E што е де турбофолкот?

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.852
Поени од реакции
8.387
Помалите од 19 години го презираат турбо фолкот,пошто уште се занесуваат и немаат видено многу од живот,ама најинтересно е кога ќе потпораснат малку и сите тие рокери шо го презирале ќе станат најголеми почитувачи.

Кај се вишло мало дете да иде у кафана???????:toe:

Tonchie

BATTERY +
Член од
15 јуни 2005
Мислења
13.479
Поени од реакции
7.947
Не го пуштаат да влезе, и ако влезе келнерот го прашува: Млеко, обично или чоколадно, Свидмилк или Битолско?

Туку сакав да ти реплицирам во врска со музикава. Најголем дел од луѓето што ги знам, а верувај ми знам мноооооогу народ, цел живот слушаат една иста музика. ТФ од пубертет, ТФ до крај. Рок во пубертет, Рок до крај, и слично.

the Consigliere

не читам дугачки постови
Член од
17 јуни 2007
Мислења
5.595
Поени од реакции
263
Помалите од 19 години го презираат турбо фолкот,пошто уште се занесуваат и немаат видено многу од живот,ама најинтересно е кога ќе потпораснат малку и сите тие рокери шо го презирале ќе станат најголеми почитувачи.

Абе не е дека го презираат они него тука доаѓа факторот репутација до израз...Ако у друштво каже дека слуша по дома таква музика тогаш одма ќе биде исмејуван и ќе биде предмет на подбивност...Али, на пример, од 35 души од еден клас у гимназија ,кога ќе дојде моментот да се слави нешто тогаш 30 души ќе се јачаат со турбо-стихови кои одеднаш сите ќе ги знаат...Си го постаувам прашањето како ги научиле песните ако не ги слушаат??? Затоа боље да нема фејкери пошо кад-тад ќе се открие дека ти ги знаеш песните на Сека,Дара,Цеца итн....Кажи си све за тебе и не се срами од себе, а поготово не се срами од тоа што го слушаш...

Не ми е зборот дека сите слушаат турбофолк него сакам да кажам дека од тоа у денешно време не можеш да избегаш...Кај и да идеш пак ќе те задеси некој Аспирин,Зидови,Тата треба да частиш...Тоа и не е така лошо пошо тоа е одраз на нацијата у која живееме...Сељачана на секој чекор и од тоа не треба да се срамиме....

Јован

дежурен сеирџија
Член од
16 октомври 2005
Мислења
4.892
Поени од реакции
265
Али, на пример, од 35 души од еден клас у гимназија ,кога ќе дојде моментот да се слави нешто тогаш 30 души ќе се јачаат со турбо-стихови кои одеднаш сите ќе ги знаат...Си го постаувам прашањето како ги научиле песните ако не ги слушаат??? Затоа боље да нема фејкери пошо кад-тад ќе се открие дека ти ги знаеш песните на Сека,Дара,Цеца итн....Кажи си све за тебе и не се срами од себе, а поготово не се срами од тоа што го слушаш...
На социологија памтам во средно зборувавме за масовна култура ми се чини и професорката го спомна турбо-фолкот, и праша кој слуша тубро фолк, мислам дека бевме 5, 6 души што кренавме рака, а после на матурата цел клас, море шо цел клас, цела генерација ги знаеше сите турбо-фолк хитови што се пуштија.

Таму на пример за прв пат ја слушнав Феноменоменоменоменоменоменалноооооооооооо и си реков, ај шо глупа песна, а за чудо ја знаеа сите.

Образложението секогаш е - па каде и да одиш пуштаат турбо фолк и нормално ќе ги знаеш и текстовите...

Zipo X

WinZip
Член од
27 октомври 2008
Мислења
37
Поени од реакции
0
Турбо фолк е добро да се слуша. Сум приметил некоја песна што ќе излезе нова некако не е којзнае која ама после некое време глеам скоро свите ја сакаа. Па таке и ја сеа слушам колку толку:salut:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.277
Туку сакав да ти реплицирам во врска со музикава. Најголем дел од луѓето што ги знам, а верувај ми знам мноооооогу народ, цел живот слушаат една иста музика. ТФ од пубертет, ТФ до крај. Рок во пубертет, Рок до крај, и слично.
Ja ко бев мал попаданав во лошо друштво - рокерско кои со сила ме тераа да бидам рокер да тресам со глата и да викам ТИИИ ЕННН ТИИИ или СИИКСС СИИКСС СИККСС Д НАББЕР ОФ Д БИССТТ... али ја то го праев од страв а не од шо сакав и секогаш ко ќе си дојдев дома си пуштав потајно некоја народна од Химза Половина или од Митар Мириќ или од Шемса Суљаковиќ, или некогаш си пуштав и Џезови од Мајлс Дејвис или од Мингус или од Дјук оти ја бех џезер у душа а не рокер. Рокер бев под присила.

Член од
22 ноември 2008
Мислења
86
Поени од реакции
3
Срамота

Абе народе наш македонски колку време ќе ви треба да сватите дека слушате погрешни работи.
Јас не дека неам ништо против турбофолкот, ама разберете дека тој турбофолк прави да си ја заборавите нашата музика. Викате сите ги знаеле песмите турбофолк, ај кажете ми колку од тие со ги знаат турбофолкот убаво ги знаат и македонските песми. Они се богатат на нас а нашите пејачи ке бидат клошари и ке одат по австралија, америка, канада и.т.н. Кажете ми оти тие народ таму ги ценат македонските песни и македонските пејачи.
Ја слушаат затоа што вреди и затоа што не се ко нас во државава да не си се цениме самите себе.
УАААААА. Скрите се :kesa: :tapp:
ПозЗ...

Член од
29 октомври 2008
Мислења
596
Поени од реакции
13
prasanje za milion dolari,zas tolku patite od fustracii kon turbofolkot?ne e nekoj golem problem slusaj si muzika sto sakas da ja slusas nemora da cmizdrite ko smizli lile lile nemozam da ja podnesma muzikava........:tapp:

shadow_rr

Resistance is Futile
Член од
8 јули 2006
Мислења
1.807
Поени од реакции
323
prasanje za milion dolari,zas tolku patite od fustracii kon turbofolkot?ne e nekoj golem problem slusaj si muzika sto sakas da ja slusas nemora da cmizdrite ko smizli lile lile nemozam da ja podnesma muzikava........:tapp:
За мене музиката претставува нешто свето, нешто што ме возвишува и расположува. Турбофолкот фактички е навреда за музиката.
П.С. Еве ти одговорив, давај сега милион долари! :vozbud:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.320
Од македонскиот турбо фолк не може ада не се спомнат Опус со целиот нивен опус, после Алпина првиот албум, вториот не чини, и Елита, и нешто на среќа погодено од Кисми.

Член од
14 јануари 2009
Мислења
359
Поени од реакции
21
И класичната музика настанала на основи на фолклор. И класичната си има свој почеток некој период кога настана, се знае за делото кога настанало, али за многу народни песни не се знае ни кој ни кога настанале.
Не смее се што е излезено од народната музика да се смета турбо фолк.
Еве мене класичната музика ми е омилен жанр кој го слушам, но и го свирам на мојот клавир. Највеќе ги сакам композициите од романтизмот, а токму во тој романтизам народната музика била неисцрплив извор за тогашните композитори кои користејки се од неа дале едни од најврвните музички дела во целата музичка историја.
Слушнете ги само „Унгарските танци„ на Јоханес Брамс или симфонискиот ораториум „Моја земја„ на Бедрих Сметана и ќе видете една естетика, една врвност во творењето.

Не сакам некој погрешно да ме разбере и јас сум бил во кафани и имало моменти кога дури и сум се распеал(алкохолот те тера да правиш невероватни работи). Песните " Никотин " и "Поново" од Наташа Беквалац мислам дека имаат добра тематска основа присотјна лирика и солидна музика, но оној делот кај што вибрира гласот ја упропастува цела песна.

Ова горе далекку ми е од поентата. Секој во државава знае барем една песна од тие, не дека се прават нешто што не се туку поради фактот што се слуша насекаде, се пушта секаде и едноставно кажано тешко можеш да го избегнеш ко сакаш да излзеш надвор.
Нормално под притисок на општеството и на пријателите и на други релативно важни фактори секој подпаѓа под тоа срање.

Мрно ќе се обидам со прашање директно до тебе да ти го дофатам непријатното чуство што мене и го создава турбофолкот.
Дали би се чуствувал навреден ако некој ти каже ти си грк или бугарин-а не си македонец?
Е па другар за мене турбофолкот за музичката уметност воопшто е како што е грција и бугарија за македонија-се надевам дека ме разбираш.

Ако треба понатака ќе се доискажам!
Донекаде се сложувам со тебе. И мене ми се случувало во кафани, или дискотеки да забегувам на вакви песни. Не заради алкохолот туку едноставно вредностите на општетствово те тераат да запаметиш некоја таква мелодија бидејќи си опкружен со таквата музика, па те тераат да играш на песниве и да ги пееш зошто мораш да влезеш во шемата:cry:.
Само што тие песни во Наташа Беквалац стил и не се баш турбофолк туку попфолк. Иако многу луѓе ги изедначуваат овие поими, попфолк ти е уствари музика со калапи на поп а филувана со шабански вибрирања на гласот, а сепак во нив има солидна музика.

А турбофолк?
Турбофолк ти е мајтапење со народната музика каде единствено важно ти е да биде атрактивна, контраверзна и прифатена од народот, без некое чувство за естетика, логичност во стиховите и професионалност на композиторот или изведувачот.

Член од
14 јануари 2009
Мислења
359
Поени од реакции
21
Колку да ја оживеам темата, го додавам овој пост.

Кој рекол дека рокерите и металците не можат да го смислат турбофолкот?
Еве го Тома Здравков, победник на ланскиот Бугарски Идол, препознатлив помеѓу натпреварувачите по својот рокерски стил, пеејки ја „Обичам те„ од Азис на еден негов, оргинален начин.

НАПОМЕНА: Оргиналноста ќе ја забележите ако го прегледате целото клипче.

Член од
16 април 2008
Мислења
2.524
Поени од реакции
2.376
За мене турбофолкот е срање.Извинете на израз али никогаш не сум слушал таква музика и мислам дека никогаш и нема да слушам....

koleee

Убер Македонче
Член од
6 јули 2008
Мислења
643
Поени од реакции
42
абе каков турбофолк луди да не сте....
незнам кој троши пари за ваква музика абе дај ги тие пари некои семејства шо ќе те паметат цел живот барем некое добро..

I

InF3cTeD

Гостин
ТУРБОФОЛК???WTF ни сум слушал ни па ќе слушам....едноставно ќе се изулавам или вени ќе сечам....One Love Trance mada faka

Kajgana Shop

На врв Bottom