Факултет - веднаш или после пауза?

• Креатор на темата Креатор на темата reilin
  • Време на започнување Време на започнување
Е сега, да си бидиме реални, девојчето си кажа дека поминува со сите 5ки (ете и само една 4ка) и дека сака да студира, ама странство, проблем се финансиите. Ти паузираше од слични причини? :) Aко има желба за студирање, не смее да паузира толкав период.
Што е битни кои се причините? Јас му реплицирав на членот кој имаше став дека „ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПРАВИ ПАУЗА“, како да е тоа нешто страшно и дека ќе ти го сјебе животот во неповрат. А тоа е погрешно. Има само едно правило: Како ти одговара, така терај. Штом си стигнал до факултет, значи дека најверојатно сам си способен да резонираш. Работите никогаш не одат како што ги планираме. Инаку да, причините беа слични - финансиски. И јас сакав да студирам во странство, ама немав пари ниту да студирам тука, ниту пак во странство.

После направената пауза, условите во образованието се подобрија, а јас сум способен сам да си го платам образованието. Да почнев веднаш со студирање наместо да паузирам, претпоставувам дека финансиски ќе бев далеку поутепан, сигурно немаше да бидам вработен, а можеби се уште ќе го терав факултетот. Значи, речиси деценија изгубено време... Сега, ем имам работно искуство, ем со факултетот завршувам годинава како вонреден студент.

Паузирај ич да не ти е гајле,ако сметаш дека така е најдобро. Ако имаш воља и после 10 год. да се запишеш ќе учиш. Паузирај размисли што сакаш и запиши се на факултетот кој стварно го сакаш,не на некој што ќе се каеш после.

Што е битни кои се причините? Јас му реплицирав на членот кој имаше став дека „ВО НИКОЈ СЛУЧАЈ НЕ СМЕЕ ДА СЕ ПРАВИ ПАУЗА“, како да е тоа нешто страшно и дека ќе ти го сјебе животот во неповрат. А тоа е погрешно. Има само едно правило: Како ти одговара, така терај. Штом си стигнал до факултет, значи дека најверојатно сам си способен да резонираш. Работите никогаш не одат како што ги планираме. Инаку да, причините беа слични - финансиски. И јас сакав да студирам во странство, ама немав пари ниту да студирам тука, ниту пак во странство.

После направената пауза, условите во образованието се подобрија, а јас сум способен сам да си го платам образованието. Да почнев веднаш со студирање наместо да паузирам, претпоставувам дека финансиски ќе бев далеку поутепан, сигурно немаше да бидам вработен, а можеби се уште ќе го терав факултетот. Значи, речиси деценија изгубено време... Сега, ем имам работно искуство, ем со факултетот завршувам годинава како вонреден студент.
Па и ја тоа велам, како и одговара така нека тера, а таа си кажа дека и одговарало да студира и дека има желба за тоа („многу сакам да студирам некаде во странство,да видам друг начин на живот,други луѓе“).
Повеќето од случаите не завршуваат како кај тебе. Статистички и математички гледано, ќе се заебе.

Има многу програми и стипендии за студенти, но не ги даваат по завршено средно.
Моја препорака ти е да се запишеш во Македонија, па после да се информираш за стипендија, т.е. по исчистена прва, втора година.
Пауза не препорачувам.

Еве еден линк за програми за размена на студенти, а сиргурно има и други.
https://en.wikipedia.org/wiki/Erasmus_Programme

Па и ја тоа велам, како и одговара така нека тера, а таа си кажа дека и одговарало да студира и дека има желба за тоа. Повеќето од случаите не завршуваат како кај тебе. Статистички и математички гледано, ќе се заебе.
Не го сфатив ова со статистикава... Значи, статистички - повеќето се запишуваат веднаш или после пауза?

Прашувам пошто бевме прогласени за најмизерна земја, со 31% невработеност...Па баш ме интересира како математички пресмета дека ако не се запише веднаш на факултет, тогаш сигурно ќе се заебе :)

Пошто нели, повеќето се запишуваат, а сепак подолг период се невработени и несреќни...

Се губи навиката, т.е тешко се враќа. Мене малку тежина ми претставува (бидејќи книги не читам ич) прилагодувањето она од летен распуст па до првото почнување со читкање на факултет, паузата од 3-4 месеци, онака првата недела со мачнина ги разглобувам зборовите, не па година и нешто пауза да се прави.
Јас сум за факултет веднаш, доколку се има можност. Во спротивно никогаш не е доцна да се учи (освен оние кинезине на 100 години шо дипломира и атракција шо станува)

Дали да се прави пауза или не.

Според мене тоа зависи од повеќе фактори, еве сега јас сум прва година на факултет, одма после средно се запишав на факултет. Прво види какви ти се финансиските можности, дали можеш да си дозволиш да студираш, бидејќи и не е баш евтино, но сега гледам има и можност со студентски кредити кои што се подигаат од банките наши и на некој начин се подобруваат можностите. Следно дали ти имаш желба да продолжиш одма со факултет, кога ќе го завршиш средното имаш 18 години, свој човек, имаш свој сопствен живот и неможе никој да ти наредува, само можат совети да ти дадат како е правилно, а како не е, а за тоа тука се твоите родители.
Една работа која што ја согледав јас во овие 3 месеци откако сум запишан на факултет е тоа што многу се разликува од средното, ми требаше период од цел еден месец да се прилагодам и да се навикнам, да сфатам како одат работите.

За студирање во странство, имав другари од средно, што заминаа да студираат во Србија, Словенија, Виена, Амстердам, сакам да ти кажам дека имаш отворени можности, и никој не може да ти биде пречка ако сакаш да ги оствариш истите, но ќе треба да бидеш финансиски посилна за да студираш во друга држава.
Искрено и јас би заминал, но едноставно можностите не ми дозволуваат, но што е, тука е.

И уште нешто, ако мислиш да паузираш една година, најверојатно ќе почнеш да работиш, и кога ќе видиш дека ти доаѓаат пари, ќе си речеш можело и без факултет.

Имаше една слика, се вртеше пред прва колоквиумска недела
- Учи студентка, и по еден час учење и скурчува и фрла се и подоле пишува
- Fuck this shit, I'll be a stripper

Сакам да ти кажам дека е во ред да паузираш, односно што и да направиш би било правилно, сепак твој живот, само немој да го заборавиш факултетот или да го запоставиш, ако си одлучна за нешто оди до крај.

Јас, од лично искуство би предложил да не се прават паузи. На почетокот на четврта (со 2-3 останати испити од трета) почнав со пракса, а по некој месец и се вработив, и тоа по струка. Платата не беше нешто wow, ама и повеќе од доволна за некој кој има 22-23 години, плус и работата ми беше по струка… Во рок од речиси две години положив само еден испит, а откако престанав да работам ми требаа уште неколку месеци за да влезам во ритам со факултетот. Сепак се зависи од личноста, мене сеуште ми е тешко да учам како што треба, најмногу поради тоа што сум видел како функционираат работите во реалноста.

Според мене тоа зависи од повеќе фактори, еве сега јас сум прва година на факултет, одма после средно се запишав на факултет. Прво види какви ти се финансиските можности, дали можеш да си дозволиш да студираш, бидејќи и не е баш евтино, но сега гледам има и можност со студентски кредити кои што се подигаат од банките наши и на некој начин се подобруваат можностите. Следно дали ти имаш желба да продолжиш одма со факултет, кога ќе го завршиш средното имаш 18 години, свој човек, имаш свој сопствен живот и неможе никој да ти наредува, само можат совети да ти дадат како е правилно, а како не е, а за тоа тука се твоите родители.
Една работа која што ја согледав јас во овие 3 месеци откако сум запишан на факултет е тоа што многу се разликува од средното, ми требаше период од цел еден месец да се прилагодам и да се навикнам, да сфатам како одат работите.

За студирање во странство, имав другари од средно, што заминаа да студираат во Србија, Словенија, Виена, Амстердам, сакам да ти кажам дека имаш отворени можности, и никој не може да ти биде пречка ако сакаш да ги оствариш истите, но ќе треба да бидеш финансиски посилна за да студираш во друга држава.
Искрено и јас би заминал, но едноставно можностите не ми дозволуваат, но што е, тука е.

И уште нешто, ако мислиш да паузираш една година, најверојатно ќе почнеш да работиш, и кога ќе видиш дека ти доаѓаат пари, ќе си речеш можело и без факултет.

Сакам да ти кажам дека е во ред да паузираш, односно што и да направиш би било правилно, сепак твој живот, само немој да го заборавиш факултетот или да го запоставиш, ако си одлучна за нешто оди до крај.

Па за stripper,не планирам да градам кариера во таа област :icon_lol:,и мислам дека доколку прво работиш (зборувам општо),а подоцна се запишеш на фак.,нема да мислиш дека не ти треба учење бидејќи парите ќе ти течат како вода,туку напротив ќе согледаш колку е тешко да се работе (некоја рандом работа,а за малку пари),и тоа само ќе те мотивира да си сфанеш сериозно работата со образованието.Не секогаш овоа мора да е случајот,ама според мене..:)
Како и да е,јас лично не сум сигурна во ништо,се надевам дека за некое време ќе знам што да правам..

На форумов ќе прочиташ многу мислења.Реално гледано за да учиш во странство прво нешто со што ќе се соочиш е јазик,потоа осамостојување(потполно) и ред други проблеми што нема ништо да ти помогнат туку ќе ти одмогнат.
Ако одиш во станство мислам дека треба да одлучиш кој факултет е добар и што навистина сакаш да учиш.
Бидејќи и нашата држава не е за потценување,колку што имам сознание одредени факултети се опремени според други европски и светски факултет.На пример електро,машински се доста добро опремени бидејќи такви кадри и се потребни како на мак така и на светот.Прво мислам дека треба да одбериш факултет што со кој ќе завршиш,работата со кеф ќе ја работиш и ќе те исполнува и инспирира за во иднина.А потоа да гледаш дали е дефицитарен.Ако си доволно способна а мислам дека си паралелно со факултетот препорачувам јазик(европски или светски) не е битно.Со што шансите за враборување и висока плата ти се многу позагарантирани.На факултет не е да добијаш 10,туку да добијаш знаење.
пр.Во Микросам во прилеп познавам инжењери кои немале 10.00 на факултет а земаат 1000 евра плата.Никогаш не гледај да имаш просек каде и да учиш. ;)

Баш на оваа тема правев муабет со другар,како ние ги гледаме оние кои што не одат на факултет,или прават некоја си пауза па потоа се запишуваат. Интересно е што,кога ќе видиш некој таков,веднаш му се става етикета "не продуктивен за ова општество - се шета така без факултет " и у самиот старт го спуштаат неколку левели под некој со факултет - WTF ЗОШТО ?

Сами си одмагаме,тоа ни е во крвта,но гледај ги америте,австријците и така натаму. Кој што сака прави,и што мисли дека го бидува,има курсеви,може да одиш на работа,сепак пак може да бидеш многу многу по успешен од некој со факултет. Треба сам/а да одлучиш колку ти е јака психата,твојата околина и тоа што ќе го правиш да вроде плод,да не испадне навистина правење пауза т.е. легачење на стомак лежење и квичење како нема работа.

:)

Според мене, добро е да паузираш, барем ќе сконташ на што си...
Еве од лично искуство јас се запишав одма кога завршив средно, и искрено копиљ ко што бев, не знаев што сакам, и учев со сила... го турнав факсот, дипломирав ама без кејф!
Ете после 6 години од матурата. со сега 2 година на др факс, се осеќам супер, сум многу продуктивна, и најјакото од се сум во странство, и во заби ги носам копиљињава овде со знаење!:D

Значи вака,во последен период сум толку преоптеретена со тоа што да правам понатаму во животот,а немам поим што сакам,и се чувтвувам како само да стојам во едно место.Последна година сум средно образование,досегашните оценки ми се одлични,освен една 4ка во прва година.Во врска со тоа на кој факултет сакам да се запишам не знам,можеби повеќе ми оди накај медицина,но можеби.Само знам дека ми е голема желба да студирам во некоја друга држава (во која пак не знам).Затоа би сакала да дознаам нешто повеќе во врска со студирањето во странство,особено во врска со трошоците..Дали ќе може да бркам некоја стипендија,или нешто сл.Мн ми е битно да дознаам за финансиите бидејќи многу сакам да студирам некаде во странство,да видам друг начин на живот,други луѓе,но не сум сигурна дека моите родители би можеле да го издржат тој товар.Поради тоа си мислев да не се запишувам веднаш на фак.,туку прво една година да работам нешто,за да собирам пари,но таа идеја на моите не им се баш допаѓа,ми кажаа да не се секирам,дека тие се ќе средат,но сепак знам дека во тој случај ситуацијата би била многу тешка.Како и да е,би сакала да слушнам нешто во врска со студирањето во странство (финансиите),и некои предлози за факултет,и таа година ако не се веднаш запишам дали подоцна многу ќе значи и сл..
Јас ќе паузирам ! и јас сум 4 та година...нема да ми биде доволно одмор 2 месеци за да одморам мозок од таа тортура од 1 во одд до сеа цели 12 години !
ќе работам во Фитофарм,уште сега е закажано,на одлично работно место за некој без факултет со плата од 300 евра.Ама имам врски таму...зависи каква работа ќе најдеш ти ако најдеш добро платена над 300 евра,работи една година...пример јас 1 година ќе работам секако од август до август 12 месеци по 300 евра ти се 3600 евра,плус секако ќе трошиш од тие по 100 евра месечно тоа ти се 2500 евра чисти. Ама ќе си ги ставам на сметка и ќе си ги чувам,кога ќе осетам дека моите ќе влезат у колапс коа ќе сум на факс ќе си вадам по малку по малку,или пак за било каква потреба.Плус од друга причина сакам,скоро цело мое друштво се трета година,па таман би почнал да студирам со нив :)) А за во странство,навистина многу тешко.Пример тие 2500 евра плус со помош на твоите,во странство би траеле највеќе 5 месеци :/

јас паузирав една година после средно и потоа упишав факс. Го завршив без ниту еден паднат испит. Државен факс, не оние кај што се купува диплома. Да не те убедуваме ние што сакаш. Може свесно или несвесно да те одведеме у погрешен правец. Затвори врата у соба, исклучи го компјутерот и посвети пар саати на размислување. Ако не успее од прва, repetitio est mater studiorum. И ќе го добиеш одговорот.

Da posledniov sovet mislam deka e najdobar.neznam dali mojata tema ja imas procitano jas go zgresiv fakultetetot i bas vaka bese razmisliv dobro i svativ deka ne sum za ovoj fakultet.I sega od vgodina ke go smenam,gi frliv okolu 300 evra + trosoci za jadenje i smeshtaj no barem od vgdoina ke go ucam toa sto ke go sakam i imam 1 godina da razmislam za sto navistina sum sposoben ;):vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom