Државна матура 2010

100 пати е подобра матурава од приемните на факултет. Јас ќе полагам македонски, англиски, филозофија и историја и планирам на економски да се запишам, ако не успеам таму ќе одам на политички науки. Не веруем да имам проблем, досега сите петки сум ги имал во гимназија а овие предмети што ги одбрав најмногу ми одат.

Поздрав до сите матуранти/ки и многу среќа.:back:

Боби[Мкд];3368069 напиша:
100 пати е подобра матурава од приемните на факултет. Јас ќе полагам македонски, англиски, филозофија и историја и планирам на економски да се запишам, ако не успеам таму ќе одам на политички науки. Не веруем да имам проблем, досега сите петки сум ги имал во гимназија а овие предмети што ги одбрав најмногу ми одат.

Поздрав до сите матуранти/ки и многу среќа.:back:

Полека со изборот на интерните предмети ако сакаш на економски да одиш, незнам колку ќе можеш со филозофија да се запишеш на економски... кај и да е ќе ги стават на веб страната кои предмети се потребни... а ако си со сите 5ки до сеа, и со малце послаба матура(4-3 на екстерните) ќе се запишеш во државна квота...

da be toa tuku taka e....ima mn raboti sto si gi zaboravil, od gramatika, od literatura....treeba da se povtorat, a i matematika im dosta raboti za povtoruvanje...ne e bas taka toa gola voda

Математика е многу тешко на матура, сите се жалат дека немале време, тешко било итн... ако ти оди англиски, земи си англиски зашто не игра улога кој предмет си го земала како екстерен....
а македонски е мн лесно(барем за 2ка)

Полека со изборот на интерните предмети ако сакаш на економски да одиш, незнам колку ќе можеш со филозофија да се запишеш на економски...

Ке може да се запише , ја со тие предмети се запишав.....

da be toa tuku taka e....ima mn raboti sto si gi zaboravil, od gramatika, od literatura....treeba da se povtorat, a i matematika im dosta raboti za povtoruvanje...ne e bas taka toa gola voda
Eee de, duri 2 saata ke treba da povtoruvate da se spremite za maturata. Ako tebe toa ti izgleda mnogu ondak najiskreno neznam so ke prais posle na fakultet. Vidov kako bese pred 2 godini ja koa polagav... Cista formalnost e toa "maturata", i da ne si nekoj dobar ucenik i so 2ki da si pomiel celo vreme, pa ke ja polozis...

Eee de, duri 2 saata ke treba da povtoruvate da se spremite za maturata. Ako tebe toa ti izgleda mnogu ondak najiskreno neznam so ke prais posle na fakultet. Vidov kako bese pred 2 godini ja koa polagav... Cista formalnost e toa "maturata", i da ne si nekoj dobar ucenik i so 2ki da si pomiel celo vreme, pa ke ja polozis...

dobro ali sepak ako treba 2 saati dobro e, za makedonski vidov deka e polesno, mene mi e matematika sto treba da povtoruvam mn raboti od prva do cetvrta, sto gi neam mn mn upotrebuvano, iako sum matematicki smer, ucam mn dr raboti.....jas ili na ekonomski ili na filoloski so moite predmeti mozam da vlezam i tamu i tamu: makedonski i amtematika, informatika i germanski

Математика е многу тешко на матура, сите се жалат дека немале време, тешко било итн... ако ти оди англиски, земи си англиски зашто не игра улога кој предмет си го земала како екстерен....

zborea deka nemalo vreme zaso ima zadaci sto trebaat resavanje poveke odkolku samo pisuvanje na rezultat, ali ke vidime iima mn formuli za pamtenje taka da....

zborea deka nemalo vreme zaso ima zadaci sto trebaat resavanje poveke odkolku samo pisuvanje na rezultat, ali ke vidime iima mn formuli za pamtenje taka da....

Сите не се снаоѓаат поради тоа шо не е како на тест. Поентата е шо овдека треба да знаеш поише него шаблонско решавање на задача. Ти треба идеа. Лани задачите беа мн лесни, само што на никого не му текињаше како се решаваат, баш заради тоа шо сите сакаа да ги решаваат по предходно проверена постапка, која моментално не им текињаше.

На сите им е тешко поради тоа шо 4 години на тестови, пред тоа им даваат какви задачи ќе им се паднат, и ќе си ги научат формулите, и толку. И после една недела, ни формули ни задачи од таа тема знаат.

за математика лани беа 53 задачи а годинава ќе бидат 40:smir:

Математика е баш лесно на државната матура, јас тоа го полагав. Ако си учел редовно математика сите 4 години нема да ти биде проблем да извадиш 2-3.

Математика е баш лесно на државната матура, јас тоа го полагав. Ако си учел редовно математика сите 4 години нема да ти биде проблем да извадиш 2-3.

Неможам да кажам точно зашто не полагав математика али тоа што го кажав го кажав од тоа што имам слушано... кај мене од 90 пријавени положија само 9...
За разлика од математика, англиски положија и деца што незнаат да читаат со 3ки...

сите предмети до 2ка да ги положам задоволен...=)

Сега зависи, за кого како. Ама во споредба со англиски, беше многу потешка. Дури и за тие со заокружување шо беа требаше добро да рамислиш... многу формули се. Ја поминав со четворка, туку поентата ми беше ако не ти влијае при избор на факултет, англиски е подобар избор.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom