- Член од
- 14 март 2010
- Мислења
- 17.073
- Поени од реакции
- 16.641
14-15.000А со саботи и недели 12.250![]()
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
14-15.000А со саботи и недели 12.250![]()
А шо му се згреши така?октомври им беше рекордот земаа по 20.000
Сите саботи ги работеа, плус 11 и 23 беа државни празници, па и некоја недела работеа. Дупли празник им се фана дневница по 2000 денариА шо му се згреши така?
Абе тешки да земавме сите по 20-25000, државава ќе цутеше. А тек европски минимум од некои си 1000 евра...
Грешка си, имаше тие 6 недели бонус за редовност, наводно поради бербата на грозје, за да не им отсуствуваат многу. Ако одиш на работа од понеделник до петок (и сабота и недела доколку беше побарано) добиваш бонус, мислам 1200 дека беше неделно. 6 такви недели имаше, 4 беа во септември и затоа тогаш сите што одеа редовно земаа по 20-21000... Со празници и со саботи мислам дека околу 14-15000 е максимум.Сите саботи ги работеа, плус 11 и 23 беа државни празници, па и некоја недела работеа. Дупли празник им се фана дневница по 2000 денари
Дали батево со изјавата или некој друг со сила го однеле да работи во Дрекслер ??? Сите молат аман заман, да ме викнат, и послеле олеле вака нака. Кршење на работнички права ??? Брако, ИГМ, Гранит, градежни фирми и др фабрики низ Македонијам поубави услови имаат ??? Нека каже и тој, и сите паметни на форумот во која мкд фирма/фабрика плаќаат прекувремени саати работи, и има асален превоз и јадење ? На крај, како што никој не ги терал да одат, никој не ги ни задржува да не си одат. Процедурата за откажување е доста едноставна.
Друже во право си, кукање и ќути може полошо, не се излез, и јас сум за тоа. Јас работев во Дрекслер, и добро сум запознаен со условите таму. Мое мислење е дека Дрекселмаер, и останати странски фирми, колку толку, позитивно влијаат на домашна економија. Нешто од плати, нешто од материјали купени од др домашни фирми, и по други основи. Голем плус за Тиквешкиот регион е тоа што, со доаѓањето на германците, некои локал газди, мораа колку толку симболично да ги зголемат платите на таксисти, во конфекции, кланици, хладњачи и слично. Не е многу, но подобро е од ништо.Прво, многу лоша ни е праксата во стилот - ќути барем работиш, ќути можеше и полошо...А за промена да гледаме напред?Да гледаме да е подобро, да гледаме платите да се во линија со растот на цените, да не го сфаќаме одморот и слободните денови како луксуз и слично?
Второ, не е за откажувањето туку за кревањето до небо за вредностите на ДМ и сличните на нив.И вистината за условите за работа и платите за кои испраните велат дека се супер.
Трето, Брако/ИГМ/Гранит и други домашни фирми од свои средства делат за придонеси за вработените.
На ДМ и компанија тие работи им се подмирени од Буџет на РМ (читај од мене, од тебе и од даноците на нивните вработени) во период од неколку години, а држат и даночни олеснувања.
А инаку веќе кога одиме со примерот Гранит/Игм/Брако, 3те заедно не исплаќаат толку плати колку Дрекселмаер сам. А да не одам панатаму да ти пишам уште 10 работи во кои се далеку полоши.