CNN: Македонија е во групата земји со најлоши економии

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Ко ќе се споредам со вас, навистина не сум политички обоен. Никогаш не сум бил член на ниту една партија, ниту некогаш ќе бидам, зошто сакам да мислам со своја глава. Јас барем сум искрен и отворено велам дека сум “симпатизер“ на ДПМНЕто зошто мислам дека се помало зло (ако бираме веќе од две зла) и само и единствено поради ставот за името/националноста/јазикот и односите со албанската заедница.Не знам дали ова е воопшто и симпатизерство, зошто друг интерес немам од власта, ниту пак имам потреба да се мешам во политика.
СДСМ нека има ист став за името како и народот и нека ги штити македонските национални интереси и во однос на албанските преголеми апетити, бидете сигурни дека јас прв ќе гласам за нив на следните избори.
Да не беше проблемот со името и да не беа проблематични односите со Албанците, НИКОГАШ не би дискутирал за политика.
Твое лично право си е чив симпатизер си. Обично модераторите опоменуваат за јавно искажување политички ставови, си имаат од кајгана таква политика иако јас немам ништо против. Само да знаеш СДСМ никогаш нема крупно да игра на национална/националистичка политика, (голема македонија, името не го даваме, клетите, ш***ри и сл.) затоа што е лево од центарот ориентирана партија- левица, затоа ДПМНЕ игра на таа карта затоа што е нациналистичка партија десно ориентирана. На лево ориентираните партии таргетот им е социјалните прашања, (минимални плати, социјална помош, бесплатно образование и здравство) значи повеќе кон сиромашните граѓани. Тоа во последно време во светот не се припазува се измешаа работите, исто така е и кај нас дури претерано се измешани работите па така верувај (лично мислење, немора да се согласиш) десницата повеќе се грижи за социјалата, а левицата иако ја напаѓаат најмногу за тоа, сепак мислам дека е вистински попатриотска партија (однапред ти кажувам за добро на темата да не ја продолжиме дебатата во правец да се убедуваме која партија каква е затоа што може да не банираат =) ) подобро е да продолжиме со дискусии околу СиЕнЕн

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Бирање помало зло помеѓу две зла не само што не помага тука е контрапродуктивно и не доведе во срањево во кои сме.

Исто така не разбирам како некој во Македонија би можел да зборува за левица и десница ТАКВО НЕШТО ВО МАКЕДОНИЈА НЕ ПОСТОИ.

Ние во моментов немаме ни една партија која не е социјалистичка.Да некои се национал-социјалистички како во случај на малцинствата али сепак абсолутно се сите социјалистички.

И за крај мислам дека не постои по лицемерна нација од Македонците.Ние сме едни од најголемите расисти на светот кои во исто време се и најголеми кукавици.Толку сме желни да се изживуваме врз други што не е реално а во исто време сакаме да глумиме жртви.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Се согласувам ама неможам да разберам да ги продадеш на грчки газди
v Stopanska Banka AD-Skopje
v Cementarnica USJE AD-Skopje
v Rafinerijata OKTA AD-Skopje
v Pivara Skopje AD-Skopje
v @ito Luks AD-Skopje
v Alfa Banka AD-Skopje
дозволија и пивара да биде комплетно грцка и да се правиш голем патриот а пола земја да те смета за таков стварно неможам да разберам ама тоа е

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
Се согласувам ама неможам да разберам да ги продадеш на грчки газди
vStopanska Banka AD-Skopje
vCementarnica USJE AD-Skopje
vRafinerijata OKTA AD-Skopje
vPivara Skopje AD-Skopje
v@ito Luks AD-Skopje
vAlfa Banka AD-Skopje
дозволија и пивара да биде комплетно грцка и да се правиш голем патриот а пола земја да те смета за таков стварно неможам да разберам ама тоа е
Пивара не е Грчка на Хајнекен е сопственост само под нивна филијала што се вика Хеинекен Хеленик.

Жито лукс повеќе не ни постои комплетно пропадна.

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
Пивара не е Грчка на Хајнекен е сопственост само под нивна филијала што се вика Хеинекен Хеленик.

Жито лукс повеќе не ни постои комплетно пропадна.
kako propadnal zito luks raboti barem do pred 2-3 dena bas kupiv leb od niv :) a za pivara grcka e sigurno ti kazuvam sega brzo pred nekoj mesec ja (do)kupija (mislam dominanten paket nad 66%)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Ко ќе се споредам со вас, навистина не сум политички обоен. Никогаш не сум бил член на ниту една партија, ниту некогаш ќе бидам, зошто сакам да мислам со своја глава. Јас барем сум искрен и отворено велам дека сум “симпатизер“ на ДПМНЕто зошто мислам дека се помало зло (ако бираме веќе од две зла) и само и единствено поради ставот за името/националноста/јазикот и односите со албанската заедница.Не знам дали ова е воопшто и симпатизерство, зошто друг интерес немам од власта, ниту пак имам потреба да се мешам во политика.
СДСМ нека има ист став за името како и народот и нека ги штити македонските национални интереси и во однос на албанските преголеми апетити, бидете сигурни дека јас прв ќе гласам за нив на следните избори.
Да не беше проблемот со името и да не беа проблематични односите со Албанците, НИКОГАШ не би дискутирал за политика.

--- надополнето: 12 август 2012 во 00:49 ---

Добро де, па не можеме ние етничките Македонци да бидеме ко Ѓеропулос, Сашу, баба Сумбула, Тељ-ма, Άλφα (Αα - првата грчка буква во грчката азбука), ама почитувам различни мислења и право секој да си го каже сопственото мислење слободно и јавно, макар тоа соодвествувало дури и со политиката на Самарас.

Од кога човековото право на мисла и јавно изразување е перење мозок? Забораваш дека Р. Македонија не е Грција, која не ги почитува ниту основните човекови права на етничките Македонци. Во Македонија сите ние ги уживаме сите напишани и ненапишани човекови права, па затоа постои и Сител, и Јанко, Мирка, и А1Он и Дневник и Алфа...
И како најголеми патриоти на свет дали:
Сакаш да кажеш дека јавните нарачители на рекламата дале пари на големите пријатели на нашите непријатели?
Сакаш да кажеш дека се исти како претходните?

Член од
21 март 2012
Мислења
3.277
Поени од реакции
3.055
kako propadnal zito luks raboti barem do pred 2-3 dena bas kupiv leb od niv :) a za pivara grcka e sigurno ti kazuvam sega brzo pred nekoj mesec ja (do)kupija (mislam dominanten paket nad 66%)

http://en.wikipedia.org/wiki/Heineken_International Види во Европа што поседуваат.Не е Грчка Скопска Пивара само фирмата ќерка на Хеинекен која е направена за бизнис во овој регион има во името Hellenica .

А за Жито Лукс веќе не остана ништо од него.Сите продавници ги продадоа на Bake & Cake што е мислам по Жито Полог.Главната пекара им е како постапокалиптична зона во дворот гледаш распаднати камиони и ѓубре на сите страни.Буквално работат колку да не пропаднат али сепак се готови.

+ Малите маалски пекари и пекарите како Специјал им го ставија последниот клинец во ковчегот дека никој не е глуп таа "шумата" што ја правеше Жито Лукс да ја ајде.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.966
Поени од реакции
5.825
Procitav razni postovi koi bea nasoceni i protiv vlasta i protiv opozicijata za nasata ekonomska sostojba no nema da navleguvam politicki koj e vo pravo tuku vnimanieto ke go nasocam na ona sto najgolemiot televizki perac na mozok vo svetot CNN kazal deka Makedonija e vo grupata so najlosi ekonomii vo svetot.Jas po profesija ne sum ekonomist no vo praksa sum daleku pogolem ekonomist od bilo koj ekspert sto zavrsil ekonomija na fakultetot sto jas go vikam lihvarski bidejki te uci kako da tones vo bunar bez dno.Vo zivotot otkako rabotam celi 15 godini vo drzavna institucija nikogas nemam zemeno kredit a bogami nema ni da zemam zasto premnogu umesno rabotam so pari i znam kako racionalno da gi iskoristam,moite rezervi po bankite postojano rastat a so niv i kamatite sto gi izmam taka da jas na bankite mozam samo da im davam pozajmici no ne i tie na mene.Bi gi zaprasal onie sto mislat deka znaat nesto od ekonomijata da ja poglednat ovaa tabela koja posotjano odi vo zivo bidejki e prikazan javniot dolg vo svetot koja drzava spored niv e vo najdobra finansijska sostojba a koja e vo najlosa pa spored toa ke ocenat i koja ima najlosa ekonomija.
http://www.economist.com/content/global_debt_clock

ceasar

надеж, страв и алчност
Член од
2 април 2009
Мислења
1.133
Поени од реакции
574
http://en.wikipedia.org/wiki/Heineken_International Види во Европа што поседуваат.Не е Грчка Скопска Пивара само фирмата ќерка на Хеинекен која е направена за бизнис во овој регион има во името Hellenica .

А за Жито Лукс веќе не остана ништо од него.Сите продавници ги продадоа на Bake & Cake што е мислам по Жито Полог.Главната пекара им е како постапокалиптична зона во дворот гледаш распаднати камиони и ѓубре на сите страни.Буквално работат колку да не пропаднат али сепак се готови.

+ Малите маалски пекари и пекарите како Специјал им го ставија последниот клинец во ковчегот дека никој не е глуп таа "шумата" што ја правеше Жито Лукс да ја ајде.
za pivara sum 100% suhuren neznam dali heineken ili preku druga firma *heiniken e holandska) pivara e grcka porano dominanten sopstvenik bese sveto pivara a grcite bea partneri sega imaat kontrolen paket akcii sigurno ti kazuvam

Solid

Зона на самракот
Член од
26 август 2007
Мислења
7.176
Поени од реакции
4.133
Ајде бе,гледајте позитивно.Барем сме во рамо до рамо со Јапонија. :свиркам:

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Jas po profesija ne sum ekonomist no vo praksa sum daleku pogolem ekonomist od bilo koj ekspert sto zavrsil ekonomija na fakultetot sto jas go vikam lihvarski bidejki te uci kako da tones vo bunar bez dno.
И ти ко Велија и Амди :).

Vo zivotot otkako rabotam celi 15 godini vo drzavna institucija nikogas nemam zemeno kredit a bogami nema ni da zemam zasto premnogu umesno rabotam so pari i znam kako racionalno da gi iskoristam,moite rezervi po bankite postojano rastat a so niv i kamatite sto gi izmam taka da jas na bankite mozam samo da im davam pozajmici no ne i tie na mene.
Па ако си во одделот за јавни набавки (а.к.а тендери) тогаш твоите резерви по банките мора да се мерат во милиони.

Bi gi zaprasal onie sto mislat deka znaat nesto od ekonomijata da ja poglednat ovaa tabela koja posotjano odi vo zivo bidejki e prikazan javniot dolg vo svetot koja drzava spored niv e vo najdobra finansijska sostojba a koja e vo najlosa pa spored toa ke ocenat i koja ima najlosa ekonomija.
http://www.economist.com/content/global_debt_clock
И според ова Јапонците се тешка беда?!? Па нивниот долг е финансиран најмногу од нивните граѓани и фирми, ние треба да му ја мислиме со задолжувањата во странство.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.966
Поени од реакции
5.825
И ти ко Велија и Амди :).
Mesas babi i zabi.Kapitalot na Velija iznesuvase preku sila 15 milioni evra a dolzese najmalku 20 na najmalku 100 mesta.Jas ne dolzam na nikogo pari a finansiskata sostojba odi samo vo plus.Vo toa e razlikata megu mene i Velija.

Па ако си во одделот за јавни набавки (а.к.а тендери) тогаш твоите резерви по банките мора да се мерат во милиони.
Ne tuku rabotam obicen cuvar sto znaci deka sum dolu vo takanarecenata hierarhija.

И според ова Јапонците се тешка беда?!? Па нивниот долг е финансиран најмногу од нивните граѓани и фирми, ние треба да му ја мислиме со задолжувањата во странство.
Ne se teska beda tuku poveke trosat otkolku sto sozdavaat.Japan mora tolku mnogu da sozdava zatoa sto samo vo Tokio ziveat okolu 20 milioni gladni usti.Najbogat e onoj koj od sozdadenoto nema da go potrosi celoto tuku maksimum 80% za ostanatite 20% da idat vo rezervi.Po glava na zitel moj prijatele bidejki edna drzava se meri vo zlato po glava na zitel pa i nafta najbogata drzava e Libija a vtora e Azerbejgan.I baba mi znae da stanca bezvredna hartija kolku ke i tekne i da pusta vi optek po svetot za vestacki da prikaze kolku narodot uibavo i zivee no sto pravime koga istata taa hartija ke zatropa na vrata vo istata drzava kade sto e stancana da bide zameneta so roba od kade tolku roba ke najde taa drzava za da go plati dolgot sto odnapred go zela?Eve ti opsiren tekst da procitas za Libija i da naucis zosto mu zemaa merka na Gadafi bankarite Rotsild i Rokfeler:
http://www.ivonazivkovic.net/LIBIJA-MONETARTNI RAT.html

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.091
Поени од реакции
11.496
Јапонија долги години имаше суфицит, се' до катасторфата во Фукушима (што би се рекло виша сила).
Ние долги години имаме голем дефицит и најверојтано уште долги години ќе го имаме и ќе мора да го покриваме со дознаки од иселеници и со задолжувања во странство.

Не знам зошто ја земаш за пример Либија, таа е пример како националното богатство завршило во џебот на неколку луѓе. Јапонците пак од друга страна не поседуваат скоро никакво рудно богатсво а имаат еден од највисоките стандарди на населението.

Член од
6 февруари 2007
Мислења
4.966
Поени од реакции
5.825
Nie imame golem deficit zatoa sto poveke trosime otkolku sto realno sozdavame preku proizvodstvo i izvoz.Kaj nas dolgi godini nemase domakin covek na celo na drzavava.Poslednive godini Gruevski se obiduva kolku tolku da ublazi nesto no toa realno ne e dovolno za da se pokrie minusot sto se sozdava.
Libija po glava na zitel ima mnogu poveke zlato otkolku Velika Britanija.Dodeka bese Gadafi sekoj covek sto ne rabotese zimase po najmalku 500 dolari mesecno.Struja,voda,zdravstvo i skolstvo ne se plakase tuku bea besplatni.Sekoja devojka sto ke se mazese od drzavat zimase poklon nova kola ili stan.Sekoj sto sakase da studira nadvor imase stipendija od drzavata.Libijcite imaa privilegija da kupuvaat isklucitelno kvalitetni proizvodi uvezeni od nadvor bez razlika dali se raboti za koli,tehnika,garderoba ili hrana bidejki Gadafi pravese trampa so cel svet.Davase nafta vo zamena za roba i zatoa drzavata nikogas ne bese vo minus a toa ne im odgovarase na bankarite i moraa da go sprecat zatoa sto na toj nacin ne mozea da mu davaat bezvredna hartija vo zamena za nafta tuku toj planirase da im zima zlato vo zamena za nafta preku afrikanskiot monetaren fond sto sakase da go sozdade so pomos na nekolku posilni afrikanski drzavi.
--- надополнето: 12 август 2012 во 13:41 ---
Јапонија долги години имаше суфицит, се' до катасторфата во Фукушима (што би се рекло виша сила).
Ние долги години имаме голем дефицит и најверојтано уште долги години ќе го имаме и ќе мора да го покриваме со дознаки од иселеници и со задолжувања во странство.
Koga veke ja spomna Fukusima eve ti ja celata vistina kako se sluci toa cunami i toa ostetuvanje na nuklearkata:
http://www.ivonazivkovic.net/FUKUSIMA.html

Why?

Самострел да зеам, да истепам тоа племе
Член од
3 мај 2009
Мислења
2.726
Поени од реакции
2.940
:pos::pos:
Тој не бил политички обоен, другите биле... :pos:
Ма и ти и вмро и сдсм и сите ајдуци по ред идите у... прошетка.

Kajgana Shop

На врв Bottom