Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Значи вака ја имам следнава конфигурација:
CPU:CORE 2 QUADRO 2.66 LGA775 12MB 1333MHZ
MB:Intel P35 1333MHz s775 Core 2 Quadro DP35DPM
RAM:4x1GB DDR2 800 MHz CL6 Kingston
GPU:Galaxy PCX GeForce 9800 512MB GTX DDR3 HDTV/2DVI
HDD:500 GB Hitachi SATA2 HDP725050GLA360
PSU:550W Gembird PSU7 ,Real Power ,PFC,Silent,2 fan
Cooler:GlacialTech Igloo 5073PWM s775 3.8 +15 dBa
Sound Blaster Creative X-Fi Extreme Audio OEM
DVD-ROM:Toshiba/Samsung 16x SATA
DVD-RW +/- Sony NEC 20x AD -7200S SATA Black
Monitor:Hyundai 19"LCD N90W Wide 5ms 800:1 Hyundai w/speakers
Конфигурацијата ја купив од АНХОЧ пред околу 4 години лично си ја составив.Е сега размислувам малку до го подновам пред се купам хард диск и да му го зголемам рамот.Пошто симнувам доста филмови игри итн сакам да прашам дали е можно да ставам 2x2TB HDD,или 2x1.5 TB HDD (ќе треба ли да земам додатно напојувања,ладење итн) и од каде според ваше мислење да го земам хард дискот,кој,и од каде.Што се однесува до рамот сакам да ставам 8GB и сакам да го земам овој http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=11789 или ако не одговара предложете некој друг.Ви благодарам однапред :)

Рамот ти е ддр2 што го имаш и не можеш да да му ставиш ддр3 како ти што мислиш.:)

Ти треба нешто вакво http://www.anhoch.com/pcmarket/index.php?pid=30882

Друже вака, DDR2 рамот е скап, а имаш и стара платформа. Можеш ли да присобереш пари и да почекаш неколку месеци, па да земеш нова платформа? DDR3 рамот е многу поефтин, а и ќе добиеш доста појак процесор, пр. i5.
Како второ, хард дисковите се многу скапи сега, поготово тие над 1ТB, така да ќе мораш да платиш повеќе од 200 и нешто евра за два хард диска, што за мене е глупост, тие пари можеш да ги уложиш во нова платформа, а ќе земеш нови дискови кога ќе им падне цената за 3-5 месеци :)

Se dvoumam dali da ziam od set delovi z pc :) so mislite vie sea bev mn dobra usluga imaat :) ili anhoch pomagajte da ne se zeznam :)

Se dvoumam dali da ziam od set delovi z pc :) so mislite vie sea bev mn dobra usluga imaat :) ili anhoch pomagajte da ne se zeznam :)

И двете продавници имаат добра репутација.Кај е поефтино земи си.Знам дека СЕТ знаат да кратат од гаранцијата на производите додуша..

aha :) abe site vikaat amc kanta ova ona ja iam pc 6-7 god nema gajle mi izgore samo graficka epten go ostaiv upalen igrav neso zatoa inace ;) kako ke se pogodi ;) fala :) steam

aha :) abe site vikaat amc kanta ova ona ja iam pc 6-7 god nema gajle mi izgore samo graficka epten go ostaiv upalen igrav neso zatoa inace ;) kako ke se pogodi ;) fala :) steam

Не мора да значи мене упален ми е 24/7 и играм па не ми изгорело ништо веќе 6 години откако го користам;)

Mомци знае ли некој нешто поконкретно што е срањево со ценава на хард дисковиве... Кога (и дали) ќе поефтинуваат...

Има ли некое место кај што шиткаат поефтино од другите?

Знае ли некој продавници за електроника во Грчка/Солун?

Сакам да земам iPad од таму, ама јас ги посетувам само овие "големиве", Public и слични во Космос, Saturn ја знам (иако не сум бил сеуште)...и отприлика толку. Поентата ми е, таму ајпадов е поскап отколку кај нас - да го најдам бар за разумна цена и после -10% на граница, таман ќе ми дојде. :)

Mомци знае ли некој нешто поконкретно што е срањево со ценава на хард дисковиве... Кога (и дали) ќе поефтинуваат...

Има ли некое место кај што шиткаат поефтино од другите?

Нема, цените се рипнати од 100% до 250%... за поефтинување ќе почекаме подолго време изгледа, првин имаше шпекулации март/април па сега за 3-4 па и 5 месеци :rolleyes:

Знае ли некој продавници за електроника во Грчка/Солун?

Сакам да земам iPad од таму, ама јас ги посетувам само овие "големиве", Public и слични во Космос, Saturn ја знам (иако не сум бил сеуште)...и отприлика толку. Поентата ми е, таму ајпадов е поскап отколку кај нас - да го најдам бар за разумна цена и после -10% на граница, таман ќе ми дојде. :)
Лаптопов на кој што куцам сега ми е земен од Мултирама, уште во 2007. Одличен до ден денес. Мултирама, знам дека има во градот, не знам дали има во кругот кај Космос. За Public знаеш, види по патот накај Икеа да не има некоја продавница за електроника, мислам дека има. 12% враќаат грците на граница. Среќно.
--- надополнето: 14 февруари 2012 во 20:15 ---
Сакав да ве прашам нешто. Гледам, на пример конкретно за сокет 1155 на Intel, има повеќе чипсети. Еве за Асус на пример: Intel Socket 1155: Intel H61, Intel H67, Intel P67, Intel Q67, Intel C206, Intel Z68.
Дали има некоја суштинска разлика меѓу различните сокети, и дали некои од нив се наменски за одреден вид на конфигурација? И конечно, Z68 е „најјакиот“ сокет меѓу горенаведените?

Сакав да ве прашам нешто. Гледам, на пример конкретно за сокет 1155 на Intel, има повеќе чипсети. Еве за Асус на пример: Intel Socket 1155: Intel H61, Intel H67, Intel P67, Intel Q67, Intel C206, Intel Z68.
Дали има некоја суштинска разлика меѓу различните сокети, и дали некои од нив се наменски за одреден вид на конфигурација? И конечно, Z68 е „најјакиот“ сокет меѓу горенаведените?

Меѓу сокети - да, нормално. Ама гледам ти си ги помешал термините чипсет и сокет.
Socket: лежиштето на процесорот, т.е. бројот на пинови. На пример, LGA 1155 значи дека процесорот има 1.155 пина, LGA 2011 значи дека процесорот има 2.011 пина.
Chipset: чипсет на процесорот за одреден сокет.

И овдека доаѓа до израз тие твоите H61, H67, P67, Z68 чипсети наменети за LGA 1155 сокетот.

У главно, H61 е за буџет конфигурации (многу често и без дедицирана графичка), H67 е за гејмери што не планираат да го клокаат процесорот, P67 е за гејмери што планираат да го клокаат процесорот, а Z68 е за оверклокери кои не планираат да играат игри, ама не ја исклучуваат таа опција. Зошто/како - прочитај овде

У главно, H61 е за буџет конфигурации (многу често и без дедицирана графичка), H67 е за гејмери што не планираат да го клокаат процесорот, P67 е за гејмери што планираат да го клокаат процесорот, а Z68 е за оверклокери кои не планираат да играат игри, ама не ја исклучуваат таа опција. Зошто/како - прочитај овде
Фала Олд_Скул_мк!

Z68 е комбинација од тоа што го нуди и H67 и P67, нема везе дали си оверклокер, гејмер итн. Ако никад не планираш да ја употребиш интегрираната на CPU и ќе клокаш, земи P67, ако сакаш да ти служи како резерва интегрираната т.е. да можеш да ја искористиш, а и ќе клокаш, земи Z68. H67/H61 се зимаат кога зимаш процесор без K суфикс и не планираш да купуваш нов процесор со K суфикс (т.е. не клокаш) во иднина.
Имаш многу добри матични со сите овие чипсети кои што се за LGA1155 лежиште од Asus/Gigabyte, освен за H61 кои што се малце осакатени но со цел да се намали цената бидејќи како што кажа олд скул овие се зимаат за конфигурациии од 200-300 евра.

Z68 е комбинација од тоа што го нуди и H67 и P67, нема везе дали си оверклокер, гејмер итн. Ако никад не планираш да ја употребиш интегрираната на CPU и ќе клокаш, земи P67, ако сакаш да ти служи како резерва интегрираната т.е. да можеш да ја искористиш, а и ќе клокаш, земи Z68. H67/H61 се зимаат кога зимаш процесор без K суфикс и не планираш да купуваш нов процесор со K суфикс (т.е. не клокаш) во иднина.
Имаш многу добри матични со сите овие чипсети кои што се за LGA1155 лежиште од Asus/Gigabyte, освен за H61 кои што се малце осакатени но со цел да се намали цената бидејќи како што кажа олд скул овие се зимаат за конфигурациии од 200-300 евра.
na ASUS plocite ima + lucid virtu za da se koristat i dvete graficki kao na primer koga ne igras igri na integriranta sibas ne trosi struja koga ima potreba avtomatski se upaluva diskretnata, sea jas nemam diskretna momentalno ne sum probal ama za toa treba da e, kao + faktor za Z68 plocite

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom