Боди билдинг и теретани - прашања, одговори, заблуди, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата ^Capo^
  • Време на започнување Време на започнување
Не знам дали нема да осеќаш пецкање ако го носиш каишот, ама на секако оваа вежба треба со каиш да ја правиш, една од вежбите каде паѓаат најмногу повреди. Не сум имал јас такво пецкање, не знам што е проблемот...

Пред околу 3 години кога за прв пат го правев мртвото дигање, уште на првите повторувања осетив многу јако пецкање/жарење во пределот под стомакот и одма ја оставив вежбата.
Пред некој ден пробав пак да ја праам, истото жарење... сега тие денови осеќам како да ме пецка на моменти долу. Му се има случено на некој?

Да напоменам, почнав со мала килажа, 40 кила.
Само на оваа вежба осеќаш такво пецкање или и на други вежби?
Имаш некаква промена визуелно или пак потврд дел во пределот каде што те боли?

Пред околу 3 години кога за прв пат го правев мртвото дигање, уште на првите повторувања осетив многу јако пецкање/жарење во пределот под стомакот и одма ја оставив вежбата.
Пред некој ден пробав пак да ја праам, истото жарење... сега тие денови осеќам како да ме пецка на моменти долу. Му се има случено на некој?

Да напоменам, почнав со мала килажа, 40 кила.
Каде точно покажи со слика, а каишот не ти мења ништо ако знаеш да ги активираш абдоминалните мускули и без

Не знам дали нема да осеќаш пецкање ако го носиш каишот, ама на секако оваа вежба треба со каиш да ја правиш, една од вежбите каде паѓаат најмногу повреди. Не сум имал јас такво пецкање, не знам што е проблемот...
Во принцип каишот не помага многу, дури мислам дека често знае да те измами да направиш поголема глупост, демек си безбеден со него ќе ставиш поголема тежина и ете ти проблем.
Особено овие стандардните што се продаваат по продавниците и не помагаат нешто посебно, еднаш имам пробано убав специјално за пауерлифтинг од другарче, го имаше купено кога беше на работа во Германија, поширок од стандардните и поинаков дизајн и материјал, буквално залепи околу мене и дури и кога бев наведнат немаше шуплина позади како што се прави на овие појаси.
Друга работа има финта при дигање на мртво, особено при одвојување на слободниот од на шипката и плочката и при почетното одвојување од земја, тука се прави повредата.

Каишот треба да е од сите страни еднаква ширина, не предниот дел да е потенок како што се најчесто. Кога притискате со стомачните во каишот, не притискајте само со предниот дел, туку замислете 360 степени т.н и страничните стомачни стегнети ги и задниот дел, круг буквално. Помеѓу шипката и теговите има мало растојание (дијаметарот), и се слуша најчесто звук кога ја влечете шипката. Пред да го иницијатирате движењето, секогаш шипката да лежи на горниот дел од дупката, на тој начин се прави максимална тензија низ цело тело.

Во принцип каишот не помага многу, дури мислам дека често знае да те измами да направиш поголема глупост, демек си безбеден со него ќе ставиш поголема тежина и ете ти проблем.
Особено овие стандардните што се продаваат по продавниците и не помагаат нешто посебно, еднаш имам пробано убав специјално за пауерлифтинг од другарче, го имаше купено кога беше на работа во Германија, поширок од стандардните и поинаков дизајн и материјал, буквално залепи околу мене и дури и кога бев наведнат немаше шуплина позади како што се прави на овие појаси.
Друга работа има финта при дигање на мртво, особено при одвојување на слободниот од на шипката и плочката и при почетното одвојување од земја, тука се прави повредата.
Јас па се осеќам доста постегнато и посигурно со каишот, ама па и го стегам добро, не треба да биде онака стаен. Плус мојот има дополнителна испакнатост на делот кај кичмата, не е рамна кожа само. Инаку, океј за паверлифтинг сигурно има многу појака опрема, ама не кревам такви килажи јас.

Само на оваа вежба осеќаш такво пецкање или и на други вежби?
Имаш некаква промена визуелно или пак потврд дел во пределот каде што те боли?
Само на таа вежба. Немам ништо визуелно, само ме пецка од време на време, може и психа да ме мава.Инаку и јас помислив на хернија, ќе одам утре до доктор чисто да се ослободам...[DOUBLEPOST=1519684299][/DOUBLEPOST]
Каде точно покажи со слика, а каишот не ти мења ништо ако знаеш да ги активираш абдоминалните мускули и без
QEI1iam.jpg

Отприлика кај што е црвената линија.

Мислење - дали пирамида систем на вежбање придонесува и за губење на масти и за зголемување на маса?
пример:
1 серија со 30 кг х20 повторувања
2 серија со 35 кг х18 повт.
3 серија со 40 кг х15 повт.
4 серија со 45-50 кг х10-12 повт.
5 серија со 40 кг х15 повт.
6 серија со 35 кг х18 повт.
7 серија со 30 кг х20 повт

Мислење - дали пирамида систем на вежбање придонесува и за губење на масти и за зголемување на маса?
пример:
На кратко, не. Исхрана придонесува за губење на масти или качување маса.

На долго, првите 3 серии ти се загревање у случајов.
Другите ти се reverse pyramid шо е ок ама премногу тежина намалуваш и премногу репетиции зголемуваш.
Нема поента да вежбаш над 15 репетиции.
Башка не знам за шо ти се бројкиве ама ако се за бенч, не се заебавај со сложени програми и фати си некоја почетничка и накрцај сила за 5-6 месеци.

Или терај вака и откажи се до Април пошо ке те болат рамења и нема да имаш прогрес, како сакаш.

пример:

1) губење на масти и зголемување на маса, не е возможно во исто време
2) генерално 7-12 повторувања. За некој мусклни групи може и до 20 (нозе например, стомачни) треба да се иде по осет, ако осекаш пецкање после вежбата значи најверојатно си погодил тежина/повторувања/мускулот

7 седум серии само за некој суперсетови, иначе за неискусен вежбач 7 серии ти се прав пат до траума
поздрав

пример:

Со овие бројки не само што си во катаболизам, туку ќе бидиш и со многу други проблеми...

здраво може некој да стави видео за вежби на рамо ?!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom