Филмови, режисери, актери: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата tha CaspeR
  • Време на започнување Време на започнување
На HBO денес случајно ми излезе Braveheart. Ме потсети на детството, филмов некоја 2002-3 таму го иам гледано со моите, и не знаев како се вика па цело време го викав "тој филмот со газовите" хинт:
1641403713582.png

Според мене најдобрата улога на Мел Гибсон. Една и единствена. А, смешното е што филмов го неам добри 10 години гледано, на почетокот во неколку сцени се појавува кој ако не @Filip Telford, си викам еве го Џонката ќе се бори за фридом. :D

На HBO денес случајно ми излезе Braveheart. Ме потсети на детството, филмов некоја 2002-3 таму го иам гледано со моите, и не знаев како се вика па цело време го викав "тој филмот со газовите" хинт:

Според мене најдобрата улога на Мел Гибсон. Една и единствена. А, смешното е што филмов го неам добри 10 години гледано, на почетокот во неколку сцени се појавува кој ако не @Filip Telford, си викам еве го Џонката ќе се бори за фридом. :D
Само многу е безвезе филмот од историски аспект.

Cinema Paradiso (1988)

Сакав симболично новава година да ја започнам со некој добар филм и затоа се “чував“ деновиве се' до сега.
Енио... каков човек... каков гениалец! Прв пат го чув во Малена и не престанав да го слушам два месеца после гледањето на филмот, а тек сега како ли ќе биде..
Прекрасен филм за филмовите, за животот, за носталгијата, за раѓањето, препородот и смртта во животот на еден човек кои се совпаднаа и со животот на едно кино во мало италијанско гратче. Чувствувам дека е овој од оние филмови што никогаш не ќе се умориш гледајќи ги и по којзнае кој пат.

Ова ми беа најпрекрасните 124 минути во 2022.

10/10

и како побогу го немам гледано филмов порано......
Сега ти препорачувам да прочиташ една збирка раскази насловена „Неми филмови“ од еден прекрасен млад автор, Димитар Димоски, издание на Или Или, која јас ја гледам како своевиден одговор на Cinema Paradiso или барем е инспирирана од филмот. Ќе бидеш исто толку импресионирана!

Further watching/reading: Amarcord на Фелини, ако не ти е гледан, и потоа нешто од Барико за читање: „Замоци на гневот“ или „Океан, море“.

Сега ти препорачувам да прочиташ една збирка раскази насловена „Неми филмови“ од еден прекрасен млад автор, Димитар Димоски, издание на Или Или, која јас ја гледам како своевиден одговор на Cinema Paradiso или барем е инспирирана од филмот. Ќе бидеш исто толку импресионирана!

Further watching/reading: Amarcord на Фелини, ако не ти е гледан, и потоа нешто од Барико за читање: „Замоци на гневот“ или „Океан, море“.

Vita, potpisuvam za nemi filmovi i se od bariko.

Amarcord ke go zemam i jas kako predlog.

:love:

А, да, сега кога @Filip Telford ми стави лајк погоре, ми текна: можеш да го гледаш и „The Legend of 1900“, од кој баш тој беше импресиониран пред некој ден, и потоа прочитај ја кратката новела „Новеченто“ од Барико, по која е сниман. ;) Ама ова, по Amarcord.

За овој ли се расправаа Родни и Дедото у првата епизода на Only fools and horses? :D
Да, дедото го викаше Сидни Потер, а Родни Поатие и се инаетеа. После доаѓа Дел Бој и вика јас го викам Хари Белафонте. :pos: Пола саат се расправаа, а сосема друг актер бил. :pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom