Дали е добро 85 % од младите да се запишат на факултет?

• Креатор на темата Креатор на темата alek34
  • Време на започнување Време на започнување
И 99% да се запишат, колку од нив ќе го завршат? :)

И 99% да се запишат, колку од нив ќе го завршат? :)
......сите пак ќе го завршат,...........но проблемот е во тоа што скоро 60% од бруцошите студираат/ле на Економски и Правен,а сеуште немаме ЕФИКАСНО ПРАВОСУДСТВО и СТАБИЛНА ЕКОНОМИЈА.....

Невработеноста е највиска кај тие со средно и основно образование кај тие со Високо е пониска тоа укажува дека има потреба од такави кадри повеќе. Но, од друга страна невработен со повисокот образование чини повеќе бидејќи повеќе е вложено во него и полошо е таква инвестицја да не се користи. А има уште еден факт високо обрзаовните продуцираат повеќе БДП/на глава на жител така да влијаат повеќе на подоврување на економијата. Според мене треба да се форсира високот образование и е добро што толку многу се запишуваат на Факс. Но, не треба да има никакви ограничувања или стимулуси за Високот обрзование нека си одлучи самиот пазар на трудот што му треба а што не.

Од постовите што ги прочитав заклучив дека многу погрешно се гледа на степенот на образованието.
Зашто мислите дека секој кој ке заврши факултет мора да биде на некоја хиерарсиска функција која асоцира со канцеларија ,шефување или седење пред компјутер. Со ова темпо на развој во светот сите области се стремат на еден повисок степен каде што факултетското образование го заменува средното ,а нагоре идат повисоките степени.Еве ке ви дадам пример.Овде , не постои копање канали со копач и лопата,не постои косење трева и кастрење гранки со срп и макази.Во игра се машини роботи за кои да ги управуваш треба да имаш доста познавање за истите.Освен тоа самото градирање на степенот на образование не се мери во број на завршени години ,него системот е на бодови. Во самиот општествен систем постои скала на вреднување на трудот према степенот на образование ,така да ако работиш некоја работа за која е потребен понизик степен на образование ти во тој случај добиваш поголема плата од колегите кои ја вршат истата работа со соодветно образование. Вакво нешто слично постоеше и во Југославија а е исфрлено во “пакетот“ на“ комуњарски систем “,како што се случи и со еден куп други добри работи кои ги имаше во таа држава.Само за пример, иако е надвор од темата , во Југославија имаше закон за потекло на имотот .Тој закон беше укинат меѓу првите по образложение дека е комуњарски а сега се чудиме како новопечени милионери се шетаат поред нас а работат работа која е платена само неколку стотина евра месечно:toe:

Ако де нека си завршат луѓето факултет, убаво е младите да се образовани, и сега по завршуванјето на факултет кој има срека , врски ,партиска книшка ке се вработи ,а кој не , ке мора да се занимава со други дејности сточари, столари, земјоделци, шофери .... па нели мора и тоа некој да го работи , неможе сите да сме во канцеларија

Ако де нека си завршат луѓето факултет, убаво е младите да се образовани, и сега по завршуванјето на факултет кој има срека , врски ,партиска книшка ке се вработи ,а кој не , ке мора да се занимава со други дејности сточари, столари, земјоделци, шофери .... па нели мора и тоа некој да го работи , неможе сите да сме во канцеларија
.........а тоа се прави според регуларни процедури(конкурси за вработување) или преку непотизам???

поради ваквите размислување НЕМА НИКОГАШ да бидеме економски и политички стабилни,некој мора тоа да го работи,па зашто ТОЈ НЕКОЈ МОРА ДА БИДЕ просечниот и сиромавиот,зашто да не биде тој НЕКОЈ син на судија,ќерка на адвокат,внук на министер итн

Добро е за паразитските образовни структури на кои им требаат ученици/студенти за да вртат пара, пола милијарда евра годишно во РМ.
Тоа не се залудно потрошени средства, продукцијата на тролови е со полна пареа.
Сето тоа ќе дојде на наплата еден ден.

Незнам дали сум пишал до сега(ме мрзи да барам) , мое лично мислење е дека не е добро...зошто..невработеност 32%,опоравување на економија ни за лек..политиката не докрајчи скроз,нема странски инвестиции, нема развој на наука и техника..едноставно со толкава бројка на висок кадар може само дополнително да направиме одлив на мозоци надвор

.........а тоа се прави според регуларни процедури(конкурси за вработување) или преку непотизам???

поради ваквите размислување НЕМА НИКОГАШ да бидеме економски и политички стабилни,некој мора тоа да го работи,па зашто ТОЈ НЕКОЈ МОРА ДА БИДЕ просечниот и сиромавиот,зашто да не биде тој НЕКОЈ син на судија,ќерка на адвокат,внук на министер итн

Во ред се согласувам со тебе, и јас сум против тоа да се вработува по партиска линија , роднински врски, непотизам. Поентата ми бесе што кога еве конкурираат 10 луге за едно работно место,и избираат само еден ..и што сега другите треба да чекаат подобри времинја или пак да најдат работа која можеби не им е по струка ама сепак ке работат ,мора да се егзистира од нешто

Во ред се согласувам со тебе, и јас сум против тоа да се вработува по партиска линија , роднински врски, непотизам. Поентата ми бесе што кога еве конкурираат 10 луге за едно работно место,и избираат само еден ..и што сега другите треба да чекаат подобри времинја или пак да најдат работа која можеби не им е по струка ама сепак ке работат ,мора да се егзистира од нешто
..........јасно е тоа дека мора од нешто да се егзистирам,,,,,,,но во денешно време НА СИТЕ НЕ ИМ СЕ ДАВА ПОДЕДНАКВА ШАНСА ЗА ВРАБОТУВАЊЕ...............затоа мене лично,ми е преку тасета со таквите размислување МОРА ТАКА ДА БИДЕ кои не ги пласира сиромавиот,просечниот и чесен граѓанин,туку се наметнати од поелитниот ешалон во нашето општество се со цел да не се обесхрабрат луѓето разочарани од П...ДЕРСКИОТ НАЧИН на вработување

Сето оваа е глупа тема. Се знае дека на било која насока што се нуде по факултетите треба да се има евиденција за истата и колку е таа потреба во македонијава. Особено од овие што се за правнициве, јавнава администрација, сообраќајците и сите други од кои што едноставно нема потреба поради тоа што има ненормално многу дипломиран народ што седе дома и нема кај да оде на работа со таа диплома. Ако се има една контрола за тоа која насока е потребна и во колкава количина нема да има никакви проблеми ни на факултетиве ни пред шалтерите за вработување каде може да се видат еден куп од дипломирани невработени и доста разочарани луѓе.

Образованието кај нас е во хаос, ништо не е организирано како што треба. Владата си прави маркетинг, си отвара факултети во секој град, се запишуваат едно 80-90% од матурантите, а нажалост пола од тие се полуписмени. Несакам никој да навредам, но тоа е факт од кој нема бегање. Во ред е да има факултети и во помалите градови,има деца кои се капацитет, но ете неможе сите да студираат во Скопје, вака барем се има поголема шанса. Во ред е тоа, но треба да има некои критериуми, треба да има приемни испити, неможе туку така секој кој што ќе посака да се запише на факултет. Сите го велиме тоа нека се запишат, ќе видеме колку од нив ќе завршат, ќе завршат и тоа како поголем дел од нив. Јас потекнувам од едно помало градче, пред 2-3 години ни отворија факултет, се бараа што повеќе да се запишат само број да се пополни, иако една добра половина од тие поима немаат од ништо. Треба да има некаква организација, некои повисоки критериуми, образованието веќе не е тоа што беше.

Јас сум на економски факултет и оваа година се проширија квотите и се запишаа околу 1000 студенти.Значи оваа година на економскиот факултет има грубо околу 300 студенти повеќе.Мислам дека македонската економија нема капацитет за толку економисти.Најуспешните и најснаодливите ќе се бутнат по банкиве и по ретките добри компании во нашава земја.Но тоа ќе биде случај со не повеќе од 100.Што ќе биде со другите 900 студенти?Ќе работат нешто што нема врска со тоа што го учеле.И џабе маката,потрошените пари и време..Виновници за ваквиот хаос не само на економскиот факултет туку и во другите образовни институции се оние што ја спроведуваат ваквата политика и самите студенти.

Зошто оние што ја спроведуваат ваквата политика(владата,деканатот,професорите)?

Системот на нашево образование е катастрофален.Целта на еден образовниот систем е да се обезбедат квалитетни и обучени кадри кои ќе бидат спремни да ја работат ппонатамошната работа професионално.Но кај нас целта е да се соберат што повеќе пари од партиципација и да се земе шти повисока и сигурна плата.Значи нашиов систем ја изгубил целта.Програмите и учебниците се превземени од надвор , што значи дека не се прилагодени за овдешната средина итн. инт.

Зошто студентите?

Сите одат на факултет колку за да се здобијат со диплома или поради тоа што сега сите одат на факултет.Не се откриле самите себе што сакаат и за што ги бива.Немаат јасна визија за нивната иднина и така се влечат 4 години по амфитеатрите чекајќи да диплмираат при што мислат којзнае што направиле во животот.Јас сум сигурен дека повеќе од 5% од студентите на економски не ги интересира економија.Катастрофа...

Јас сум на економски факултет и оваа година се проширија квотите и се запишаа околу 1000 студенти.Значи оваа година на економскиот факултет има грубо околу 300 студенти повеќе.Мислам дека македонската економија нема капацитет за толку економисти.Најуспешните и најснаодливите ќе се бутнат по банкиве и по ретките добри компании во нашава земја.Но тоа ќе биде случај со не повеќе од 100.Што ќе биде со другите 900 студенти?Ќе работат нешто што нема врска со тоа што го учеле.И џабе маката,потрошените пари и време..Виновници за ваквиот хаос не само на економскиот факултет туку и во другите образовни институции се оние што ја спроведуваат ваквата политика и самите студенти.

Зошто оние што ја спроведуваат ваквата политика(владата,деканатот,професорите)?

Системот на нашево образование е катастрофален.Целта на еден образовниот систем е да се обезбедат квалитетни и обучени кадри кои ќе бидат спремни да ја работат ппонатамошната работа професионално.Но кај нас целта е да се соберат што повеќе пари од партиципација и да се земе шти повисока и сигурна плата.Значи нашиов систем ја изгубил целта.Програмите и учебниците се превземени од надвор , што значи дека не се прилагодени за овдешната средина итн. инт.

Зошто студентите?

Сите одат на факултет колку за да се здобијат со диплома или поради тоа што сега сите одат на факултет.Не се откриле самите себе што сакаат и за што ги бива.Немаат јасна визија за нивната иднина и така се влечат 4 години по амфитеатрите чекајќи да диплмираат при што мислат којзнае што направиле во животот.Јас сум сигурен дека повеќе од 5% од студентите на економски не ги интересира економија.Катастрофа...

Квотите на Економски беа само лани намалени, јас кога се запишував имаше над 1000 студенти.

Една од причините поради која што Владата стимулира запишушвање на факултет во толку висок процент, 85%, е политика за привидно намалување на невработеноста. Порано тие што не се запишуваа на факултет бараа работа дур беа заведени на Завод како невработени. Сега за да не дремат дома се запишуваат на факултет. Кај и да е ќе се врати оваа идеја назад како бумеранг бидејќи во МК нема потреба од толку луѓе со високо образование. Посебно што секој идиот од секоја паланка сега завршува факултет. После дипломата како украс во таксито што ќе го вози ќе му стои.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom