава почнафме да внимаваме шо прајме како прајме лолAuf filmot e zakon site tri dela kako gi umislile...
I bas e taka... ja veruvam deka smrtta si ima plan za sekogo i koga nekoj treba da umre ke umre pa makar i od najbanalna stvar...ne za dzabe rekle od pisanoto ne se bega..
Сакам да се надоврзам на текстов за ваквите случки.Пред 10 години татко ми бил на терен преку работа во Германија.и работеле сто работеле таму и таман требал да се врака дома со воз тој ден се успал малце ама некако трчајки успеал да стигне до зелезничката и го фатил возот на тргнување ама машинистот несакал да му отвори врата да влезе а имал купено и карта и све 100 марки тогашни.Татко ми изнервиран се врака назад на станицата и накурчен пцуе зашто не го пуштиле и возот му избегал а претходно и се јавил на мајка ми дека тргнува со возот во 12 и тнтн да не дочжам многу... За пола саат се јавуваат дека возот направил судар со друг воз и дека сите се мртви вагоните лом еден во друг влегле.Во тој момент на татко ми се извадил од патики коса му се кренала (цел се ежам додека пишувам) а,во тој момент мајками дознава дека возот направил судар и сите се мртви и тука хаос настанал дома по комсии и по роднини ама за срека некоја го пропуштил возот......Мотивација за темава ми даде филмот фајнл дестинејшн.
Дали некогаш сте требало да бидете на некое место а поради икс причини не сте отишле и потоа дознавате дека таму се случило некоја трагедија и сите загинале а вие требаше да бидете таму.
Или пак некој ве предомислил за нешто и тоа не сте го направиле а потоа дознавате дека ако сте постапиле така ќе сте биле два метри под земја.
Значи ДАЛИ НЕКОГАШ СТЕ ЈА ИЗМАМИЛЕ СМРТТА ?
Нешто ви поминало низ глава.. во последен момент се предомислувате и тоа ви го спасува животот ?
Можете да пишете примери за вас , или пак за некои што ги познавате.
Ја пишав оваа тема бидејќи мене ми се има десено таква случка.
Се случи пред неколку години ..се враќам од часови хемија со автобус бев.. беше вечер накај 20 часот зимо. Само што се симнав на автобуската кај што треба да се симнам имам уште едно 200 -300 метри до дома. Требаше да продолжам по текот на главната улица која продолжува една блага но непредвидлива кривина и обично колите возат со голема брзина. Но наеднаш ми светна во главата една идеа (и денеска се ежам кога ќе помислам на таа случка) да наминам до едно интернет кафе (кое денеска е затворено) кое се наоѓа на другата страна од улицата.. И место да продолжам по тротоарот накај дома чекам да нема коли за да поминам улица.. Од спротивната страна загледувам еден камион кој се движеше со многу голема брзина а од другата насока една кола му препречува пат (не го видел дека е кривина) и сече полна линија за да отиде на тротоарот. Камионот за да го одбегне сударот со таа кола врти во спротивната насока и се судира во друга кола .. странично и целиот се залепува заедно со колата качени на тротоарот за оградата .. 10 метри после мене каде што ЈАС ТРЕБАШЕ ДА БИДАМ СМАЧКАМ..
на човекот во камионот не му беше ништо во колата имаше 4 души од кои еден помина со скршен врат другите со полесни повреди.
Од тогаш наваму размислувам и го ценам животот повеќе бидејќи никогаш не се знае што може да ти се деси.
Powerful you have become Apokalipto.I can feel the dark side of the force in you....кхм... НЕ ФИЛМОТ БРЕ АЛО !
Назад на тема.
„Судбината ја споредувам со дива река што ги поплавува низините, што коси и дрвја и градби и ја корни почвата; се бега пред здивената река и се се потчинува под нејзиното насилство меѓутоа луѓето си се такви, поплавата ќе помине и сонцето ќе изгрее, а тие не можат да се сетат да се подготват така што ќе си бидат заштитени со брани а водата ќе си тече по ископани канали, па така нејзината сила ќе биде зауздана, а дивата река нема веќе да биде толку опасна.“