Пред некоја недела додека работев и слушав на youtube музика, рандом почна некоја француска песна, не знам од каде и зошто почна ама песнава беше прекрасна, гласов на пејачкава ( Françoise Hardy ) беше прекрасен, ме наежи, не знам ни збор француски ама песниве нејзини толку длабоко ме хипнотизираат што не можам ни да го опишам чуствово. Епа, по некоја коинциденција песната што ја слушнав тогаш рандом на youtube сега ја слушнав во филмов. Солзи ко на аниме карактер од што се наежив. Пола оценка рипна само ради тоа.
Werk ohne Autor
Се каам што го пуштив вчера вечер, а не кога првично ми беше планиран, во петок. Филмов не заслужува да биде гледан на два пати, заслужува да биде гледан во еден здив. Некогаш краток филм знае да изгледа за предолг, овој пат долг филм изгледа за краток. Па јас би гледал уште 5 саата од филмов. Ама баш во ниту еден момент не осетив досада.
Љубов, уметност, политика, војна, нарцисизам, идентитет... филмов има се. Сето тоа гледано од перспектива на еден млад уметник. Имавме и одличен негативец. Прекрасна глума на Себастијан Кох, толку добро ми го долови карактерот што имав гадење од него. Од секогаш сум мислел дека ако сакаш да доловиш наци нарцисоиден шовинист одбери германец да ти глуми

Реченицава многу добро го опиша, Because he wanted to keep it so pure...he only succeeded in extinguishing his own bloodline.
Некако сум без зборови, сакам да објаснам зошто толку ми се допадна, на страна од тие работи што Анон ги наброја, има нешто што ме фасцинираше, а не можам да го опишам. Дефинитивно ќе се навратам за брзо и ќе пробам да разберам.
И да, уметноста е субјективна. За тоа ќе има такви што им е досаден и предолг, исто ко мене што ми беше досаден и предолг Sling Blade.
9-ка од мене. Со оглед на тоа дека ќе го гледам наново за брзо, може и да порасне. Стиснат сум некако со 10-киве, не ми се даваат.