Cyberpunk 2077

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Togas e let down, od W3, GTA, rdr2 i ostanati igri koi i se konkurencija :)
Демек не може и со 50 саати да ти понуди подобро искуство од другиве? Јас ич не го сфаќам тоа со должината на игрите. Не може должината да ми ја одредува вредноста. Некогаш игра од 10 саати може да понуди повеќе од игра од 100 саати.
Na kakva konfiguracija ja igras?
Na dva uma sum da se vratam na pc gaming, 2 3 godini pominaa koga go shitnav mojot i ne sum vo tek :D

Ne zboram za entry, kolku kosta gaming pc these days, na high, 60fps, all that?
Многу :D
Не сум навлезен јас баш, да не се правам дека разбирам нешто многу. Компјутерот ми е земен за работа и најчесто играм само Хартстоун, ама од време на време пробувам по нешто. За Сајберпанк се знаеше дека ако сакаш најдобро искуство ќе мора на РС да играш (пак си играм со џојстикот од Сони).

i9-9900K, RTX 2070, 64GB RAM
Пуштено ми е се на максимум, ама мора со тоа DLSS што го спомнав да играм за стабилен фрејмрејт. Со тоа на ултра перформанс цело време играм на 60 фпс и не приметувам некоја разлика во графиката. Ако го исклучам паѓа на 30, па и под. Ама како што прочитав Сајберпанк ептен добро ја користи таа опција. На други игри го расипувало квалитетот.
За да се извади апсолутен максимум, треба РТХ 3080, нормално.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.382
Поени од реакции
30.812
Демек не може и со 50 саати да ти понуди подобро искуство од другиве? Јас ич не го сфаќам тоа со должината на игрите. Не може должината да ми ја одредува вредноста. Некогаш игра од 10 саати може да понуди повеќе од игра од 100 саати.
Zavisi od zanrot.
Ova e open world - sandbox rpg igra. Ocekuvam mnogu side quests, i interesna eksploracija, naoganje easter eggs etc etc.
Sakala nejkela, ke bide sporeduvana so slicnite kako nea.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
26.234
Поени од реакции
42.979

Многу :D
Не сум навлезен јас баш, да не се правам дека разбирам нешто многу. Компјутерот ми е земен за работа и најчесто играм само Хартстоун, ама од време на време пробувам по нешто. За Сајберпанк се знаеше дека ако сакаш најдобро искуство ќе мора на РС да играш (пак си играм со џојстикот од Сони).

Пуштено ми е се на максимум, ама мора со тоа DLSS што го спомнав да играм за стабилен фрејмрејт. Со тоа на ултра перформанс цело време играм на 60 фпс и не приметувам некоја разлика во графиката. Ако го исклучам паѓа на 30, па и под. Ама како што прочитав Сајберпанк ептен добро ја користи таа опција. На други игри го расипувало квалитетот.
За да се извади апсолутен максимум, треба РТХ 3080, нормално.
право машинерииче си имал, на 4к ја играш?

Член од
29 март 2013
Мислења
4.699
Поени од реакции
4.546
Многу зависи од тоа што бараш во гејмингот.
Нормално 1080 е поевтина варијанта од 1440 (+)
Но диз дејс 1080 мислам дека се поистоветува како степ бек, така да пожелно би било едно ниво погоре :icon_mrgr:

Стабилна 1440 варијанта (со подобар монитор) - 60фпс на хај за Сајберпанк мислам дека ќе шмркне 1500-2000 евра :/

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.758
Поени од реакции
52.727
Zavisi od zanrot.
Ova e open world - sandbox rpg igra. Ocekuvam mnogu side quests, i interesna eksploracija, naoganje easter eggs etc etc.
Sakala nejkela, ke bide sporeduvana so slicnite kako nea.
Има многу. Мене не ми е интересно премногу да шетам и да истражувам, не ми е интересно да има милион оружја и да морам да гледам кое да го одберам, не ми е интересно да ми се полни инвенторито па да морам да празнам и да трошам време на тоа. Ама еве овде сето тоа ми е интересно засега, и баш тоа е една од главните причини кои ме тераат да играм.
Сајд квестови има премногу, цело време ѕвони телефонот и ми додаваат. Мапата кога ќе ја отворам и ќе видам што се има, ме фаќа страв. Добро е што не е се што ќе видиш некој безвезен комбат, кај што одиш и мора да убиеш десетина противници. Во Ред Дед не чепнав ниту еден сајд квест само поради тоа, затоа што и во главните мисии ми беше ептен досадно. Тука баш прееска одејќи негде видов блиску на мапата прашалник, за некој криминал. Отидов очекувајќи да треба да се тепам, ама најдов веќе убиен човек и си земав ептен интересно леџендери оружје, Skippy :D

Член од
29 март 2013
Мислења
4.699
Поени од реакции
4.546
ама има доста моменти кд падне на 40-50 и знае да сецне ама верују дека брзо ќе се среди сас пачеви
Без добар G-Sync/Freesync монитор не очекувај да бидиш раат со статери и tearing.
Едноставно така функционираат сите графички, варираат со фрејмовите.
Автоматски споено мислење:

најчесто играм само Хартстоун
Господ ќе те казни!

Член од
29 март 2013
Мислења
4.699
Поени од реакции
4.546
ама мора со тоа DLSS што го спомнав да играм за стабилен фрејмрејт. Со тоа на ултра перформанс цело време играм на 60 фпс и не приметувам некоја разлика во графиката. Ако го исклучам паѓа на 30, па и под. Ама како што прочитав Сајберпанк ептен добро ја користи таа опција. На други игри го расипувало квалитетот.
DLSS 1.0 е срање, и самите од Nvidia го увидоа тоа па со DLSS 2.0 го средија.
Со 1.0 драстично се уништуваше квалитетот на сликата, а 2.0 е сосем друга работа и се осеќа големо подобрување во квалитетот и фпс-от.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Na kakva konfiguracija ja igras?
Na dva uma sum da se vratam na pc gaming, 2 3 godini pominaa koga go shitnav mojot i ne sum vo tek :D

За 4к играње? Рачунај ти треба high-end графичка, хај-енд процесор (за да нема bottleneck), 16 гб РАМ минимум, добра матична, добро напојување, водено ладење пошто (сепак, кога даваш толку пари за GPU и CPU, ќе дадеш и за боље ладење) и last but not least - 4к монитор кој е сигурно 35к+ (неам гледано пошто уште е далеку 4к гејмање на ПЦ за мене).

Јас ќе ја терам Сајберпанк на i7-8700, 1070ti i 16гб рам, ќе ја ставам на high подесувања, баш ќе видам како ќе иде (нормално, 1080п монитор).
Автоматски споено мислење:

Togas e let down, od W3, GTA, rdr2 i ostanati igri koi i se konkurencija :)
Во која смисла конкуренција? Во тоа колку ќе биде продавана играта?

Затоа што на друго ниво не можеш CP2077 да ги споредуваш со наведените игри.

Кога сме кај баговите, се знаеше дека ќе има багови (комплексна игра, open world, еден куп NPC-a, огромен град), а и Witcher 3 имаше еден куп багови, па после ја средија.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.382
Поени од реакции
30.812
Во која смисла конкуренција? Во тоа колку ќе биде продавана играта?

Затоа што на друго ниво не можеш CP2077 да ги споредуваш со наведените игри.

Кога сме кај баговите, се знаеше дека ќе има багови (комплексна игра, open world, еден куп NPC-a, огромен град), а и Witcher 3 имаше еден куп багови, па после ја средија.
Zosto ne mozam da ja sporedam so niedna druga igra?
Sho da ne izmisli topla voda Cyberpunk?

Da ne e osnivac na nov zanr ili nesto posebno? 2nd coming of Christ vo video igrite?

Mozes na site nivoa da gi sporedis, soobrakaj, koli, vozenjeto na kolite i nivna kolizija, combat, side quests, main quests, detali vo AI na npc, otvorenost na konstrukcii vo svetot, point a to point b path variation, replay value, kustomizacija, etc etc.

Ti za najnebitnoto se fana.

Член од
29 март 2013
Мислења
4.699
Поени од реакции
4.546
водено ладење пошто (сепак, кога даваш толку пари за GPU и CPU, ќе дадеш и за боље ладење)
Па искрено, во бројки прикажано воденото ладење не е нешто драстично подобра варијанта. Квалитетни воздушни кулери перформираат скоро колку водените.

Е сеа предноста кај водените ладења е во тоа што се поконзистентни во одржувањето на температурата, нонстоп има циркулација и нема спајкови во бројките како кај воздушните.
И сметам дека се понеопходни само во случај со оверклокови.

А од друга страна се покомплицирани за одржување и векот им е пократок. Со воденото ладење може да искусиш термални проблеми многу веројатно после извесен период.

Али во ред, изгледа пофенси и релативно е подобра варијата, па доколку не те стега буџет - go on.
Но доколку си ограничен и гледаш да заштедиш на нешто - мислам дека тоа е едно од компонентите за тоа.

Член од
21 мај 2008
Мислења
11.032
Поени од реакции
11.667
Па искрено, во бројки прикажано воденото ладење не е нешто драстично подобра варијанта. Квалитетни воздушни кулери перформираат скоро колку водените.

Е сеа предноста кај водените ладења е во тоа што се поконзистентни во одржувањето на температурата, нонстоп има циркулација и нема спајкови во бројките како кај воздушните.
И сметам дека се понеопходни само во случај со оверклокови.

А од друга страна се покомплицирани за одржување и векот им е пократок. Со воденото ладење може да искусиш термални проблеми многу веројатно после извесен период.

Али во ред, изгледа пофенси и релативно е подобра варијата, па доколку не те стега буџет - go on.
Но доколку си ограничен и гледаш да заштедиш на нешто - мислам дека тоа е едно од компонентите за тоа.
Се сложувам, затоа ми беше коментарот повеќе во насока дека ако даваш веќе толку пари за машина + монитор, може да се купи од поквалитетните водени ладења (ако ти се даваат тие пари секако).

Zosto ne mozam da ja sporedam so niedna druga igra?
Sho da ne izmisli topla voda Cyberpunk?

Da ne e osnivac na nov zanr ili nesto posebno? 2nd coming of Christ vo video igrite?

Mozes na site nivoa da gi sporedis, soobrakaj, koli, vozenjeto na kolite i nivna kolizija, combat, side quests, main quests, detali vo AI na npc, otvorenost na konstrukcii vo svetot, point a to point b path variation, replay value, kustomizacija, etc etc.

Ti za najnebitnoto se fana.
Па затоа те прашав, пошто не ми беше јасна споредбата.

Сајберпанк не измисли топла вода, таман работа, само надоградува на тоа што веќе постои во гејминг индустријата. Поентата ми е дека жанровска не е блиска со ниедна од наведените - повеќе е како „некст левел“ DeusEx. Барем јас така ги споредувам игрите.
Доколку гледаме објективно, сите игри што ги наброја + Сајберпанк се фантастични игри.

Kajgana Shop

На врв Bottom