Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Ви ги читам повеќето коментари - другари од К.Вода да не сте, да не го имаме истиот проблем? :D:D
+1

Ама најјако ми беше коа ќе дојдат децана и ќе се пуштат на онлајн часови и ти место да слушаш музика ја слушаш наставничкава што им предава. Али ок, повторувањето е мајка на знаењето. :cool:

Пробав да барам наназад ама многу страни се...

Дали е добро да си земам Орбитрек онака за рекреативно вежбање по дома?

Немам потреба од слабеење или слично, ама по цел ден седам (најголем дел од времето неправилно) на работа, а немам баш време за идење во теретана за жал. Пешачам скоро секој ден и повремено возам точак на кеј, ама осеќам дека ми треба повеќе размрдување.

Немам потреба од слабеење или слично, ама по цел ден седам (најголем дел од времето неправилно) на работа, а немам баш време за идење во теретана за жал. Пешачам скоро секој ден и повремено возам точак на кеј, ама осеќам дека ми треба повеќе размрдување.
Dodeka gubis vreme za pesacenje ili vozenje tocak na kej, ke izvezbas vo teretana za to vreme. 45min se dovolno da se oddelat vo tekot na denot. No ako si odlucen za orbitrek, ds si zemis, nema da zgresis.

Одличен е Орбитрек, го активира целото тело, јас го имам од 2012 и презадоволен сум, супер е за размрдување од многу седење и подобрување на кондиција. А ако го зголемиш отпорот станува доста тешка вежба, воопшто не е за потценување.

Jas zemav spin bike i mislam deka e podobra varijanta. Ako gledas spin bikes, zemi nekoj so trkalo cca 20kg. Tie sto se 7kg imaat dosta "jerky" dvizenje zatoa sto nema dovolno inercija. Drugata dobra rabota so spin bike e toa sto se mnogu tivki. Isto taka mozes da go zapnes pojako, odnosno da pravis standing sprints intervali, a mozes i da pravis steady state cardio. Imam i orbitrek, ene go so godini u podrum, skapa tamu.

Sto i da zemes, najdi dobra programa za vezbanje, samo vrtenje na dolg rok nema da ti pomogne mnogu. Na pocetokot ke imas promena, ama so tek na vreme ke pocnes da stagniras i ke go batalis. Generalno zemeno, cardio, aerobic capacity i lactate threshold se mnogu potceneti. Treba da se posvetuva poveke vnimanie na ova, a ne da se koristat samo kako recovery vo denovite koga ne se pravi trening so otpor.

samo vrtenje na dolg rok nema da ti pomogne mnogu. Na pocetokot ke imas promena, ama so tek na vreme ke pocnes da stagniras i ke go batalis.

nema da mi pomogne vo vrska so sto? jas edinstveno sakam sa se razdvizuvam, da ne se iskrivam od cel den sedenje :/ (ne vikam deka ne si vo pravo, samo prasuvam)

inaku gledam ima poveke modeli Orbitrek, kakov bi mi preporacale?

nema da mi pomogne vo vrska so sto? jas edinstveno sakam sa se razdvizuvam, da ne se iskrivam od cel den sedenje :/ (ne vikam deka ne si vo pravo, samo prasuvam)

inaku gledam ima poveke modeli Orbitrek, kakov bi mi preporacale?
nema da ti pomogne da bides pofit, odnosno da ja podobris fizickata kondicija (sila, izdrzlivost, eksplozivnost). vo vrska so zelbata da se razdvizis da ne se ikrivis od cel den sedenje, nema da ti pomogne voopsto. Drzenjeto na teloto se poprava so drugi korektivni vezbi, ako veke imas nekoj problem.

Vo sekoj slucaj, zelbata za fizicka aktivnost e za pozdrav. megjutoa, toa mozes da go pravis na mnogu drugi nacini koi se daleku poeftini i istovremeno poefikasni od orbitrek. Dovolno e da imas edno vratilo...

Каде гледаш повеќе модели? Јас го купив мојот од Топ Шоп, гледам има само еден модел.
Orbitrek Elite Фитнес справа (topshop.com.mk)

Ovde primer ima dva - elite i platinum plus - https://bidifit.com/category/list/a3671416-d2e2-48d9-ad11-facd2f040af1

Inaku dali e tivok? Pred nekoja godina zemav nekoj steper ama ne go koristev zatoa sto mnogu tropase, niz cel stan (a sigurno i kaj sosedite dolu) se osekjaa cekorite.

Ovde primer ima dva - elite i platinum plus - https://bidifit.com/category/list/a3671416-d2e2-48d9-ad11-facd2f040af1

Inaku dali e tivok? Pred nekoja godina zemav nekoj steper ama ne go koristev zatoa sto mnogu tropase, niz cel stan (a sigurno i kaj sosedite dolu) se osekjaa cekorite.

Јас го имам тој Elite: Bidifit | ORBITREK ELITE

Релативно е тивок ама не е баш бесшумен. Има еден звук кога вртиш, ќе ти снимам видео ако сакаш. Не ми текнува дали и кога беше нов го имаше или со тек на време се појави, 10 години го имам јас. Дефинитивно се слуша кога некој го користи.

Јас го имам тој Elite: Bidifit | ORBITREK ELITE

Релативно е тивок ама не е баш бесшумен. Има еден звук кога вртиш, ќе ти снимам видео ако сакаш. Не ми текнува дали и кога беше нов го имаше или со тек на време се појави, 10 години го имам јас. Дефинитивно се слуша кога некој го користи.

Aha. Vazno mi e da ne tropam kaj sosedite koga ke vezbam, za niz doma ne mi e tolku problem. Primer so steperot se osekjase kako tropanje po podot.

Aha. Vazno mi e da ne tropam kaj sosedite koga ke vezbam, za niz doma ne mi e tolku problem. Primer so steperot se osekjase kako tropanje po podot.

Не, нема тропање, еден звук како зуење имa, не знам колку добро го фатив, на слушалки најдобро се слуша:

Низ дома дефинитивно приметливо, али комшиите нема шанси да го чујат.

Еден update од вчера од К.Вода - во 20:30 ч (кога нели логично е да има помалце луѓе) при крај на работно време на теретаната, кај клупите и теговите имаше точно 37 луѓе (простор 6х3) а во цела теретана близу 70. Страшна демотивација за вежбање.

Влегуваш во теретана, гледаш колку луѓе има и излегуваш :)

Издржете уште малку, сеа ќе сфатат оти тешко се прави тело за лето за 1 месец и ќе се откажат пола и повеќе.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom