Немало, а нема ни да има (барем не во наредниве 5-10 години)Јас мислам дека едно време имаше paypal и во Македонија, но пошто се правевме многу паметни и го укинаа.
1. Можно е зависи од продавачот дали има worldwide shipping. Ако нема во секој случај можеш да му пратиш порака и да го прашашСакам да купам нешто од E-bay.електроника 3 производи со вредност некаде околу 350-400 долари.
1.Дали можмо да се нарача нешто од E-bay од Македонија
2.Доколку е тоа можно каква картичка треба да се користи и од која банка
3.Каква е процедурата дали плаќањето оди преку PAY-PAL Односно да се регистрираш преку Словенија и такви некои работи
4.Доколку е можно сето горе наведено за колку време отприлика стигнува пратката
5.На Некои од овие производи што сакам да ги нарачам пишува Free Shiping дали значи дека за нив не морам ништо да плаќам односно дополнителни трошоци
6.Дали овие производи ти стигнуваат директно на домашна адреса или морам доколку треба да се плати царина треба да ги земам од друго место (знам дека обично кога ти доаѓа пратка ја земаш од пошта плаќаш поштарина итн.)
7.Од кој Е-bay е подобро да се порачува од американскиот или англискиот
Ќе му бидам благодарен на секој кој што може да одвои малку време да ми објасни процедури,постапки итн.
Поздрав и фала однапред
има и сега..Официјално никогаш немало како што знам, имаше финта да се регистрираш преку друга земја, али мислам дека го открија тоа и сега не може некој што сака нова сметка да си отвори и да се регистрира, само оние што веќе имале направено до пред да го откријат тоа.
работи и со нови виса картички.. проверено***Прибидејќи добив многу пораки во кои се прашуваше која држава да се стави, регистрирајте се со Словенија, Бугарија или Хрватска***
Значи драги мои, успеав да ја регистрирам мојата нова(продолжена во Октомври 2011) виза електрон од тутунска на пејпал
Во Октомври кога ми заврши старата што ми беше регистриана на пејпал, пробував да ја регистрирам новата и како и на сите други ми ја препознаваше дека не е од Македонија и не ми ја регистрираше.
Е сеа, како ја регистрирав. Логирајте се на пејпал, одете наMy Account -> Withdraw
и тука кликнете Withdraw funds to your card
Па одете на Add Card и внесете ги податоците што се бараат од вас (внесете го бројчето на картичката со како што е покажано на примерот, со празно место после 4 бројки). Стиснете Add Card.
Сега одете на My Account и десно кај Notifications треба да има нешто во стилот на Confirm credit/debit card и кликнете на тоа
*За следниов чекор треба да имате барем 1.5 евра на картичката
Тука ќе има нешо Confirm или Continue стиснете на тоа. Следно ќе имате нешо вакво
И ваљда ќе ви стигне порака на мобилен дека сте направиле успешно плаќање блабла и ќе го пишува кодот (PP*XXXX).
Ако не ви стигне порака, ваљда ќе треба да почекате некој ден да се изврши целосно транскацијата и ќе си го видите кодот на интернет кај што проверувате сметка или прашајте во банка.
Сега повторно во My Account од десна страна кајNotifications треба да има нешо Confirm/Enter Code или шо и да беше, стиснете на тоа, внесете го кодот и готово.
Има ли нарачката тракинг број? Ако има можеш да ги контактираш во пошта. Ако немаш нема да можат да ти помогнат.. На ебеј доколку е вредна нарачката обавезно барај од продавачот да ја прати со Tracked Air Mail за да не се изгуби. Оваа опција е поскапа од обично пратена нарачка.Вака.... Ова ми е прво искуство со порачување од ebay, така да ке бидам благодарен ако некој ми објасни поопширно околу примањето на порачката.
Порачав item од ebay што требаше да пристигне за некои 20-30 дена. Поминаа тие 30 дена, причекав уште некој ден плус, од порачката ни трага ни глас. Го исконтактирав продавачот, и го известив дека порачката не е воопшто пристигната. Тој ми даде 2 опции: да ја препрати повторно порачката или пак да ми ги врати парите. Јас одбрав да ми ја препрати порачката повторно.
Е сега... Моја должност е да се јавам во пошта и да проверувам дали пристигнала нарачката, или треба да очекувам известување од нив кога ке пристигне порачката?
Нарачката не е вредна, се работи за некои 14 долари.Има ли нарачката тракинг број? Ако има можеш да ги контактираш во пошта. Ако немаш нема да можат да ти помогнат.. На ебеј доколку е вредна нарачката обавезно барај од продавачот да ја прати со Tracked Air Mail за да не се изгуби. Оваа опција е поскапа од обично пратена нарачка.
Ако почнува бројот со R тој е тракинг број. Пример RA е со авион и т.н.Нарачката не е вредна, се работи за некои 14 долари.
Во фактурата ми пишува дека се работи за USPS First Class Mail International.
Tracking number не гледам никаде... Го пишува како tracking number или само бројки?
Фала
Единствено чекање, нема гаранција дека ќе ти стигне.Бројот на нарачката е составен од 12 бројки, нема R или RA.
Чаре?
Od USA nesto ti prakjaat pretpostavuvam.Бројот на нарачката е составен од 12 бројки, нема R или RA.
Чаре?
Може и ќе покаже дека е стигнато во МК ама пак тукашниве немаат како да го бараат.Od USA nesto ti prakjaat pretpostavuvam.
Odi na www.usps.com , imas za sledenje na paketot.
Na "tracking" stavi go toj dvanesetocifren broj, i ke ti kaze do kaj e.