Breaking Bad

Донев

★★
Член од
9 мај 2008
Мислења
35.764
Поени од реакции
52.741
За микрото не мислев за симболика, туку directing-wise (?) ненамерно било :D
Имаше логика у саатот, ама ич не ми текнува што кажа Винс. Тој даде две причини, the artsy-fartsy one and the real one. Вистинската беше дека е ненамерно, зашто кога претходно ги правеле сцените за флешбекот не носел саат
Да, дека претходно го имаа дадено без саат, а сега го носеше па затоа морало да смислат нешто за да се ослободи од саатот.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Се си кажавте за епизодава. Тоа што се очекуваше тоа и се доби. Супер крај за супер серија. Дали финалево е најдобра епизода на серијава ? Не, ама сепак ова беше супер крај каков што баравме. Сепак мислам дека епизодава ќе беше многу подобра ако беше со филмска должина ама сепак нема простор за ситничење.
Спин-офот can't come soon enough.

А да, и дајте линк за Talking Bad.

Memento Mori

Yeah science, bitch!
Член од
24 август 2009
Мислења
1.132
Поени од реакции
1.562
Смејем се, а плаче ми се :place::place::place::place::place::place:

Фала ви!!!

Некој нека даде торент за Talking Bad

Mr.47

Juve Fan
Член од
29 јули 2008
Мислења
10.048
Поени од реакции
6.074
Прво

Се на се, го добивме крајот кој го заслужува оваа прекрасна серија. Само едно нешто ми фалеше на самиот крај додека го покажуваа Волт мртов. Можеби многу појак ефект ќе имаше доколку во тој момент дадоа флешбек од некои јаки моменти, малкуте моменти на среќа кои ги имаше во серијата, а и да покажат како го наоѓаат телото на Хенк, па рекацијата на семејството кога дознаваат за ова што се случи. Вака некако, бар мене, самиот крај не ме погоди ептен, можеше многу по емотивно да биде.
(y)

Некој постави видео со Фелина од Марти Робинс. На почетокот барајќи во „фиоката“ од колата, најде касета баш од него, ама наместо Фелина во позади идеше Ел Пасо.

За крајот се сложувам со Донев, требаше барем уште 4-5 мин да има од епизодата и да го има горенаведеното.

Одлична серија, дефинитино една од најдобрите кои јас ги имам гледано, може и најдобра.

И да, време е да се збогуваме со BB.:place:

Setsuko

Модератор
Член од
29 јануари 2006
Мислења
6.406
Поени од реакции
5.973
Финалето дефинитивно се вклопува со првобитната и целосната поента на серијата, кршењето на еден човек, правејќи ја трагичната грешка како лик од античка драма, неговиот хибрис значеше и негов крај. Уште едно негирање на тоа дека целта ги оправдува средствата, затоа што некои постапки се непростливи и целосно егоистични (убивањето невини луѓе и деца за да се извлечат од заплеткани ситуации). Волт мораше така да заврши, секаков поинаков крај би бил тотална утка и промашување на целата порака што ја пренесе серијата. Сите лоши нешта мораат да завршат.

Џеси, од обично џанкерче и уплашено детенце се претвори во ЧОВЕК. Доживеа такви трагедии и такви неправди кои во него открија една длабока чувствителност и една скриена човечност, убивање на неговиот карактер би било тотално непотребно и без поента. Лојалност кон партнерот? Па дали Волт беше лојален кон него или со слаткоречивост го залажуваше речиси секогаш за да ги сврти работите во своја полза. На крајот нивните сцени најмногу ме погодија, нивните погледи, дијалогот, тоа дека сепак еден со друг се чуваат и покрај сè. Волт и Џеси имаа нешто слично на татко-син релација, такви кои понекогаш меѓусебно се повредуваат, но на крајот кога тоа е најпотребно се држат еден до друг. Џеси порасна преку Волт и ја научи суровоста на животот покрај него.

Злосторството е злосторство, кои и да се намерите зад него, себичноста и гордоста е најизразена кога човекот ги постигнува најголемите успеси (сцената во која Волт признава дека на крајот на краиштата и не беше сè само заради жртвување, дека почувствува дека е голем, дека вреди, дека е добар барем во криминалниот свет, кога не успеа во признатиот, дека од неговото име се плашат сите и го почитуваат, тоа можеби беше најголема исповед, признание и пред себеси, бидејќи за прв пат имаше храброст да го каже тоа гласно).

Сцената со саатот ја протолкував како одбројување на последните часови, го остава за да ги отчука секундите до неговиот крај, пред да отиде и да ги заврши работите на оној за него препознатлив генијален начин.

Сите лоши нешта завршија, а ние уживавме и навивавме за нашите омилени карактери дури и кога прават зло, дури и кога повредуваат, бидејќи Волт е оној лик кој го сакаш поради генијалноста и кој ги крши сите бариери, па речиси и не се прашуваш зошто навиваш за негативец.

За мене ова беше огромна лекција, лекција за човечноста, за нијансите меѓу доброто и злото, за тоа до каде може да оди човекот. Им благодарам на креаторот и актерите за тоа што ни прикажаа нешто толку маестрално, нешто за кое долго ќе се зборува.

G

grande-juve

Гостин
За мене идеален крај:cuc::cuc::cuc:... Ја почнав одново пред 10тина дена, планот беше да завршам во недела пред финалето, испадна да ја изгледам до петок и пак требаше да чекам :). Не знам што друго да кажам, со Вокерка апсолутно се согласувам, феноменална серија.

Еве и една торта што сеа ја направивме со сестра ми:D

SteamyLover

beautiful tango
Член од
24 октомври 2012
Мислења
202
Поени од реакции
554
Серија која ме оставаше без здив! Дефинитивно ќе ми остане најјака серија која ја имам гледано. Браво за целата екипа! :cuc: Коментар за финалната епизода, ќе кажам дека сум задоволна прилично од тоа како заврши, нешто и очекувано но сепак одлично, никакво разочарување немаше. Се онака си дојде на свое место, се како што треба, секој ја доби казната онака слатко (тука не спаѓа WW) :) Се сложувам со вашите коментари горе, нема да се повторувам но се на се, пак БРАВО за одличнава серија!!!
И сега ЕПТЕНСКИ ми е жал што заврши, сега ќе си тажам така додека не најдам некоја друга толку возбудлива серија.. :place: :place:

Болиглава

A cold fact
Член од
16 јуни 2007
Мислења
4.701
Поени од реакции
2.353
Најдобра серија на сите времиња за мене! Сериозно. Фала ти многу Psyside на препораката, уживањето кое ми го приреди серијава не се споредува со ниедна друга која сум ја гледал. Симнувам капа и на целиот тим, ево и вака официјално да им се заблагодарам и нив.

Можеби не толку емоционално финале како SFU(во смисла да рониш солзи), но сепак како што кажаја скоро сите над мене, вклопено совршено во духот и замислата на серијата.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Тамам нешто ќе ми текне да пишам што не се спомнало ете го Болиглава пред 1 минута пишал.

Мораме да му се заблагодариме на Psyside, форумскиот еквивалент на Винс Гилиган, бидејќи да не беше тој немаше многумина да се решат да ја гледаат серијава. Неговиот ентузијазам како и коментариве на темава ја направија серијава многу поинтересна.

А баш знам пред некое време ги читав првите страници после 2-3 сезони само 15ина страни имаше темава. Дефинитивно после ова ќе ја гледам и серијата што Псајсајд ја пиша во првиот пост (што во моментов не ми текнува ваљда СФУ беше).

Исто така не ќе биде лошо некој да го најде постот на џимеј и неговите почетоци со серијава бидејќи навистина беше феноменален постот.

Дефинитивно ова беше еден wild ride.

Kajgana Shop

На врв Bottom