Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
Јас малку каснам изглеа, ама бемлига..
Само што го гледав Ex Machina, и нема да се задржам сега толку на плотот и реализацијата, туку ме интересира нешто од технички аспект.
Ex Machina зема Оскар за Visual Effects во конкуренција со Fury Road и The Force Awakens, филмови што годинава беа асоцијација за визуелни ефекти, да напоменам само дека уште не сум стасана до нив со гледање и не зборувам од лични впечатоци.
Додека ги гледав Оскарите, очекував некои од горенаведениве да ја лапне статуетката и на мое големо изненадување истата ја зема Ex Machina.
Кога го пуштив филмот очекував да ме разнесе со визуелни ефекти.
Не го направи тоа.... и да скратиме.

Ќе ми каже некој на која основа Ex Machina зема оскар за Visual Effects?
http://www.indiewire.com/article/oscars-2016-visual-effects-ex-machina-20160301[DOUBLEPOST=1457568875][/DOUBLEPOST]Неповрзано со ефектите, онака ми текна: не знам дали знаете дека режисерот на Ex Machina е исто така и писател, автор на романот „The Beach” (го имам дома, прочитан одамна), според кој беше направен и истоимениот филм со Леонардо ди Каприо во главна улога. Подоцна станува сценарист, автор на сценариото на мојот омилен филм, „Never Let Me Go”, според романот на Казуо Ишигуро, и „28 Days Later”.„Ex Machina” е неговото режисерско деби.

Се восхитувам на мултиталентирани личности. :cuc:

Последно уредено:
Па шо читаш ебаго? Ти не си Рон, за Рон е пишуваното, подарок од мене до него. . Плус ко волкот да биди нешто слично. Eeee толку па љубопитни суштества......

Еден од утнатите филмови.
https://www.youtube.com/watch?v=VXBnC4i6W4w Вампири, плус тепачки и карате.
Не пуштајте никогаш. Се залажив по Peter Cushing.

Ти че бидиш Били а јас ќе го режирам, Блонди ќе биди плавушата. Имаме сигурен оскар за оригинална приказна, а сигурно и за режија ја ќе земам ти не знам како че се покажиш само да не бидеш како дикаприо сто пати да те номинираат.

Јас малку каснам изглеа, ама бемлига..
Само што го гледав Ex Machina, и нема да се задржам сега толку на плотот и реализацијата, туку ме интересира нешто од технички аспект.
Ex Machina зема Оскар за Visual Effects во конкуренција со Fury Road и The Force Awakens, филмови што годинава беа асоцијација за визуелни ефекти, да напоменам само дека уште не сум стасана до нив со гледање и не зборувам од лични впечатоци.
Додека ги гледав Оскарите, очекував некои од горенаведениве да ја лапне статуетката и на мое големо изненадување истата ја зема Ex Machina.
Кога го пуштив филмот очекував да ме разнесе со визуелни ефекти.
Не го направи тоа.... и да скратиме.

Ќе ми каже некој на која основа Ex Machina зема оскар за Visual Effects?

Jas koga go vidov momentot so Andy Serkis znaev deka nema Mad Max tuka da zeme. Ako izgledas na jutub kako e snimen ke vidis deka e polno so kaskaderi i vistinski eksplozii, vistinski egzibicii, Mad Max ustvari nema mnogu efekti, u postprodukcija e samo nasminkan, ton, boja... Ne znam za Star Wars sto im e muabetot, ama toj pak e cel zad zeleno platno, site sceni so efekti bea u postprodukcija na kompjuter.

Toa sto go lovat go vidovme kaj Andy, glumejki go Gollum, Cezar... znaci izgleda baraat najdobar motion capture, a Ex Machina imase sve sto imase tribute-ot za Andy Serkis. A i koga odminuva vreme se soglasuvam, prejako bese sklopeno, fuzijata na efekti so realnosta bese mnogu tenka linija, Vikander izgledase kako vistinski robot snimen u soba, u hodnik... mnogu prirodno bese izvedeno. So znam.... Gi sfakam malku. Da gi gledas inaku drugite dva.

--

Inace Catching Fire ostana najdobar od serijalot.
Ne deka los posledniot Hunger Games, ali se hajpnav.

--

Koj uste zboruva so Ron Burgundy seriozno? Si unisti sekoj kredibilitet za filmovi so nesmesni muabeti. :D

Волкот е подобар од сите овогодинешни филмови номинирани за оскар на купче да ги ставиш не вредат колку него.

:D

Jas koga go vidov momentot so Andy Serkis znaev deka nema Mad Max tuka da zeme. Ako izgledas na jutub kako e snimen ke vidis deka e polno so kaskaderi i vistinski eksplozii, vistinski egzibicii, Mad Max ustvari nema mnogu efekti, u postprodukcija e samo nasminkan, ton, boja... Ne znam za Star Wars sto im e muabetot, ama toj pak e cel zad zeleno platno, site sceni so efekti bea u postprodukcija na kompjuter.

Toa sto go lovat go vidovme kaj Andy, glumejki go Gollum, Cezar... znaci izgleda baraat najdobar motion capture, a Ex Machina imase sve sto imase tribute-ot za Andy Serkis. A i koga odminuva vreme se soglasuvam, prejako bese sklopeno, fuzijata na efekti so realnosta bese mnogu tenka linija, Vikander izgledase kako vistinski robot snimen u soba, u hodnik... mnogu prirodno bese izvedeno. So znam.... Gi sfakam malku. Da gi gledas inaku drugite dva.

--

Inace Catching Fire ostana najdobar od serijalot.
Ne deka los posledniot Hunger Games, ali se hajpnav.

--

Koj uste zboruva so Ron Burgundy seriozno? Si unisti sekoj kredibilitet za filmovi so nesmesni muabeti. :D

:D
Гаjле ми е што викаат хеjтерите.
Те обожавам!

Ама под visual effects не спаѓа само CGI. Под визуелни ефекти влагаат и тие традицонални ефекти како што е во главно снимен Mad Max. Така да кражба, if you ask me.

Па шо читаш ебаго? Ти не си Рон, за Рон е пишуваното, подарок од мене до него. . Плус ко волкот да биди нешто слично. Eeee толку па љубопитни суштества......

Еден од утнатите филмови.
https://www.youtube.com/watch?v=VXBnC4i6W4w Вампири, плус тепачки и карате.
Не пуштајте никогаш. Се залажив по Peter Cushing.
Вампири и карате, тоа е тој магичен спој. :pos:

Бтв кој ќе го глуми Били?

@Scirea Го прочитав постот во препораки за Once Upon a Time in the West. Фатен ми е на некоја телевизија пред многу години кога ништо не сум разбирал. Сега го симнав и уживав во долгите тензични сцени. Преубава кинематографија и за очи и за уши (Moriccone <3).

Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.

Понеделник купувам плац и правам ранч. :D

@Scirea Го прочитав постот во препораки за Once Upon a Time in the West. Фатен ми е на некоја телевизија пред многу години кога ништо не сум разбирал. Сега го симнав и уживав во долгите тензични сцени. Преубава кинематографија и за очи и за уши (Moriccone <3).

Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.

Понеделник купувам плац и правам ранч. :D
И Џанго пуца први глеј го. :D

Слушај го Џонтра... иако актерите зборат на жабарски, сепак е добар вестерн(y)

гледан ти е SW7?
Не ми е гледан. Mислев на кражба како пред Mad Max. Eте највероатно и SW заслужува пред Ex Machina кога станува збор за визуелни ефекти.
A Mad Max vs Star Wars, не знам. Сепак, не знам кога е последен пат успешно реализиран филм како Mad Max со толкав процент на традиционални ефекти.
[Се заразив сега со вестерн филмови, прво со The Hateful Eight и сега со Once Upon. Ги симнувам Dollar Trilogy да ги репризирам пошто ништо не се сеќавам освен култната сцена на третиот.
И Duck, You Sucker можеш да го гледаш ако не ти е. Не е до толку класичен Леоне вестерн али јак. Мислам и дека ми е подобар од A Fistful Of Dollars.

Последно уредено:
Слушај го Џонтра... иако актерите зборат на жабарски, сепак е добар вестерн(y)
Не сум го глеал вистинскиот Џанго, со Франко Неро.
Сеа глеам некои трилери па после пак ќе им се вратам на вестерните, да надополнам тоа што иам пропуштено. :D

Иначе на сите вестерни на Леоне актерите зборат на италијански освен Клинт Иствуд ама се со.... го забораив зборот :D како и да е, не смета ич тоа, класика се филмовите.

Што лајк бе, за ова треба дислајк. Отиде еден од веројатно најзначајните ликови во југословенската, а потем и српската кинематографија. Пораснав со Отпишани и неговиот лик на Прле, потоа го дознав и во Ко то тамо пева, Зоне Замфирско, Балкан Експрес, Национална класа, оној филмот кај што е тркач не ми текнува името и многу други. RIP легендо. :(

Јас сум си нубче и ќе си го памтам по најдобрата југословенска серија на сите времиња „Породично Благо“.
Иначе, за мајка ми овој беше починат уште пред неколку месеци кога кружеа неофицијални информации. Никако не можев да ја убедам дека тогаш не беше вистина.

Mockingjay 2 убав. Многу подобар од Mockingjay 1, но остануваат првите два светлосни години подобри од последниве два. Како и да е, убав крај на целата сага. Она што не ми се допадна, сега, откако ми се прочитани и книгите е што исто онолку колку што во Mockingjay 1 преспоро ми се случуваше сѐ, тука обратно - ко на fast forward да ги ставиле случувањата од книгата. По мое мислење, можеле да вметнат некои од случувањата од овој дел во претходниот, или барем да го направат последниов подолг. Еден таков момент кој ми сметаше беше:
загинувањето на ликовите од четата на Кетнис, кои беа задолжени да ги снимаат мотивационите спотови зад првите борбени редови на отпорот. Во книгите повеќе простор беше одделен за сите нив: двете сестри близначки, Багс, Кастор, Полукс, Палин... па по секоја смрт повеќе сочувствував. Тука, дур сфатив кој е кој - сите испозагинаа.
Јас сум сепак генерално задоволен од целокупниот изглед на серијалот. (y)

• Ми се допаѓа
Reactions: wot
Што лајк бе, за ова треба дислајк. Отиде еден од веројатно најзначајните ликови во југословенската, а потем и српската кинематографија. Пораснав со Отпишани и неговиот лик на Прле, потоа го дознав и во Ко то тамо пева, Зоне Замфирско, Балкан Експрес, Национална класа, оној филмот кај што е тркач не ми текнува името и многу други. RIP легендо. :(
Национална класа се вика филмот кај што е тркач, а главниот лик кој го глуми Гага Николиќ е Брана Флојд. И песната на Дадо Топиќ му додава посебен шмек на филмот.

Цел ден сум избедиран. Омилен глумец ми беше од таа стара гарда на глумци. Израснав прво со „Отпишани“ (ја знам скоро секоја негова реплика пошто ја имам гледано серијата едно 100х пати), па „Балкан Експрес“, гореспоменатиот „Национална класа“, „Последњи круг у Монци“, „Ни на небу ни на земљи“ и многу други. Увек некако се издвајаше од другите. Прав господин, шмекер, а како таков ќе остане и запаметен. Кога доби награда од СД Црвена звезда, како верен навијач, изјави „мени ову награду за верност може само Звезда да додели, нема шансе да је добијем од жене“.
И баш пред некој ден налетав на едно негово постаро интервју и се запрашав што се дешава со него, пошто знам дека имаше здравствени проблеми уште од поодамна и долго време го немаше у јавност. И ете...:(

Урке, нека ти е вечна слава :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom