За ова
дали јас некаде реков дека само богатите треба да се образуваат? цело време сите скокате на тоа што сум го напишала, како јас цело време да викам дека само богатите имаат памет и само они треба да одат на факултет и да добијат работни места.
AlternativeF најверојатно не сум те сфатил во кој контекст си го кажала.
во ниеден момент не реков дека ќе смета, само ако разумно се размисли, нема поента толкав процент од народот да се едуцира.
Во ред, но толкав процент нема да се факултетизира. Претходно спомнав дека од 250 души во прва година, 15-20 само завршивме. Тоа е помалку од 10% од запишаните. Самиот процент не е показател за бројот на дипломирани. Друго ме зуни, зошто да не се едуцира? Дали е подобро писмен или неписмен народ?
немам ама баш ништо против да се запише на факултет секој којшто сака, ама ниту се нудат добри услови за студирање, ниту има отворени работни места потоа за луѓето кои ќе ги завршат факултетите.
Условите за студирање се тие, но трбухом за крухом не се ни гледа баш каков квалитет е образованието. Секој гледа да се пробие, да добие диплома со која се надева дека ќе се запосли. Зошто инаку ЕУ би ставала квота за свите граѓани?
http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=2764530&postcount=89
Значи во тој пост пишува дека
Бројот на студенти во еу (не гледајќи ја апсорптивната моќ на општествата) е 3.4% од вкупното население, а во Македонија е 3.06%.
Дали гледаме некоја разлика во процентот на студенти во однос на вкупниот број на население? Тука се негде.
Е сега квалитет, ова она...зошто оној што има овде факултет завршено е сега против тоа образование. Зошто воопшто студирал -ако не е во ред образовниот процес, квалитетот, процентот на студенти...
Еве
DBack вели дека е преведувач, претпоставувам дека е со факултет. Зошто
DBack (доколку имаш факултет) не си рекол на времето после средно -не одам на факс, ќе работам и живеам со средно?
Преведував за професори едни од Малме и Гронинген дојдени по педагошкиве факултети низ земјава на испомош. Се запознаваат едни со други, нашите со нивните... И еден по еден почнаа странциве да ме распрашуваат: „Абе не се некако многу доктори овде кај вас?!?!“ А ја им викам: „Епа, професор на факултет е, што?!“ Се скинаа од смеење! Викаат, со толку „стручен“ кадар можеме слободно да им држиме предавања по педагошките факултети во Холандија и Шведска. Се срамев малку. Јас сум професионален преведувач и имав сериозни проблеми да не ги китам речениците на нашите „доктори“ за да звучат малку попрофесорски. Тажно е.
Го споредуваме шведскиот образовен систем (кој е еден од најдобрите во светот според сите критериуми) со нашиот? Можеби ние и соседите, евентуално.
А Шведска сега гледав -имаат 1.9% студенти (не сметајќи ги шведските факултети во државата), а кај нас процентот е 3.06-3.2% (зависи според кои податоци). Но Шведска апсорбира, работна сила од надвор, а ние имаме реално 25-26% невработеност (официјално 32.7%), имаат развиено стопанство кое бара работници од сите профили и од сите степени на образование.
Башка што практичното знаење на швеѓаните во услови подруги од нивните го имаме видено -имавме доста експерти и мисии од нивните институции, така да...

слабо нешто функционираа вон нивните јасли.
Кога на сето ова ќе додадеме голем број скроз неписмено население или до четврто одделение (според ифицијални пописи) доаѓаме до некоја споредба едино со ...Индија.
Да додадам извор на податоци, овие се или од ЦИА фактбук или од државниот завод за статистика.