FILM CLUB (КРУГ 5) (205. Dogtooth: 18.11-01.12.2024)

Leo Bonnie

Кад се врате скитнице
Член од
20 декември 2008
Мислења
4.486
Поени од реакции
5.581
Ова е веќе нешто друго, одлично трилерче. Добра динамика, одлична глума од главната улога и малку клишеа. За педофилот, многу ми заличи на тој косачот од Тру Детектив и ми беше сомнителен но ме збуни бидејќи со сликите се однесуваше како да нема врска, исто и премногу глуп беше прикажан за да ги направи злоделата. Исто кога Ник дозна за втората куќа како и секој дектектив, намето да викни засилување замина сам да се пресмета со педофилот но добро, преку тоа се поминува. Се на се одличен филм, убаво направен со напната атмосфера.
Оценка, 8/10

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.115
"What sick, ridicilous puppets we are.
And what gross little stage we dance on.
What fun we have, dancing and fucking, not a care in the world, not knowing that we are nothing.
We are not what was intended."

Cist primer deka i po site klisea i sabloni ako rabotis - megutoa site aspekti gi izrabotis po najvisok standard - ke dobies kvalitetno delo. Klubov ke stane zbiraliste na snobovi i najgolemi kriticari. Ke go stavime anon za pretsedatel, toj dava edna 10ka od 200 filma u cela godina. :p

I keed anon. <3

Mene epten mi se dopadna, od atmosferata koja te vpuva vo prikaznata, od prikaznata od koja ti se gadi od ekstremite i te odbiva pa do glumata koja te vraka nazad i sve taka disfunkcionalno zaedno funkcioniraat vo vid na emocionalen rolerkoster. Otvorenoto prasanje za brat mu na Nick na kraj mi bese samo slag na 10kata. Voopsto nemam griza na sovest vaka visoko da go ocenam. Postuem.

Pa i ovoj dzontra na negledano kako go pogodi vaka mu eam...

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.742
Поени од реакции
27.736
Само што го изгледав, одличен. Од филмски аспект, супер, без грешка.
Едино клишеата ме напињаа, детектив целиот таков напален да решава случај, не спие, неговиот партнер му вика иди спиј не се замарај... во позадина 2-3 чудни лика. Веќе видено илјадата пати.
Но убаво рече @wot - квалитетен.
И јас тотално се згрозив кога сфатив што ги тера да прават. Но, истрениран сум. @dejan_k не го гледај A Serbian Film :D
Осетив дека нема да се деси ријунајт на браќата и се напнав. Но како и @Џонтра Волта не сум сигурен дали ќе беше добро да се најдеа.
7/10
А да, солиден трилер/мистерија НО И хорор. Имаше 2 моменти у пм. Едниот на почеток/средина кога почна од позади главниов лик да се појавува полека човек. На почеток мислев нешто грешка им е ама сфатив :D И кога ТРОЛОТ СКАПАН ќе ја ѕирне горе преку дупката.

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.665
Поени од реакции
34.115
НО И хорор. Имаше 2 моменти у пм. Едниот на почеток/средина кога почна од позади главниов лик да се појавува полека човек. На почеток мислев нешто грешка им е ама сфатив :D И кога ТРОЛОТ СКАПАН ќе ја ѕирне горе преку дупката.

vtoroto bese ko jumpscare
ali prvoto upm!
mornici, gleas blurred stvari i dur ukapiras veke si naezen!

ti si sleden, preporacaj im go srpski :p

Член од
17 октомври 2011
Мислења
15.004
Поени од реакции
37.320
Одлично трилерче, како што кажа @wicked_1 ја има атмосферата на Se7en.
Си држи убаво темпо филмот цело време, иако трае повеќе од 2 саати, нема досадни моменти. Има ликови и дешавки што го отргаат вниманието од главната прича, што е добро според мене. Глумата е одлична од главниот актер, малце мотивот за сите тие срања што ги прави педофилот ми беа исфорсирани, колку да се има мотив, али од друга страна па принципот на кој ги злоуставуваше фамилиите беше онака.. ментален.
За трилер е одличен, иако ги има они клсични Холивуд клишеа како на пример - џандар кој што нема да запре се додека не го најде негативецот притоа соочувајќи се со неговите проблеми и "демони". Али од друга страна па, не може ова до толку да му се замери на филмот, зашто не постои веќе трилер кај што џандарот е среќен и нема некои внатрешни дилеми или проблеми. :D
Прашањето за сите што ќе го изгледаат филмот, дали ќе беше подобро за Ник да го најдеше брат му? :)
Оценка?
Мислите дека Бјорн го поминал истото, без фамилија да биде вмешана или е некој исклучок на Тролот? :D
Мислам дека Бјорн немаше врска со тролот. Него тој Иван Плетикоса, или како и да се викаше го киднапирал, силувал, снимал и на крај го оставил кај Ненси која веројатно исто така продолжила да го силува заедно со маж ѝ. Затоа типот делуваше така, ко благо пореметен. Плус и дека изолиран. А Ненси чинам спомна дека Иван го донел кај неа тролот само еднаш, затоа сум сигурен дека смрдливото дебело копиле не го ни пипнало.
"What sick, ridicilous puppets we are.
And what gross little stage we dance on.
What fun we have, dancing and fucking, not a care in the world, not knowing that we are nothing.
We are not what was intended."
WTF is this?
-------
Од мене: одличен филм. Пореметена приказна. Сакам одлични филмови со пореметена приказна. 9/10

Пред некој ден, личност која верувам дека сите ја знаете, но неважно за контекстот, па нема да ја именувам напиша нешто со кое 100% се согласувам и да сум јас човек кој би одлучувал за законите во некоја држава, би го применил ова целосно. Вели (парафразирано): „Јас на убијците би им дал доживотен затвор, а на силувачите и педофилите смртна казна, зашто пострашно од да убиеш човек е тоа да го убиеш Бога во човекот.“ И симнувам капа на ова. Ако сакате и ќе го дискутираме, образложуваме...

Да се вратам на оценката: нема 10 не заради клишеата - тоа и не ми сметаше толку. Во денешно време и горе-долу нормално е да има по некое клише во секој филм. Тешко дека некој може да измисли нова топла вода. Деветката е зашто мене ми недостасуваше малку емоција пренесена врз мене. Освен омразата, не чувствував енормно ништо друго. А спомнав еднаш: десетки давам само на филмови кои ќе ме расплачат, насмеат до солзи, нема да ми излезат цел ден од глава и сл. Тука и ќе одговарам на прашањето „дали ќе беше подобро Ник да го најдеше брат му“. Според мене, да. Зашто ако се случеше тоа, сигурно тој емотивен момент ќе го донесеше она што мене ми недостасуваше. Претпоставувам и дека ќе ме расплачеше, доколку беше убаво одиграна, режирана, снимена сцена во што по филмов, не се сомневам, па со тоа и ќе добиеше оценка плус. Nevermind, да не барам игла во сено и јас - одличен филмов! Благодарам @Џонтра Волта за изборот.

И за крај, морам да симнам капа и на @dejan_k за одличните рецензии за филмовите кои ги пишува во клубов. Обично немам што да кажам по него. Браво.
[DOUBLEPOST=1457960258][/DOUBLEPOST]А, и - ова беше 99-ти филм за мене годинава. Feeling :aplauz:[DOUBLEPOST=1457960541][/DOUBLEPOST]@grande-juve , @Толстој , @Spiegel , @MyloXyloto , @RectumAnale , @ManUtdChampions , @Goodfella , @Bojan Van Buuren , @Chovek , @џимеј , @Erich Zann , @AniMagus , @Iceboy , @Хоуп , @K!KI , @Saladin , @Хефест , @beaverknight - вие шо прајте, како сте?

7 Days!

Последно уредено:

ManUtdChampions

Lleyton Hewitt
Член од
5 февруари 2009
Мислења
32.757
Поени од реакции
43.945
Го симнав вчера јас, за вечерта да го гледам. Го барам вечерта, сум го избришал...и пак поново 9 GB. :D Ќе остане сеа за крај на неделата. :)

Bojan Van Buuren

Колектор
Член од
11 април 2008
Мислења
8.394
Поени од реакции
12.058
Има време до недела ехехеееееее :D

Член од
19 март 2011
Мислења
12.881
Поени од реакции
14.319
Злате не мора да се мачиш да ме тагнуваш, сите ми се гледани ќе го гледам и овој уживај плус симнат ми е уште Анон кога го стави торентот. Имав колоквиуми нешто, па ќе го гледам деновиве :D

G

grande-juve

Гостин
Серија глеам, неќам да мешам со филмов, ќе го изглеам близу пред рокот :D

ob1

Член од
7 март 2010
Мислења
9.172
Поени од реакции
25.324
@Zlatikevichius се си мислев дека сум пишал оценка, обично секад пишувам. Нема везе пиши 8/10 кај мене. :)

Хоуп

ümid edirəm
Член од
13 април 2012
Мислења
2.494
Поени од реакции
9.494
Јас немам место да го спуштам филмов, треба осум филма да си ги избришам за да го изгледам. Може од другиот да продолжам? После овој, ветувам дека се ќе гледам натаму.

Kajgana Shop

На врв Bottom