EX-YU филмови

Член од
9 октомври 2008
Мислења
186
Поени од реакции
3
некои сум ги гледал некои не
маратонците ми е шаблон за YU филм.
„лепа села лепо горе” ми е прилично добар
abe ti ne znes sto zboris martoci trce pocasi krug se genialen film povece sloen od genialnot dramaturg dusan kovacevic koj i sam ne znae kakvo genialno delo napisal. i se smetaat za edni od najdobrite filmovi na jugosloveskata kinematografija.rezirani od slobodan sijan isto genii.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Ги заборавивте и Сутјеска како и Неретва. Видете ги само глумциве кои играат и ќе ви стане јасно за каков спектакл се работи. Класика филмови, независно од можеби пропагандната цел и идеологија по која се направени.
Се од Кустурица е закон. Исправи се Делфина, како и незаборавните дела на Ценевки од нашите како дел од екс - Ју кинематографијата.
Навистина, имаше многу квалитетни наслови, кои за жал, денешниве генерации не ги знаат и најчесто на нив гледаат со потсмев.
Едит: Ги заборавив култните Црни бомбардер и Национална класа. Закон филмови!
Koga sme veke kaj partizanskite filmovi go zaboravi Partizanska Eskadrila (1979) pa Ne Okreci Se Sine (1956) ili od drug zanr kako Davitelj Protiv Davitelja (1984) , Halo Taxi (1983) , Jagode U Grlu (1985) , Poslednji Krug U Monci (1989) a da ne gi zaboravime i Makedonskite filmovi od vremeto koga sme bile republika vo Jugoslavija: Najdolgiot Pat (1976) , Frosina (1952) , Istrel (1972) , Makedonska Krvava Svadba (1967) , Mis Stone (1958) , Solunskite Atentatori (1961) , Srekna Nova 49 (1986) , Tetoviranje (1991) ...

Член од
5 јануари 2008
Мислења
532
Поени од реакции
614
"Жикина династија" дефинитивно најдобра комедија. Скоро го гледав филмот НОЖ базиран на истоимениот роман на Вук Драшковиќ и ептен ми се допадна.

devojka111

i'm real
Член од
28 декември 2008
Мислења
1.937
Поени од реакции
148
не обожавам филмови со југословенско говорно подрачје, моментално не можам да се сетам ниту на еден југословенски филм што сум го гледала:kesa:, од серииве гледав Забранета љубов, првите 50 епизоди, Не давај се Нина, ама не ми оставиле некој впечаток
а овие постариве како Жикина Династија, Доаѓа есен Дуњо моја или како уште се викаа не ги имам гледано, ме нервираат старовремски филмови

Член од
9 октомври 2008
Мислења
186
Поени од реакции
3
1.Maratonci trce pocasni krug - rezija:Slobodan Sijan scenario : Dusan Kovacevic ulogi:Bogdan Diklic ... Mirko Topalovic Danilo 'Bata' Stojkovic ... Laki Topalovic Pavle Vujisic ... Milutin Topalovic Mija Aleksic ... Aksentije Topalovic Milivoje Tomic ... Maksimilijan Topalovic Radislav Lazarevic ... Pantelija Topalovic Zoran Radmilovic ... Bili Piton Jelisaveta Sablic ... Kristina Bora Todorovic ... Djenka Melita Bihali ... Olja Fahro Konjhodzic ... Gospodin Rajkovic Veljko Mandic ... Rajkovicev brat Mihajlo-Bata Paskaljevic ... Stariji zandar Dragoljub-Gula Milosavljevic (as Dragoljub Milosavljevic) Miroslav Jovanovic ... Blizanac I Dragoslav Jovanovic ... Blizanac II Milovan Tasic ... Gorostas Milan Janjic ... Patuljak Ras Rastoder ... Mladji zandar Stanojlo Milinkovic ... Seljak Vojislav Micovic ... Starac sa groblja Nebojsa Topic ... Pop Djura Nikola Brodac ... Pokojnik godina:1982 muzika:Zoran Simjanovic direktor na fotogafija :Bozidar 'Bota' Nikolic ,montaza:Ljiljana-Lana Vukobratovic zvuk:Sinisa Jovanovic-singer produkcija:centar film beograd producent:Milan Zmukic nagradi: MONTREAL PULA: Zlatna arena za uloga Seka Sablić

2.Ko to tamo peva - rezija:Slobodan Sijan scenario : Dusan Kovacevic ulogi: Pavle Vujisic ... Kondukter Dragan Nikolic ... Pevac Danilo 'Bata' Stojkovic ... Brka (as Danilo Stojkovic) Aleksandar Bercek ... Misko Krstic Neda Arneric ... Mlada Milivoje Tomic ... Aleksa Simic Tasko Nacic ... Lovac Boro Stjepanovic ... Celavi (as Borislav Stjepanovic) Slavko Stimac ... Mladozenja Miodrag Kostic ... Muzikant I Nenad Kostic ... Muzikant II Bora Todorovic ... Ozalosceni Slobodan Aligrudic ... Porucnik Petar Lupa ... Pop Stanojlo Milinkovic ... Orac Ljubomir Cipranic ... Kaplar godina:1980 muzika:Vojislav Kostic direktor na fotogafija :Bozidar 'Bota' Nikolic montaza:Ljiljana-Lana Vukobratovic zvuk:Marko Rodic produkcija:centar film beograd producent:Milan Zmukic nagradi :PULA: Zlatna arena za uloga– Aleksandar Berček, ” – , nagrada časopisa “Mladost” – Slobodan ŠijanVRNJAČKA BANJA: Prva nagrada - Dušan Kovačević, Zlatna značka – Aleksandar BerčekNIŠ: “Car Konstantin” – Aleksandar Berček, Zlatna klapa – Aleksandar BerčekKAN: Nagrada od publika MONTREAL: Gran priPANAMA: Gran priSALAMANKA: Gran priROTERDAM: Gran priVEVEJ: Specijalno priznane na žirito MANHAJM: Nagrada na katolickoto žiiri

Член од
9 септември 2008
Мислења
431
Поени од реакции
63
жикина династија,тетовирање,дом за бесење, ќе ги гледам секогаш ептен ми се погодени

Член од
12 мај 2008
Мислења
506
Поени од реакции
25
Илија,ме изнамачи со текстов:)
Мене ми се свиѓаат филмовите на Костурица,и секако нашиот Тетовирање каде секоја реплика е култна.

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Жикина Династија,Тесна Кожа....:pos2:
Топ филмчиња.
:salut:

K

KomitaMKD

Гостин
Underground сега го гледав феноменален филм на Кустурица.Иначе поштовам филмови од поранешните Ју простори.Ќе се сложам со некој погоре за разлика од американските мислам дека се многу подобри содржински.

Кирца

Монк
Член од
7 април 2008
Мислења
7.051
Поени од реакции
2.289
Еве ја мојата листа
-Жикина Династија
-Тетовирање
-Викенд на Мртовци
-Јагода во супермаркет
-Самоуништување
-Буре Барут

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
siv kamion so crvena boja....zakon
kako nastana rokenrolot
mrtovcite go trcaat posledniot krug
kuduz
varlivo leto
i site makedonski filmovi

Песимист

Добро информиран оптимист
Член од
11 ноември 2008
Мислења
1.676
Поени од реакции
181
Те една моја листа од тоа шо иам гледано

Кад порастем бичу кенгур
Ко то тамо пева
Ране
Буре барут
Лепо село лепо гори
Један на један (1vs1)
Апсолутних 100
:tv::tv::tv:

DimceY

Jimmy
Член од
20 ноември 2007
Мислења
5.845
Поени од реакции
5.669
трилогијата од Љубиша Самарџиќ

1. Jesen Stize Dunjo Moja - според песната Прича О Васи Ладачком од Ѓорѓе Балашевиќ, кој ја знае песната јасен ќе му е и филмот :)

2. Konji Vrani

3. Bledi Mesec

GrouchoMarx

Мочко
Член од
26 јануари 2008
Мислења
2.907
Поени од реакции
469
Тетовирање
Викенд на мртовци