Општеството идеше у курац, се водеа војни , Југославија се распадна, а народот сакаше да „пие за да заборави“, па по шаблонот на старите народни и кафеански песни (т.е. со нивно сквернавење), се создаде нов правец кој Рамбо Амадеус го нарече турбо фолк
Лесно певливи песни, со глупави текстови и туркоиден мелос... Ипак ја остварија целта. Народот пиеше и забораваше, ама уз заборавањето на проблемите од транзицијата, ја заборавија и добрата музика..
Мада.. чудно ми е што газдата на Пинк е рокер.. сепак.. во турбофолкот лежат парите..
Текстовите (на повеќето песни, а ги имам слушнато доста) се жалосни.. се прашувам дали некој ова го сфаќа озбилно, или се заебаваат.. нема више циле - Миле, стиго Миле, Китич (деминутив од кита - машки полов орган) Миле..:pos2:
Луѓето што ја слушаат.. имаат повеќе причини.. нели основната - пијем да заборавим, а ез ју сед, пиење најдобро иде уз турбофолк (или обратно беше? )...
после за заебанција, т.е. за да се осеќаат супериорно над истата музика (тоа е причината што ја имам „нема више циле - Миле, стиго Миле, Китич Миле“ у емпе3).. некои слушаат затоа што немаат други познавања од музиката и не знаат дека постои нешто подобро од тоа.. некои за да бидат ин/кул, некои затоа што сите од друштво им слушаат, па искачаат по такви места.. битно е се слуша...
Инаку турбофолкот е правец на музика. Лоша музика (според мене).
Лично ме асоцира на транзиција, на распад на Југославија, на војните, на гастрбајтери, на темен период каде што дури и увото се навикнува на понизок стандард..
Штета што и откога завршија кризните периоди низ бивша Југославија, турбофолкот остана да лебди во воздухот и е општоприфатен и слушан, а посебно ми е криво што младите генерации се „патосираат“ на него..
на пр. вчера се враќав накај дома пешки, нели по тротоар.. и на тротоарот се качи рандом кола - за малку ќе ме згасеше.. од колава излегоа 3-4 оскудно облечени девојки (испадна дека се само една година постари од мене), а од оближниот објект (кафана, кафич.. што и да беше) искочија уште 2 уште пооскудно облечени уплакани девојки, и едната од нив и вика на другарка и (на оваа што излезе од колава): -А мори, од Зидови искачам за тебе, глеаш ли колку те сакам, од Зидови ејјјјјјј!! после ова театрално се испогушкаа и изнаплакаа.. а мене ме снема од местото на настанот..[/quote]
eve chovek sto go kaza toa sto treba bravo
turbo folkot ne e voopsto ni pravec nekoi si go smetaat za toa a kazav pred ova zabrana za kontakt so muzika na site sto go proizveduvaat turbofolkot