Факти за компјутерските делови и мали совети за шопинг

• Креатор на темата Креатор на темата Sephiroth
  • Време на започнување Време на започнување
Дечки имам едно прашање до вас. Имам лаптоп Acer 5920G во којшто има хард диск Seagate 160GB како овој подолу на сликата. Хард дискот според она што го најдов на нет е Sata 1. Чипсетот е Mobile Intel PM965 Express. Сакам да земам SSD за него и имам прочитано на некои форуми дека би требало да си функционира, со тоа што ќе се спушти на Sata 1 брзината.
Seagate%20Momentus%205400.3%20ST9160821AS_2.jpg

Прашањето ми е околу она што е во црвен квадрат. На Samsung-от 830 Sata3 кој што сум го намерачил го нема таквиот конектор. Претпоставувам дека не е за напојување бидејќи горната слика опишува дека подолгиот конектор на долнава слика е за напојување, а овој „заокружениот“ не знам за што е. Дали некој од вас има искуство дека ќе ми функционира без проблем? Или има некаков друг предлог или коментар.
Seagate%20Momentus%205400.3%20ST9160821AS_Connector_2.jpg

Сакам да го земам Самсунгов од MemoryC. Гледав и Crucial M4 и OCZ Vertex 3, ама некако повеќе мерак ми прави Самсунгов (не ме прашувајте зошто затоа што не знам ). Гледав и Сата2 SSD-a, ама ако испадне како што планирам да се подновувам, ќе го искористам Самсунгов во новиот PC. Многу ми е криво што поголемите дискови (240GB) работат доста подобро (побрзо) од помаливе, ама многу се скапи у пм.
Samsung_830_SSD_Connector.jpg

Za napojuvanje e toj konektor ama nema da ti menuva nisto na la topot imas power sata konektor taka da nemas gajle, kazi mi kako ke go naracas ssdto od memoryC, jas probav da kupam nesto ne prima nikakva makedonska karticka prasav vo iste banki i nisto, novite karticki odnosno od minatata godina pa navaka se blokirani za plakjane online vo stranstvo. Pak ke kazam probav so skoro site karticki osven amerikan express. Kako planiras da platis?

Za napojuvanje e toj konektor ama nema da ti menuva nisto na la topot imas power sata konektor taka da nemas gajle, kazi mi kako ke go naracas ssdto od memoryC, jas probav da kupam nesto ne prima nikakva makedonska karticka prasav vo iste banki i nisto, novite karticki odnosno od minatata godina pa navaka se blokirani za plakjane online vo stranstvo. Pak ke kazam probav so skoro site karticki osven amerikan express. Kako planiras da platis?
Другар мислев да платам со PayPal. На eBay сум го користел и немало проблем. Претпоставував дека ќе можам и на МemoryC со PayPal. Или се лажам?

Другар мислев да платам со PayPal. На eBay сум го користел и немало проблем. Претпоставував дека ќе можам и на МemoryC со PayPal. Или се лажам?
aj probaj pa postiraj tuka sto si napravil mnogu me interesira :)
Inace diskot e dzver toj sto si go odbral za nijansa e podobar od drugiot crucial so slicna cena...

aj probaj pa postiraj tuka sto si napravil mnogu me interesira :)
Inace diskot e dzver toj sto si go odbral za nijansa e podobar od drugiot crucial so slicna cena...
Само што бев на МемориСи и отидов до крај со нарачката, ме префрли на мојот ПП акаунт, ама му стиснав Cancel и ме врати назад на МемориСи. И стиснав Cancel Order, зашто треба да ставам пари на картицата. Од НЛБ ми е Visa Electron. Мислам дека ќе помине, ќе пишам обавезно. Еве што ми стои на MemoryC.
MemoryC.jpg

Samsung 830 vs M4, close call... M4 е побрзо во реална употреба за едно 10-15% e сега дали таа разлика некој може да ја примети е дискутабилно.

П.С. Какво многу скапо, научете еднаш што е SSD.

Само што бев на МемориСи и отидов до крај со нарачката, ме префрли на мојот ПП акаунт, ама му стиснав Cancel и ме врати назад на МемориСи. И стиснав Cancel Order, зашто треба да ставам пари на картицата. Од НЛБ ми е Visa Electron. Мислам дека ќе помине, ќе пишам обавезно. Еве што ми стои на MemoryC.
MemoryC.jpg
abe ne mi trebase slika naracaj go pa postiraj tuka

Samsung 830 vs M4, close call... M4 е побрзо во реална употреба за едно 10-15% e сега дали таа разлика некој може да ја примети е дискутабилно.

П.С. Какво многу скапо, научете еднаш што е SSD.
Psy јас ќе го закачам на Сата 1, така да сигурно нема да ги осетам сите подобности. Иначе уште барам дали ќе можам да го ставам SSD-то во мојов лаптоп, на неколку места видов дека нема проблем, еден видов на Сони лаптоп не успеал. Сакам горе-доле да сум сигурен дека ќе биде ок, за да не одам после во тема Продавам.... :)
abe ne mi trebase slika naracaj go pa postiraj tuka
Абе знам на што мислеше, скриншотот ти го прикачив колку да ти покажам дека стигна до крај процедурата, ако ти значи нешто тоа во врска со PayPal-от. Иначе штом нарачам ќе пишам, се надевам ќе стигне без проблем.

И да идеш во темата продавам, одма ќе ти го купат :D

Ако не тука на It.com.mk сигурно.

Разгледувам за принтер што би принтал обострано PDF документи со поголема брзина. Засега ми понудија:
PRI CANON LBP6200d 25 ppm LaserPrinter 1st 6sec (8000 денари)http://www.i-tech.com.au/products/95320_CANON_LBP6200D_Mono_Laser_Printer.aspx
Исто и монитор сум заинтересиран да купувам 22 инчен LED. Па сега за сега се двоумам помеѓу овие:
Samsung (7000 денари) и ASUS VH228D (6500 денари).

Добри ли монитори се Асус? Да сте на мое место што би зеле?
Секоја една друга препорака е добредојдена нормално.

Благодарам однапред.

.

Добри ли монитори се Асус? Да сте на мое место што би зеле?
Секоја една друга препорака е добредојдена нормално.

Благодарам однапред.

Јас имам Асус 17'' LCD го земав пред 6 години и гајле нема :)

Па еве разбрав дека Асусот немал "DVI приклучок", и демек заради тоа да сум го земел Самсунгот (доколку тој има). За што служи тој DVI приклучок и голем ли хендикеп е доколку земам монитор без такво нешто?

Пошто Асусов е сепак поефтин за 500 денари.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom