Breaking Bad

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Фантастично финале, без ниту една замерка. Предвидливо беше, но сепак одлично скоцкано.

За мене лично Брејкинг Бед ќе остане една од најдобрите серии на сите времиња. Шоу со врвна глума, со фантастичен актер во главната улога кој заедно со Гандолфини/Сопрано за мене се најдобро одглумените ликови во серија на сите времиња. Шоу со одлична и ™ камера, фантастична музика и сценографија.

Но воедно и една од најпреценетите серии за која се крена преголем хајп и фановите не ги ни приметуваа пропустите, особено во делот со приказната. И тоа со преувеличеноста на симблоликите and stuff.

Али да не јадам гомна. И мене ќе ми фали...

Chemistry is the study of change... и би тоа!

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.746
Поени од реакции
18.496
Момци нема потреба од заблагодарување, за мене доволна е сатисфакцијата што можам да делам импресии и да ги видам рекациите на другите кога го гледаа/ќе го гледаат ова ремек дело! како и секој филм ентузијаст :)

Се надевам дека ќе налетаме на шоу од овој калибар во иднина, после SFU/Sopranos/The Wire,мислев дека нема да се случи, но ете бев демантиран. Не за друго, сега критериумите се толку високи, што све друго ми.....е онака....:(

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Сцената со саатот ја протолкував како одбројување на последните часови, го остава за да ги отчука секундите до неговиот крај, пред да отиде и да ги заврши работите на оној за него препознатлив генијален начин..
Сцената за саатот испадна дека била поради континуитет xD

Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
Прво, едно големо благодарам до ценетите господа Гилиган, Кранстон и Пол, како и сите други од екипата што ни овозможија вакво ремек дело проект, едно од најдобрите, ако не и најдобар тв производ.

Второ, благорам и до Psyside што ја отвори темата и ја промовираше серијата како и до сите што коментираа на првите страни, дефинитивно придонесоа да одлучам да ја гледам серијава.

За самата серија не вреди да се трошат зборови, најдобро од најдобрите.

За финалето конкретно, емотивно, не премногу нападно тивко, малце предвидливо но сепак некои работи логично мораа да се случат. Кулминацијата беше во 14- епизода и таа епизода ме остави без здив, последните две беа расплет, затворање на кругот.

Нема да цепидлачам и да барам мани во поедини сцени, јас немам замерки ( а читам на нетот особено за сцената со убивањето на нацистите, како не му го претресле багажникот, како знаел дека сите ќе бидат во една соба, како баш се наредиле сите нацисти за да бидат погодени и сл) ама тоа не е поентата на финалето.

Ќе издвојам некои прајслес сцени од финалето кои ептен ми оставија впечаток.

1. Сцената во куќата на Шварцови, кога Волт ја гледа куќата и си најверојатно си вика во себе „е можев и ас да имам вакво нешто“.

2. Дијалогот со Скајлер, многу емотивна сцена, како и тие со децата во продолжение.

3. Рингтонот на мобилниот на Тод кога го бараше Лидија :)

4. Фацата на Лидија, онаква разбушавена и без шминка кога и кажува Волт дека ја отрул.

5. И секако последното збогување на Волт и Џеси, кога човечки, јас би рекол и пријателски се простија со климање на главата.

6. И последната сцена, Волт кој мирно умира во лабораторијата со некаков мирен, пријатен дури и среќен израз на лицето.

Она што јас планирам да го направам во наредниот период, а ви препорачувам и на сите вас е да повторно ја изгледате серијата од почеток. Верувам дека сега ќе имате поинакво чуство кога ја гледате, веќе ќе знаете што следува и верувам дека морници ќе ве полазат особено во првата сезона, кога ќе размислите до каде сите ликови стигнаа и што се се случи, кои се овие луѓе во првата а кои во петта сезона, буквално Breaking Bad, за сите ликови, не само за Волт, оти сите се променија, сите станаа други луѓе, некои не преживеаа а некои имаат сосем нов живот.

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
Фантастично финале, без ниту една замерка. Предвидливо беше, но сепак одлично скоцкано.

За мене лично Брејкинг Бед ќе остане една од најдобрите серии на сите времиња. Шоу со врвна глума, со фантастичен актер во главната улога кој заедно со Гандолфини/Сопрано за мене се најдобро одглумените ликови во серија на сите времиња. Шоу со одлична и ™ камера, фантастична музика и сценографија.

Но воедно и една од најпреценетите серии за која се крена преголем хајп и фановите не ги ни приметуваа пропустите, особено во делот со приказната. И тоа со преувеличеноста на симблоликите and stuff.

Али да не јадам гомна. И мене ќе ми фали...

Chemistry is the study of change... и би тоа!
Малце контрадиктарно да не е ова?
Јас сум сигурен дека во секоја серија може да се најдат пропусти. Еве моментално ја гледам The Wire, која уопште не е толку „позната“ и исфорсирана како некои други серии (секако огромен удел има и тоа што одамна е завршена со снимање), исто ни таа не е без грешка. Оние што ја гледале знаат дека се работи за фантастична и доста реална серија, која секако спаѓа во таа група „најдобра на сите времиња“. Во истата спаѓа и Брејкинг Бед.
За хајпот нормално дека ќе се создаде, за една популарна оngoing серија. Не знам само зошто секогаш ви смета тоа, демек јас сум кул затоа што ја гледав пред да биде кул.
Не знам искрено, зошто барате грешки на ваква серија?

За мене серијата има 10/10, од глума, до приказна и све живо.После втора сезона, серијата станува како дрога и не можеш без неа. Не можеш да не мислиш, што ќе се случи со Волт/Хајзенберг, колку пати ќе го спасува Џеси, па после се обрнаа улогите и практично Џеси го држеше во живот Хајзенберг.
Соработката со Гас и сите заебанции во врска со него. Покажување на тоа, колку претпазливо работи и пази да не биде откриен.

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Еве моментално ја гледам The Wire, која уопште не е толку „позната“ и исфорсирана како некои други серии
хахаххахах не.
XD
у пакет иде форсирањето на BB и The wire :D

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Уствари нај Breaking Bad™ момент во епизодата беше ringtone-от на телефонот на Тед. :pos:
Феноменален црн хумор има серијава (не за сцената него општо зборам)

ElNinho

Мадридиста!
Член од
17 јули 2009
Мислења
20.967
Поени од реакции
57.733
Invader абе во таа група „најдобрите на сите времиња“, сметај дека има 5-6, од тие што сум ги гледал, за останатите не можам да судам. :)

Али ај, не е време сега за тоа, се извинувам, темава ќе остане отворена, за тоа понатака, сега да жалиме што серијата заврши.

п.с.

:cuc:

Колку ли е само најјако да работиш на ваков проект... Dream job!

AniMagus

ペルソナ
Член од
20 октомври 2012
Мислења
1.161
Поени од реакции
4.293
Еве го легендарниот пост :cuc:
Се сложувам целосно со мислењата на другите во однос на самато финале и воопшто серијата. (y)

Инаку да се надополнам, покрај тоа што ја сакам серијава заради сите тие причини, што ги спомнаа останатите во нивните одлични reviews (глумата, приказната, музиката ....), за мене оваа серија има големо значење, затоа што на некој начин помогна да се зближам повеќе со моето семејство. Ова најозбилно го мислам :X3:. Никогаш претходно не сме биле толку сплотени и во таква хармонија, како она лето во 2012 кога ја гледавме маратонски серијава. :гик:

Ах, доста се препознав во постот на Џимеј... :X3:

Invader

I am not in danger, I am the danger!
Член од
17 ноември 2008
Мислења
18.021
Поени од реакции
22.930
хахаххахах не.
XD
у пакет иде форсирањето на BB и The wire :D
Не може никако да се споредат. Еве спореди ја со некоја завршена серија во поглед на форсирање. Сикс фит андер и Сопранос ќе ти ги дадам само за пример.

dragonsky

Hate leads to suffering
Член од
25 декември 2010
Мислења
43.412
Поени од реакции
85.364
Инаку уште еден foreshadowing OMGVINCEISGENIUS момент.
На крај идеата на Saul за ласер(тагот)ите испадна дека стварно е успешна е дека баш заради ласери семесјтвото на Волт ќе си ги добие парите :D

Член од
13 март 2013
Мислења
448
Поени од реакции
715
Се ОК, не најуба епизода од сите, ама солиден крај.....ама како полицијата дојде на местото после пукањето не знам

Riken

the power of imagination makes us infinite
Член од
9 декември 2008
Мислења
12.954
Поени од реакции
30.974
Фалеше сцена за Хенк и Гомез, мислам дека заслужиja и овие карактери барем 5 сек да ги прикажат како ги пронаоѓаат и да се долови и таа слика а не ние да си правиме филмови.
Се згазив смеејќи кога ги видов Беџер и Скини како ги собира Волт откако ги окаректеризира како "the two best hitman West of the Mississippi" :pos: момент кој даде една ведрост на самото финале.

Kajgana Shop

На врв Bottom