Еве тука ти е се објаснето од што, каде и во кое време потекнува зборот патриотизам. Ова и ги потврдува предходните мои коментари.
А ти знаеш од кога и каде потекнува патротизмот како феномен? Си читал нешто на таа тема? Или мислиш дека одсекогаш постоел? Или мислиш дека го имаме во ДНК заедно со бојата на очите и косата?
И што си направил досега за да ја претвориш Македонија во поубаво место за живеење?
И објасни ми го делот со
љубење...
малку ми е нејасно сето тоа...
А за парите...даноци,царини,акцизи и други намети кои кумулативно пресметано се околу 50% од се она кое ќе го заработиш во текот на животот.Со тие пари располагаат политичарите и ги трошат према нивни потреби и желби.Секој производ или услуга кои ги купуваш ги купуваш по двојна цена бидејќи дури да стигнат до тебе се оптеретени со давачки од околу 1/2 од нивната финална цена.Во некои случаи повеќе во некои помалку но просечно земено околу 1/2.
Патриотизам
Од Википедија
Скокни на:
навигација,
барај

Одбраната на татковината е дел од патриотизмот: статуа во
Париз, споменик за студентското вмешување во одбраната на
Франција во
1814 година.
Патриотизам е поим со кој се означува позитивно чувство и поддржувачки став спрема „
татковината“ (
латински: patria) од страна на поединци или групи. „Татковината“ (или домовина, родбина) може да биде една област или
град, но патриотизмот вообичаено се однесува на народ или
нација или
држава. Патриотизмот подразбира ставови како: гордост за достигнувањата и културата, желбата за зачувување на карактерот и основата на културата и себепронаоѓање со другите членови на нацијата. Патриотизмот е блиску поврзан со
национализмот и често се користи како негов синоним. Строго кажано, национализмот е
идеологија, но често се разбира како посакуван и соодветен патриотски став (и националистичките политички движења и патриотизмот можат да бидат непријателски настроени спрема туѓите татковини).
Патриотизмот има
етичка конотација: кажува дека татковината (било како и да се дефинира тој поим) е морален стандард или самиот е морална вредност. Патриотизмот исто така кажува дека поединецот треба да ги стави интересите на нацијата пред личните интереси или интересите на одредена група или партија. За време на војна, жртвата може да прерасне и до пожртвување на сопствениот живот. Смрт во битка за татковината е коренит тип на краен патриотизам.
Еве нешто интересно за она што вие сакате да го наметнете како свој став. На англиски е ама мислам дека ќе се снајдете. Опишани се религиозните верници и нивното мислење за патриотизмот, што е поинакво од горе наведениот текст.
Some religious believers place their religion above their 'fatherland', often resulting in suspicion and hostility from patriots. Two examples of groups that have experienced this suspicion in the United States are
Roman Catholics and
Muslims. In the United States and the United Kingdom,
Roman Catholics were seen as owing loyalty to
the Vatican rather than the nation. Muslims are sometimes seen as owing loyalty to the Islamic community (
Ummah) rather than to the nation. Other groups find a conflict between certain patriotic acts and religious beliefs.
Jehovah's Witnesses and
Mennonites may choose to refuse to engage in certain patriotic acts or to display certain symbols.
За крај само да кажам, сите си имате свои ставови и размислувања. И јас го почитувам тоа, само немој со сила да ги наметнувате тие мислења на останатите. Јас кажав предходно и се уште стојам зад тоа што го кажав. За мене патриотизмот и христијанството немаат никаква заедничка врска. Не мора да си религиозен за да бидеш патриот.
А за даноците, сите плаќаме даноци, затоа што треба да се плаќаат, за нашето образование, здравство, култура итн., а како се користат тие пари, моментално не ме интересира. Имам поважни работи од тоа.
Поздрав.