Дали ги сакате поповите?

• Креатор на темата Креатор на темата Hooligan
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ги сакате поповите?

• ДА

Гласови: 34 24,3%
  • НЕ

Гласови: 106 75,7%

• Вкупно гласачи
    140
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Дали ги сакам поповите кратко и едноставно не.
Имам неколку пријатели кои сега се попови пред да станат искачавме пиевме е+евме(и3винете на и3ра3) и сеа они од еднаш станаа свети луге продаваат евтини прика3ни итн итн.3ошто би ги сакал ценел и верувал што се они подобри од мене и по свети ......

Не мие намерата ниту да ги бранам ниту да ги напаѓам поповите.
Но тоа што некој некогаш правел ПРАВЕЛ, доколку кај некој навистина се роди ВИСТИНСКА ВЕРА во Господ Исус, тогаш СТАРОТО ПОМИНУВА И СЕ СТАНУВА НОВО 1 Коринќаните 5:17

Кај мене беше сличен случај!

Може и кај тебе пријателе да случи! Доколку сакаш, разбира се!

Не мие намерата ниту да ги бранам ниту да ги напаѓам поповите.
Но тоа што некој некогаш правел ПРАВЕЛ, доколку кај некој навистина се роди ВИСТИНСКА ВЕРА во Господ Исус, тогаш СТАРОТО ПОМИНУВА И СЕ СТАНУВА НОВО 1 Коринќаните 5:17

Кај мене беше сличен случај!

Може и кај тебе пријателе да случи! Доколку сакаш, разбира се!

Пријател со цитати ако ги следиш моите постови ке сватиш дека нема да ме убедиш во ништо.

А тоа дека од атеист ке преминам во верник ке се случи оној момент кога ке постои валиден и сигурен доказ дека нештото во кое верувате постои во онаа форма во која го опишувате... а тоа ке се случи благо кажано никогаш....

Пријател со цитати ако ги следиш моите постови ке сватиш дека нема да ме убедиш во ништо.

А тоа дека од атеист ке преминам во верник ке се случи оној момент кога ке постои валиден и сигурен доказ дека нештото во кое верувате постои во онаа форма во која го опишувате... а тоа ке се случи благо кажано никогаш....

НИКАД НЕ ВЕЛИ НИКАД! За СЕ си има ПРВ пат!
Ако имаш Библија прочитај во Новиот Завет во Дела на апостолите, поглавие 9. Таму е опишано за еден сличен на тебе. Не атеист додуша, ама противник на ...
:smir:

НИКАД НЕ ВЕЛИ НИКАД! За СЕ си има ПРВ пат!
Ако имаш Библија прочитај во Новиот Завет во Дела на апостолите, поглавие 9. Таму е опишано за еден сличен на тебе. Не атеист додуша, ама противник на ...
:smir:

Да не се повторуваме со муабети не ми цитирај делови од книга напишана од човек..
И не е сличен на мене во никој случај прочитај убаво па збори, а ако мислиш дека пишувам на памет се лажеш имам прочитано и библија и куран чисто од љубопитност и да бидам информиран

Пааааа..види сеа..Ако бараш доказ(и), прво, одбиди се да објасниш каков треба дабиде тој доказ за да биде за тебе доволно убедлив. Од друга страна, барајќи докази за Божјото постоење, може да биде процес кој ќе потрае. А докази за Неговото постоење имаш насекаде околу себе. За здраворазумните неверници, важи Законот на природната креација: се што е создадено, има и свој Создател. Се штое е движено, има и свој Двигател. Аристотел, како нехристијанин, тоа го има САМИОТ заклучено, користејќи со СВОЈОТ ум, без притоа да го прочита Писмото (а и како би го прочитал. кога му било недостапно?).
Па природно е атеистот да премине во верник, а ако верникот премине во атеист, тогаш „..свињата се вратила на својата повраќаница...„

За 10-те Божји заповеди се вели т.е. пишува во ТАА Книгата напишана од човек дека биле НАПИШАНИ СО ПРСТ БОЖЈИ.
Па еве ти пријателе. КНИГА која не е напишана од човек.

Но ти тоа веќе си го прочитал, така, чисто за информираност.

Пааааа..види сеа..Ако бараш доказ(и), прво, одбиди се да објасниш каков треба дабиде тој доказ за да биде за тебе доволно убедлив. Од друга страна, барајќи докази за Божјото постоење, може да биде процес кој ќе потрае. А докази за Неговото постоење имаш насекаде околу себе. За здраворазумните неверници, важи Законот на природната креација: се што е создадено, има и свој Создател. Се штое е движено, има и свој Двигател. Аристотел, како нехристијанин, тоа го има САМИОТ заклучено, користејќи со СВОЈОТ ум, без притоа да го прочита Писмото (а и како би го прочитал. кога му било недостапно?).
Па природно е атеистот да премине во верник, а ако верникот премине во атеист, тогаш „..свињата се вратила на својата повраќаница...„

1.Доказите до сега изнесени од страна на верниците беа цитати од книга напишана од обичен човек кој бил попаметен од своето тогашно окужување. 3аклучок создадено од човек наменето (објаснето во другите постови со која намена) за човек.

2.Нека биде процес што ке потрае не е проблем ако сакаш и контакт тел ке ти дадам да ме известуваш, а за работите кои постојат се наогаат докази одма од едноставна причина ПОСТОЈАТ.

3.Се вика процес на еволуција

4.Што е со тие кои едноставно религијата не можела да допре до нив т.е писмото не им било достапно (имале срека не им напраиле бреин вош).

И да не биди контрадикторен веке повеке пати си го погазуваш кажаното:треба да го осетиш господ за да станеш верник а не според некое писмо, еднаш е чуство другпат е писмо дај реши се....

За 10-те Божји заповеди се вели т.е. пишува во ТАА Книгата напишана од човек дека биле НАПИШАНИ СО ПРСТ БОЖЈИ.
Па еве ти пријателе. КНИГА која не е напишана од човек.

Но ти тоа веќе си го прочитал, така, чисто за информираност.

Леле ти стварно ништо не си разбрал иди земи книга социологија за да сватиш што се тие 10 заповеди.

А незнаев дека господ го одобрува цинизмот....биди малце покултурен поентата е да дебатираме не да се омаловажуваме или навредуваме ....:nenene:

Леле ти стварно ништо не си разбрал иди земи книга социологија за да сватиш што се тие 10 заповеди.

А незнаев дека господ го одобрува цинизмот....биди малце покултурен поентата е да дебатираме не да се омаловажуваме или навредуваме ....:nenene:

СЕКОЈ си го има правото (и ти и јас) да си ја ЗЕМЕ книгата која повеќе му одговара. јас мојот (а очигледно и ти твојот) избор одамна сум си го направил.

Инаку, навистина не гледам во што те навредив?!?!

Препорачај ми друга книга за тоа!

Не сум рекол и немам ниту намера да речам ПОГРДЕН ЗБОР. Тоа е во спротивност на моето верување кое доаѓа од МОЈАТА КНИГА-Библијата.
:helou:

Леле..ајде и јас како автор на темава да се вклучам во оваа дискусија (погоре)..
Денес се враќав дома на виденд од на факултет и со еден до мене во автобусот се спречкавме дека за некое време ќе сум се убедел дека постои господ.....и не било убаво така да сум зборувал за него (јас му реков дека ќе верваам во тоа батето-кога ќе дојдит да ме тепат во покер) - овој ми вели-лошо ќе било ако ме слушнел....
А јас .....искрен..како и секогаш го почастив со едно смеееењеее ..
фала богу само смеење заслужуваат тие што несакаат да согледат во аргументите што ние атеистите ги нудиме..
Аман бре теисти..јас немам ништо против вас..јас никогаш нема агресивно да се однесувам спрема тие кои веруваат во господ-само сум реАлен и стојам цвсрсто на земја..а самите ќе сватите дека сме во право!!
А за поповите.......верввејте пред некој вечер кога читав какви све глупости имаат правено..неможев да престанам да се смеам едно 15 минути...БРАВО за сите оние кои ни пишаа на форумов за поповите-лопови од различни краеви...а поздрав и до поповите кои не читаат..најаки батина сте :)

Аман бре теисти..јас немам ништо против вас..јас никогаш нема агресивно да се однесувам спрема тие кои веруваат во господ-само сум реАлен и стојам цвсрсто на земја..а самите ќе сватите дека сме во право!!

Баце твојот став дека си реАлен е субјетивен и потполно исто валиден како и на секој друг кој има поинаков став од твојот.

Се согласувам дека стоиш цврсто на земја, ама до кога..., додека не отидеш под земја и нестанеш пак земја:toe:

На крај ај да претпоставиме дека ти си во право како атеист и дека верникот не е во право. Умирате и ти и верникот, аку навистина ти си бил во право тогаш двајцата одите под земја и ниту ти но ни верникот ништо не губите. НО! Што ако, макар и 0.001% да е шансата, верникот е во право и има живот вечен а ти си го негирал и не си го посакувал????? Кој губи тука кажи ми?

И за крај, ова убедување помеѓу теисти и атеисти е исто како убедување на далтонист дека навистина постојат бои, како ке му докажеш де???:jaj:. Или на слеп човек дека постои светлина??? :jaj:

Бог се чуствува, Љубовта се чуствува а не се докажува, но во овај матерјален свет, жално но реАлно, лугето престанаа да ги сметаат работите кои се чуствуваат како вистински сакаат само ЕМПИРИСКИ работи, затоа и во светов има се помалку Вера, Радост, Љубов и Надеж:smir:

Секое добро мое пријателче huligansko :wink:

Абе имат еден проблем......крстен е како проблем на злото!

Проблемот на злото е проблем за балансно изедначување на постоењето на сезнаен (омнисиентен), семоќен (омнипотентен) и благонаклон (беневолентен) Бог, со постоење на свет полн со зло и страдање. Ако Бог е омнисиентен, тогаш тој ЗНАЕ што да стори за да нема ни зло, ни патење. Ако Бог е омнипотентен, тогаш тој МОЖЕ да направи да нема ни зло, ни страдање. Ако Бог е беневолентен, тогаш тој САКА да направи да нема ни зло, ни страдање. Но, ако Бог знае како, ако може и ако сака да нема ни зло, ни страдање, зошто тогаш тоа не го прави? Наједноставниот одговор е дека Бог тоа не го прави, бидејќи не постои.

Имат уште неколку проблеми....
Проблемите со божествената праведност на пример..
Доктрината за божествената праведност е исто така подложена на критики. Прво, испаѓа дека е во конфликт со идеата дека Бог простува. Праведен Бог ќе се погрижи секој да го добие тоа што го заслужува; Бог кој простува прави нечии гревови да поминат неказнето. Второ, христијанскиот поглед на Рајот и Пеколот испаѓаат неправедни, и тоа на многу начини. Пеколот, на пример, испаѓа да им нанесува бескрајно голема и бескрајно долга казна на оние кои се таму испратени. Така, како може некој конечен грев да заслужува бесконечна казна? Праведните казни и награди се пропорционални со лошите и добрите дела на лицата кои ги заслужиле. Рајот и Пеколот имаат само две состојби: се' или ништо. Според тоа, тие не можат да бидат праведни.

Така да.......тешко дека тоа батето постоит...

Само да напоменам...Досега теистите неуспеале да пласираат убедливи докази за постоењето на бог..така да , нашата позиција на атеисти однапред е предифинирана....

Поздрав и до тебе..

Toj ni seks ne uimal nikogas vo svojot zivot ne znam kaj citav ali covekot ednostavno se gadel od to ali alal da mu e za svoeto delo ali sepak so nego ne bilo nesto vo red.

Можда ама тој сакал целиот живот да се посвети на науката ...

Али ја само дадов пример пошо пред да станеш поп се жениш !!!

Абе имат еден проблем......крстен е како проблем на злото!

Проблемот на злото е проблем за балансно изедначување на постоењето на сезнаен (омнисиентен), семоќен (омнипотентен) и благонаклон (беневолентен) Бог, со постоење на свет полн со зло и страдање. Ако Бог е омнисиентен, тогаш тој ЗНАЕ што да стори за да нема ни зло, ни патење. Ако Бог е омнипотентен, тогаш тој МОЖЕ да направи да нема ни зло, ни страдање. Ако Бог е беневолентен, тогаш тој САКА да направи да нема ни зло, ни страдање. Но, ако Бог знае како, ако може и ако сака да нема ни зло, ни страдање, зошто тогаш тоа не го прави? Наједноставниот одговор е дека Бог тоа не го прави, бидејќи не постои.

1. Грешка- Злото не е онтолошка категорија, просто кажано злото непостои туку е искривување, девијација на доброто.
2. Грешка- Бог е, покрај тоа што си го набројал погоре, си заборавил да спомнеш дека не е тиранин па ја дал слободната волја, значи неправи ништо на сила туку ни остава нас да избираме сакаме или не, значи тој го прави тоа што треба ама НЕ ПО ТВОЈАТА ЧОВЕЧКА ЛОГИКА! Бог е Онтолошко битие, а ти не си, туку можеш да си, аку сакаш, не на сила!

Имат уште неколку проблеми....
Проблемите со божествената праведност на пример..
Доктрината за божествената праведност е исто така подложена на критики. Прво, испаѓа дека е во конфликт со идеата дека Бог простува. Праведен Бог ќе се погрижи секој да го добие тоа што го заслужува; Бог кој простува прави нечии гревови да поминат неказнето. Второ, христијанскиот поглед на Рајот и Пеколот испаѓаат неправедни, и тоа на многу начини. Пеколот, на пример, испаѓа да им нанесува бескрајно голема и бескрајно долга казна на оние кои се таму испратени. Така, како може некој конечен грев да заслужува бесконечна казна? Праведните казни и награди се пропорционални со лошите и добрите дела на лицата кои ги заслужиле. Рајот и Пеколот имаат само две состојби: се' или ништо. Според тоа, тие не можат да бидат праведни.
Праведноста и простувањето никогаш не се конфликтни, прости но овде твоите идеи се конфликтни:raz: Бог не казнува, ние сами се казнуваме, ако не сакаме да ни се прости, значи пак избор е во прашање :wink:. Рајот и пеколот нит се казни нит се награди ами ИЗБОР, прочитај погоре спомнав i за тоа.

Така да.......тешко дека тоа батето постоит...

Само да напоменам...Досега теистите неуспеале да пласираат убедливи докази за постоењето на бог..така да , нашата позиција на атеисти однапред е предифинирана....

Поздрав и до тебе..

Теистите ВЕРУВААТ дека постои Бог, нема што да се докажува тука тоа е вера или веруваш или не ИЗБОР пак :wink:, TИ (атеистите) ТВРДАТ дека непостои Бог, тие треба да изнесуваат докази, така да вашата позиција е однапред........стави кој сакаш суфикс:toe: Не ми одговори за теистот и атеистот, за шансата, од претходниот пост, што ако......????

На крај, Бог дава Избор, за разлика од нас луѓето кои понекогаш се запињаме ко пијани за плот.

Баце твојот став дека си реАлен е субјетивен и потполно исто валиден како и на секој друг кој има поинаков став од твојот.

Се согласувам дека стоиш цврсто на земја, ама до кога..., додека не отидеш под земја и нестанеш пак земја:toe:

На крај ај да претпоставиме дека ти си во право како атеист и дека верникот не е во право. Умирате и ти и верникот, аку навистина ти си бил во право тогаш двајцата одите под земја и ниту ти но ни верникот ништо не губите. НО! Што ако, макар и 0.001% да е шансата, верникот е во право и има живот вечен а ти си го негирал и не си го посакувал????? Кој губи тука кажи ми?

И за крај, ова убедување помеѓу теисти и атеисти е исто како убедување на далтонист дека навистина постојат бои, како ке му докажеш де???:jaj:. Или на слеп човек дека постои светлина??? :jaj:

Бог се чуствува, Љубовта се чуствува а не се докажува, но во овај матерјален свет, жално но реАлно, лугето престанаа да ги сметаат работите кои се чуствуваат како вистински сакаат само ЕМПИРИСКИ работи, затоа и во светов има се помалку Вера, Радост, Љубов и Надеж:smir:

Секое добро мое пријателче huligansko :wink:

Браво ова е првото нешто што држи, секоја чест за постов ми се свига. Нема да се осудам да го демантирам пошто и незнам како едоставно со ваков став можеш да убедуваш луге дека нешто постои или не а не со некој излитен цитат.:helou:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom