Дали патриотизмот е христијанска наука?

еве уште една тема која носи раздор ...(според мене самата религија носи раздор)
дали тогаш Македонец со муслиманска или некоја друга освен хриситијанска вероисповед неможе да биде патриот?

Moze, zosto da ne moze... samo ovde e povrzanost patriotizam:hristijanstvo.

Moze, zosto da ne moze... samo ovde e povrzanost patriotizam:hristijanstvo.

и шо има врска ...

а може ли неверник (не Атеист, затоа шо има и некои кои не се обврзуваат кон религија но не се ни атеисти) да биде патриот?

и шо има врска ...

а може ли неверник (не Атеист, затоа шо има и некои кои не се обврзуваат кон религија но не се ни атеисти) да биде патриот?

Секако дека може.Иако и во двата случаи имаме слична ако не и иста психолошка матрица.

и шо има врска ...

:toe:
Ne razbiram zosto ne bi mozel...
Edno e nekoj da e privrzan za narodo i tatkovinata, a drugo e da si privrzan na Boga!
Jas i koga ne bev hristijanin bev patriot! Ako samo nekoj loso recese za makedoncec ili Makedonija, covek ke otepav... ;)
Ama sega poinaku go razbiram, t.e. za mene e patriotizmot. Objasniv ogore sto.

тогаш не ја сваќам темава ...

Дали патриотизмот е христијанска наука?
дали се мисли на тоа дали патриотизмот е измислен од христијаните ... христијанска наука или ??? :toe:

Патриотизмот е програма која ни е даунлодирана со цел да бидеме измамувани и ограбувани а во исто време да не се жалиме,дури и да сакаме тоа да ни го прават.

Инаку патриотизмот како феномен се појавува многу покасно од религиите во случајов христијанската некои 1700 и нешто години покасно.

Она што е заедничко во двата случаи е продавањето на нашата индивидуална моќ во рацете на некој `поголем` авторитет...во случајот на религијата тој е анонимен авторитет (Бог,претставен како што е во христијанството,ислам,јудеизам и други...) а во случајот на патротизмот јавен авторитет претставен во ликот на политичарите на кои кумулативно им даваме пола од она што сме го заработиле низ животот.

Запрашајте се колку и дали вреди тоа.Сите оние пари кои ќе им ги дадете во рацете на политичарите,а сте можеле да ги искористите за себе или вашите најблиски.Во име на знамето,грбот химната и другите архетипски симболи на лоботомијата.Што имате вие од тоа?

Свестете се еднаш.

Не знам од каде ги наоѓаш тие програмчињата ама сигурно се пиратски :vozbud:...Инаку, мислам дека бев јасен што за мене претставува патриотизам и со што е поврзан. Со религијата сигурно не е!!!

И за кои пари правиш муабет дека ги даваме на политичарите?

Не знам од каде ги наоѓаш тие програмчињата ама сигурно се пиратски :vozbud:...Инаку, мислам дека бев јасен што за мене претставува патриотизам и со што е поврзан. Со религијата сигурно не е!!!

И за кои пари правиш муабет дека ги даваме на политичарите?

А ти знаеш од кога и каде потекнува патротизмот како феномен? Си читал нешто на таа тема? Или мислиш дека одсекогаш постоел? Или мислиш дека го имаме во ДНК заедно со бојата на очите и косата?

Патриотизам значи љубење на својата земја, негување на нејзините традиции, култура, јазик...и вложување напори од таа земја да направиш поубаво место за живеење.

И што си направил досега за да ја претвориш Македонија во поубаво место за живеење?
И објасни ми го делот со љубење...:vozbud:малку ми е нејасно сето тоа...

А за парите...даноци,царини,акцизи и други намети кои кумулативно пресметано се околу 50% од се она кое ќе го заработиш во текот на животот.Со тие пари располагаат политичарите и ги трошат према нивни потреби и желби.Секој производ или услуга кои ги купуваш ги купуваш по двојна цена бидејќи дури да стигнат до тебе се оптеретени со давачки од околу 1/2 од нивната финална цена.Во некои случаи повеќе во некои помалку но просечно земено околу 1/2.

ахахахаха интересно е што сакате дел од својата религија (христијанството во случајов) да ја вметнете во сите области од секојдневието....па макар и таму каде што не постои.
...

Сакале ние или не, сме се разбудиле ние или не, ние не можеме да промениме ништо на фактот дека сме сите во заемна повржаност на феномените а дека Животопријатниот корен, Животопријатниот Извор на Животот е баш ТОЈ Вечен ОТЕЦ на истиот!

Иначе зборот религија доаѓа од латинскиот religare и значи повторно повржување!

- Повржување со што, во што?

Со Коренот на Животот, со Изворот на Животот, со Матриксот (Мрежата) на Животот од Кој/Која - поради нашиот индивидуален и колективен егоизам - сме се одвржале и сме почнале да формираме некојси патриотизми, некојси егоизми кои се илузорни и по својата длабока природа животонепријатни (антихристијански)!

Тука нема повеќе ни Елини, ни Јудејци, ни обрезани, ни необрезани, ни варварин, ни скит, ни роб, ни слободен, а се и во се е Христос.

Епистел до Колосјаните, глава 3, стих 11

Еве тука ти е се објаснето од што, каде и во кое време потекнува зборот патриотизам. Ова и ги потврдува предходните мои коментари.

А ти знаеш од кога и каде потекнува патротизмот како феномен? Си читал нешто на таа тема? Или мислиш дека одсекогаш постоел? Или мислиш дека го имаме во ДНК заедно со бојата на очите и косата?

И што си направил досега за да ја претвориш Македонија во поубаво место за живеење?
И објасни ми го делот со љубење...:vozbud:малку ми е нејасно сето тоа...

А за парите...даноци,царини,акцизи и други намети кои кумулативно пресметано се околу 50% од се она кое ќе го заработиш во текот на животот.Со тие пари располагаат политичарите и ги трошат према нивни потреби и желби.Секој производ или услуга кои ги купуваш ги купуваш по двојна цена бидејќи дури да стигнат до тебе се оптеретени со давачки од околу 1/2 од нивната финална цена.Во некои случаи повеќе во некои помалку но просечно земено околу 1/2.

Патриотизам

Од Википедија

Скокни на: навигација, барај

Одбраната на татковината е дел од патриотизмот: статуа во Париз, споменик за студентското вмешување во одбраната на Франција во 1814 година.

Патриотизам е поим со кој се означува позитивно чувство и поддржувачки став спрема „татковината“ (латински: patria) од страна на поединци или групи. „Татковината“ (или домовина, родбина) може да биде една област или град, но патриотизмот вообичаено се однесува на народ или нација или држава. Патриотизмот подразбира ставови како: гордост за достигнувањата и културата, желбата за зачувување на карактерот и основата на културата и себепронаоѓање со другите членови на нацијата. Патриотизмот е блиску поврзан со национализмот и често се користи како негов синоним. Строго кажано, национализмот е идеологија, но често се разбира како посакуван и соодветен патриотски став (и националистичките политички движења и патриотизмот можат да бидат непријателски настроени спрема туѓите татковини).
Патриотизмот има етичка конотација: кажува дека татковината (било како и да се дефинира тој поим) е морален стандард или самиот е морална вредност. Патриотизмот исто така кажува дека поединецот треба да ги стави интересите на нацијата пред личните интереси или интересите на одредена група или партија. За време на војна, жртвата може да прерасне и до пожртвување на сопствениот живот. Смрт во битка за татковината е коренит тип на краен патриотизам.

Еве нешто интересно за она што вие сакате да го наметнете како свој став. На англиски е ама мислам дека ќе се снајдете. Опишани се религиозните верници и нивното мислење за патриотизмот, што е поинакво од горе наведениот текст.

Some religious believers place their religion above their 'fatherland', often resulting in suspicion and hostility from patriots. Two examples of groups that have experienced this suspicion in the United States are Roman Catholics and Muslims. In the United States and the United Kingdom, Roman Catholics were seen as owing loyalty to the Vatican rather than the nation. Muslims are sometimes seen as owing loyalty to the Islamic community (Ummah) rather than to the nation. Other groups find a conflict between certain patriotic acts and religious beliefs. Jehovah's Witnesses and Mennonites may choose to refuse to engage in certain patriotic acts or to display certain symbols.

За крај само да кажам, сите си имате свои ставови и размислувања. И јас го почитувам тоа, само немој со сила да ги наметнувате тие мислења на останатите. Јас кажав предходно и се уште стојам зад тоа што го кажав. За мене патриотизмот и христијанството немаат никаква заедничка врска. Не мора да си религиозен за да бидеш патриот.

А за даноците, сите плаќаме даноци, затоа што треба да се плаќаат, за нашето образование, здравство, култура итн., а како се користат тие пари, моментално не ме интересира. Имам поважни работи од тоа.

Поздрав.

За крај само да кажам, сите си имате свои ставови и размислувања. И јас го почитувам тоа, само немој со сила да ги наметнувате тие мислења на останатите. Јас кажав предходно и се уште стојам зад тоа што го кажав. За мене патриотизмот и христијанството немаат никаква заедничка врска. Не мора да си религиозен за да бидеш патриот.
Секако...зошто да пиеш Кока-Кола кога имаш Пепси...

И религијата и патриотизмот делат многу заеднички црти -

Демагогија
Ние сме подобри од другите (или од сите)
Власт
Пари
Догма
Контрола
Деструкција

Ја тука мислам дека ке одам подалеку од сите ... Заправо јас сметам дека христијанството и патриотизмот се негираат мегу себе ...
Христианството не учи дека сите луге се создадени од бога , автоматски сите луге се еднакви пред бога . Патриотизмот од друга стран не учи да ја сакаме тетковината и својот народ , џанам да ги сметаме за повисоки од другите . Автоматски се коси со она сите луге се еднакви пред бога .

Ако земиме да навлегуваме подлабоко ... Патриотизмот диктира борба во случај на загрозеност на татковината , автоматски диктира убивање и повредување на други луге кое се коси со христианството в корен .

Христианството преку некои постулати пак го забранува патриотизмот , пример љубовта кон сите луге , не посакување на туѓо , немање на други богови и идоли освен семоќниот , итн итн итн

Така да Едно со друго се негират порадо ... Во ниеден случај не се подржуваат .

А за прашањето дали нациа може да е вечна ... дефинитивно не ... Сите нации кои ги познаваме постојат од крајот на 19 век пошто тогаш за прв пат е создаден поимот за нациа ... Така да .. не постојат од долго .. а пак како што е тргнато со глобализации и такви ствари нема да ни да траат уште многу .

И толку ке кажам

Ја тука мислам дека ке одам подалеку од сите ... Заправо јас сметам дека христијанството и патриотизмот се негираат мегу себе ...
Христианството не учи дека сите луге се создадени од бога , автоматски сите луге се еднакви пред бога . Патриотизмот од друга стран не учи да ја сакаме тетковината и својот народ , џанам да ги сметаме за повисоки од другите . Автоматски се коси со она сите луге се еднакви пред бога .

Ако земиме да навлегуваме подлабоко ... Патриотизмот диктира борба во случај на загрозеност на татковината , автоматски диктира убивање и повредување на други луге кое се коси со христианството в корен .

Христианството преку некои постулати пак го забранува патриотизмот , пример љубовта кон сите луге , не посакување на туѓо , немање на други богови и идоли освен семоќниот , итн итн итн

А за прашањето дали нациа може да е вечна ... дефинитивно не ... Сите нации кои ги познаваме постојат од крајот на 19 век пошто тогаш за прв пат е создаден поимот за нациа ... Така да .. не постојат од долго .. а пак како што е тргнато со глобализации и такви ствари нема да ни да траат уште многу .

И толку ке кажам

Постов е типичен производ на „...мудрувањето по својот ум...„, што значи „набадање„ произволности до максимум, без грам познавање на тематиката за која се расправа.

Постов е типичен производ на „...мудрувањето по својот ум...„, што значи „набадање„ произволности до максимум, без грам познавање на тематиката за која се расправа.

А молам објасни ... ПОшто од ова малку кое го кажа не сваќам каде точно наоѓаш грешка во постот .

И толку ке кажам

Погледни ги болтуваните изрази...

Да одам по ред:

- христијанството не го негира патриотизмот, туку го подразбира и патриотизмот е интегрален дел од рисјанството,
- патриотизмот не ја негира верата и не се коси со неа,
- убивањето други луѓе, кои од зла намера напаѓаат, не е забрането во христијанството, туку е допуштено како нужна потреба-нема друг начин за справување со злонамерните луѓе, освен нивна елиминација!
- патриотизмот не се коси со љубовта кон другите луѓе, туку го потвдрува тој рисјански принцип: „...љубете ги непријателите свои...„ вели Господ!
- пред нациите, постоеја и народите, од кулата вавилонска па наваму. Нациите постојат само како правно-историка категорија, оти во реалното живеење очигледна е подвоеноста во рамките од една и иста нација.
- целта од глобализацијата е создавање на аморфна раса луѓе, без колективно сеќавање за своето минато, кои многу лесно ќе го прифатат и ќе му се поклонат на антихристот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom